fbpx
 
Festivalul Corupției: cumătra lui Chirica mai falsifică două edificări la blocuri fără autorizație. Miza: 1 milion de euro

Festivalul Corupției: cumătra lui Chirica mai falsifică două edificări la blocuri fără autorizație. Miza: 1 milion de euro


Primul beneficiar a fost Ștefan Popescu, membru al Grupării Pașcani: a construit bloc cu trei etaje și 11 apartamente în loc de casă individuală

Nu s-a complicat cu PUZ și autorizație de bloc. În patru luni de la demararea lucrărilor avea deja edificarea de la șefa Control Urbanism și s-a apucat de vândut apartamentele din Moara de Vânt

Al doilea bloc e tot pe o parcelă a lui Ștefan Popescu: 13 apartamente pe autorizație de casă. Într-un singur an, s-au vândut două blocuri fără autorizații, profit 1 milion de euro

Falsurile sunt grosolane: Tulică Mihaela, cumătra primarului pusă șefă în Primărie, și Spînu Andrei, omul ei de bază n-au văzut ditamai blocurile când au semnat recepțiile și edificările

Ambele blocuri sunt lângă cel prezentat săptămâna trecută de REPORTER DE IAȘI: altă nenorocire pe autorizație de casă, de edificare ocupându-se personal primarul Mihai Chirica

Caz tare: lângă cele trei blocuri este un al patrulea, al cărui proprietar a urmat calea legală. A scos PUZ pentru bloc în 2 ani și apoi autorizație de bloc peste încă un an. Fără autorizație, în 6 luni era gata

Întrebare pentru Mihai Chirica: de ce a trebuit al treilea investitor să mai facă PUZ și autorizație de bloc dacă se putea și fără?

Dovada: Ștefan Popescu avea autorizație doar pentru o casă individuală cu 6 dormitoare

Falsuri ordinare pecetluite de angajați ai Poliției Locale. Dezvoltatorul Ștefan Popescu a primit de la Primărie, în decembrie 2015, autorizație de construire pentru o casă cu șase dormitoare, dar a făcut un bloc cu 11 apartamente. În doar patru luni, a rezolvat afacerea.

Imobilul a fost intabulat grație semnăturilor Mihaelei Tulică, cumătra primarului Mihai Chirica, și a inspectorului Andrei Spînu.

La trei ani distanță, cu ocazia Revelionului din 2019, Spînu s-a pozat cu dezvoltatorul Popescu la un bal mascat. Unul costumat ca preot catolic, celălalt ca șeic. Au luat în râs un oraș întreg.

În schimb, la câteva sute de metri distanță, tot în Moara de Vânt, compania Swiss Italy Group a urmat ca la carte toate procedurile birocratice timp de 6 ani, din 2016 până în prezent. Blocul e ridicat, însă nu e finalizat.

Ceea ce la Popescu a durat un an, la italieni, care au lucrat legal, încă nu s-a încheiat.

A doua dovadă: autorizația pentru blocul Andreei Ungureanu, scoasă tot de Ștefan Popescu, care a vândut parcela, este tot pentru casă individuală, cu 6 dormitoare

A terminat blocul în 4 luni. În acte era casă!
Cazul 1. Dezvoltatorul Ștefan Popescu a cumpărat, în 2015, o parcelă de 750 mp de la latifundiarul Ioan Zapodeanu. Cu numărul cadastral 137627, terenul a fost parte a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în 2013 de Consiliul Local Iași, reglementare ce conținea zeci de terenuri pentru care s-a permis construirea de „locuințe izolate în regim individual”. Doar case.
În baza acestui PUZ, pe 3 decembrie 2015, Ștefan Popescu a primit de la Primărie o autorizație de construire pentru o casă pe respectivul teren din Moara de Vânt.

Pe 31 martie 2016, la nici patru luni distanță, Mihaela Tulică și Andrei Spînu de la Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale au semnat certificatul de atestare a edificării la Popescu: „locuință individuală”. Popescu a primit autorizație de casă și casă a făcut, au zis Tulică și Spînu.

Tulică și Spînu au semnat pe niște falsuri grosolane
Falsul e, însă, primitiv. În locul unei case cu 6 dormitoare, a fost ridicat un bloc cu 11 apartamente. În autorizația de construire (AC), regimul de înălțime era D+P+M. În atestare: P+2E+M, adică un etaj în plus.

În AC, amprenta clădirii – 225 mp, în certificat 270 mp, deci 45 mp suplimentar.

Suprafața construită desfășurată aprobată a fost de 675 mp, în edificare – 958 mp, în plus cu 283 mp.
Paradoxal, deși a făcut bloc în loc de casă, Tulică și Spînu de la Poliția Locală i-au semnat edificarea, iar Oficiul de Cadastru i-a permis apartamentarea. Astfel, Popescu a putut să vândă locuințele din bloc. Manevră fulger care i-a îndesat în conturi câteva sute de mii de euro profit.

Când au făcut edificarea, Mihaela Tulică și Andrei Spînu n-au văzut ce bloc au în față? N-au văzut compartimentarea în apartamente? Aceasta e o casă individuală? În plus, la edificările locuințelor colective, peste 6 camere, este obligatorie prezența unui reprezentant ISC. Dacă acesta n-a fost, cine acoperă ilegalitatea?

Al doilea bloc: 13 apartamente în loc de casă
Cazul 2. Același Popescu a cumpărat de la Zapodeanu o altă parcelă, tot de 750 mp. În fapt, cele două sunt lipite una de cealaltă. Tranzacția a avut loc în octombrie 2015, iar terenul cu numărul cadastral 137645 era parte a aceluiași PUZ din 2013 care permitea doar construirea de locuințe individuale.

În martie 2016, Popescu a primit autorizație de la Primărie pentru „construire locuință individuală”. În iulie 2016, Popescu a vândut terenul, cu tot cu AC, Andreei Ungureanu.
Pe 14 martie 2017, aceeași pereche de la Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale, formată din Tulică (șefa) și Spînu (inspector) au semnat certificatul de atestare a edificării. Cei doi au admis că pe teren a fost construită o locuință colectivă (bloc). Însă, în act este menționată autorizația de construire emisă cu un an înainte care prevedea locuință individuală. Absurd: Tulică și Spînu au pus semnul egal între o casă cu șase dormitoare și un bloc cu 13 apartamente cât a rezultat la finalul lucrărilor.

„A trecut mult timp de-atunci, eu am și vândut. Dar totul a fost legal, am construit ce era în acte”, a declarat Andreea Ungureanu.

Incredibil: în edificarea semnată de Tulică și Spînu (șefa și inspectorul de la Control Urbanism) scrie că blocul lui Ștefan Popescu este „Locuință individuală”. Cum s-a făcut ulterior intabularea la Cadastru pe 11 apartamente?

Au sfidat legea. Toți ieșenii ar trebui să facă la fel
Aceste două cazuri reprezintă o încălcare flagrantă a legii. Pe parcele care prin PUZ erau destinate construcției de case, dezvoltatorii au edificat blocuri, le-au apartamentat și, apoi, le-au vândut. „Schimbarea funcțiunii din locuință individuală în colectivă nu se face cu de la sine putere. Regulamentul urbanistic, în cazul nostru PUZ-ul din 2013, nu permitea acest lucru”, a explicat un expert jurist.
Modificând funcțiunea din pix, polițiștii locali Tulică și Spînu le-au permis dezvoltatorilor Popescu și Ungureanu să construiască în timp record și să-și vândă apartamentele edificate ilegale. Cu alte cuvinte, beneficiile celor doi investitori se măsoară în timp economisit și în sute de mii de euro profit.

La Andreea Ungureanu, edificarea menționează, fără scrupule, „Locuință colectivă”, deși autorizația era de casă individuală. Au semnat tot Tulică și Spînu

Ștefan Popescu: „M-ați găsit după 6 ani?”
REPORTER DE IAȘI l-a întrebat pe dezvoltatorul Ștefan Popescu cum a fost posibil să parcurgă toți pașii, de la autorizare la edificare, într-un timp atât de scurt, dar cu încălcarea legii. „Haideți, vă rog, să nu mai apar pe la ziare. M-ați găsit acum, pe mine, după șase ani? Toți au făcut așa acolo”, a declarat Popescu.
Într-adevăr, REPORTER DE IAȘI a identificat în Moara de Vânt cel puțin trei blocuri ilegale: ale lui Popescu, Ungureanu și Vixen’s. Însă, este și cel puțin un caz în care regulile au fost respectate.

Cazul legal: doi ani a durat doar PUZ-ul

În aceeași zonă, cu același tip de parcelă, firma Swiss Italy Group SRL a urmat traseul legal. Aceasta societate a cumpărat în 2016 o suprafață de 647 mp. Terenul (număr cadastral 137619) a făcut parte din același PUZ din 2013 luat de Zapodeanu care prevedea doar construirea de case.

Practic, pământul firmei Swiss avea același regim de construire ca cele ale lui Ștefan Popescu și Andreea Ungureanu.
Doar că Swiss Italy a preferat să facă lucrurile ca la carte, legal! Terenul achiziționat în 2016 a făcut obiectul unui PUZ aprobat de Consiliu Local în 2018. „Întocmit în vederea construirii de locuințe colective”.

Adică, Popescu și Ungureanu și-au terminat, ilegal, blocurile în 2016, respectiv 2017, în vreme ce Swiss a stat doi ani doar pentru a întocmi un nou PUZ și a urma calea legală.

Andrei Spînu (dreapta) stă lângă Ștefan Popescu (centru) distrându-se la un fel de carnaval, deși primul lucra la Control Urbanism și verifica blocurile ilegale ale celui de-al doilea

Pe calea legală durează 6 ani!
Așadar, Swiss a refăcut PUZ-ul în ianuarie 2018, iar în decembrie același an a primit autorizație de construire. Adică au  mai trecut 12 luni.

Acum, blocul este ridicat, are un regim de înălțime S+P+3E+E tehnic. Încă nu este gata. Se lucrează la interior și la finisajele exterioare. Între timp, potrivit panoului de la șantier, investiția ar fi fost preluată de SC Badea Invest SRL.

Concluzie: blocurile ilegale au fost edificate și introduse în circuitul civil într-un an, traseul legal a durat șase ani și încă nu este complet finalizat.

Mihaela Tulică a rămas șefă la Control Urbanism deși în 2018 a fost implicată într-un imens scandal cu recepțiile la alte blocuri fără autorizație. Este cumătra primarului Mihai Chirica, iar vineri, 25 martie, la ora 10.00, va fi audiată la DNA pentru faptele din 2018

Mihai Chirica a semnat o edificare deși știa că e falsă
Săptămâna trecută, REPORTER DE IAȘI a prezentat, în exclusivitate, cazul Vixen’s. Firma a ridicat un bloc cu 18 apartamente deși atât PUZ-ul (același din 2013) cât și autorizația inițială prevedeau două locuințe individuale pe cei 1.300 mp.

În 2019, pentru a masca ilegalitatea, pe aceeași adresă, a fost emisă o altă autorizație de construire: „repoziționare construcție existentă – intrarea în legalitate”.

Apoi, în 2020, primarul Mihai Chirica a semnat certificatul de atestare a edificării în cazul acestui bloc ilegal. Primarul a semnat deși i s-a atras atenția că există un referat de respingere a recepției, tocmai pentru că s-a construit un bloc în loc de casă.

Pentru finalizarea cu succes a afacerii, s-au mobilizat forțe impresionante în Primărie. De întreg procesul de edificare a fost desemnat să se ocupe Marcel Pinciuc, de la Corpul de Control al Primarului, Mihai Chirica trasând sarcina. Pinciuc a pus la treabă angajații de la Urbanism pentru a termina mai repede edificarea.

Andreea Ungureanu a luat parcela de la Ștefan Popescu la pachet cu autorizația de casă. A construit tot bloc și l-a vândut complet într-un singur an. Acum declară că nu-i mai pasă

După articolul REPORTER DE IAȘI, primarul cere anularea propriului său act
REPORTER DE IAȘI a publicat acest articol pe data de 17 martie 2022. În aceeași zi, Primăria a promovat o acțiune în instanță împotriva firmei ce a ridicat imobilul. Practic, juriștii Primăriei au cerut judecătorilor anularea unui act administrativ pe care șefii din Palatul Roznovanu l-au emis anterior.

Cel mai probabil, este vorba despre certificatul de atestare a edificării, document semnat de primarul Mihai Chirica. „Pare o acțiune de ștergere a urmelor, de a-i deruta pe anchetatori”, a spus, sub rezerva anonimatului, un jurist.

Angajații implicați se extrag din Primărie
Tot în această cheie este interpretată și intenția a doi funcționari de a ieși din zona fierbinte a Urbanismului din Primărie. Astfel, Victor Gavriluță (inspector GIS-Cadastru) a solicitat mutarea la Centrul de Cartier Frumoasa.

Totodată, Gheorghe Agafiței de la Serviciul Autorizare Construcții ar urma să revină pe funcția de consilier la Compartimentul Parcări de Reședință din cadrul Direcției Exploatare Patrimoniu.

Blocul autorizat de SC Swiss Italy, singurul construit legal pe Stradela Moara de Vânt. Investitorul a pierdut 3 ani ca să scoată PUZ și autorizație de bloc. Nu era cazul: Administrația Chirica i-l intabula și ilegal

Cumătra primarului: autoarea marilor tunuri este de neclintit
În ciuda numeroaselor anchete de presă ale REPORTER DE IAȘI, dar și ale altor publicații locale, Mihaela Tulică, șefa Serviciului Control Urbanism din Poliția Locală este de neclintit din funcție. După trei ani în care a fost în concediu de creștere a copilului, cumătra primarului Chirica a revenit, din toamna trecută, în Poliția Locală.

Totodată, aceasta este soția fostului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, Mircea Tulică fiind acum director administrativ adjunct al Universității „Al.I. Cuza”.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, REPORTER DE IAȘI a încercat de mai multe ori să discute cu aceasta, atât față în față cât și telefonic, însă, de fiecare dată, Mihaela Tulică a refuzat dialogul.

Mihaela Tulică este anchetată de DNA după extinderea cercetărilor în Dosarul Cheșcu, atingându-se și speța celor trei blocuri intabulate ilegal, fără autorizație de construcție, de familia Condurache-Dumitroaie, la Moara de Vânt. Dragoș Dumitroaie este cumnatul lui Gheorghe Cheșcu.

Cazul a fost prezentat pe larg, în exclusivitate, de REPORTER DE IAȘI, în perioada 2017-2018. Aceiași Tulică și Spînu, de la Control Urbanism, au făcut recepții ilegale la trei blocuri în Moara de Vânt care nici măcar nu aveau autorizații.

Ștefan Popescu a monetizat rapid în urmă cu 6 ani proiectele fără autorizație. Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu au fost ca niște „business angels”

Spînu, apartament de 103 mp și Mercedes în garaj

Fostul său partener, Andrei Spînu, a părăsit Poliția Locală în 2018, în urma scandalului de presă declanșat de REPORTER DE IAȘI cu afacerea blocurilor lui Plugaru de la Moara de Vânt. Potrivit declarației de avere completată în 2021 de Mădălina Sirițeanu Spînu (consilier superior la Primărie, soția), Andrei Spînu s-a angajat la Patany Construct, firmă a lui Constantin Rotaru Penișoară, parte a grupului de dezvoltatori imobiliari.

Acum cinci ani, Spînu și-a cumpărat un apartament de 103 mp într-un bloc construit de un alt dezvoltator, Catălin Tudosă, cunoscut ca Tolea. La acea vreme, inspectorul Spînu și-a notat locuința în declarația de avere, însă îi lipseau aproximativ 30.000 de euro ca să justifice achiziția.

Un Mercedes-ul ML înregistrat pe numele dezvoltatorului Ștefan Stârpu era în parcarea subterană de la blocul lui Spînu.

Article image
Tupeul este maxim, pe măsura loviturii financiare. Popescu e unul din preferații cuplului Chirica-Harabagiu de la conducerea Primăriei. În PUZ și autorizație scrie parcări la subsolul blocurilor din Scala Residence, zona Bucium. Păcăleală: se vor construi apartamente la subsol, REPORTER DE IAȘI negociind chiar cu agenta de vânzări pentru o locuință. La 34 apartamente, cu 400 euro profit pe metru pătrat, lovitura lui Ștefan ...
Autor cristi tanasa Anchete 05 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: