fbpx
 
O bolnavă de cancer dă în judecată Guvernul

O bolnavă de cancer dă în judecată Guvernul


Minciuna din Constituţie: „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”. Medicamentul salvator nu este pe lista compensatelor. Un tratament costă 4.000 de lei. Experții de la IRO spun că vaccinul BCG TICE este printre cele mai bune din Europa, fiind utilizat peste tot în cancerul de vezică urinară. În România a fost pe listă până în 2010, apoi a fost scos.

 

O femeie din Iaşi, care suferă de cancer, a dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii (MS), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cerând plata banilor cheltuiţi pe medicamente şi includerea vaccinului BCG TICE pe lista medicamentelor compensate. G.C.P. acuză faptul că a trebuit să-şi cumpere medicamentul din propriii bani. Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi i-au respins acţiunea, dar bolnava a formulat recurs şi aşteaptă ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-i dea dreptate.

 

Boala a recidivat

Femeia este diagnosticată cu cancer de vezică urinară, fiindu-i recomandat de medic tratamentul de chimioterapie instituţională cu BCG TICE, singurul care dă rezultat de 100% în diagnosticul de neoplasm vezică urinară. „În ianuarie 2016, am fost diagnosticată cu această formă de cancer. În luna următoare, am avut prima intervenţie de îndepărtare a tumorei, la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi. După prima intervenţie, tratamentul s-a făcut cu doxorubicină, timp de trei luni. După tratament a apărut recidiva. Am fost din nou operată, însă fără rezultat“, spune G.C.P.

 

Adus din Ungaria, s-a stricat pe drum

În aceste condiţii, femeia s-a adresat Institutului Regional de Oncologie Iaşi pentru a i se face tratament cu vaccinul BCG TICE însă i s-a răspuns că „în sistemul de achiziţii publice, nu se găseşte, iar Institutul Regional de Oncologie este în imposibilitate de a-l achiziţiona”, chiar dacă are fonduri.

„Am fost nevoită să cumpăr medicamentul din Ungaria. În luna mai a anului trecut, am apelat la firma Canceropharm. Am plătit pentru şase fiole de BCG TICE 4.000 de lei. Cei din Ungaria nu au respectat protocolul de transport. Mi le-au trimis cu un maxi-taxi şi bacilul a murit. Am făcut degeaba tratamentul timp de o lună şi jumătate. După ce am făcut din nou citoscopie, am vorbit în Ungaria. În iulie, am făcut din nou comandă, am dat din nou 4.000 de lei şi mi-au fost trimise în aceleaşi condiţii. Am făcut tratamentul, însă fără vreun rezultat”, a precizat G.C.P.

 

Statul îi la ţintă pe cei care, de fapt, ar trebui să-i fie stăpâni

 

Alt tratament, alt ghinion

Ajutată de fiica sa care locuieşte în Anglia, femeia a mers anul acesta, în ianuarie, la o clinică de acolo, unde a făcut trei intervenţii cu BCG TICE.

„Acele vaccinuri au avut efect, însă trebuia să continui tratamentul. Pe urmă, am aflat că în Ungaria este o altă firmă, care comercializează vaccinul la preţul de 126 de euro fiola. Am mai cumpărat trei fiole, care au ajuns în condiţii bune, şi pe care le-am făcut în luna iulie. Am avut o mică recidivă şi am fost din nou operată în luna august. Mai mulţi medici mi-au spus că ar trebui să renunţ la BCG-TICE şi să fac mitomicina C. Acest medicament costă 146 de euro o fiolă şi nici acesta nu se află pe lista compensatelor. Acum trebuie să fac rost de 900 de euro“, precizează femeia, care adaugă că doar datorită fiicei sale, care a ajutat-o finanaciar, mai este în viaţă.

 

Instituţiile Statului, nişte roboţi

Pe de altă parte, G.C.P. speră ca instanţa să-i dea câştig de cauză pentru a putea duce în continuare lupta cu cancerul. Miza: introducerea BCG TICE pe lista medicamentelor compensate.

La proces, cei de la Ministerul Sănătăţii au răspuns, tehnic, ca la armată şi au cerut judecătorilor să respingă acţiunea ieşencei. „În listă se pot include numai medicamente prevăzute în nomenclatorul de produse. Vaccinul în cauză nu se regăseşte în lista aprobată prin H.G. nr. 720/2008. Medicamentele asigurate în regim de compensare 100% pentru tratarea bolilor de cancer sunt incluse în lista denumirilor comune internaţionale (DCI) numai în urma parcurgerii unor proceduri, criterii de evaluare şi metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentaţiei care trebuie depuse de solicitanţi, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare privind includerea în listă”, spun cei de la minister.

 

A fost pe piaţă până în 2010

La rândul său, Guvernul a menţionat că o eventuală măsură cu privire la obligarea includerii vaccinului pe lista medicamentelor compensate nu îi poate fi atribuită. În acelaşi timp, DSP Iaşi a susţinut că nu are atributul şi nici competenţa de a emite acte normative prin care să se stabilească lista medicamentelor compensate de care pot beneficia asiguraţii în tratamentul diferitelor afecţiuni.

De remarcat este faptul că, pentru medicamentul respectiv, a existat o autorizaţie de punere pe piaţă în 2007, cu valabilitate de cinci ani, însă, din 11 noiembrie 2010, a fost emisă decizie de întrerupere a punerii pe piaţă a medicamentului, întrucât nu a fost comercializat niciodată în România.

În decizia de respingere a acţiunii lui G.C.P., judecătorii ieşeni au scris: „Medicamentul precizat de reclamantă nu este cuprins în lista aprobată şi nu are autorizaţie de punere pe piaţă în România. Niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie emisă de către ANMDM sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

 

Indirect, medicul Hogea îi dă dreptate femeii

 

Doctor: „Îl recomandă Asociaţia Europeană de Urologie

Medicul specialist urolog Maximilian Hogea de la IRO Iaşi confirmă că vaccinul BCG TICE este recomandat în tratarea unor tumori vezicale. El estimează că incidenţa acestui tip de boală este de aproximativ o treime din totalul pacienţilor care apelează la secţia de urologie de la spitalul unde lucrează. „BCG TICE este medicament foarte important în prevenirea recurenţelor unui anumit tip de tumori vezicale. Este un medicament pe care eu îl recomand şi pe care îl recomandă Asociaţia Europeană de Urologie. Nefiind inclus pe lista medicamentelor compensate, pacienţii sunt nevoiţi să procure medicamentul din afara ţării“, spune medicul Hogea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30