fbpx
 
De ce se dezvoltă Iașul: IT-iștii varsă 360 milioane de euro/an în economia locală

De ce se dezvoltă Iașul: IT-iștii varsă 360 milioane de euro/an în economia locală


Momentul de cotitură în dezvoltarea Iașului l-a reprezentat hub-ul IT apărut la Palas. Firmele sunt scutite de impozit pe profit, dar banii salariaților întrețin economia locală. La un PIB total în județ de circa 5,6 miliarde de euro, circa 6% e adus de un număr de angajați care reprezintă doar 2% din populație. Veniturile celor 20.000 de IT-iști însumează lunar 30 milioane de euro care intră în economie: apartamente, mașini, haine, alimentație publică, plus multe alte servicii mai mărunte.

 

Industria IT din Iași s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și a ajuns să reprezinte un segment important pe piața forței de muncă. Dacă în 2008 erau cel mult 6.000 de angajați în acest domeniu, la sfârșitul lui 2018 se va depăși cifra de 20.000, iar în cel mult cinci ani, aceasta va trece de 30.000. Asta înseamnă mai mulți bani cheltuiți în Iași, salariile angajaților din IT totalizând în acest an aproximativ 360 de milioane de euro.

Salariul mediu între 1.200 și 1.500 euro

Salariul de început în domeniul IT este de aproximativ 350-400 euro net, însă un angajat poate ajunge în câțiva ani la un salariu de câteva mii de euro, media fiind de aproximativ 1.2000-1.500 de euro, în funcție de companie.

Pe partea de programare, salariul începe de la 400 euro și ajunge la un nivel „middle“ la 800-1.000 euro. În funcție de experienţă şi tehnologia pe care o poate obține, salariul poate să depășească și 4.000 euro.

„Creșterea salariului este mai mare în industria de IT față de cea de Outsourcing în primii ani după angajare. În Iași, salariile IT-iştilor sunt mai mici decât în București, variind între 500 şi 4.000 de euro. Totuși, în Iași costurile sunt mult mai mici decât în capitală“, explică Dan Zaharia, deținătorul firmei Extind Management, Site Manager al Școlii Informale de ITși fondator al FabLab Iași.

 

Târgul de cariere în IT e unul dintre cele mai mari evenimente de recrutare din Iași, cu sute de posturi oferite anual

360 de milioane de euro cheltuiți în Iași

Luînd în calcul un venit mediu de 1.200-1.500 euro, rezultă că anul acesta angajații din domeniul IT din Iași încasează lunar 30 de milioane euro, bani care în proporție de 90% sunt cheltuiți aici.

„Mare parte din salariu se cheltuie aici, în Iași. Fie că este vorba despre chirie, întreținere, utălități, mâncare, transport sau petrecerea timpului liber, banii aceștia rămân sub o formă sau alta în Iași. Asta nu poate decât să aducă o creștere și a altor sectoare“, spune Dorin Cristea, co-fondatorul RomSoft Iași.

Pentru a realiza cât de mare este suma adusă de industria IT în Iași, să ținem cont că bugetul general al Municipiului Iaşi în 2018 are o valoare totală de aproape 848 de milioane de lei, adică puțin peste 184 milioane euro. Aportul veniturilor din IT este de 360 milioane de euro.

Peste 20.000 de angajați, la sfârșitul anului

Potrivit ultimei cifre oficiale, la nivelul lunii decembrie 2016, în Iași erau 16.400 de angajați. De atunci, numărul angajărilor în acest domeniu a crescut, datele din piață indicând, în prezent, apropierea de 20.000 de angajați în IT, în Iași.

Dan Zaharia considerând că la finele acestui an se preconizează ca numărul angajaților să treacă de 20.000. „Acum strângem datele pentru luna decembrie 2017. Cert este că vom depășim pragul de 20.000 angajați în cursul anului 2018“, menționează Zaharia.

 

Dan Zaharia și-a axat businessul pe crearea legăturii dintre dezvoltatorii de birouri și firmele de IT

„Depășim 30.000 de angajați în cinci ani“

Ținând de creșterea accentuată din acest domeniu, din ultimii ani, în Iași, Dorin Cristea consideră că, în cel mult cinci ani, se va depăși cifra de 30.000 de angajați în domeniul IT.

„Iașul este ultima redută din România pentru IT și locuri de muncă încă mai sunt. La modul în care s-a dezvoltat IT-ul în Iași în ultimii ani, sunt convins că depășim 30.000 de angajați în cinci ani“, susține Dorin Cristea.

Numărul de absolvenți anual de la facultățile relevante pentru industria ITO este de 2.800 pe an, incluzând aici și absolvenții Scolii Informale de IT.

Acestora li se adaugă cei veniți din Republica Moldova și Ucraina.

„După Polonia, România este principala țintă pentru it-iștii din Republica Moldova și Ucraina, iar Iașul are avantajul de a fi aproape de aceste două țări“, explică Dorin Cristea.

 

Dorin Cristea (Romsoft) administrează una dintre puținele firme locale care concurează pe piața internațională de IT

De cinci ori mai mult în zece ani

Ultimii zece ani au adus o adevărată explozie a locurilor de muncă în indusitra IT din Iași.

„În 2008, nu cred că erau mai mult de 5-6.000 de IT-iști. Salariul mediu era atunci la aproximativ 700 euro, dar oricum se câștiga bine pentru că alta era valaorea euro și altele prețurile. După sectorul bancar, cel IT era cel mai bine plătit“, mențioenază Dorin Cristea.

Un mare merit pentru această creștere i se datorează și lui Iulian Dascălu, cel care a ridicat mai multe clădiri de birouri la Palas, mult dintre firmele de IT care au venit la Iași alegând să-și desfășoare activitatea în această locație.

 

Străzile sunt aglomerate, magazinele pline, terasele mult mai vii – o singură explicație: 20.000 de IT-iști trăiesc și își cheltuie banii în Iași

Pe ce cheltuie banii un It-ist

Din salariul mediu al unui IT-ist din Iași, aproximativ 1.500 euro, pe chirie sau plata ratei la bancă pentru achiziția unei locuințe se duc aproximativ 300-400 euro. Cheltuielile de întreținere mai scot din buzunarul IT-istului încă 100 euro.

Pentru mâncare, se mai cheltuie aproximativ 300 euro. „Marea lor majoritate sunt tineri care mănâncă bio și care sunt foarte atenți la alimentație“, precizează Dorin Cristea.

Pentru petrecerea timpului liber cu prietenii și gadget-uri se mai cheltuie lunar încă 200-300 euro.

Fiind tineri, IT-iștii pun preț pe felul în care se îmbracă și alocă acestui segment aproximativ 100 euro.

„Pentru transport, mulți folosesc bicicleta sau trotineta electrică. O parte au mașină personală și cheltuie sub 100 euro pe combustibil“, adaugă Dorin Cristea.

Restul de 200-400 euro se duc pe alte cheltuieli sau sunt strânși pentru concediul de vară.

„Marea majoritate merg în concediu în străinătate. Principalele destinații sunt Bulgaria, Grecia și Turcia“, explică Dorin Cristea.

Cu 60% mai mult decât din banii proveniți din turism

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anul trecut, în județul Iași au fost puțin peste 548.000 de turiști, mai puțin de 20% dintre aceștia fiind străini. Calculat la o medie de 150 euro cheltuiți de fiecare, rezultă în jur de 82 milioane de euro cheltuiți în Iași. Din totalul cheltuielilor, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (51,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (83,5%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 19,2%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,4%.

Comparativ cu salariile pe care le-au luat angajații IT, rezultă că banii proveniți într-un an din turism este de 4,5 ori mai mică decât cea pe care o varsă în economia locală angajații IT.

 

Palas Iași trebuia să fie inițial un complex rezidențial, dar s-a transformat într-un concept unic în România: industrie IT, market și timp liber

Hub-ul IT de la Palas

Industria IT din Iaşi a luat amploare podată cu venirea în Iași a unor companii multinaţionale celebre la nivel internaţional, precum Amazon. Retailerul american online Amazon ocupă din 2010 o suprafață de circa 2.000 mp în cadrul proiectului Palas Iași, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu.

Pentru anul 2017, Amazon Development Center SRL, care are peste 500 de angajaţi, a avut o cifră de afaceri de peste 155 milioane de lei şi un venit de tot de 155 milioane de lei.

Și furnizorul olandez de servicii IT Centric Solutions România SRL a ales să aibă birourile la în United Business Center Palas Iași. Firma, care are aproximativ 250 de angajaţi, a avut anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 46 milioane de lei şi un venit de aproape 47 milioane de lei.

Pornită ca un start-up local, firma Basware SRL, care este deţinută de către corporaţia finlandeză cu acelaşi nume, are birourile tot la Dascălu. La această corporaţie lucrează aproximativ 120 de angajaţi și a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 28 milioane de lei şi un venit de peste 28milioane de lei.

Travel Tech SRL, prezent în United Business Center Palas Iași, este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de software turistic din lume, cu o cifră de afaceri de aproape 11 milioane de lei.

O altă firmă cu sediul la Palas-ul lui Dascălu este Ness România SRL, cu o cifră de afaceri de peste 64 milioane de lei şi un venit de aproape 70 milioane de lei. Compania ieşeană se ocupă cu ingineria digitală şi are aproximativ 400 de angajaţi.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: