fbpx
 

La spital ca pe moșie: Eva face bullying cu subalternii la Neuro ca un mic Dumnezeu. ÎNREGISTRĂRI AUDIO


Rapoartele de gardă intrate în posesia REPORTER DE IAȘI arată un egomaniac care îi umilește pe doctori și îi tratează ca pe niște slugi. „Învață limba română, ești penibil, fac pariu pe o cutie de țigări de foi, ia-ți amantă româncă”, sunt câteva izbucniri. Profesorului Poeată i-a spus de față cu rezidenții: „N-aveți ce învăța de la ăsta, e praf și pulbere”, subminându-i imaginea. Unui rezident timid i-a spus: „La Aristotel ascultai 20 de ani, apoi tăceai încă 5 ani până să deschizi gura”. Atmosfera e cea dintr-o școală profesională unde maistrul își umilește elevii săraci cu duhul. În rapoartele de gardă de la Spitalul de Neurochirurgie, atmosfera este tensionată și un singur om are întotdeauna dreptate: managerul Lucian Eva. Urletele sale de pe înregistrări vă pot speria.

La Spitalul de Neurochirurgie, pe care managerul Lucian Eva îl compară cu unități medicale din Occident, raportul de gardă se ține cu urlete, înjurături și pariuri pe țigări de foi, celebrele Cohiba. În rol principal, chiar managerul Lucian Eva care s-a folosit de ședințe pentru a plăti polițe medicilor cu care nu este în relații bune.

Cea mai recentă victimă, profesorul Ion Poeată, profesionist recunoscut, pe care Eva l-a umilit în fața a 50 de colegi medici și rezidenți. Iar după câteva zile, pentru că Poeată ajunsese la vârsta de 65 de ani, nu i-a mai prelungit contractul de muncă. REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia mai multor înregistrări, din luna februarie, de la raportul de gardă al Spitalului de Neurochirurgie. Un Eva despotic, cu dese accese de furie, predă lecții de gramatică și-și înjosește subalternii. „Sunteți căsătorit cu o româncă? Nu? Bun. Luați-vă o amantă româncă atunci să vă învețe corect limba română și după aia veniți frumos și ne prezentați aici cazul”, i-a spus Eva unui rezident străin, într-una din intervenții.


Eva, gata mereu să explodeze
„Hai dați-o-n p...a mă-sii, vă rog frumos, nici chiar așa. Dar ce, de-acum ne trebuie trei doctori în sala de operații pentru o biopsie?”, este surprins Eva pe una dintre înregistrări.

Într-o alta, vorbind pe o speță medicală, managerul de la Neuro a sugerat un pariu pe 25 de Cohiba, celebrul brand de țigări scumpe de foi produse în Cuba. „Ai curaj să pui pariu?”, și-a întrebat Eva un subordonat.

„Da, dar nu pe boașele lui Nicu”, i s-a răspuns. Iar un altul l-a completat: „Sunt cu iradiere”. Și apoi râsete generale. Atmosferă de raport de gardă la spitalul pe care managerul îl caracterizează ca fiind de „neuroexcelență”.

A treia întâmplare dintr-o altă înregistrare: un rezident străin a făcut prezentarea unui caz. Când a auzit că pacientul este al profesorului Poeată, managerul Eva s-a năpustit asupra rezidentului străin, pe motiv că nu vorbește bine românește. Concluzia: „Nu intră pacientul la sală, să vină medicul curant (Poeată – n.r.) să prezinte (...). Deci, ăsta nu intră la sală până nu este prezentat corect”.

Profesorul Ion Poeată a fost luat în colimator de mai mulți ani de către managerul spitalului. La un moment da, Eva i-a făcut și plângere penală

Managerul Lucian Eva: „Ești atât de nătâng!”
Pe o altă înregistrare, din altă zi, se aude cum managerul Eva l-a umilit pe profesorul Poeată în fața întregului corp medical de la Neuro.
Eva: „Doctore, de unde scoți asemenea formule inventate? (...) Bați câmpii! Măi omule, bați câmpii (...) Inventezi formule (...) Ce-i cu tine, dă-o dracului de treabă, nu mai vorbi prostii (...) Ești atât de nătâng, încât nu-ți dai seama (...) Dacă nu ești în stare, operează doctorul Popescu (...) Confunzi termenii între ei, ți-am zis să nu mai vorbești. Dacă nu te pricepi, taci din gură (...) Pune mâna și du-te la pensie (...) Dar nu mai trimite mie hârtii că ești profesor universitar, că nu mă interesează (...) Nu înțelegi nici fizică, nici neurochirurgie, nici medicina (...) Habar n-ai ce-i cu tine (...) Ești confuz și la revedere (...) Nu învățați după el (către rezidenți – n.r.). Nu ascultați ce spune, el nu înțelege neurochirurgie (...) E praf și pulbere. El n-are coloană vertebrală, nu înțelege rolul coloanei vertebrale în existența unei ființe umane”.

„N-ai să operezi că nu te pricepi!”
Apoi, Eva a cerut să se discute alt caz. Înainte, însă, s-a întors râzând către auditoriu, continuând să vorbească despre Poeată: „Pe 4 martie se pensionează, are 65 de ani, și el îmi trimite mie hârtie că a prelungit la UMF (...). Băi, ești penibil”.
Poeată a trecut la prezentarea altui dosar medical, acompaniat fiind de comentariile aceluiași Eva. „Măcar acuma, mai ai trei zile până la pensie, poate înveți ceva pe neurochirurgie (...) Mă, cum l-am suportat pe ăsta, mă? (...) Cu alte cuvinte, n-ai să operezi bolnavul ăsta că nu te pricepi (...) Cum să am încredere în prostiile pe care le spui (...) Du-te, mă, și fă ce vrei. Fă-i pacientului ce vrei tu, scoate-i lamele (...) Operează-l cum vrei tu, ce-mi bat capul”, sunt fragmente din cuvintele lui Eva adresate lui Poeată.
În final, profesorul Poeată a încercat să explice că are 30 de ani de operat. „Prost! Operat prost”, i-a replicat Eva.

Un vechi conflict cu dr. Poeată
În toate aceste înregistrări, Lucian Eva s-a erijat în șef de secție și director medical. Poziția de manager presupune alte atribuții în fișa postului decât discutarea protocoalelor operatorii la raportul de gardă.
În al doilea rând, discuțiile au arătat momentele în care l-a umilit pe profesorul Poeată. Acesta, deși a împlinit recent 65 de ani, a primit prelungire pe linie profesorală de la UMF și putea primi și integrare clinică de la Neuro. Până la vârsta de 70 de ani.

Însă Eva i-a refuzat-o, iar Poeată nu mai lucrează de pe 5 martie. Afectat de experiența ultimei perioade petrecută la Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” – Neuro, profesorul Ion Poeată nu a dorit să discute cu REPORTER DE IAȘI. „Nu vreau să comentez”, a afirmat acesta.

Impostor: Eva se prezintă ca „profesor doctor” pe site-ul spitalului
Contractul profesorului Poeată a încetat acum mai bine de o lună. Între timp, Lucian Eva a deschis un nou front: lupta împotriva COVID-19. Spitalul de Neurochirurgie este în linia a II-a.

Iar lupta a început cu un exercițiu de imagine: Eva a postat pe pagina de Facebook a spitalului un film de un minut și jumătate pentru liniștirea populației.

Pe imagini, Eva e titrat ca prof. dr.. Însă, el este doar șef de lucrări la Catedra de Anatomie – Fiziologie de la universitatea privată Apollonia din Iași (sursa: www.neuroiasi.ro). „Ca o concluzie în scandalul Eva-Poeată. Un șef de lucrări de la o universitate privată, care nici măcar nu predă neurochirurgie – Eva, dădea lecții unui profesor plin la UMF – Poeată. Scara valorilor, răsturnată”, a spus o sursă din interior.

Noile trasee din spital sunt neavizate
În al doilea rând, la parterul Spitalului de Neurochirurgie, Eva a dispus mai multe modificări de trasee pentru preluarea pacienților COVID. Astfel, intrarea clasică în spital a fost rezervată doar celor cu COVID care sunt duși la parter în niște încăperi în care au funcționat diferite cabinete medicale. Acest circuit COVID e neavizat. Din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și până în aceste cabinete, au susținut mai mulți tehnicieni, a fost prelungită rețeaua de oxigen, folosindu-se furtunuri neconforme, lucrările nefiind avizate.
Iar în al treilea rând, Eva și-ar fi făcut propriul traseu de intrare în spital. Dacă pacienții COVID merg pe intrarea veche, cei care nu au COVID intră pe la ambulanțe, managerul Eva ajunge la birourile sale, două, folosind o intrare pe la morgă. Ambele sale birouri sunt separate de restul spitalului cu uși dotate recent cu interfoane.

Lucian Eva fumează numai trabuc, în biroul său, fără să se sinchisească de legea anti-fumat în spațiile publice

Lucian Eva n-a vrut să răspundă întrebărilor REPORTER

Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat managerului Lucian Eva încă de vineri, 3 aprilie. Și la care Eva n-a dat niciun răspuns.
1) În ce condiții ați decis întreruperea colaborării cu prof. dr. Ion Poeată? Care au fost argumentele dvs. legale și profesionale, în calitate de manager al spitalului, de a nu prelungi contractul de muncă al prof. dr. Ion Poeată?

2) Ați dispus reamenajarea unei părți din parterul spitalului pentru a putea prelua pacienții cu coronavirus, transformând o parte din cabinetele medicale. Tehnicieni ai spitalului au susținut că s-a executat o lucrare de prelungire a conductei de oxigen din UPU către aceste foste cabinete ce vor fi transformate în spații pentru preluarea bolnavilor COVID. Prelungirea conductei de oxigen (de pe tavan) a fost o lucrare autorizată?
Contactat și duminică, telefonic, managerul de la Spitalul de Neurochirurgie a refuzat dialogul. „Aveți răspunsurile înainte de a le da eu. O zi bună”, au fost singurele sale cuvinte.


CV-ul profesional al lui Ion Poeată
Activitate:

  • din 2007 - Medic primar neurochirurg, șef Secție Neurochirurgie III, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași
  • din 2003 - Conducător doctorate Neurochirurgie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Iași
  • din 2001 - Profesor universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”
  • 1999 - 2001 Conferențiar universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”
  • 1995 - 1999 Șef lucrări, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”
  • 1993 - 2006 Medic primar neurochirurg, Secție Neurochirurgie I, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”
  • 1991 - 1994 Asistent universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”
  • 1988 - 1992 Medic specialist neurochirurg, Secția Neurochirurgie I, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”
  • 1983 - 1988 Medic rezident neurochirurg, Institutul de Neurologie și Psihiatrie București
  • 1980 - 1983 Medic stagiar, Spitalul „Sf. Spiridon”

Educaţie şi formare:

  • 1998 - doctor în medicină, doctorat „Procesele expansive cerebrale Frontale şi Temporale”, conducător ştiinţific prof. dr. Mihai Rusu
  • 1980 - Facultatea de Medicină Iași, licența: „Hernia de disc cervicală”, îndrumător prof. dr. Mihai Rusu
  • 1973 - Liceul „C. Negruzzi” Iași

(sursa: www.neuroiasi.ro)

Article image
Directorul de la Neuro se pune singur în 10 gărzi pe lună, care îi dublează salariul. Deține un adevărat record la nivelul orașului: face gardă de 24 de ore la fiecare 3 zile. Își alege linia cea mai ușoară, în care e cel mai puțin solicitat. E medicul cu cel mai mare salariu din Iași: 25.000 de lei net/lună. Ia decizii în interes personal, transformând spitalul în moșia sa proprie. Caz unic printre managerii de spitale. L...
Autor Cezar Moraru Anchete 08 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(7 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: