fbpx
 
Nicio șansă de pace în PSD Iași: Bucureștiul nu-l iartă pe Chirica

Nicio șansă de pace în PSD Iași: Bucureștiul nu-l iartă pe Chirica


Popa, categoric: vrea excludere. Chirica și Iacoban, înapoi în Comisia de Etică. Patru din cei 7 membri ai Comisiei de Etică din PSD Iași au votat ca Mihai Chirica și Sorin Iacoban să fie doar avertizați pentru acțiunile lor „disidente”. A fost doar un rezultat de etapă și nu verdictul final. Maricel Popa, președintele PSD Iași, reclamă existența unor conflicte de interese și solicită rejudecarea cazului. Chirica și Iacoban riscă excluderea din PSD.



Primarul Mihai Chirica și fostul deputat Sorin Iacoban vor fi retrimiși în fața Comisiei Județene de Etică, Integritate și Arbitraj a PSD Iași. Subiectul excluderii celor doi din PSD nu este nici pe departe tranșat. „Cazul va fi rediscutat în Comisia de Etică. Voi propune schimbarea unor membri din comisie pentru că o parte se află într-un vădit conflict de interese. De exemplu, unul dintre membri a fost șoferul lui Iacoban. Mai sunt și alții în conflict de interese. Trebuia să aibă decența de a se abține măcar”, a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Concret, în luna august, patru din cei șapte membri ai comisiei au decis ca Iacoban și Chirica să fie sancționați doar cu „avertisment” pentru faptul că au avut ieșiri publice de susținere a Guvernului Grindeanu și împotriva conducerii centrale a PSD.

 

Cazul „Belcești” folosit ca pretext
În luna iulie, membrii Biroului Permanent Județean al PSD au luat decizia să-i trimită în Comisia de Etică pe primarul Mihai Chirica și pe șefi ai Organizației Municipale. Motivul: poziționarea lui Chirica, a fostului deputat Sorin Iacoban și a altora în sprijinul Guvernului Grindeanu și împotriva lui Liviu Dragnea și a conducerii centrale. „În BPJ, s-a discutat cazul a doi membri din organizația Belcești. Nu s-au supus rigorilor de partid și s-a propus excluderea lor. Cu acest prilej, chiar președintele Maricel Popa a cerut ca declarațiile de susținere a fostului Guvern Grindeanu să fie analizate în Comisia de Etică”, a declarat, sub anonimat, un important membru PSD. Propunerea a fost validată prin vot.

Titră mincinoasă: limbajul corpului arată că Mihai Chirica și Maricel Popa au cuțitele pregătite sub masă



14 ședințe, 12 persoane audiate
Audierile s-au întins pe parcursul mai multor săptămâni, începând cu finalul lunii iulie. „Au fost 14 ședințe ale comisiei. În total, cred că au fost audiate 12 persoane. Unii au reprogramat, fiind în concediu”, a explicat Constantin Bendas, membru al comisiei. Printre numele importante care au dat explicații în fața comisiei, în afară de Chirica și de Iacoban, au mai fost Cătălin Bulgariu (fost consilier local), Marius Ostaficiuc (consilier județean), Gabriel Harabagiu (viceprimar), Florin Șerbescu.

Au fost discuții individuale, membrii comisiei au pus întrebări privind ieșirile publice din ultima perioadă. „De exemplu, primarul Chirica a fost întrebat inclusiv despre poziționările publice împotriva ministrului Sevil Shhaideh, dar și cele de aprobare a protestelor publice din februarie. În cazul lui Iacoban, întrebările au vizat inclusiv celebrul de acum incident cu postarea pe Facebook a unei fotografii cu o svastică pe fruntea lui Iohannis, în preajma alegerilor prezidențiale din 2014”, a explicat o sursă din interiorul PSD.

 

Rezultat: 4-2 pentru „avertisment”
La final, membrii comisiei s-au exprimat prin vot. S-au luat în discuție două tipuri de sancțiune: excluderea sau avertismentul. „Nu vă pot spune cum s-a votat, întrebați-i pe membrii BPJ”, s-a eschivat Ioan Ciochina, președintele Comisiei de Etică.

Precizări clare a făcut Constantin Bendas, și el parte din comisie: „Unul dintre membrii comisiei a absentat, doi s-au exprimat pentru excluderea lui Chirica și a lui Iacoban, iar patru au votat pentru sancționarea prin avertisment. Și eu am votat pentru avertisment. Avizul comisiei e consultativ, dar are greutate”.

 

Posibile scenarii
Cazul va reveni în Comisia de Etică. În prealabil, Maricel Popa, președintele PSD, susține că va schimba componența comisiei. „Sunt oameni în conflict de interese. Comisia trebuie să fie un reper de moralitate și integritate. După ce vom opera modificările, vom retrimite acest caz spre a fi reanalizat”, a declarat Maricel Popa.
Într-o declarație pe această temă acordată cotidianului Evenimentul, primarul Mihai Chirica consideră că nu a greșit cu nimic față de partid. „Ieşirile mele (...) au avut ca obiectiv stabilitatea partidului şi responsabilizarea acestuia, lucru pentru care nu pot fi sancţionat”, a spus Mihai Chirica.

 

Sorin Iacoban e luat la pachet cu primarul în războiul total din filială

 

Cum s-a votat în comisie

- Ioan Ciochină (fost colonel MAI) – președintele Comisiei de Etică: excludere

- Constantin Bendas (revoluționar, apropiat al șefilor din Primărie): avertisment

- Ioan Macovei (jurist, printre primii membri de partid, încă de pe vremea PDSR): avertisment

- Mihai Gavril (fost angajat la cabinetul parlamentar al lui Sorin Iacoban, următorul pe lista de Consiliu Local în caz că se vacantează vreun loc. A fost președintele Comisiei de Etică în scurtul mandat de președinte al PSD Iași a lui Mihai Chirica): avertisment

- Nicolae Angheluș - avertisment

- Gheorghe Baltag (jurist, Hârlău) – excludere

- Gică Zanet (administrator public, Primăria Pașcani) – absent


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: