fbpx
 
Șoseaua Bârnova, rușinea lui Chirica: jurnalul unui drum care trebuia făcut în 4 luni dar care va dura 3 ani

Șoseaua Bârnova, rușinea lui Chirica: jurnalul unui drum care trebuia făcut în 4 luni dar care va dura 3 ani


Primarul a tratat cu indiferență o lucrare care trebuia terminată în 4 luni. Apavital, Delgaz și Conest-Viarom au lucrat în debandadă, fără să existe un stăpân care să-i tragă la răspundere. În Bârnova n-a mai existat practic administrație locală, iar firmele care au lucrat la conductele de apă, de gaz și la asfaltări și-au făcut de cap. Ieșenii din zonă au fost practic abandonați de primar. Zilele acestea, într-un instantaneu de pus în ramă, REPORTER a surprins echipa Citadin acoperind șantul Apavital, iar 200 de metri mai în spate constructorii Delgaz sapă noul asfalt pentru a pune racorduri. Această lucrare banală a început în 2017 și se va termina în 2019. După manual, Șoseaua Bârnova trebuia reabilitată în doar patru luni.

Asfaltarea a 2,6 kilometri de drum pe ruta Iași-Bârnova s-a dovedit un fiasco. Un cumul de incompetență, indiferență și bătaie de joc. În rolurile principale: Primăria Iași, ApaVital, Delgaz Grid și Viarom. Un carusel al acuzațiilor reciproce. Victimele, mii de oameni care zi de zi inspiră praful ridicat de roțile mașinilor.

Stadiul actual: Delgaz efectuează ultimele manevre de schimbare a conductelor de gaz, pe partea dreaptă a străzii pe sensul de urcare spre Bârnova. Pe mâna stângă, echipele Citadin asfaltează șanțurile lăsate în urmă de ApaVital, după operațiunea de îngropare a conductelor de apă. În urma lor, divizia de electricitate a Delgaz sparge asfaltul abia turnat pentru efectuarea subtraversărilor la energie electrică. E noaptea minții.

„Rușinea Iașului”
Pe grupul de Facebook intitulat „Drumul spre Bârnova – Rușinea Iașului” sunt aproape 1.000 de membri. Principalul subiect este starea execrabilă a drumului care pornește din dreptul fostului han Trei Sarmale și ajunge până la limita comunei Bârnova. Cei 2,6 kilometri sunt, așadar, pe raza municipiului Iași și în sarcina Primăriei. Modernizarea acestui tronson are o istorie aparte, în fapt un calvar pentru locuitorii din zonă, dar și pentru cei care vor să ajungă în comună pe această rută.

Priviți această imagine, surprinsă luni, 15 octombrie: muncitorii Citadin, plătiți de Apavital, toarnă asfalt în plan îndepărtat. În urma acestora, muncitorii angajați de Delgaz (prim-plan) distrug șantul asfaltat și sapă o nouă groapă pentru racorduri. Aceasta e lucrarea de la Bârnova, „Garantat Chirica”

Licitație contestată

Pentru o mai simplă înțelege, iată, cronologic, desfășurarea evenimentelor. În luna mai a anului 2016, deci în urmă cu doi ani și jumătate, s-au aprobat în plenul Consiliului Local indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea șoselei Bârnova. În fapt, pașii premergători oricărei investiții.

Aproape un an mai târziu, a fost organizată licitația pentru execuția lucrării. Drumul spre Bârnova a fost prins într-un pachet cu alte investiții (străzile Smârdan, Petre Vancea, Primăverii, Moșu, Ogorului), în total 6,1 kilometri. În martie 2017, au fost deschise ofertele firmelor interesate să facă modernizările. Procedura a fost atacată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor care a rezolvat speța abia în luna iulie 2017.

„Cea mai bună ofertă depusă a fost cea a asocierii Viarom-Conest. Au avut cea mai bună ofertă tehnico-economică și au fost și validați de comisia de evaluare. În perioada imediat următoare vom finaliza această procedură”, a anunțat primarul Mihai Chirica, în iulie 2017, într-o conferință de presă.

 „Lipsa de organizare eficientă a lucrărilor coroborată cu ignoranța și incompetența autorităților a făcut ca drumul să fie impracticabil. Practic, Bârnova este aproape izolată de Iași, iar cetățenii au de suferit în fiecare zi, uzându-și mașinile foarte mult. Lucrările ar fi putut fi realizate în două-trei luni, cu tot cu reabilitarea cel puțin provizorie a drumului”, dr. ing. George Țăranu, membru Biroul Național al USR, locuitor al zonei

Din beton rutier

În paralel, acolo ApaVital a îngropat conducte de apă, parte a propriul program de modernizare. „Noi ne-am grăbit, Primăria ne-a cerut să urgentăm pentru că din septembrie 2017 urma să intre Viarom cu asfaltarea. Noi am terminat astă vară, dar Viarom n-a mai început”, a declarat Ion Toma, director ApaVital.
Într-adevăr, Primăria Iași a emis ordinul de începere a lucrărilor către Viarom chiar mai devreme, la sfârșitul lunii august 2017, pe 25. Dar echipele de asfaltatori nu au venit nici în toamnă, nici în primăvara 2018, nici în vară. Mircea Vlădescu, reprezentantul Viarom, firmă care a câștigat licitația, a explicat: „Solicitarea Primăriei a fost ca structura drumului să fie cu beton rutier. Asta înseamnă, obligatoriu, ca toate rețelele de utilități să fie trase deja în subteran”.

Comunitatea din Bârnova și-a constituit un grup pe FB, cu peste 1.000 de membri, și organizează acțiuni civice: sunt disperați, înghit praf și pierd zeci de minute în trafic

Timp irosit de pomană
Ceea ce nu s-ar fi întâmplat. Vlădescu spune că nici ApaVital nu terminase lucrările sale și că, din toamna lui 2017 și până în primăvara lui 2018, a mai apărut și Delgaz Grid. Spre exemplu, în luna martie 2018, lucrările de modernizare a rețelei de gaz erau în curs de autorizare la Primărie. La mijlocul lunii aprilie, Primăria a emis autorizația de construire pentru Delgaz.

Pe 6 iunie, toate părțile implicate au fost chemate la fața locului. „Eu nu am semnat procesul verbal pentru că terenul nu era liber de sarcini, ApaVital mai avea lucrări, Delgaz anunțase că va mai interveni”, a spus Mircea Vlădescu, reprezentantul Viarom.

Cu acel prilej, Cristian Constantin Munteanu, reprezentantul Delgaz, a spus că începe operațiunea de schimbare a conductelor. Ceea ce s-a și întâmplat. La începutul lunii august, conducerea Delgaz Grid SA a anunțat, printr-un comunicat de presă, că, începând cu data de 6 august, încep modernizările, etapa a II-a, tot în zonă.

Mihai Chirica a fost în Bârnova abia în august 2018, după un an de ignorare a situației. Le-a promis locuitorilor că vor asfalta în această toamnă. Nu se poate, lucrările vor continua și în 2019

Chirica populistul
A avut Delgaz echipe suficiente toată această perioadă? Primarul Mihai Chirica, prezent pe șantier spre sfârșitul lui august, a spus: „Am fost la fața locului, am discutat cu locuitorii și cu reprezentanții Delgaz și trebuie să trag o concluzie: oamenii au dreptate! Lipsa lor de mobilizare într-un șantier care afectează calitatea vieții a mii de ieșeni este inacceptabilă!”.

Chirica a promis că lucrurile se vor remedia, că firma va aduce mai mulți muncitori și mai multe utilaje, ba chiar că lucrarea va fi gata până la sfârșitul lunii septembrie. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat. Chirica a rămas cu exercițiul de imagine, iar oamenii cu strada spartă.

Cocktail cu poluanți
Acum, localnicii își rup mașinile în șanțuri, locuitorii înghit praf în fiecare secundă. Iar tabloul rămâne sumbru, lucrările par departe de a fi terminate. „Nu suntem absurzi, sunt binevenite modernizările la rețelele de utilități. Dar proprietarul drumului trebuia să-și ia toate măsurile pentru protecția locatarilor. Este inuman”, a spus Falviu Manea, unul dintre locuitori.

O parte dintre ieșenii care locuiesc pe acea stradă au fost în mai multe rânduri la Primărie, în căutare de răspunsuri. N-au primit mare lucru, așa că acum se organizează cu bannere și iau în calcul și o formă de protest.

Acum câteva săptămâni, profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității „Cuza”, a făcut mai multe măsurători asupra calității aerului. „Praful ridicat din drum la care se adaugă resturile provenite din arderile de vegetație peste care se suprapun condițiile de sezon conduc la o calitate a aerului la limita suportabilității, cu foarte mulți poluanți”, a declarat Gurlui.

Praful de pe mașinile din Bârnova. Calvarul durează de doi ani

Până la iarnă doar cârpeli

Pentru că de modernizarea completă a celor 2,6 kilometri de drum în restul săptămânilor rămase din acest an nici nu poate fi vorba, fiecare cârpește cum poate. „Am dat comandă la Citadin să ne asfalteze porțiunea pe care am lucrat noi ca să se poată circula, dar și ca la iarnă să se poată face deszăpezirea”, a afirmat Ion Toma, managerul ApaVital.
Pentru jumatatea de drum distrusă de ei, cei de la Delgaz caută o firmă de asfaltare. „Acum o săptămână ne-au cerut o ofertă cei de la Delgaz. Înțeleg că vor să facă un fel de selecție și-apoi să decidă cu cine asfaltează. În funcție de cât de repede fac această alegere și de condițiile meteo, se poate repara drumul până la venirea iernii”, a precizat Marius Ionescu, directorul Citadin. Acesta a adăugat că are capacitatea de a face repede această operațiune.

Urmează proba de presiune
Un calendar are și Mircea Vlădescu de la Viarom. Acesta susține că a fost anunțat de cei de la Delgaz că undeva în perioada 25 octombrie-1 noiembrie, compania va face probele de presiune. Iar, ulterior, Delgaz trebuie să predea drumul la Primărie, care să-l dea la Viarom. „Noi vrem să începem cât mai repede. Dar anul acesta nu cred că putem face mai mult decât subtraversări și alte lucrări conexe. Cele de săpătură nu se pot face pentru că vine sezonul rece. Nu avem o problemă de personal, dimpotrivă, avem cheltuieli cu echipele, dar nu putem lucra acolo”, a zis Vlădescu.

„Drumul Iași - Bârnova este imaginea neputinței și minciunii care guvernează Iașul sub PSD-Chirica. Promisiuni încălcate în mod repetat, vizite <pe teren> teatrale, panouri de informare, toate fac parte din recuzita propagandistică, goală de conținut, cu care ne-a obișnuit primarul Iașului. În urma acestei recuzite rămân gropile, praful, mașinile oamenilor stricate, calitatea vieții deteriorată. Ce-a făcut actualul primar, printr-o rectificare negativă în care a luat bani de la investiții și reparații în infrastructura rutieră pentru a organiza concerte și bâlciuri, arată că este lipsit de viziune, lipsit de preocupare pentru problemele cu adevărat importante ale orașului”, Marius Bodea, deputat PNL

Trei ani pentru 2,6 kilometri

Reprezentanții Delgaz, contactați de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, au răspuns sec: „Lucrările de înlocuire a rețelei de distribuție a gazelor naturale care au presupus intervenţii la carosabil au fost încheiate şi prognozăm că cele de refacere a infrastructurii rutiere vor fi terminate până la finele acestei luni. Ne cerem scuze atât cetăţenilor din zonă cât şi celor care tranzitează pentru disconfortul creat şi le mulţumim pentru înţelegere, dar aceste lucrări de modernizare sunt necesare pentru creşterea siguranţei și a continuității în alimentarea cu gaze naturale”.

La rândul lor, au reacționat oamenii de la Comunicare din Primăriei. „Cei de la Delgaz Grid au promis că până la 1 noiembrie vor finaliza lucrările de modernizare a infrastructurii de gaz și de branșare. De asemenea, și-au asumat, așa cum prevede legea, să refacă infrastructura rutieră afectată. Dacă vremea permite, vom începe și noi lucrările. Din cauza lor, vom finaliza reabilitarea și modernizarea în 2019”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Modernizarea, la anul

Cu alte cuvinte, în cel mai bun scenariu, anul acesta se fac restul de cârpeli astfel încât să se poată circula cât de cât și să poată interveni utilajele de deszăpezire. Iar modernizarea completă a drumului va rămâne pentru 2019. Vor fi necesari, așadar, trei ani pentru modernizarea unui drum de doar 2,6 kilometri.

Când situația a devenit gravă, vara aceasta, după 1 an pierdut, primarul a instalat în zonă un panou cu scuze

Viarom, întârzieri mari și în Smârdan și Șos. Națională

Viarom are alte două mari întârzieri în contul său, tot în pachetul de străzi licitat în 2017. Șoseaua Națională stă înghețată de 5 luni, dar directorul Viarom Iași se spală pe mâini: „Aveam doar de frezat asfaltul vechi și de turnat trei straturi noi, dar am constatat că pământul aluneca, trebuia consolidat. Am așteptat 4 luni de la Primărie și proiectant să ne dea o soluție, nu hotăram noi. Acum s-a rezolvat, anul acesta tragem primul strat de asfalt ca să se poată circula”.

Problema este că refacerea fundației în Șoseaua Națională nu fusese inclusă în caietul de sarcini, deci apărea o diferență de costuri, chestiune pe care primarul Mihai Chirica a tergiversat-o timp de 4 luni, cum afirmă și Mircea Vlădescu, de la Viarom. Locuitorii din zonă sunt, de asemenea, exasperați de drumul care stă desfundat de 2 ani.

De asemenea, Viarom a lucrat extrem de lent și pe Smârdan, o porțiune de sub 1 km. Lucrarea a început în august 2017, trebuia terminată în octombrie, dar a durat până în vara lui 2018. Trotuarele au fost făcute cu încetinitorul, în luni de zile, de echipe de doar 2-3 muncitori.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30