fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Panourile LED din stații sunt la preț dublu: noul tun pe filiera CTP-Mihai Chirica-Holicov. EXCLUSIV

Panourile LED din stații sunt la preț dublu: noul tun pe filiera CTP-Mihai Chirica-Holicov. EXCLUSIV


150.000 de euro peste cea mai scumpă ofertă din piață, la o afacere de 300.000 de euro. 2.800 euro/bucată în loc de 1.400 euro/bucată

Ștefan Holicov a mutat afacerea cu CTP pe o nouă firmă, în care figurează soția sa, după scandalul cu publicitatea din stațiile de tramvai

Cele 100 de panouri care trebuie instalate costă 1,4 milioane de lei, ofertă unică Tranzy, fix la prețul estimat de CTP

Firme consultate incognito de REPORTER au dat oferte clare la jumătate de preț: 700.000-800.000 de lei. Sunt oferte oficiale, pe specificațiile din caietul de sarcini al CTP

Aduse din China, aceleași panouri costă doar 400.000-500.000 de lei

Șmecheria: în contract intră și menentanța pe doi ani de la semnarea contractului, dar au trecut deja 8 luni și n-au fost montate decât două panouri din cele 100. Mentenanța intră în preț dar lipsește cu desăvârșire

Relația Holicov-primar-CTP este consfințită de 6 ani: Wink a exploatat 80 de stații, plătind 1 euro/mp societății de transport și încasând pe publicitate 20 de euro/mp. Profit: 2.000%!

Ștefan Holicov a primit un spațiu ultracentral în Piața Unirii, fără licitație, din patrimoniul Termoservice, dar l-a abandonat după scandalul public și anchetele penale împotriva primarului

Afacerea cu panourile LED este tipică unei administrații-căpușă: totul costă de două ori mai mult decât face

Ștefan Holicov (dreapta) s-a retras din noua firmă, lăsându-și soția ca acționară. Panourile vândute la CTP costă 2.800 de euro/bucată, când prețul real este de cel mult 1.500 euro/bucată

Căpușarea CTP Iași de către Wink și, mai nou, de către alte companii cu aceiași acționari, este o poveste fără sfârșit. În toamna anului trecut, compania ieșeană de transport public a scos la licitație o achiziție de 100 de ecrane LED pentru afișaj în stațiile de călători. Preț estimat: 1.402.632 lei (fără TVA).
A fost un singur ofertant, Tranzy Ai SRL, firmă cu aceiași acționari ca Wink Network. Achiziția a fost adjudecată în noiembrie cu un preț aproape de valoarea estimată: 1.401.408 lei (fără TVA).
Contractul semnat mai prevede mentenanța panourilor de afișaj timp de 24 de luni, dar această operațiune este greu de cuantificat în condițiile în care doar 2 panouri din lotul nou de 100 de bucăți sunt efectiv montate. REPORTER DE IAȘI a cerut oferte de la firme care vând sisteme complete cu panouri LED și diferența este uriașă: CTP a cumpărat la preț dublu decât în piața liberă.

100 de panouri cu tehnologie depășită

CTP Iași a postat în SICAP, în toamna anului trecut, licitația cu procedură simplificată pentru „Panouri de informare pentru stațiile de călători, precum și serviciile aferente pentru funcționarea acestora”. În descriere, societatea a menționat că „obiectul îl reprezintă o achiziție integrată ce cuprinde echipamentul hardware, software și serviciile aferente, inclusiv mentenanța. Contractantului i se va acorda doar dreptul de a instala și realiza mentenanța sistemelor, precum și gestionarea componentei de software”.
În caietul de sarcini au fost detaliate performanțele sistemelor căutate: ecrane cu distanța între LED-uri SMD de maxim 6 mm (pentru vizibilitate la 6-10 m), cu tehnologie de transmisie de date 3G sau 4G, cu niște minicalculatoare ieftine care trimit informația primită din antenă/modul în panou printr-un dispozitiv „sending card”, cu lățime de 48-88 cm și înălțime de 72-77 cm. Tot sistemul este așezat într-o cutie din oțel vopsit în câmp electrostatic sau din aluminiu, pe stâlpul deja existent.

Firma lui Holicov a vândut aceleași panouri și la Cluj Napoca, dar cu 9.950 lei/bucată. La Iași costă 14.000 de lei/bucată, deși montajul și mentenanța au costuri nesemnificative

2.800 euro pentru un panou, un preț exorbitant

CTP Iași a estimat un cost de 1,402 milioane de lei (fără TVA), contractul a fost luat de Tranzy AI SRL cu 1,401 milioane de lei (fără TVA). Diferența de la prețul estimat la cel final a fost de numai 1.224 de lei. În ofertă a fost inclusă mentenanța pentru 100 de panouri plus pentru cele 38 deja instalate – 138 în total. Preț pe bucată: 14.014 lei (fără TVA), adică aproximativ 2.800 euro pentru fiecare panou.
Una dintre firmele contactate pentru a oferi suport tehnic realizării materialului a precizat că există acum panouri LED mai performante decât ceea ce solicită CTP, cu pixeli mai apropiați, la preț mai scăzut. În plus, tendința în ultima perioadă este de a face panouri care consumă mai puțin curent electric.

Oferta primită din România de REPORTER DE IAȘI la 20 de panouri: 1.500 de euro/bucată, cu tot cu montaj. Holicov a obținut de la CTP – 2.800 euro/bucată

Prețurile în România: 1.000-1.500 euro/bucată

REPORTER DE IAȘI a solicitat unor firme din România oferte de preț, solicitând exact cerințele menționate în caietul de sarcini al CTP. Nu am divulgat că suntem redacția unei publicații, pentru a nu influența estimările de preț. Ne-am prezentat ca firmă de producție publicitară care dezvoltă o rețea de afișaj stradal în Iași.
Au fost contactate mai multe societăți, solicitând oferte pentru un pachet de 20 de panouri cu toate accesoriile necesare (inclusiv soft). Valoarea unui panou cu tot cu carcasă, sistem de transmitere de date, calculator, sending card, soft a fost cuprinsă între 1.037 și 1.530 de euro fără TVA (5.126 – 7.563 de lei). Toate prețurile includ, logic, marjele de profit ale furnizorilor.
Oferta cea mai mare are următoarelele caracteristici: panouri de afișaj (20 cabinete 0.576 x 0.768 m), video controller/sending card asincron (20 buc), modul 4G pentru controller video asincron TB (20 buc),  card de recepție (20 buc), senzor de lumină (20 buc.).
În cazul ecranului mai ieftin, dimensiunea netă era de 64/80 cm, dar cutia era din aluminiu simplu, față de oțel vopsit în cea mai scumpă ofertă. Precizare importantă: toate ofertele cuprindeau și softurile de control pentru calculator/panou, acestea fiind compatibile cu orice aplicație care ar trimite date către acestea.

Ștefan Holicov și-a transferat acțiunile din firma-capușă la CTP către soția sa, Mihaela

S-au montat doar două bucăți. Nu există branșamentele electrice

În contractul CTP, prețul de 1.4 milioane de lei cuprinde și mentenanța pe durata de 24 de luni a contractului, de la data semnării, pentru 100 de panouri noi plus cele 38 deja existente. Conform contractului, 50 de panouri ar fi trebuit livrate până la 31 decembrie 2021, dar CTP și Tranzy AI au refuzat în primă fază să precizeze câte dintre acestea au fost montate până acum.
Doru Chirica, unul dintre acționarii de la Tranzy Ai, a precizat, ulterior, că din primul lot de 50 sunt funcționale doar două!. „Noi facem montajul, la comanda societății de transport. Dar până acum au fost montate doar două, pentru că nu au fost realizate conexiunile electrice”, a precizat Doru Chirica.
Alte 50 de ecrane trebuie puse în stații până pe 31 decembrie 2022. Practic, poate fi calculat până acum un an perioadă cu mentenanță pentru 40 de ecrane și încă un an pentru 138 de ecrane, în cazul în care acestea vor fi toate pe stâlpi până la finalul lunii decembrie. Dar lucrurile merg foarte greu.

Pe Alibaba, un panou identic cu cel de la Iași, ba chiar cu luminozitate mai bună, costă doar 438 de dolari, adică sub 400 de euro. Firma lui Holicov vinde la CTP cu 2.800 de euro bucata!

Prețul maxim acceptabil: circa 800.000 de lei

În iulie 2021, Tranzy AI SRL a primit o încredințare directă de la Compania de Transport Public Cluj Napoca pentru „servicii software, mentenanță și suport tehnic hardware și software panouride informare”. Valoarea contractului este de 8.500 de lei fără TVA, lunar, iar contractul presupune toate operațiunile menționate pentru 68 de panouri de informare. Prețul mentenanței este astfel de 125 lei/buc./lună.
În cazul Iașului, mentenanța ar fi, prin analogie, de 60.000 de lei pe an (40 de ecrane deja existente x 12 luni cu 125 lei/buc.) și de încă 207.000 de lei pentru un al doilea an (138 de ecrane vreme de 12 luni): 267.000 de lei total.
Adunând cei aproximativ 267.000 de lei pentru mentenanță (bani care cuprind și profitul firmei) cu 512.600 lei sau 756.300 lei pentru 100 de panouri (prețurile din cele două oferte menționate), rezultă un preț total de 779.600 sau 1.023.300 de lei (panouri, sisteme de calcul, de transmisie de date, softuri, mentenanță), față de 1.401.408, cât a fost prețul plătit de CTP.
„Nu pot fi realizate în acest fel calculele, sunt diferiți parametri. În plus, serviciul de mentenanță nu este identic de la un contract la altul. Nu puteți calcula mentenanța în baza altor achiziții. Este mentenanță pentru 24 de luni, pentru 138 de panouri”, a adăugat Doru Chirica.
În timpul discuției, acesta a spus, totuși, că valoarea mentenanței/panou este mai scăzută decât la Cluj Napoca. În plus, contractul indică faptul că serviciile sunt furnizate timp de doi ani de la data semnării contractului, nicidecum de la data montării ultimului cabinet LED din lotul de 100.

Doru Chirica, acționarul minoritar de la Wink și Tranzy, spune că oferta este corectă cât timp e câștigătoare

Prețul în China este de trei ori mai mic decât a plătit CTP

Nu firmele din România reprezintă cea mai ieftină cale de a obține panouri LED pentru stațiile CTP, ci piața producătorilor din China, de unde provin, de fapt, toate sistemele.
Analizând site-uri de vânzări online din China, în baza datelor din caietul de sarcini, a rezultat că un panou complet are un preț de cel puțin 2 ori mai mic decât în România, cu tot cu taxe vamale și TVA.
Un metru pătrat de panou LED, cu performanțe superioare (4.8 mm distanță între LED-uri), costă în China 225 dolari. La acest preț se adaugă 19% TVA pentru intrarea pe piața românească, plus taxe vamale de aproximativ 30%. Totalul este de aproximativ 350 de dolari, sumă care include și prețul transportului (331 euro sau 1.650 de lei/mp).
Peste acest preț vine apoi prețul carcasei din oțel cu sistemul de prindere pe stâlp (din China vine doar panoul cu partea eletrică și un cadru) – aproximativ 150 de euro (742 de lei). Se adaugă calculator, modem 3-4 G, sending card, antenă – 300 de euro (1.484 de lei). Totalul, folosind soft gratuit, este de 781 de euro (3.864 de lei) panoul de afișaj complet, de 1 mp, pregătit de a rula.
În acest caz, prețul celor 100 de panouri ar fi de 653.400 de lei (386.400 de lei ecranele și 267.000 de lei mentenanța).
Conform unei oferte primite de REPORTER din partea unei firme, prețul montajului, separat, este de 40 de euro fără TVA/buc. La cele 100 de bucăți livrate de Tranzy sunt încă 4.000 de euro (20.000 de lei).

A doua ofertă obținută de REPORTER la specificațiile cerute de CTP: 947 euro, fără transport și montaj. La CTP, prețul pe bucată este triplu: 2.800 euro/bucată

Aceeași firmă a vândut mai ieftin la Cluj decât la Iași

Tranzy AI SRL a livrat către Societatea de Transport Public Cluj Napoca, în urma unei achiziții directe din august 2021, 10 ecrane LED identice ca performanțe cu cele de la Iași, cu 99.500 de lei fără TVA (9.950/buc).
Adăugând costul mentenanței la Cluj, prețul final iese 11.000 de lei/panou, în timp ce la Iași este de peste 14.000 de lei/panou.
Firma lui Doru Chirica și Ștefan Holicov are și un alt contract de mentenanță la CTP, pentru cele 100 de ecrane din autobuze. Prețul negociat este de 100 de lei/bucată/lună, deci mai mic decât cel estimat în calculul REPORTER, de 125 de lei/lună.

Panourile cu LED sunt depășite tehnic, pe lângă prețul exorbitant. Au o singură față și o grafică învechită. Dar nici așa încă nu sunt montate

Transfer de contracte de la Wink la Tranzy

Tranzy Ai SRL este o societate înființată de aceiași acționari de la Wink Network, altă societate abonată la contracte cu CTP Iași. Societatea operează și o aplicație pentru telefon care arată poziția mijloacelor de transport în comun.
Acționarii de la Tranzy sunt aceiași de la Wink Network: Doru Chirica (28,57%) și Mihaela Holicov (71.43%). La Wink sunt Doru Chirica (15%) și Mihaela Holicov (85%).
REPORTER DE IAȘI a solicitat CTP, vineri, prin șefa Biroului Marketing – Relații Publice Carmen Ghercă, un punct de vedere despre diferența de prețuri dintre panourile livrate de Tranzy AI și cele din piață, precum și despre panourile montate până acum și amplasamentele acestora. Societatea nu a răspuns până la editarea articolului.
Doru Chirica a respins faptul că firmele sale sunt abonate la contracte cu CTP Iași, spunând că procedura de achiziție pentru 100 de panouri și mentenanță pentru 138 a fost transparentă, postată în SICAP. „Nu pot comenta eu de ce nu s-au prezentat și alte firme din domeniu la această licitație”, a precizat Doru Chirica.

Firmele lui Holicov încă obțin venituri din publicitatea din stații, deși afacerea este oneroasă: CTP primește 1 euro, iar Wink încasează 20 de euro

Afacerea Holicov-CTP cu stațiile de tramvai: grătare de picnic și paturi RMN

În 2019, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că Wink Network, firmă avându-i atunci ca acționari pe Doru Chirica și Ștefan Holicov, închiriase 80 de stații de călători cu 20 de euro bucata/lună și încasa, după transformarea lor în imense panouri de publicitate, sute de euro lunar.
Afacerea funcționa din 2015, Wink primise fără proceduri de atribuire, transformase și personalizase fără autorizație stațiile pentru fiecare client de publicitate în parte. Unele refugii erau un pericol public din cauza modificărilor. În unele stații călătorii nu mai aveau loc, pentru că fuseseră montate biciclete ergonomice, grătare de picnic, paturi de spital, șezlonguri, scaune de avion, chiar și un RMN, în funcție de clienții de publicitate.
Diferența între prețul plătit Municipiului Iași chirie pe fiecare stație și tariful perceput de la clienți a ieșit la iveală datorită faptului că Apavital a publicat în portalul achizițiilor contractul cu Wink. Societatea de apă și canalizare plătea aproape 700 de euro lunar pe o stație din Piața Unirii. CTP încasa de la Wink doar 20 de euro/lună.
În urma dezvăluirilor, primarul Mihai Chirica, un apropiat al Holicovilor, a promovat o hotărâre de CL prin care recunoaște că stațiile, date ani de zile direct firmei Wink, sunt domeniu public pentru care este necesară organizarea unei licitații pentru concesionare. Unele stații din Centru sunt și în prezent customizate de Wink în condiții anticoncurențiale, căpușând mai departe CTP.

Article image
* Firma Wink plătește 20 euro lunar pe fiecare stație de autobuz și vinde publicitate de 600 euro lunar. Anual, se încasează 800.000 de euro, iar Primăria nu primește nici 5%, nefiind organizată nicio licitație. * Stațiile s-au transformat în vaci de muls, ieșenii fiind practic alungați din aceste refugii: s-au pus biciclete ergonomice, grătar de picnic, paturi de spital, șezlonguri total inutilizabile. Stațiile și-au pierd...
Autor cristi tanasa Anchete 02 Decembrie 2019


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac