fbpx
 
Parcul Mitocul Maicilor, refăcut din bani europeni ca să arate deplorabil

Parcul Mitocul Maicilor, refăcut din bani europeni ca să arate deplorabil


Iarbă pârjolită și alei coșcovite de sute de mii de euro care arată ca o lucrare neterminată. Acest parc ultracentral arată exact ca înainte de-a fi refăcut printr-un proiect european, doar că s-au pus niște stâlpi ornamentali. Aleile betonate și iarba arsă au costat o avere, dar Primăria nu comunică exact suma. În parc nu se poate interveni cu alți bani, pentru că un proiect european nu poate fi modificat timp de 5 ani.

Iarba arsă de soare, ca un tăpșan de la țară, alei betonate, total inestetice, bănci și coșuri de gunoi distruse. La nici trei ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare, așa arată parcul Mitocul Maicilor, situat între biserica cu același nume și Muzeul Unirii.

Aspect dezolant

În plină campanie de refacere a parcurilor centrale, Primăria îl ignoră pe cel dintre Independenței și Lăpușneanu. Deși a fost parte a unui proiect cu finanțare europeană, parcul Mitocul Maicilor are înfățișarea unui lucrări neterminate. Aleile au fost lărgite, betonate și abandonate. N-au mai fost nici asfaltate, nici pavelate. Un aspect de rampă industrială care, pe ici, pe colo se și coșcovește.

„Ar fi interesant de văzut costul defalcat al parcului și furnizorii pentru mobilierul urban acolo. Aspectul dezolant al zonei este dat de treaba făcută de mântuială, totul cosmetizat cu un aparat de propagandă uriaș, plătit din banii publici. Nu m-ar mira ca mâine primarul Chirica să iasă și să spună că acolo avem, de fapt, cel mai frumos parc, doar că nu vrem noi să vedem asta”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

 

Aleile cenușii arată extrem de ieftin dar ascund un secret strategic: cât au costat în realitate? Iarba uscată contrastează cu gazonul din alte parcuri, iar stâlpii sunt singura îmbunătățire a unui proiect eșuat

Fără răspunsuri

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI i-au întrebat, în scris, pe șefii Primăriei cât a costat refacerea parcului, cine au fost furnizorii elementelor de mobilier urban, dar și dacă mai sunt alte planuri privind amenajarea acestei zone. Răspunsul reprezentanților din Palatul Roznovanu a fost că cererea a fost înregistrată și că va fi, cândva, procesată.

La rândul său, Viorel Cozma, patronul Conest, antreprenor al lucrării, nu a oferit detalii despre această investiție. „Nici nu mai știu dacă a fost în portofoliul nostru. Lăsați-mă să mă interesez”, a cerut, Cozma, un răgaz pentru documentare. Însă, ulterior, nu a mai răspuns apelurilor telefonice.

 

Iarbă pârjolită și betoane: un proiect european

Planuri bombastice

În august 2015, în plin șantier, Mihai Chirica, pe atunci primar interimar, a anunțat planuri bombastice pentru acea zonă. Astfel, fundaţia punctului termic din spatele cinematografului Republica urma să fie utilizată pentru o viitoare construcţie. „Aici avem două variante. Ordinul Arhitecţilor a propus realizarea unui centru de artă urbană, finanţarea urmând să vină de la structura centrală a Ordinului. De asemenea, suntem în discuţii cu un sculptor cunoscut, care ne-a propus realizarea unui muzeu de artă contemporană, el fiind dispus să-şi doneze lucrările“, a precizat Chirica, citat fiind de Ziarul de Iași. Planul a fost înmormântat, de-atunci nu s-a mai întâmplat absolut nimic.

Doar Gafița, prietenul primarului, și-a scos banii cu stâlpii ornamentali la preț confidențial pentru marele public

Biserică îngrădită
Zona, în suprafață de aproximativ un hectar, cuprinde și biserica Mitocul Maicilor, dar și fostul punct termic. „Nu înțeleg care e rostul gardului dintre parc și biserică”, și-a exprimat nedumerirea arhitectul Andrei Ciuhodaru.

Iar Gabriel Surdu, consilier local PSD, a afirmat că planul inițial cu realizarea de către Ordinul Arhitecților a unui centru de artă urbană n-ar trebui abandonat. „Există un program la Primărie pentru înfrumusețarea parcurilor și cred că și cel de la Mitocul Maicilor va intra în acest proces”, a declarat Sudu.
Problema e că s-au cheltuit sute de mii de euro bani europeni ca să refaci un parc central, acesta fiind de fapt readus în starea inițială, iar șefii Primăriei nu vor să spună în ce-a constat proiectul și cât a fost costul final defalcat.

Pâmânt și-un gard inestetic în centrul orașului

Proiect european de 3 milioane de euro
Amenajarea parcului Mitocul Maicilor a făcut parte dintr-un proiect cu finanțare europeană ce a cuprins reabilitarea și modernizarea zonei Lăpușneanu-Piața Unirii. În valoarea de 13,6 milioane de lei, investiția s-a desfășurat pe parcursul anilor 2014 – 2015.

Pavimentul străzii Lăpușeanu a fost integral refăcut, au fost montați stâlpi ornamentali de iluminat public, bănci și coșuri de gunoi, dar și o fântână arteziană care a rămas nefuncțională, chiar în fața Muzeului Unirii.

În zona de legătură dintre Hotel Unirea şi Piaţa Independenţei au fost refăcute căile de acces, spațiile verzi, au fost amenajate două fântâni arteziene în cascadă.

Și pasajul subteran din Piața Unirii a fost reparat, fiind dotat cu o platformă elevatoare pentru persoanele cu dizabilităţi, iar în zona librăriei Junimea a fost montat un lift, prea puțin spre deloc folosit.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: