fbpx
 
La Colegiul Național s-a inventat concursul în care sunt mai mulți admiși decât numărul de locuri disponibile La Colegiul Național s-a inventat concursul în care sunt mai mulți admiși decât numărul de locuri disponibile

SCANDALUL DE LA NAȚIONAL: subiecte ascunse cu o zi înainte de concurs, directoarea dictator, dezastru pentru sute de părinți


Subiectele la Matematică, la concusul de admitere în clasa a V-a, au fost selectate în secret și au stat cel puțin o zi în biroul directoarei. În ședința CA a liceului se propusese ca acestea să fie realizate în ziua examenului și trase la sorți. Propunerile au fost respinse. Cătălin Bulgariu (PSD), director la Aeroport, membru în CA la Colegiul Național, a intervenit brutal în ședință, interzicând orice dezbatere democratică: „La mine îi dau pe toți afară dacă nu facem echipă”. Rezultatul apăsării pe butonul roșu: jumătate dintre elevi au luat nota maximă, mai mulți decât numărul total de locuri și orice departajare este imposibilă. Sute de copii și părinți stau în tensiune de două săptămâni, după ce s-au pregătit un an întreg pentru acest examen. Înscrierile s-au terminat vineri, dar ordinul directoarei Elena Calistru este ca situația admiterii să fie ținută la secret.

Situație extrem de tensionată la Colegiul Național. Sute de părinți așteaptă cu sufletul la gură rezultatele înscrierii în clasa a V-a la acest liceu de elită. Concursul la matematică a bulversat întreg sistemul: din 393 de elevi participanți, 189 au luat punctajul maxim. Dar locuri pentru clasa a V-a sunt numai 150 și doar 30 sunt destinate exclusiv concursului la matematică.

Astfel, există riscul ca la finalul înscrierilor, pe 14 iunie, să fie mai mulți copii cu același punctaj. „Dacă se va întâmpla, Consiliul de Administrație va hotărî criteriile de departajare”, a afirmat Elena Calistru, directorul colegiului.

Pe forumuri, părinții reclamă două lucruri: gradul scăzut de dificultate la matematică și suspiciunea de fraudă. Conducerea Inspectoratului Școlar s-a exclus din speță, spunând că responsabilitatea aparține exclusiv școlii organizatoare.
Aceasta este în primul rând o poveste despre efectele în masă pe care le produce un regim discreționar. Fie și la nivelul unui singur liceu. Dispoziții arbitrare, organizare netransparentă, clientelism produc un lanț de slăbiciuni care se propagă până la dezastrul perfect. Deciziile proaste ale câtorva afectează în final sute de oameni. Dintre care cei mai mulți sunt copii.

Testul, ținut la secret

Cu câteva zile înainte de concursul la Matematică, din 25 mai, în Consiliul de Administrație al Colegiului Național s-a propus ca subiectele să se facă în ziua examenului, de către toți membrii catedrei. S-ar fi redactat trei versiuni de subiecte, s-ar fi sigilat în 3 plicuri și s-ar fi tras la sorți un singur test. Acestea sunt procedurile standard la toate examenele din sistemul școlar din România.

Dar propunerea a fost respinsă. Directoarea Elena Calistru a dispus ca profesorii de Matematică să facă, în particular, fiecare, câte un set de 6 subiecte, să i le trimită pe mail (ea fiind profesoară de Filosofie), din care apoi se vor alege exercițiile finale de examen.

Nu se știe cine a făcut selecția finală. Deciziile nu sunt anunțate transparent. Cele 6 subiecte au stat cel puțin 24 de ore în biroul directoarei Elena Calistru.

În dimineața examenului, două profesoare au mai verificat o dată testul și au făcut mici retușuri. Nu au existat mai multe plicuri, nu a existat o tragere la sorți. Unii părinți acuză o fraudă. Dezastrul a fost că 50% dintre copiii examinați au luat nota maximă, fiind mai mulți decât numărul total de locuri disponibile.

Dacă apelurie la rigoare și transparență făcute în Consiliul de Administrație ar fi fost luate în serios, eșuarea examenului nu s-ar mai fi produs.

Colegiul Național, cotat printre primele cinci din țară, cel mai mare magnet pentru elevii din Iași, în ultimii ani

Fragment din stenograma ședinței Consiliului de Administrație din 15 mai

REPORTER deține fragmente de la acea ședință CA. Stenograma este relavantă pentru că surprinde raportul de forțe în sistemul public de educație, intimidarea la care recurg superiorii ierahici asupra colegilor și ingerințele grave ale unor decidenți politici din afara școlii asupra deciziilor din interiorul Cancelariei.


Cătălin Bulgariu (PSD, reprezentant al Consiliului Local, actual director al Aeroportului): Având în vedere că doamna director adjunct nu-și asumă procedura (Adriana Radu – n.r.), nu este normal să fie în comisie.

Adriana Radu (director adjunct): Scoteți-mă din comisie, nu am nimic împotrivă.

Cătălin Bulgariu: Numai persoanele implicate, care își asumă lucrurile, care merg, trebuie să rămână în comisie. Doamnă, eu nu voiam să vă scot. Eu nu știam că nu veți fi de acord cu procedura și atunci mi se pare normal.

Adriana Radu: Nu sunt de acord cu procedura pentru că s-au formulat vreo 20 de amendamente. Din cele 20, măcar unul, de ochii lumii, trebuia trecut în procedură. Stați să vă povestesc istorioara. Eu am văzut-o ieri procedura.

Cătălin Bulgariu: Din punctul meu de vedere, mi se pare că cei care își asumă trebuie să meargă mai departe și să ducă lucrurile până la capăt.

Adriana Radu: Să supunem la vot. Eu nu am nimic împotrivă.

Andi Ouatu, membru în CA: În principiu, aveți dreptate, domnule Bulgariu.

Calistru Elena (director, președintele CA): Eu am înțeles că dvs. aveți dreptate.

Cătălin Bulgariu: Dumneavoastră sunteți cei care organizați aici. Eu mă supun Consiliului de Administrație. Mă supun ideii dvs. De lucru. Dar principial...

Adriana Radu: Eu nu am votat împotrivă, m-am abținut și v-am explicat de ce.

Andi Ouatu: Să sperăm că dacă s-a votat democratic, să sperăm că și-o asumă și că nu o să reproșeze niciodată.

Adriana Radu: Doamna director, supuneți la vot dacă să fiu sau să nu fiu exclusă. Nu am nimic împotrivă.

Calistru Elena: Domnule Bulgariu sunt perfect de acord cu ce spuneți dvs. Noi aici în Consiliu vedem că doamna director de foarte multe ori se abține de la foarte multe decizii ale școlii și lucrul acesta va trebui reglat într-un fel sau altul. Pentru că noi trebuie să ne asumăm și să facem echipă. Dar pentru acest caz. Eu nu am nicio problemă. Eu pot să gestionez singură, fără nicio problemă, concursul la nivelul școlii, așa cum pot să gestionez anumite evenimente tot singură. Dar doamna director însă trebuie să fie implicată ca să muncească. De asta. Eu respect propunerea dvs., dar eu aș propune ca doamna să rămână, să fie implicată și pe cei care îi delegă directorul să-și facă treaba. Dacă sunteți de acord ca doamna director adjunct să rămână în Comisie. Eu am reținut poziția dvs. de principiu și sunt de acord. Și într-un consiliu viitor să avem o discuție pe tema aceasta mai mult, pe tema asumării.

Adriana Radu: Să știți că nu mă supăr, domnule Bulgariu!

Cătălin Bulgariu: Să știți și chiar dacă vă supărați...

Adriana Radu: La Aeroport la fel faceți? Dacă cineva are punct de vedere împotrivă?

Cătălin Bulgariu: Cine e cu mine în echipă, bine. Cine nu, afară!

Adriana Radu: Este periculos, domnule Bulgariu.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Colegiului Național, din Consiliul de Administrație fac parte, pe lângă cei doi directori, alți patru profesori, Gabriel Surdu, Cătălin Bulgariu și Florin Boca din partea Consiliului Local, Sorin Avram ca reprezentant al primarului, doi reprezentanți ai părinților și unul al elevilor, în total 13 membri și un observator din partea organizației sindicale USLIP.

Directoarea Elena Calistru a apăsat butonul roșu fără să se consulte cu nimeni. Efectul: o mică bombă de distrugere în masă

Au fost 150 de locuri
Pentru clasa a V-a aferentă anului 2019-2020 s-au organizat, pe 25 mai, concursul de matematică „Al. Myller” și cel de română „N. Labiș”. Total locuri 150, din care 30 vor fi ocupate în ordinea descrescătoare a punctajelor din clasamentul individual de la română, 30 după același principiu în urma testului la matematică și alte 90 de locuri ce urmează a fi ocupate în ordinea descrescătoare a punctajelor din clasamentul cumulat.

Acest clasament cumulat se va realiza după formula: punctajul de la română + 2/3 din cel la matematică.

Mai multe note maxime decât locuri la admitere
Acestea au fost criteriile stabilite de conducerea colegiului. Pe 25, în ultima sâmbătă din luna mai, au avut loc ambele concursuri. La cel de matematică au participat 393 de elevi din tot Iașul, iar la română au fost 425 de competitori. Momentul în care au fost afișate rezultatele i-a uluit pe mulți. La matematică, din cei 393 de participanți, 189, deci peste 48% dintre elevi, au luat punctajul maxim, adică 150 de puncte.

Dincolo de ineditul său, situația creată poate naște probleme serioase privind înscrierea în clasa a V-a. Adică sunt mai mulți copii cu rezultate bune decât locurile disponibile.

Cel puțin 69 nu au loc, deși au note maxime

Explicația, pe larg. Elevii au avut posibilitatea să dea testul fie doar la română, fie doar la matematică, fie la ambele pentru a conta pentru clasamentul comun. E clar că 30 de locuri se vor îndestula cu primii 30 clasați la limba română.

Apoi, dintre cei care au luat nota maximă la matematică, dar un rezultat foarte bun și la română se vor duce pe clasamentul comun.

Dar teoretic, dintre cei care au luat maxim la matematică și cele mai bune 30 de note la română, 69 de elevi tot ar rămâne în afara admișilor.


Imposibil de făcut departajarea
Exemple concrete, în urma studierii listelor de pe site-ul Colegiului. Pe primul loc la concursul la limba română s-a situat elevul R.M.C. cu 99 de puncte. Același elev a luat la matematică un rezultat bun, dar doar 145 de puncte din 150, ceea ce l-a clasat pe locul 209.

În clasamentul comun, acesta ocupă locul 15, deci fie va ocupa unul dintre locurile rezervate pentru limba română, fie unul în clasamentul cumulat. Dar el va crește competiția, blocând astfel pentru sine un loc fie la română, fie în clasamentul cumulat în detrimentul celor cu maxim la matematică.
Alt exemplu: D.A.A. s-a clasat al doilea, alfabetic, între cei 189 care au luat punctaj maxim la matematică, însă la română a luat un scor modest, astfel că nu poate intra nici pe filiera „română” (unde s-a clasat doar pe poziția 281), nici pe clasamentul comun unde este pe locul 189.

Deci, în cazul său, accederea la Național ar trebui să se facă pe unul dintre cele 30 de locuri rezervate matematicii, însă el a luat punctaj maxim alături de încă 188 de colegi.

Conform regulamentului, D.A.A. are dreptul să intre pe locurile dedicate matematicii, pentru că a avut punctaj maxim la această disciplină. Dar e imposibil.

Pesedistul Cătălin Bulgariu a ajuns să taie și să spânzure prin Colegiul Național. Imaginea rinocerizării politice a instituțiilor din România


Regulile nu mai pot fi respectate
În plus, mai este situația în care unii copii au dat test doar la matematică sau doar la română. Mai clar spus, 385 de elevi au dat concurs la ambele materii, 8 doar la matematică și 40 doar la română.

Adică, dacă printre cei 8 în plus de la matematică sunt cu punctaj maxim, aceștia concurează doar pe cele 30 de locuri dedicate matematicii, adică șansele lor s-au restrâns și există riscul să rămână la egalitate cu alți colegi.

În plus, dacă printre cei 40 care au dat doar la română sunt copii care au obținut rezultate foarte bune, în primele 30, atunci ei își securizează locul în zona celor 30 dedicate limbii române și, implicit, cresc presiunea concurenței pe clasamentul comun și pe cel de matematică.

Directoarea: „Sper să nu se înscrie”
Potrivit unor calcule estimative făcute de REPORTER DE IAȘI, pe baza celor trei clasamente, în acest moment vorbim despre peste 210 elevi care ar trebui declarați admiși pe cele doar 150 de locuri.
Astfel, toți acești peste 210 elevi teoretic admiși trebuie să-și completeze dosarele cu actele necesare.

Cum speră Elena Calistru, directorul Colegiului Național, să iasă din bucluc? „Experiența anilor trecuți arată că o parte dintre elevii care au luat note mari la noi și se puteau înscrie aici, au luat punctaje mari și la alte licee și s-au înscris acolo”, a declarat Calistru.

Pe românește spus, aceasta ar vrea ca peste 60 de elevi să opteze pentru un alt liceu, pentru a o scoate din încurcătură.


Acuzații de fraudă

Dar cum s-a ajuns în această situație extremă în care 50% dintre cei examinați iau nota maximă la matematică?

În mediul online, părinții merg pe două ipoteze: subiectele au fost ușoare, considerate de unii la nivel de clasa a III-a. A doua ipoteză este cea a subiectelor „servite” care ar fi ajuns la unii dintre părinți cu câteva zile mai devreme.

Elena Calistru le-a respins categoric pe ambele. „Subiectele au fost conform programei de clasa a IV-a. Pe de altă parte, într-adevăr, pot să spun că în ultimii ani s-a pus o mare presiune pe acești copii, de doar 10 ani, cu admiterea în clasa a V-a. A fost prea mult stres. Așadar, în acest an, copiii au fost foarte bine pregătiți, ceea ce ne bucură, și poate și subiectele noastre au fost mai accesibile”, a spus directorul Colegiului Național.

Nu se dau explicații
În ceea ce privește suspiciunea de fraudă, Calistru exclude orice posibilitate. „Pe durata testelor, elevii au fost atent supravegheați”, a afirmat Calistru.

Despre procedura tehnică a redactării subiectelor, directorul nu a mai fost la fel de deschis dialogului. A refuzat să spună cine le-a întocmit, cu cât timp înaintea testului se cunoșteau și cine a mai avut acces la acestea. „Sunt chestiuni care țin de proceduri interne”, a declarat Elena Calistru.

Dacă frige, ISJ nu se bagă
Calistru a refuzat să spună câte dosare de înscriere valide au fost depuse la secretariatul unității școlare până pe 14 iunie, data limită.

Despre situația de la Național, conducerea Inspectoratului Școlar Județean nu a comentat foarte mult. „Concursurile de acest gen sunt inițiative ale școlilor, astfel încât toate elementele ce țin de organizare, de propunerea subiectelor, precum și de criteriile sau modalitățile de premiere sunt exclusiv în sarcina conducerii unității de învățământ”, a transmis Sabina Manea, purtătorul de cuvânt la Inspectoratului.

Dacă s-ar fi aplicat proceduri stricte, nu se ajungea aici
Contactată de REPORTER DE IAȘI, Adriana Radu, directorul adjunct al Colegiului Național, a afirmat că există soluții pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații. „Nu știu cine a făcut subiectele la proba de matematică”, a spus aceasta.

Și a adăugat: „La ședința Consiliului de Administrație ce s-a ținut cu câteva zile înainte de organizarea acestor concursuri, Comisia de Control Intern Managerial a făcut mai multe propuneri. Printre acestea, o recomandare potrivit căreia comisia de elaborarea a subiectelor să fie constituită din toți membrii comisiei de limba și literatura română și toți membrii comisiei de matematică, care să se întrunească în dimineața zilei de concurs și să elaboreze subiectele astfel încât fiecare membru să își aducă aportul în mod egal. Să nu facă parte din comisie profesorii care sunt încompatibili”.

Această propunere a fost respinsă de membrii Consiliului de Administrație. Dacă ar fi fost pusă în practică, această măsură ar fi condus la o securizare aproape completă a subiectelor, la stabilirea unui standard unanim acceptat de toți profesorii aceleiași catedre, o corectă desfășurare a concursului și la stabilirea unui clasament final care să reflecte gradul de cunoștințe.

Directoarea adjunctă, Adriana Radu, este izolată în centrul de comandă al liceului. A propus un set de proceduri clare, stricte, dar a fost ignorată. Bulgariu i-a sugerat: „Nu-ți convine, afară!”

Reacții ale părinților la articolul publicat de ZdI pe 29 mai în care se anunța că aproape jumătate din cei 393 de elevi participanți la concursul de matematică au luat punctaj maxim:

„O mare palmă pentru Național, inadmisibil la nivelul ăsta!!! Iar statistic e imposibil ca jumătate din elevi să ia punctaj maxim, oricât de ușor s-ar fi dat și oricât de buni ar fi copiii, dar probabil n-are cine să se autosesizeze...”

„Desființați aberațiile de examene la clasa a 5-a! Desființați tot sistemul ăsta tâmpit care privilegiază 3% din elevi și nu-i pasă de restul. Desființați încrengătura de programe îmbâcsite, manuale proaste, 5% profesori profitori, meditații și hârțogăraie inutilă care nu fac decât să îngroape și mai tare educația românească (...)”

„Ce declară directoarea asta? (...) Eu fac infarct, am pregătit copilul din vară! Are punctaj maxim! (...) Hai, anchetă urgent, indiferent că se încriu copiii sau nu!”

„Cu noi, Colegiul Național a ajuns acolo unde și-a dorit, probabil: să plecăm (pentru a face loc altora). Copilul meu a muncit mult și bine, a luat premii la diverse concursuri (Florica T. Câmpan, Henri Coandă, Lumina Math, Gazetă Matematică, Comper etc.), deci nu a fost o întâmplare că a luat la Național punctaj maxim la matematică. Dar s-a trezit în mijlocul unui scandal pe care mulțumim, nu ni-l dorim. Am fi preferat Nationalul pentru că este mai aproape de casă, dar nu putem aștepta până aprobă ISJ criteriile de departajare, prin urmare vom alege alt liceu la care copilul a fost admis”

Profesor Gabriela Zanoschi (Catedra de Matematică):

„Nu fac parte dintre cei care puteau vedea subiectele înainte, dar am participat la realizarea lor. Au participat toți cei 10 profesori ai catedrei, fiecare a făcut câte 6 subiecte. Dintre cele 60 de subiecte totale, au fost alese cele 6 ale probei de matematică. Am știut care sunt cele alese cu o oră înainte de desfășurarea examenului, când ne-au fost date să le verificăm”.

Secretariat Colegiul Național:

„Nu am centralizat toate înscrierile de până acum, nu știm dacă au fost ocupate sau nu toate locurile. Este și o perioadă aglomerată, urmează Evaluarea Națională, apoi Bacalaureatul. Cred că abia săptămâna viitoare vom știm situația înscrierilor la clasa a cincea”.

Tatăl unuia dintre copiii examinați:

„Așteptăm să vedem care este situația. Fata noastră a avut 149 de puncte, mai sunt încă 160 de copii care au punctaj maxim. Noi sperăm că rămâne la Național. Oricum, este dificilă departajarea la acest număr de elevi cu punctaj maxim. Gândiți-vă că la 149 de puncte nu mai există premiul 1,2 sau 3. A luat mențiune. Pentru copii este foarte demotivant când sunt puși în situația de a fi considerați mai slabi pregătiți doar pentru lipsa unui punct din cele 150 maxime”.

Copilul primarului a luat examenul

Una din fetele primarului a participat la concursul de selecție în clasa a V-a, la Colegiul Național. N-a avut punctaj maxim la Matematică, ceea ce până la urmă a fost mai bine, pentru că a scăpat de balotaj. A fost printre primii 30 de elevi la concursul de Română și are un loc asigurat în clasa a V-a.

Article image
La 14 ani a devenit victima traficantului de carne vie Jugravu, poreclit Maimuță. A fost violată, bătută, drogată, forțată să se prostitueze, a rămas însărcinată. Acum, Iuliana (21 de ani) se căsătorește cu Costel Gangal (51 de ani) – foto sus – care este închis în Penitenciarul Iași pentru trafic de persoane, faptă comisă în Italia. Viitorul soț împarte pușcăria cu torționarul, ambii fiind condamnați pentru aceeași infracț...
Autor cristi tanasa Anchete 07 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(7 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31