fbpx
 
Dansul bucuriei, cu Mihai Chirica și omul de afaceri Radu Sacagiu, care face afaceri extrem de profitabile cu Primăria Dansul bucuriei, cu Mihai Chirica și omul de afaceri Radu Sacagiu, care face afaceri extrem de profitabile cu Primăria

Pentru prietenul Sacagiu: premieră în lumea construcțiilor, încă două etaje la un bloc locuit deja de 3 ani


În noul PUZ, intrat în Consiliul Local în numai trei luni de la depunerea în comisii, se vorbește de o parcare pe două niveluri, la subsol. Dar subsolul are un singur nivel, iar blocul e dat în folosință de 3 ani. Radu Sacagiu este însoțitorul lui Mihai Chirica în vizitele din Israel. Jucătorul imobiliar s-a gândit să mai ridice două niveluri la un bloc în care locuiesc zeci de familii, ceea ce reprezintă o premieră în Iași. Profitul la afacerea aceasta: 550.000 de euro. Chirica i-a dat la schimb teren lui Sacagiu în Tg. Cucu, printr-o tranzacție scandaloasă, luând un obelisc și oferind la schimb o mină de aur pe care se va construi un bloc P+13.

Legăturile lui Radu Sacagiu cu primarul Mihai Chirica îi aduc imobiliarului foarte mulți bani. Un nou proiect de hotărâre ajunge luna aceasta în Consiliul Local, acolo unde totul este sub control. Controlul lui Mihai Chirica (PNL) prin cei 14 consilieri PSD.

Blocul din imagine este locuit de 3 ani. Deasupra se vor mai construi două etaje, cu oamenii acoperiți de schele

Radu Sacagiu cere supraetajarea unui bloc terminat încă din 2017 și în care locuiesc zeci de oameni. Este o premieră la Iași, supraetajarea unui imobil dat în folosință de atât de mult timp. Se vor ridica schele, se vor turna betoane, se va modifica structura blocului. Blocul e în Tg. Cucu, profitul fiind extrem de consistent: 560.000 de euro prin construirea a încă unui bloc peste un alt bloc.

Salt la P+6 de la P+4

În decembrie, Radu Sacagiu confirma pentru REPORTER DE IAȘI, cu jumătate de gură, că intenționează să ridice încă două etaje peste imobilul de 5 niveluri (P+4), locuit deja pe strada Maior Popescu Eremia, în coasta Palatului de Justiție. Zona este bună, apartamentele se dau cu peste 1.700 de euro/mp, investiția este sigură. „Documentația este la Primărie, întrebați acolo”, spunea el.

Trei luni mai târziu, documentația ajunge pe masa consilierilor locali, aproape toți oamenii prietenului său Mihai Chirica. Rezultatul votului este previzibil, primarul controlând atât foștii camarazi din PSD, cât și noii colegi din PNL.

Conform noilor parametri urbanistici, clădirea trece la P+6, adică de la o suprafață desfășurat de 1.728 mp la 2.394 mp: un spor de 666 mp, cifra fatidică fiind o simplă întâmplare. Coeficientul de Utilizare a Terenului sare dintr-un foc la 3.

Parcarea subterană are un singur nivel, nu două, cum scrie în proiectul supus aprobării Consiliului Local

Părerea oamenilor din bloc, ignorată de Consiliul Local

În documentație sunt identificate 15 locuri de parcare în spațiul amenajat de lângă bloc și încă 18 locuri în parcarea subterană pe două niveluri. Numai că cel de-al doilea nivel al parcării subterane nu există. Există un singur nivel, cu acces direct din stradă.

O viitoare parcare ar putea fi amenajată la viitorul bloc al lui Radu Sacagiu, care se va construi lângă Palatul de Justiție, dar acesta nu are legătură cu proiectul depus în Consiliul Local.

Despre confortul oamenilor care locuiesc acolo deja de câțiva ani nu spune nimeni nimic, în niciun document. Ei sunt cei care vor avea un șantier deasupra lor, timp de cel puțin un an.

Un locatar ieșit din bloc a fost întrebat de REPORTER DE IAȘI ce crede despre noua investiție. A făcut ochii mari, apoi a dat din mână a lehamite și a plecat.

Soții Sacagiu sunt asociați în afacerile imobiliare

Profit curat de aproximativ 560.000 de euro

Investiția în cei 666 mp nou construiți este redusă la minim. Nu este necesară fundație, sunt doar etajele de adăugat pe structura existentă. Din  cei 666 mp suprafață desfășurată, rămân aproximativ 530 mp de suprafață utilă. Apartamente.

Prețul zonei este de 1.800 euro/mp, ceea ce înseamnă că cei 530 mp devin, în bani, aproape 960.000 euro.

Investiția lui Sacagiu este de maxim 600 euro/mp construit, adică 400.000 euro. Rezultă un câștig de 560.000 de euro prin supraînălțarea blocului dat în folosință în 2017.

Pe terenul de lângă Curtea de Apel, primarul spunea că face o parcare subterană din bani publici. I-a dat terenul până la urmă lui Radu Sacagiu, să face el bani

Cronologia schimburilor controversate Radu Sacagiu-Mihai Chirica
În 1976, în fața Sinagogii Mari din Tg. Cucu a fost ridicat un obelisc în memoria victimelor Pogromului de la Iași.

În 2001, Fundația Caritatea, a comunității evreiești, a primit un teren de 420 mp, situat pe strada Cucu 44 (strada Sinagogilor 9), parcelă dobândită prin reconstituirea dreptului de proprietate. Mare parte din monument se află pe acest lot de 420 mp.

În 2011, obeliscul a fost refăcut de Primărie, fiind placat cu marmură neagră. A fost inaugurat pe 28 iunie 2011, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la Pogrom.

În octombrie 2012, Fundația Caritatea a vândut cei 420 de metri pătrați, incluzând și mare parte din ansamblul statuar. Cumpărător a fost SC Ringala Invest, cu Radu Sacagiu administrator. Prețul a fost de 27.000 euro. Sacagiu a dat banii doar ca să aibă o monedă de schimb.

Aproape imediat, tot în 2012, Sacagiu a solicitat Primăriei realizarea unui schimb de terenuri. El ceda parcela cu obeliscul, Primăria îi dă la schimb o altă suprafață, câteva sute de metri mai încolo, lângă actualul Palat de Justiție. Sacagiu mai deținea alte mici suprafețe în acea zonă, dar fără ieșire la stradă. Șefii Primăriei i-au răspuns că sunt de acord dacă mai achită o diferență de 65.220 euro. Sacagiu a acceptat să plătească diferența, dar afacerea nu s-a mai concretizat.

În 2015, cu Mihai Chirica primar, acesta a propus consilierilor locali un proiect de hotărâre potrivit căruia scuarul din fața Sinagogii Mari să poarte denumirea de „Piața Prieteniei Româno-Israeliene”. Toți cei 23 de consilieri locali prezenți au votat „pentru”. Chirica a denumit o piațetă, deși mare parte din amplasamentul acesteia era proprietatea privată a firmei Ringala a lui Radu Sacagiu.

În 2016, Sacagiu a revenit cu o adresă la Primărie, cerând din nou schimbul de terenuri. În cererea adresată în februarie 2016, folosește obeliscul și „Piața prieteniei” drept argumente pentru a i se aproba schimbul. El mai spunea că vrea teren lângă Palatul de Justiție pentru că acolo avea deja două parcele, de 480 mp și 496 mp, putând obține o suprafață mai mare prin alipire.

Fostul primar Gheorghe Nichita a explicat când a aflat despre afacerea încheiată de Mihai Chirica: „N-am fost de acord să fac schimbul deși Radu Sacagiu era din Dorohoi, ca și mine. Nu mi s-a părut corect să-i dea Iașul un teren foarte valoros doar pentru că el cumpărase un monument. Nu-l obligase nimeni să o facă. Văd că acum s-a făcut schimbul. Probabil, Mihai Chirica are o altă viziune”.

Radu Sacagiu a primit de la Primărie 412 mp fix între cele două terenuri pe care le mai avea deja pe Elena Doamna, de 480 mp și 496 mp, deci a ajuns la aproape 1.400 mp. Pe acest teren, cere și un P+12+Eth.

Sacagiu și Mihai Chirica au călătorit împreună în Israel și apare în toate fotografiile primarului de acolo.

Article image
Partenerul de distracții al primarului cere nu doar regim de 13 etaje la un bloc de lângă Curtea de Apel, ci și dreptul de a mai construi încă două etaje la un bloc din aceeași zonă, terminat de câțiva ani! La fiecare 5 ani, mai adaugi etaje la blocurile deja construite. Chirica a dat gratis mina de aur din centrul Iașului, unde apartamentele se vând cu 2.000 de euro/mp, iar parcările aduc profituri de milioane. Schimburile...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: