fbpx
 
Război în Ucraina, ZIUA 14: 5.000 de oameni au fost evacuați din Sumî. Bombardamente în Harkov

Război în Ucraina, ZIUA 14: 5.000 de oameni au fost evacuați din Sumî. Bombardamente în Harkov


Au fost din nou bombardamente, în timpul nopții. Cele mai puternice explozii s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene.

5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești.

Președintele ucrainean Volodimir ​Zelenski pare dispus la compromis în privința celor două teritorii separatiste, pe măsură ce războiul face tot mai multe victime.

Trupele ucrainene au respins eforturile forțelor ruse de a intra în orașele Harkiv și Mykolayiv. Miercuri, rușii vor înceta focul de la ora 10 a.m., ora Moscovei (07:00 GMT), pentru a da posibilitatea ca locuitorii din Kiev și din alte patru orașe să fie evacuați.

Armata ucraineană susține că Rusia ar putea implica în război și trupele din Transnistria

Imagini LIVE din Kiev

LIVE TEXT

ORA 21:55 

Oficialii din Mariupol spun că aproximativ 1.300 de civili au fost uciși în oraș de la începutul invaziei ruse

Doi oficiali ai orașului Mariupol spun că aproximativ 1.300 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse. Orașul a fost bombardat pentru prima dată în primele zile ale conflictului și se află sub asediu de aproape o săptămână.

1.300 de locuitori din Mariupol au murit deja în timpul blocadei genocidului din Federația Rusă”, a declarat Petr Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, pentru agenția ucraineană UNIAN. „Vom lupta pentru toată lumea”, a adăugat el.

ORA 21:39 

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ajuns în Turcia, la Antalya, acolo unde urmează să discute, joi, cu ministrul ucrainean, Dmitro Kuleba.

Este vorba de prima întâlnire între șefii diplomațiilor rusă și ucraineană de când a început invazia rusească în Ucraina, în urmă cu două săptămâni dar și primele negocieri la nivel înalt între Rusia și Ucraina pentru a găsi o soluție la diplomatică la războiul pe care Rusia îl duce împotriva vecinului său de la est.

ORA 20:05 

Un banner cu portretul lui Vladimir Putin, care reprezintă moartea, a fost expus pe faţada unui muzeu din Riga, Letonia, care se află vizavi de ambasada Rusiei.

ORA 18:54 

Cel puțin 516 civili ucraineni au fost uciși de când Rusia a lansat invazia împotriva țării vecinii în 24 februarie, transmite Comisariatul ONU pentru Drepturile Omului în cea mai recentă actualizare, conform CNN.

Față de bilanțul de luni, numărul de decese a crescut cu 42. De asemenea, în jur de 908 civili au fost răniți în Războiul din Ucraina.  

„Majoritatea pierderilor de vieți omenești înregistrate au fost cauzate de bombardamentele pe arii largi, inclusiv prin folosirea artileriei grele sau sistemele de lansare de rachete, dar și prin atacuri aeriene și cu rachete”, a transmis Organizația Națiunilor Unite.

ORA 17:46 

Un spital de copii din orașul ucrainean Mariupol a fost distrus de un atac aerian al Rusiei, potrivit consiliului local.

Președintele Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că există copii care sunt îngropați sub moloz, după ce maternitatea a fost distrusă de bombe rusești. Acesta cere din nou o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.
ORA 17:40 
Sancțiunile fără precedent impuse Rusiei după invazia Ucrainei au lovit puternic în cetățenii ruși din străinătate care au aflat brusc că nu-și mai pot folosi banii și că resursele lor financiare au fost înghețate ca urmare a scoaterii țării din sistemele internaționale de plăți, relatează Reuters.

ORA 16:30 

În satul Nemișaievo, de la periferia Kievului, locuitorii s-au adăpostit în casele lor, în timp ce bombardamentele rusești au continuat în mod regulat.

O localnică, Yaroslava Kaminska, spune că a rămas la Nemișaievo cu familia ei, soțul, părinții și bunica, după invadarea satului de către ruși pe 28 februarie și spune că au fost „idioți naivi” pentru că au crezut că trupele ruse nu vor veni.

Din momentul invaziei, locuitorii au fost speriați să-și mai părăsească casele.

„Dacă ieși din casă, ar trebui să stai în spatele casei, astfel încât să nu fii văzut și auzit, ar trebui să stai acolo unde gloanțele nu ajung la tine”, spune Kaminska, potrivit CNN.

„Nici măcar nu putem merge pe strada următoare. Am alergat prin spatele gardurilor, ne-am ascuns în spatele zidurilor, în propriul nostru sat”, a mai spus Kaminska.

Bombardamentele au fost constante de la sosirea trupelor ruse, pe care, la fel ca alți ucraineni, Kaminska îi numește „Orci” după creaturile din Stăpânul Inelelor.

Locuitorii au fost împușcați de lunetişti, iar tancurile au tras în casele de pe strada unde are și ea locuința.

Fără apă, curent și încălzire din 28 februarie, satul a rămas și fără gaze în această săptămână. În cele din urmă, Kaminska și familia sa au luat marți decizia de a pleca.

„Nu am luat decât o pisică, câteva haine de schimb și o chitară”, a spus aceasta.

„Nu ne-am spălat de o săptămână. Dar nu m-a deranjat multă vreme. Nu conteaza. Numai viața este importantă, viața familiei mele și a mea. Acesta nu este război, asta este exterminare”, a mai adăugat Yaroslava Kaminska.

ORA 16:26 

Conducerea orașului Bucha, oraș aflat la nord de Kiev, a acuzat forțele ruse că blochează evacuarea oamenilor printr-un coridor de evacuare convenit anterior.

„Invadatorii perturbă evacuarea. În prezent, 50 de autobuze sunt blocate de militarii ruși în parcare”, a transmis consiliul local din Bucha, într-o scurtă postare pe Facebook. „Negocierile sunt în desfășurare pentru deblocarea coridorului”.

ORA 16:20 

China va dona 5 milioane de yuani (sau aproximativ 791.000 USD) prin Crucea Roșie, ca ajutor umanitar pentru Ucraina, a declarat Ministerul de Externe al Chinei, miercuri, spunând că primele ajutoare au părăsit deja Beijingul.

Ajutorul, care include alimente și bunuri esențiale, vine la cererea Ucrainei și va fi livrat Crucii Roșii Ucrainene „cât mai curând posibil”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian.

ORA 15:47 

Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Condițiile din Mariupol au fost descrise drept „apocaliptice”. Sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete și sunt de mai bine de o săptămână fără apă, energie electrică sau încălzire. În oraș, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.

Cadavre zac pe străzile din Mariupol, oamenii flămânzi intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă.

În Mariupol foțele ruse au bombardat și un spital de copii, din care au mai rămas doar ruinele.

ORA 15:43 

Președintele ucrainen Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la oameni să creadă în libertate, spunând că aceasta „va veni curând”. De asemenea, el a făcut apel din nou la impunerea unei zone de interdicție aeriană în Ucraina, spunând că în caz contrar va avea loc o „catastrofă umanitară” în masă dacă nu va fi de acord cu această măsură. Zelenski a salutat în același discurs și noile sancțiuni luate de Statele Unite contra Rusiei.

ORA 14.49 

Peste 400 de ucraineni care protestau împotriva forțelor ruse de ocupație din orașul Herson au fost reținuți, a anunțat comandamentul militar al forțelor ucrainene, potrivit The Guardian

Din cauza rezistenței locuitorilor din Herson, forțeleruse încearcă să impună un regim administrativ polițienesc, a mai precizat comandamentul ucrainean.

Ora 13:30 

UE îşi extinde sancțiunile impuse Rusiei şi Belarusului; trei bănci belaruse, decuplate de la SWIFT; sectoarele maritim şi al criptomonedelor, vizate; noi nume de oligarhi puse pe lista neagră.

Ora 13.08

Ucraina anunță că ar fi ucis peste 12.000 de militari ruși, în timp ce armata SUA are o estimare între 2.000 și 4.000 de militari ruși uciși în război

ORA 12.48 

Sursele de căldură, apă și energie electrică, precum și conexiunile telefonice funcționează normal în capitala Ucrainei, a declarat miercuri viceprimarul Mykola Povoroznyk, potrivit Reuters.

Acesta a spus că autoritățile speră să evacueze mult mai mulți oameni din comunitățile din Irpin, Bucha și Hostomel din regiunea Kiev.

ORA 12.28

Kremlin: Rusia își va atinge obiectivul de a asigura statutul neutru al Ucrainei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că „Rusia își va atinge obiectivul de a asigura statutul neutru al Ucrainei și ar prefera să facă acest lucru prin discuții”.

Zaharova a susținut, de această dată, că „obiectivele Moscovei nu includ răsturnarea guvernului de la Kiev” și că speră „să obțină progrese mai semnificative în următoarea rundă de discuții cu Ucraina”.

„Operațiunea militară a Rusiei merge strict în conformitate cu planul său”, a adăugat Maria Zakharova, conform de Reuters.

ORA 11.55 

Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune „finală” a propunerii sale de a pune capăt crizei, iar preşedintele ucrainean Volomir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, potrivit unor surse aflate la curent cu detalii de la întâlnirea din urmă cu trei zile, de la Moscova, dintre premierul israelian Naftali Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează cotidianul Jerusalem Post din Israel.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au precizat sursele, adăugând că ea este mai proastă decât ce ar fi obţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de invazia rusă, dar că „decalajele dintre cele două părţi nu sunt mari”.

Zelenski este prins la mijloc, au spus sursele citat de Jerusalem Post. „Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă şi a devenit un fel de Che Guevara. Pe de altă parte, el ştie cum a sfârşit revoluţionarul şi şeful de gherilă argentinian”, scrie cotidianul israelian.

Zelenski poate întări independenţa Ucrainei, însă va trebui să plătească un preţ ridicat, potrivit surselor.

Conform unor presupoziţii a jurnaliștilor israelieni, el va fi forţat să renunţe la contestata regiune Donbas, să îi recunoască oficial pe disidenţii pro-ruşi din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să reducă armata şi să declare neutralitatea ţării. 

Dacă va refuza propunerea, urmarea ar putea fi teribilă: „mii sau chiar zeci de mii de ucraineni vor muri şi există un mare risc ca ţara să îşi piardă complet independenţa”, mai scrie Jerusalem Post.

ORA 11.20 

Polonia este pregătită să acţioneze pentru a furniza avioane MiG-29 Ucrainei, însă numai în cadrul NATO, a declarat miercuri un consilier al preşedintelui Andrzej Duda, după ce Statele Unite au respins propunerea Varşoviei de a-şi pune această flotă la dispoziţia Washingtonului.

„SUA nu vor ca aceste avioane să ajungă în Ucraina de la baze americane”, a declarat consilierul Jakub Kumoch la televiziunea publică TVP Info.

„Polonia este pregătită să acţioneze, dar numai în cadrul Alianţei, în cadrul NATO'', a mai afirmat Kumoch. 

ORA 10.50 

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse a ajuns la 2,1-2,2 milioane de persoane, a anunțat astăzi ONU, potrivit The Guardian.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a declarat în timpul unei vizite la Stockholm că, în loc să vorbească despre țările în care vor merge refugiații, „acum este momentul să încercăm să ajutăm la graniță”.

Grandi a spus că Moldova, care nu este membru UE, este deosebit de vulnerabilă la aceast criză a refugiaților.

 

ORA 10.30 

Un comandant rus, capturat de Ucraina, a condamnat genocidul făcut de Moscova. El susține că trupele Rusiei au fost păcălite să creadă că naziștii au ocupat Kievul și că acesta are nevoie să fie eliberat. Militarul a adăugat că îi este rușine că a ajuns în această situație.

ORA 10.15 

22 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise luni într-un atac aerian rusesc la Sumî, a spus guvernatorul regiunii, Dmitro Jivițki. El a declarat pentru BBC că Rusia a bombardat în timpul nopții o zonă rezidențială din nord-estul orașului și a acuzat-o de „crime în masă”.

„Trei bombe într-o seară... A fost o noapte îngrozitoare”, a spus el.

Nouă persoane dintr-o singură casă au fost ucise, șase case au fost complet distruse și aproximativ 20 au fost avariate, a mai spus el.

ORA 09:25

Oficial ucrainean: Sarcina Ucrainei este să reziste în faţa atacului rus în următoarele 7-10 zile

Ucraina trebuie să reziste în faţa atacului Rusiei pentru următoarele 7-10 zile pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie, a spus un înalt oficial guvernamental.

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, Rusia este disperată să obţină măcar o victorie, de orice fel, şi că cele mai probabile ţinte sunt oraşul Mariupol şi capitala Kiev.

„Sarcina noastră este să rezistăm în următoarele 7-10 zile”, a spus acesta.

ORA 09:12

Rusia susține că are dovezi ce arată că Ucraina a plănuit să atace regiunea Donbas

Ministrul Apărării din Rusia a declarat că are o serie de documente secrete ce arată că Ucraina plănuia să atace regiunea Donbas din estul țării.

Vladimir Putin a recunoscut Donbas ca fiind independentă doar cu câteva zile înainte să invadeze Ucraina.

Documentele scrise în ucraineană nu au fost verificate independent, scrie SkyNews.

ORA 08.39

Gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, vizat de sancţiuni adoptate de Berlin şi Washington după invazia rusă din Ucraina, este „mort” şi nu poate fi „resuscitat”, a declarat marţi subsecretarul american de stat Victoria Nuland.

ORA 08.30

Forțele ruse nu au reușit să facă o pătrundere semnificativă în nordul Kievului, iar forțele ucrainene par să reușească să doboare avioane inamice, potrivit celor mai recente informații ale Ministerului britanic al Apărării, citate de The Guardian.

„Luptele sunt în desfășurare la nord-vest de Kiev, forțele ruse nu reușesc să facă progrese semnificative. Apărarea antiaeriană ucraineană pare să fi avut un succes considerabil împotriva aeronavelor moderne de luptă ale Rusiei, împiedicându-le probabil să obțină orice grad de control al spațiului aerian,” arată ministerul.

ORA 08.24

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va merge azi în Turcia pentru discuții cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, anunță Reuters.

Diplomații se vor întâlni în stațiunea Antalya, după oferte repetate ale Turciei de a găzdui negocieri și de a media între cele două părți, potrivit The Guardian.

Ora 08.00

Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că acesta este un gest istoric al Japoniei, țară care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al Doilea Război Mondial.

Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.

ORA 07.50

Guvernatorul din Sumî, din nord-estul Ucrainei, spune că un coridor umanitar, care a fost deschis mai devreme, marți, va continua miercuri.

S-a estimat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumî în două etape de evacuare, potrivit guvernului ucrainean.

Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, a fost de zile întregi ținta unor bombardamente puternice. Luni, 22 de persoane - inclusiv trei copii - au fost ucise în atacurile aeriene ruse, au declarat oficialii locali.

Moscova a anunțat încă o încetare a focului umanitar pentru a permite civililor din orașele atacate să fugă, scrie BBC.

Coridoarele vor fi din nou amenajate pentru Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariupol la ora locală 10:00. Este a treia oară când Moscova a anunțat încetarea focului - dintre care majoritatea au eșuat.

ORA 07.00

La Jîtomîr, rachetele au căzut peste 7 case. 5 oameni, dintre care doi copii mai mici de un an, au murit.

Organizația Națiunilor Unite estimează că, de la începutul războiului, 474 de civili au murit și 861 au fost răniți.

Armata ucraineană anunță că ofensiva și-a încetinit ritmul în ultimele două zile, însă apar informații conform cărora Rusia s-ar pregăti să atace masiv Kievul. Institutul pentru Studiul Războiului estimează că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele 24-96 de ore.

De asemenea, au apărut în presa americană imagini ale unui tren blindat, care ar fi plecat din Crimeea spre centrul Ucrainei. Un oficial al Pentagonului a vorbit despre un nou convoi militar rusesc, aflat la 60 de kilometri de Kiev.

Sunt informații îngrijorătoare și despre centralele nucleare din Ucraina. Garda Națională a Rusiei a anunțat că a preluat controlul deplin asupra celei de la Zaporojie, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu mai primește informații de la Cernobîl.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30