fbpx
Print this page
Luminița Munteanu – DAS: „Nu avem locuri pentru refugiați”. Angajații o contrazic: spațiile sunt goale

Luminița Munteanu – DAS: „Nu avem locuri pentru refugiați”. Angajații o contrazic: spațiile sunt goale


Este memorabil momentul în care premierul României, Nicolae Ciucă, a ajuns la Vama Siret, vineri seara, iar reprezentanții fundațiilor și oamenii simpli, care deja se ocupau de două zile de refugiați, i-au spus că statul nu s-a organizat și nu a făcut nimic concret.  Aproape la fel este și la Iași, unde spațiile Direcției de Asistență Socială stau libere, în vreme ce privații se organizează cum pot și cazează oameni rămași fără nimic din cauza războiului. „Avem toate locurile ocupate, nu putem să primi refugiați dându-i afară pe beneficiarii noștri”, spune directoarea DAS Iași, Luminița Munteanu. Doar că informațiile sunt contradictorii. Sunt locuri disponibile în toate centrele – imaginile și mărturiile o dovedesc, există și mașini pentru transport, care stau în curtea instituției în loc să fie acum în punctele fierbinți, să preia oameni.

Prin comparație, DGASPC de la CJ a găsit deja 281 de locuri în centrele de plasament și la asistenți maternali, refugiații urmează fie preluați imediat ce există cerere.

Luminița Munteanu, directoarea DAS, susține că nu are locuri disponibile în centrele Primăriei, dar nu permite verificarea situației la fața locului

DAS a adunat ajutoarele de la punctele de colectare

La sediul Direcției de Asistență Socială este liniște. În parcarea din curte, pe lângă mașina directoarei Luminița Munteanu este parcată o dubă roșie cu locuri pentru pasageri. „Este mașina instituției. A fost ocupată zilele acestea cu preluarea pachetelor de la corturile din oraș”, spun angajații.
Primăria a deschis câteva puncte în Iași pentru preluarea de ajutoare pentru refugiați. Logistica este asigurată de DAS. Este singura acțiune concretă a autorităților locale. Refugiații au fost cazați la Iași de privați sau în cortul ISU. Singura activitate este că pachetele sunt preluate de la donatori și depuse ulterior la ISU, care se ocupă de transportarea lor mai departe.
În afară de duba roșie, instituția deține alte mașini în parcul auto: o a doua dubă cu locuri și cinci autoturisme.

Pustiu, nici țipenie de om în Centrul Hecuba

Corturile sunt încălzite dar nu există

Întrebați despre potențialul Direcției de a primi efectiv refugiați ucraineni, angajații spun că deja se întâmplă asta: la corturile din oraș, pregătite și încălzite. Cum acestea nu sunt vizibile nicăieri, este repetată întrebarea: „Are DAS acum, în Iași, corturi în care primește și cazează refugiați ucraineni?”. Răspunsul este „Da”, dar nimeni nu poate indica niciun punct.
Singura activitate descrisă inclusiv de către directoarea Luminița Munteanu este preluarea pachetelor și predarea la ISU. „Se muncește până la opt seara pentru sortarea și trimiterea pachetelor cu ajutoare”, spun angajații.

Singurul cazat la Baia Comunală, angajații recunoscând că sunt o groază de paturi libere

Centrul „CA Rosetti” are 70 de locuri libere

Unul dintre punctele DAS și ale Primăriei care ar putea fi utilizat pentru ucrainenii care ajung la Iași este Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare „C.A. Rosetti”. Pe hârtie, centrul are 80-90 de locuri. Toată lumea refuză să spună câți oameni sunt efectiv cazați acum acolo, dar din lipsa de activitate de pe holuri numărul este foarte mic.
„Avem foarte puțini beneficiari în acest moment, este acum o capacitate disponibilă de 70 de locuri a centrului”, spune unul dintre angajați.
S-a discutat ceva despre preluarea unor refugiați? „Nu, nu a cerut nimeni așa ceva, nu am auzit nimic despre un asemenea scenariu”, mai spune acesta.
Singurul beneficiar care asistă la discuție confirmă: nu a venit nimeni, nu s-a discutat că ar veni.

Mame și copii refugiați din Ucraina pot fi văzuți pe străzile din Iași

Centrul „Hecuba”: liniște

Pe Sărărie se găsește Centrul Rezidențial pentru mame și copii în dificultate „Hecuba”, un proiect operat de Primăria Iași și DAS și finanțat de Landul Bavaria. Centrul este destinat în principal mamelor singure fără venituri sau femeilor agresate, care își pot lua copiii să se cazeze aici.
Centrul are 22 de apartamente cu un număr total de 74 de paturi, cabinete de psihologi, cabinete medicale. Conform datelor publice, în 11 ani, centrul a avut 545 de beneficiari: o medie de 49 pe an, sub capacitatea maximă. De altfel, la vizita din teren, nu era niciun fel de activitate, deși un asistent social a precizat că este ocupat integral.
„Oricum, nu putem primi pe nimeni aici, este un centru cu o destinație specială. Nici nu s-a pus problema să intre cineva aici”, a mai spus asistentul.

Microbuzul DAS și celelalte mașini ale Direcției șomează în majoritatea timpului

„Sunt mai mulți angajați decât beneficiari”

Un alt centru intens mediatizat de autoritățile locale a fost Baia Comunală. Este destinat persoanelor fără adăpost, care pot dormi acolo. Capacitatea maximă este de 70 de locuri, cu tot cu niște module din curte. Joi, la ora 10, într-una dintre camere era o persoană care dormea. Celelalte paturi erau libere.
Un angajat al DAS Iași a precizat că mai mult de jumătate din capacitatea de locuri de cazare din centrele direcției este disponibilă. Sunt mai mult de jumătate din locuri libere la Centrul Bucuria din zona Profesor Șesan, acolo unde sunt cazați tinerii de 18-26 de ani proveniți din centrele de plasament. Înseamnă 35-40 de locuri.
Căminul de Bătrâni „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” poate fi, de asemenea, utilizat: „Inclusiv Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia și Centrul de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire Sfântul Prooroc Zaharia pot fi utilizate, orice capacitate de cazare ar fi în regulă acum. Ne așteptam să se organizeze, cu niște paturi supraetajate pot fi cazați oameni înăuntru. Oricum, toate centrele au în prezent mai mulți angajați decât beneficiari“, susțin surse oficiale din cadrul DAS.

Mai bine decât nimic la Egros: zeci de paturi amenajate pentru refugiații din Ucraina

Luminița Munteanu: „Nu se poate”

Directoarea DAS Iași, Luminița Munteanu a explicat că instituția nu are locuri disponibile pentru cazarea refugiaților ucraineni în niciunul dintre centrele sale. „Nu avem locuri disponibile, sunt toate ocupate acum. Există alte entități care se ocupă acum de această problemă, este o platformă guvernamentală unde se pot înscrie refugiații pentru cazare. Din păcate, noi nu avem spații de cazare. Ar însemna să-i dăm afară pe beneficiarii noștri. Este exclus să facem asta”, a precizat Luminița Munteanu.
Ea a mai spus că instituția este implicată în strângerea pachetelor cu ajutoare donate la corturile din oraș, care sunt sortate și predate către ISU. De aici ajung la destinatari, cu transportul asigurat de instituția din cadrul MAI.

„Centrele DAS au destinație specială și locurile sunt deja ocupate de beneficiari. Pentru refugiați sunt create locuri specifice sub coordonarea Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență. Autovehiculele DAS nu transportă refugiați (nici nu au capacitatea). Conform legii si deciziilor luate la nivel central, activitatea gestionării și transportului refugiaților este coordonată de Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență.”
Sebastian Buraga, șef Comunicare – Primăria Iași

DGASPC și privații: „Ba se poate”

Prin contrast, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din subordinea CJ a pregătit deja 281 de locuri pentru refugiați ucraineni: 135 pentru adulți și copii și 146 exclusiv pentru copii.
„Am făcut foarte repede un inventar al locurilor disponibile, avem așa: în centre de plasament 107, dintre care cele mai multe la Bucium. Pentru mame și copii avem 20 de locuri, avem 8 locuri pentru adulți în centre rezidențiale private și am găsit 146 de locuri pentru copii la 90 de asistenți maternali. Am primit deja solicitări din Raionul Vinnîțea din Ucraina”, a precizat Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.
Pompierii au pregătit și ei o tabără pentru refugiați pe stadionul Tineretului, iar birourile Centrului Comercial Egros au devenit centru de tranzit și de cazare pentru ucrainenii alungați de război. De asemenea, platformele rețelelor sociale sunt pline de anunțurile ieșenilor care au preluat sau preiau refugiați, cazându-i în propriile case.

Article image
Într-o postare pe Facebook, de joi, 24 februarie, Primăria Iași s-a agățat cu imaginea de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, anunțând că instituția a declanșat campania umanitară „Ajutoare pentru refugiații din Ucraina”. Vineri dimineață, mai multe persoane s-au dus spre centrele anunțate de Primărie, având însă o surpriză: nu existau.
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 25 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare