fbpx
 
Percheziții și arestări, ieri, la Poliția de Frontieră din Rădăuți Prut (FOTO: MONITORUL DE BOTOȘANI). Percheziții și arestări, ieri, la Poliția de Frontieră din Rădăuți Prut (FOTO: MONITORUL DE BOTOȘANI).

Percheziții DNA la polițiștii de frontieră apăruți în ancheta ”Milionari în uniformă” din REPORTER DE IAȘI


Șeful de sector Marius Cătălin Gavrilescu, de la Rădăuți Prut, este menționat în rețeaua de trafic de țigări, asigurând spatele contrabandiștilor basarabeni când treceau marfa prin anumite locuri nesupravegheate

Gavrilescu este „copilul de suflet” al comandantantului Poliției de Frontieră Victor Mariniuc, fiind adus la Iași ca șef Birou Relații Internaționale

Polițiștii și contrabandiștii au fost filați timp de 6 luni, fiind filmați în timpul transporturilor de țigări

Ancheta REPORTER DE IAȘI, în trei episoade, din urmă cu câteva săptămâni, surprindea averile impresionante ale unor polițiști de frontieră care nu puteau fi justificate dintr-un salariu de 1.000 de euro

Descinderi spectaculoase la polițiștii de frontieră din Serviciul Teritorial Iași. DNA a făcut șapte percheziții în cursul dimineții de ieri, 5 mai, la sediul Poliției de Frontieră Rădăuți-Prut (județul Botoșani), dar și la domiciliile unor ofițeri.

Marius Cătălin Gavrilescu, șeful de sector din Rădăuți Prut, fusese vizitat de REPORTER în urmă cu o lună și jumătate. Acum a venit DNA

Ancheta survine la câteva săptămâni de la ancheta REPORTER DE IAȘI, în trei episoade, intitulată MILIONARI ÎN UNIFORMĂ. Dezvăluirile REPORTER surprindeau averile mai multor polițiști de frontieră de pe granița de est a României.

Reporterii au ajuns la casa lui Marius Cătălin Gavrilescu, șef sector la Rădăuți Prut. Pe lângă vila impresionantă, polițistul mai deține câteva mașini, o fermă de vaci și o fabrică de brânzeturi. De asemenea, declară și un spațiu comercial de 200 mp.

Procurorii basarabeni au filmat timp de 6 luni transporturile de țigări, cu camere cu termoviziune. Transbordările se efectuau prin Rădăuți-Prut, sub acoperirea polițiștilor de frontieră din Botoșani

Ieri, DNA a făcut descindere chiar la vila lui Marius Cătălin Gavrilescu. Acesta este cunoscut în sistem drept „copilul de suflet” al comandantului Serviciului Teritorial Iași, Victor Mariniuc, fiind de altfel detașat la Iași ca șef Birou Relații Internaționale.

Ancheta este derulată în colaborare cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, fiind declanșată dincolo de Prut și având ca scop destructurarea rețelelor de trafic de țigări. Conform unei comunicări publice a Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, operațiunea din ultimele zile este numită „Destructurare fără precedent a unei grupări criminale transfrontaliere”.

Poza de deschidere a materialului REPORTER DE IAȘI era chiar cu vila lui Gavrilescu

În materialul Poliției de Frontieră de peste Prut se afirmă că traficanții basarabeni aveau acordul polițiștilor români pentru a trece „marfa” prin așa-zisele „coridoare verzi”, locuri speciale de pe malul râului aflate în afara zonelor oficiale de tranzit. „Persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere a angajaților Poliției de Frontieră, ca ultimii să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițiștii de frontieră erau remunerați cu sume între 4.000-7.000 euro, pentru organizarea fiecarei treceri clandestine”, se afirmă în comunicat.

Practic, polițiștii de frontieră primeau mită pentru a „întoarce capul” când contrabandiștii introduceau țigările în România. Averile descrise în campania REPORTER DE IAȘI surprindeau exact fenomenul afișării unor bunuri imobiliare și ale unor investiții cu mult peste nivelul veniturilor de polițiști, cifrate la circa 1.000 de euro lunar.

Grupul contrabandiștilor din R. Moldova este constituit din 15 persoane, aflate în conexiune cu o altă grupare, specializată în transbordarea țigărilor peste graniță. Parchetul Anticorupție moldovenesc a supravegheat timp de 6 luni activitatea infracțională a grupării, fiind înregistrare „cinci livrări controlate a țigărilor peste segmentul al frontierei de stat”. S-au adunat probe și s-au făcut rețineri în flagrant.

În cadrul cercetărilor au apărut și numele polițiștilor români implicați în traficul de țigări, printre aceștia fiind și șeful de sector Marius Cătălin Gavrilescu.

Polițistul deține o fermă de vaci și o fabrică de brânzeturi

REPORTER a solicitat ieri reacția Structurii Centrale a DNA. Comunicatul confirmă perchezițiile și implicarea ofițerilor de la Poliția de Frontieră:
„Procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție și contrabandă, comise în perioada februarie-aprilie 2022.

În cursul zilei de 05 mai 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în șapte locații dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani.

Comandantul Poliției de Frontieră Iași, Victor Mariniuc, iese șifonat din această anchetă pentru că el l-a promovat pe Marius Cătălin Gavrilescu, ținându-l aproape

În cauză procurorii Direcției Naționale Anticorupție cooperează în cadrul unei echipe comune de anchetă cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova.

Echipa comună de anchetă beneficiază și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală”.

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Victor Mariniuc, șeful Structurii Teritoriale Iași a Poliției de Frontieră, care acoperă toată granița de est a României, nu a avut ieri nicio reacție.

Article image
Gigi Plopeanu a fost înlocuit de la șefia Poliției de Frontieră Galați pentru că județul e plin de traficanți, dar averea polițistului este intactă și te lasă cu gura căscată: 4 vile, terenuri de sute de mii de euro, pășuni, apartamente Alt „mahăr” din Galați este ofițerul Eugen Stan: vilă de sute de mii de euro pe numele socrilor, cabană cu 6 camere în Munții Siriu, fermă cu subvenții APIA, două apartamente, o Toyota și u...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Aprilie 2022

Article image
Apartamente în regim hotelier pe malul mării, plus un supermarket în centrul Galațiului Eduard Ivașcu s-a angajat chiar în construirea unui hotel Cazul hilar al comisarului Valeriu Bodoga: a divorțat dar locuiește tot cu soția în cele două apartamente lipite dintr-un bloc nou, totalizând 155 mp Bodoga a cerut Poliției de Frontieră să-i deconteze chiria în apartamentul trecut oficial pe numele soției Mai mult, a cumpărat...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30