fbpx
 
Garda „pretoriană” a premierului: oamenii din spatele Vioricăi Dăncilă

Garda „pretoriană” a premierului: oamenii din spatele Vioricăi Dăncilă


La PSD se vorbeşte pe voce scăzută despre „statul paralel” al Vioricăi Dăncilă, mai exact despre garda pretoriană pe care aceasta a adus-o la Palatul Victoria şi care o sfătuieşte în luarea deciziilor. Cine sunt oamenii care stau în spatele devenirii Vioricăi Dăncilă sau revenirii la „ea însăşi”, cum s-a exprimat chiar premierul?

Potrivit românia.europalibera.org, oamenii cu cea mai mare influenţă asupra Vioricăi Dăncilă, cei care stau în spatele „schimbării la faţă” a acesteia, sunt Costin Mihalache, Andrei-Marius Diamescu, Anton Pisaroglu, Florin Radu Ciocănelea. Cvasi-necunoscuţi opiniei publice, aceştia nu sunt însă oameni nou apăruţi "pe scenă" ci persoane care în trecut au fost trimise în misiuni de Adrian Năstase şi Victor Ponta iar acum, în epoca Dăncilă, au fost scoşi în faţă şi asumaţi public.

Costin Mihalache este un pivot al relaţiilor cu China, despre care presa a scris că ar fi prieten cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Potrivit biografiei lui, Mihalache se specializase încă de pe vremea comunismului, în comerţ exterior şi în infrastructură strategică. Mihalache este cel mai important în Cancelaria premierului Dăncilă.

„În paralel, din 2011 şi până în 2016, Mihalache este membru în conducerea Casei România-China, o asociaţie privată, finanţată de controversatul om de afaceri Nicolae Dumitru, patron al grupului NIRO, care a adunat în jurul său o serie de oameni din servicii şi politicieni (marea majoritate PSD şi UNPR) care promovează relaţiile cu regimul de la Beijing.

Vine însă anul 2013, când premierul epocii, Victor Ponta, îl aduce pe Costin Mihalache la Guvern – consilier de stat pe dezvoltarea relaţiilor cu China. Iar dl Mihalache le promovează până la nivel de vizită a premierului chinez în România, în septembrie 2013, când se încheie un memorandum secret pentru intrarea pe piaţa românească a HUAWEI în domenii strategice.

Tot în 2013, dl Mihalache organizează un forum la Beijing, la care participă Dan Şova, pe atunci ministru al marilor proiecte, la care se discută, potrivit unui interviu acordat atunci presei chineze de Costin Mihalache, despre preluarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, despre autostrada Piteşti-Craiova sau centura de sud. Nu întâmplător, poate, toate aceste proiecte au fost preluate imediat de Viorica Dăncilă, iar acum două săptămâni la Guvern a fost semnat un memorandum pentru preluarea de către chinezi a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă", scrie Europa Liberă despre cel mai important consilier al premierului.

Cât despre Andrei-Marius Diamescu, acesta este general de informaţii şi contraspionaj şi a fost adus la Guvern de către Victor Ponta, în 2013, direct de la Direcţia de Informaţii a Ministerului Apărării. A rămas pe diverse funcţii la Secretariatul General al Guvernului în toate guvernele care au urmat – de la Dacian Cioloş până la Viorica Dăncilă.

Celor doi li se alătură Anton Pisaroglu şi Florin Radu Ciocănelea. Primul a fost numit consilier onorific al premierului Dăncilă şi este un fost rugbist care are afaceri cu un ofiţer de la NSA şi Pentagon. Ciocănelea, în schimb, vine la Palatul Victoria direct de la Grupul de Servicii Petroliere.

Experienţa pe care principalii colaboratori ai lui Dăncilă o au în domeniul relaţiilor externe, diplomatice, informative şi comerciale este văzută cu sprâncenele ridicate la partid, în condiţiile în care toţi au avut relaţii cu foştii lideri ai PSD, Adrian Năstase şi Victor Ponta, ambii fiind cooptaţi, de la plecarea lui Liviu Dragnea la „discuţii exploratorii” pentru ajutarea partidului într-un moment greu, după cum s-a exprimat un lider al PSD, mai afirmă sursa citată.Celor doi li se alătură Anton Pisaroglu şi Florin Radu Ciocănelea. Primul a fost numit consilier onorific al premierului Dăncilă şi este un fost rugbist care are afaceri cu un ofiţer de la NSA şi Pentagon. Ciocănelea, în schimb, vine la Palatul Victoria direct de la Grupul de Servicii Petroliere.

Experienţa pe care principalii colaboratori ai lui Dăncilă o au în domeniul relaţiilor externe, diplomatice, informative şi comerciale este văzută cu sprâncenele ridicate la partid, în condiţiile în care toţi au avut relaţii cu foştii lideri ai PSD, Adrian Năstase şi Victor Ponta, ambii fiind cooptaţi, de la plecarea lui Liviu Dragnea la „discuţii exploratorii” pentru ajutarea partidului într-un moment greu, după cum s-a exprimat un lider al PSD, mai afirmă sursa citată.

 

Sursa: Epoch Times

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: