fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ultimele „tigăi” SH care circulau prin Iași aveau o constantă: luau foc în mers Ultimele „tigăi” SH care circulau prin Iași aveau o constantă: luau foc în mers

Scandalos: Iașul ia niște rable cu 600.000 km la bord, 15 ani vechime, la prețuri duble de la o căpușă a CTP. Pe mâini bune!


Atât se poate la Iașul lui Chirica, Alexe&Comp.: să facă o achiziție de autobuze SH în noaptea de Revelion, cu o zi înainte de anunțarea debutului transportului public în Zona Metropolitană

Doi ani și jumătate s-au lăudat că fac un plan de transport, iar mijloacele de transport le-au contractat în ultima clipă, cu un buget de doar 1 milion de euro la o populație de 500.000 de locuitori

Avocatul Eduard Boz e plătit de un an cu 10.000 de lei/lună să conducă Zona Metropolitană dar el spune că nu se pricepe la autobuze

Alte județe investesc în transport electric sau hibrid, Iașul cumpără autobuze din 2008 printr-o licitație dubioasă

Experții din transportul privat spun că bugetul de reparații la aceste rable va fi extrem de ridicat, investiția fiind anti-economică

Furnizorul e o firmă cu un singur angajat, abonată în ultimii ani la contractele cu CTP, de unde își face toata cifra de afaceri

Nimeni nu înțelege de ce nu s-au luat autobuze noi, în leasing

Iașul dă 40.000 de euro pe un autobuz extrem de vechi, iar pe piața liberă costă 20.000 de euro. Profitul este de 100%

Tot ce a reușit să facă Primăria Iași pentru transportul metropolitan, proiect la care se lucrează de peste doi ani și jumătate și care este anunțat de 15 ani, a fost să cumpere autobuze și microbuze second hand.
Contractul în valoare de 5 milioane de lei a fost adjudecat de unicul participant la licitație: Bus&Coach Group SRL Ilfov, firmă cu un singur angajat și având cifre de afaceri modeste realizate exclusiv cu CTP Iași. Municipiul Iași a mai cumpărat de la firma deținută de Mircea Lucian Roșca autobuze rulate, dar și două mașini de intervenție pentru CTP. Aceeași firmă livrează sute de repere la CTP Iași, pe achiziții directe.
Lotul de autobuze, midibuze și microbuze cumpărat de Primăria Iași are diferențe de prețuri de câteva mii de euro pentru fiecare exemplar din contract, față de modelele vândute pe piață. La nivelul anului de fabricație 2008 (15 ani vechime) din caietul de sarcini, autovehiculele vin de obicei cu un rulaj cuprins între 500.000 și 900.000 de kilometri la bord.

Primăria a schimbat doar furnizorul, nu și năravul. Iașul era orașul autobuzelor SH aduse de patronul Unistil, cumătrul primarului Mihai Chirica, acum e un alt furnizor, dar termenii sunt aceiași

Au stat doi ani jumate și au fost luați prin surprindere

La doi ani și jumătate de la înființarea Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI), Primăria a finalizat în ultima clipă licitația pentru achiziționarea mijloacelor de transport necesare. Într-o procedură adjudecată aproape de Anul Nou, Iașul s-a ales cu 16 autobuze de cel puțin 12 metri, 12 midibuze (hibrid autobuz - microbuz) și 4 microbuze. Conform caietului de sarcini, mijloacele de transport în comun trebuie să fie Euro 5, dar anul de fabricație este 2008.
Practic, Municipalitatea a schimbat doar furnizorul tradițional de autobuze rulate, care era Unistil al lui Vasile Pușcașu, dar nu și metehnele.
Site-urile de vânzări de mijloace de transport în comun listează numeroase oferte, dar toate au un element comun: în cazul vehiculelor produse acum 15 ani, numărul de kilometri din bord este cuprins între 500.000 și 900.000.

Pe zeci de site-uri de specialitate, prețul autobuzelor din 2008 este între 15.000 și 21.000 de euro. CTP va plăti 40.000 de euro

Furnizorul este o firmă de casă a CTP, cu un singur angajat

Firma care a câștigat licitația cu un singur ofertant desfășurată la finalul anului trecut, Bus&Coach Group SRL, aparține lui Mircea Lucian Roșca și are un singur angajat. Firma a mai livrat la Iași autobuze, în 2020, dar și două mașini de intervenție pentru CTP.
Conform datelor financiare, societatea are cifre de afaceri de câteva sute de mii de lei anual. Singurul an care face excepție este 2020: atunci a avut cifră de afaceri de 2,76 milioane de lei, dar numai contractele de furnizare cu CTP, în urma unor licitații, au fost de 2,64 milioane de lei cu TVA (21 de autobuze rulate și două mașini de intervenție) și au existat și achiziții directe.
Conform portalului de licitații publice Sicap, firma lui Roșca a avut, din 2018, 115 achiziții directe la CTP Iași. Sunt contracte care totalizează sute de mii de lei anual, cifrele de afaceri fiind compuse în mare parte din contractele de la Iași.

Costel Alexe (stânga) și Mihai Chirica au făcut terci Transportul Metropolitan: vor lua autobuze second hand, cu o lună peste termenul de la care trebuia să înceapă

Furnizorul: „E bine cu 500.000 km la bord”

Exemplu: în 2022 a livrat două autobuze Solaris rulate, într-o achiziție directă a CTP de 55.000 de lei fără TVA. În afară de autobuze, societatea livrează, tot pe achiziții directe, sute de piese de schimb pentru autobuzele din dotarea companiei ieșene de transport în comun.
În cazul licitației pentru autobuzele destinate transportului metropolitan, Primăria a estimat un preț de 5,042 milioane de lei, iar oferta firmei a fost extrem de apropiată, de 5 milioane de lei.
„Autobuzele pe care le aduc la Iași respectă caietul de sarcini, parametrii de acolo. Nu sunt produse numai în 2008, sunt fabricate în intervalul 2008 – 2012. Nu cunosc acum kilometrajul lor, dar ținând cont de vechime sunt la 400.000-500.000 de km. Dar sunt Euro 5. Gândiți-vă că în România merg acum mașini produse înainte de 1990. Gândiți-vă la flota STB București, este compusă din mașini Euro 3”, a precizat Mircea Roșca, administratorul Bus&Coach Group.
El spune că nu este frunizor doar pentru CTP, iar anul 2020 nu este relevant:
„Am și clienți din alte zone. Lucrez în domeniu de mult, specializat pe autobuze și autocare. Sunt furnizor și pentru alte companii publice, am fost furnizor de autocare noi pentru Eurolines”.

Furnizorul de autobuze la preț dublu e o căpușă consacrată a CTP, unde livrează piese la foc automat prin sistemul achizițiilor directe

Prețurile sunt duble față de cele reale

Site-urile de vânzări de mijloace de transport în comun rulate au numeroase oferte, în special pentru autobuze și microbuze produse după 2008, cu Euro 5. Listele de prețuri sunt diferite, fiind cuprinse între 17.000 și 25.000 de euro (cu TVA) pentru un autobuz, între 15.000 și 22.000 de euro pentru un midibuz și între 4.000 și 16.000 de euro pentru un microbuz.
Prețurile din contractul Primăriei sunt mult mai mari: 40.000 de euro cu pentru un autobuz, 37.000 de euro pentru un midibuz și 25.000 de euro pentru un minibuz. În medie, autobuzele la Iași vor fi livrate la prețuri duble față de cele din piața liberă.
Autobuzele trebuie să aibă minim 25 de scaune, conform caietului de sarcini, cele identificate pe site-uri de profil au 45-50. Midibuzele trebuie să aibă 20 de locuri, cele de pe site-uri au 23 de locuri sau mai multe. Microbuzele trebuie să aibă măcar 14 scaune, cele identificate au peste 17.

O imagine încă actuală în Iași: autobuze SH de 20 de ani și tramvaie la sfârșit de viață, vechi de 60 de ani

Privații nu merg peste 10-12 ani

Operatorii privați de transport nu achiziționează mașini pentru afacere mai vechi de 10 ani, excepțional acceptând până la 12 ani. Pentru că, oricât de bine întreținut ar fi un autovehicul, după această vârstă exploatarea zilnică în regim de transport de persoane devine foarte costisitoare din cauza costurilor de întreținere.
„Nu contează ca prim criteriu anul de fabricație, pentru că poate fi un autobuz mai vechi ce are condiții mai bune decât unul mai nou. Pot fi autobuze mai bine dotate și poate și mai bine întreținute, ca regulă generală. Ce contează ca prim criteriu pentru privați este marca. Cei din privat spun că există Mercedes și restul. Totuși, se uită și la anul de fabricație, operatorii privați merg până în 10, hai 12 ani, dar această vechime nu este depășită. Pentru că este limita de la care te costă mai mult reparația decât leasingul pentru un produs nou, la care nu bagi niciun ban 2 sau 3 ani”, a declarat, sub anonimat, un proprietar de mijloace de transport în comun din Iași.

Eduard Boz conduce Transportul Metropolitan dar precizează că nu este specialist: nu e clar de ce nu s-a contractat un leasing în doi ani și jumătate

Eduard Boz, după mai bine de doi ani: „N-am avut timp”

Directorul AMTPI, Eduard Boz, spune că licitația pentru autobuze rulate pentru transportul metropolitan este doar un pas dictat de graba de a inaugura traseele la 1 ianuarie. „S-a înființat asociația, dar abia în august 2022 a devenit funcțională, nu a fost niciun angajat și niciun buget. Eu am fost din ianuarie 2022 acolo, pentru a pregăti totul. Ne-am ținut de acest 1 ianuarie pentru ca oamenii din Zona Metropolitană să nu rămână fără transport, în condițiile în care expiră licențele operatorilor”, a precizat Eduard Boz.
El spune că, în cazul în care s-ar fi optat pentru mijloace de transport noi, procedurile ar fi durat mai mult.
„Acum avem contract semnat, în 30 de zile sunt autobuzele. Atacăm traseele astea să asigurăm un start, după care evident că vom accesa alte programe, ca să îmbunătățim condițiile. Aceste autobuze nu sunt chiar ultimele tigăi, sunt totuși Euro 5. Un lot de 30-40 de mijloace de transport noi ar fi durat ani de zile. Să nu uităm că sunt fonduri proprii ale Primăriei Iași, în condițiile în care comunele din Zona Metropolitană nu au făcut achiziții”, a mai adăugat Boz.
Directorul ATPMI susține că nu a avut niciun cuvânt de spus la vechimea autobuzelor și nu cunoaște starea autobuzelor care vor fi livrate, nefiind specialist. Caietul de sarcini a fost întocmit de CTP, în baza bugetului disponibil.

Article image
Definiția sinecurii: două asociații cu denumiri pompoase, în fapt adevărate incubatoare de frecat menta. Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ZMI) sunt conduse de doi băieți descurcăreți din noua garnitură a PNL. Eduard Boz, liderul consilierilor locali PNL, a primit funcția de director executiv la AMTPI, 2.000 de euro retribuție lunară...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Septembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30