fbpx
 
Tun de 500.000 de euro în 8 zile: Drum șvaițer făcut de Brânză, plătit la dublu

Tun de 500.000 de euro în 8 zile: Drum șvaițer făcut de Brânză, plătit la dublu


Contractul a fost pentru plombări, Con Ted a făcut stropiri succesive, DPADJ i-a plătit și a doua zi după recepție i-a comandat să mai facă a doua oară același drum. Plombările pe 26 km între Breazu și Gropnița, comandate de CJ în 2015, au fost schimbate în teren, de firma lui Cornel Brânză, cu metoda „stropirilor succesive”. După ce-a încasat 1,2 milioane de lei (fără TVA), la fix o zi după recepția lucrărilor, Con Ted a primit aceeași comandă de la DPADJ, fiind plătit cu alți 1,2 milioane de lei. Din nou a făcut stropiri în loc de plombări și le-a facturat mai scump. La Botoșani, Drumurile Județene au plătit stropirile succesive la jumătate de preț față de plombele clasice. Cornel Brânză spune că, în 2015-2016, emulsia folosită era foarte costisitoare. Drumul Iași-Gropnița e plin de gropi și în acest moment.  

 

Con Ted Company, firma lui Cornel Brânză, a reparat de două ori cei 26 km ai drumului județean Iași-Gropnița, fiind plătit la dublu. Contractul oferit de Consiliul Județean în 2015 prevedea executarea de plombări. Con Ted a făcut în schimb stropiri succesive pe care le-a facturat mai scump.

A doua zi după recepția de la expirarea garanției de 8 luni, Cornel Brânză a primit aceeași comandă, să plombeze din nou cei 26 de km care încep de la Breazu. A făcut din nou stropiri succesive și a raportat lucrarea ca fiind gata după numai 8 zile. În alte câteva zile a și fost plătit. 2,2 milioane lei (fără TVA) pe o comandă dublă, fără a respecta contractul care prevedea „plombări”. Drumul e praf și-acum.

Ce înseamnă „stropiri”

DJ282, între Rediu și Gropnița, e printre cele mai proaste din județ. Groapă lângă groapă.

În august 2015, consilierii județeni au aprobat plombările pe 26 km, specificarea fiind expresă. Însă Con Ted Company a executat stropiri succesive, o tehnologie prin care bitumul, amestecat cu o emulsie, este vărsat deasupra gropilor fără compactare, soluția tehnică fiind mult mai ieftină. E de-ajuns un operator care să conducă utilajul, grosimea fiecărei gropi este ignorată, nu se face frezare, nici compactare, nu se usucă suprafața, iar traficul auto continuă nestingherit, chiar și peste gropile „stropite”.

Deși contractul prevedea plombări, conducerea de-atunci a DJADP a ignorat acest lucru, permițând firmei Con Ted Company să facă de fapt „stropiri succesive”. Conform normativelor din domeniul drumurilor, stropirea succesivă se face în mod excepțional, atunci când nu se poate plomba.

 

Gropile din Rediu fac drumul impracticabil. Se dau în fiecare an bani pentru plombări, se plătesc chiar la dublu, firmele iau banii și pleacă

 

O comandă ignorată

Plombarea presupunea frezarea în adâncime a asfaltului defect, curățarea, uscarea, turnarea și comprimarea unui strat nou cu o grosime de minim 4 cm. Echipa de muncitori și materialele folosite sunt mai costisitoare decât „stropirile”.

65% din lucrarea de 26 km a fost adjudecată de Con Ted Company, iar 35% de Enviro. A doua firmă a realizat plombări clasice, conform cerinței, în schimb societatea lui Cornel Brânză a efectuat „stropiri”, abaterea fiind tolerată de administratorul drumurilor județene, DJADP.

„Nu este nici o diferență între cele două metode. Da, comanda CJ a fost pentru plombări, dar aceste plombări s-au realizat prin metoda stropirilor succesive. Este o metodă la fel de eficientă ca și plombarea clasică și are aceeași garanție ca o plombă: zero. Noi am avut la această lucrare cu stropiri succesive o garanție de 8 luni”, ne-a explicat Antoneta Manolache, fost director DJADP, actual șef al Serviciului Derulare Contracte din DJADP.

Suma decontată Con Ted Company a fost pentru 31.000 mp de stropiri succesive, la prețul de 33 lei/mp fără TVA, și 2.000 mp de plombe clasice, la 31 lei/mp fără TVA. În total, factura achitată de DJADP a fost de aproape 1,2 milioane (fără TVA) pentru Con Ted Company.

 

Drum reparat în câteva zile

După opt luni, pe 18 august 2016, are loc recepția la finalul garanției. Inspectorii de la DJADP merg în teren și constată că lucrarea este perfectă.

După ce semnează toate hârtiile, a doua zi aceeași instituție emite un nou ordin: începerea lucrărilor de plombare pentru porțiunea de drum recepționată cu o zi înainte ca perfectă.

„S-a făcut recepționarea drumului, pe 18 august, dar s-a constatat atunci că sunt alte gropi, nu apărute în plombele turnate cu câteva luni înainte”, a explicat Antoneta Manolache.

Povestea s-a repetat, cu aceleași firme din asociere: Con Ted Company și Enviro Construct. Enviro cu plombe clasice, Con Ted Company cu stropiri succesive în procent la fel de mare: din nou 31.000 mp cu 2.000 mp de plombe clasice. Lucrarea pentru 26 de km a fost realizată într-un timp record: opt zile.

Pe 28 august, Con Ted a anunțat că a finalizat lucrarea, pe 2 septembrie a emis factura pentru o sumă asemănătoare cu cea din anul precedent, pe 20 i-a fost plătită și pe 21 septembrie s-a făcut recepția pentru noua reparație.

„S-a lucrat atunci foarte repede pentru că, îmi amintesc, constructorul a venit cu patru mașini de stropiri succesive, fiecare de capacitate foarte mare. Normal că a fost acoperită distanța de 26 de km repede”, ne-a spus Antoneta Manolache, fost director DJADP Iași.

 

Celebra imagine în care șeful CJ, Maricel Popa, îi arată lui Cornel Brânză, care avea contract-cadru, lucrarea făcută în bătaie de joc pe un drum județean. Săptămâna trecută, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit cazul drumului Tomești-Holboca, făcut în toamna lui 2017 tot de Con Ted, care n-a rezistat nici măcar o iarnă

 

Preț la jumătate, decontat mai scump

Atrage atenția prețul mai mare la stropirile succesive decontate de Cornel Brânză decât plombările, deși toți specialiștii și manualele de specialitate arată că metoda este de două ori mai ieftină.

„Prețul plombei clasice este mai mare, presupune mai multe echipamente utilizate, mai mulți oameni, mai mult material. În cazul stropirilor succesive, ai o mașină care amestecă componentele care formează emulsia cu pietriș”, ne-a explicat reprezentantul unei firme de construcții.

Directorul Regionalei Iași a CNADNR, Ovidiu Laicu spune că stropirile cu pietriș nu sunt eficiente. „În ultimii 5 ani, am renunțat total la această metodă de reparații, am considerat-o ineficientă pentru încărcătura pe care o avem noi pe drumuri. Poate aș mai aplica-o pe drumuri de categoria 3 sau 4, dar nicidecum pe drumuri cu trafic important. De altfel, am primit ofertă pentru așa ceva, de la Con Ted Company, dar am refuzat-o”, ne-a spus Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri Iași.

 

Citește și Nu face nicio Brânză! Con Ted a mai distrus un drum județean la doar 6 luni de la recepție

 

Brânză, victima conspirației

În 2015 și 2016, DJADP a evaluat stropirile mai scump decât plombările, acceptându-i lui Brânză prețul de 33 lei/mp la emulsie și de 31 de lei/mp la plomba clasică.

Proprietarul Con Ted Company a precizat că metoda stropirilor succesive este eficientă dar și mai scumpă: „Cel puțin la nivelul anilor 2015-2016, emulsia care intra în componență era foarte scumpă, de aici și prețul mai mare. De ce credeți că la Drumuri Naționale nu vor s-o folosească? Pentru că este scumpă, preferă plombările clasice. Dar are marele avantaj al vitezei, nu mai închizi drumul să lucrezi, te-ai dus cu utilajul ai turnat, ai plecat”, a precizat Cornel Brânză.

Acesta mai spune că a meritat banii încasați, de două ori câte 1,2 milioane de lei (fără TVA): „Dacă nu interveneam eu, vă dați seama cum arăta drumul? Acolo este problemă cu fundația, asfaltul are vechimea de 30 de ani, nu plombele sunt cauza”.

În final, Cornel Brânză se victimizează: „Eu îi subcontractasem lui Daniel Achiței o altă lucrare, când nu era director la DJADP, ci avea firma lui, Conproiect Aky. După ce-a ajuns director a trimis 10 ingineri pe teren să măsoare plombele făcute cu mine”.

Daniel Achiței, fostul director al DJADP, a declarat că a avut o subcontractare de plombe, dar nu în 2015, ci în 2014, și că a fost pe un sector de drum de 1 km.

 

Se toarnă pietriș amestecat cu emulsie și se trece mai departe. În 8 zile, Cornel Brânză a dat gata 26 km de drum

 

Cârpeli pe bani mulți, asfaltări la Sf. Așteaptă

Conducerea DJADP Iași susține că DJ 282 este distrus din cauza vechimii, nu a plombărilor din trecut. „Este un drum de 30 de ani vechime, căruia nu i-a fost adusă nici o îmbunătățire. De aceea este plin de gropi, nu pentru că au cedat plombele. Multe dintre ele au rezistat”, spune Antoneta Manolache.

DJADP încearcă să-l finanțeze prin bani europeni, dar totul s-a oprit la licitația de proiectare, care a fost contestată. „Ar mai putea dura câțiva ani până la modernizarea acestui drum, nu avem termene exacte”, mai explică Manolache.

 

 „La acest moment nu pot comenta, dar punctul meu de vedere, privind activitatea DJADP Iași din perioada 2015-2016, l-am transmis, din 2017, instituțiilor statului care au responsabilități în combaterea corupției.”

Daniel Achiței, fost director DJADP Iași

 

Preț la jumătate, la Botoșani

În 2011, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani a plombat clasic pe câteva sute de kilometri de drumuri din județ și tot contractul a fost de 7 milioane de lei.

În 2012, aceeași instituție a contractat o firmă care a executat stropiri succesive pe aceleași drumuri, iar prețul final a fost de 3 milioane de lei, pe o suprafață comparabilă cu cea din anul precedent.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: