fbpx
 
Corupţia regimului Chirica a atins pragul suportabilităţii. Cazul Nedelcu, muşamalizat de Poliţie

Corupţia regimului Chirica a atins pragul suportabilităţii. Cazul Nedelcu, muşamalizat de Poliţie


Priviţi hardughia asta. Am mai scris de ea. Monstruozitatea aceasta e apart-hotelul lui Vlad Nedelcu, consilier local PSD, apropiat de Chirica. O clădire din centrul Iaşului, între Cuza Vodă şi Ştefan cel Mare (doi domnitori depăşiţi de performanţele actuale ale conducătorului Iaşului), construită fără PUZ, fără autorizaţie.

De data asta, întrebarea mea este ce fac poliţiştii ieşeni care au o plângere penală de aproape doi ani împotriva lui Vlad Nedelcu? Ce face Poliţia Română de 20 de luni? Ce caz atât de complicat este acesta ca să stea la sertar din 2018 până în 2020? Avem un dosar de avizare, o lege negru pe alb, un raport al Comisiei de Monumente, un vinovat în carne şi oase, care poate fi identificat lună de lună rânjind în Sala Mare a Primăriei, la şedinţele Consiliului Local în care face reguli pentru alţii.

Verdictul anchetatorilor în acest caz putea fi dat într-o lună. Era urgenţă maximă să dai un exemplu societăţii. Infracţiunile urbanistice nu implică niciun risc penal, considerându-se că nu prezintă pericol social. Traficul de influenţă este altă discuţie. Dar Poliţia trebuia să finalizeze cazul în câteva săptămâni, nu să-l muşamalizeze.

Plătim poliţiştii şi procurorii la un nivel mult peste salariile românilor din alte domenii. Plătim mii de euro unor gropari de dosare.

Mi-aduc aminte de anii pre-aderării, câte pasiuni năştea dezbaterea privind tergiversările actului de justiţie, care erau de fapt o formă de muşamalizare a corupţiei şi o încălcare a drepturilor fundamentale într-o democraţie reală, printre care dreptul la o Justiţie echitabilă. Uniunea Europeană a cerut reforme reale pe care Năstase, de nevoie, le-a implementat, pentru ca plângerile să fie rezolvate cu celeritate, iar vinovaţii să fie pedepsiţi într-un timp mult mai scurt. Justiţia din România nu se putea înfăptui pentru că un dosar se putea termina definitiv în vreo 10 ani. Nimeni nu plătea, asta nu se mai chema dreptate.

Păi am ajuns mai rău ca în anii '90, după mai bine de un deceniu de Uniune Europeană. Hangarul monstruos al lui Nedelcu este sub pavăza unei Poliții şi al unor Parchete la fel de corupte ca şi politicienii. Prelungirea ilogică a unui dosar atât de clar şi de simplu se cheamă muşamalizare.

Legea e simplă la construcţiile realizate în zone protejate fără PUZ şi fără autorizaţie: se desfiinţează lucrările. Hardughia se demolează. Nu există altă cale. Nu fac tele-justiție, doar cer o soluţie în timpul vieţii noastre. Aveţi un caz, rezolvaţi-l!

Cazul Vlad Nedelcu este simptomatic. Experienţa ultimilor 5 ani, sub domnia lui Chirica şi Harabagiu, este dramatică pentru statul de drept la nivel local. Consilierii şi-au pus indicatori la propriile construcţii care încălcau normele imperative din lege, s-au făcut milioane de euro din tranzacţionarea autorizaţiilor, imobiliarii cu reputaţia cea mai proastă au dat tainul la cumătria primarului Mihai Chirica. În oraş se vorbeşte în gura mare despre cazuri flagrante, REPORTER a scris despre blocuri care aveau autorizaţie P+1 şi au primit recepţie la P+5. Se spune că, dacă ia foc Mercedesul lui Dumitrașcu, se blochează toate construcţiile din Iaşi, că toate PUZ-urile sunt la el în portbagaj.

Şi de cinci ani niciun procuror şi niciun poliţist judiciar nu a intrat măcar o singură dată în Primăria Iaşi. N-au întrebat nici măcar dacă un balcon nu e puţin ieşit în afară şi n-ar trebui îndreptat. N-au ridicat nici măcar o dată arătătorul, n-au făcut nici cea mai mică presiune. Ca şi cum toţi am fi nebuni şi faptele din ultimii 5 ani nu există. Spînu şi Ghergheșan s-au îmbogăţi în câţiva ani, averile lor sunt la vedere, se spune că au adunat sute de mii de euro ca simpli funcţionari la Control Urbanism, şi totuşi nu avem la Iaşi nici cea mai mică adiere a vreunei anchete.

E absurd. Cu 10-20 de ani în urmă, chiar şi fără DNA, chiar şi cu marii șpăgari de la conducerea Parchetelor şi cu politizarea făţişă a Justiţiei, aveai 2-3 scandaluri penale în administraţia locală. Era inevitabil. Erau consilieri locali compromişi, directori, cât de cât se mai dădea câte un exemplu. Acum trăim într-o linişte asurzitoare. Regimul Chirica, îmbrăţişat de PNL doar prin prisma sondajelor, a atins apogeul arbitrariului: a anihilat Justiţia. Iaşul în 2020 e ca Pașcaniul lui Răţoi din anii '90, suntem Vasluiul mic şi oprimat, suntem Sicilia Estului.

Vă vom aduce noi argumente, pe fapte şi dovezi, în zilele şi săptămânile următoare. Nu suntem mai tari ca Poliţia, Parchetul, DNA sau ca PNL, PSD şi USR (toate aliniate în jurul lui Chirica), dar asta nu înseamnă că nu avem dreptate. Vlad Nedelcu trebuie anchetat. Un dosar muşamalizat nu înseamnă că fapta e închipuită. Când Justiţia pactizează cu hoţii nu înseamnă că nu mai putem striga după dreptate.

Hardughia asta ilegală, care arată ca un grajd în centrul oraşului, este simbolul sfidării ieşenilor.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30