fbpx
 
Iubirea pentru bani dintre Chirica și Gafița: interlopii care au dat jaful de 1 milion de euro la Primărie

Iubirea pentru bani dintre Chirica și Gafița: interlopii care au dat jaful de 1 milion de euro la Primărie


* Dragoș Gafița adusese toți mafioții în curtea Primăriei, în timp ce el stătea cu Mihai Chirica la plajă, în concedii la mare
* Indivizi cu condamnări pentru jafuri și violențe deveniseră „săgețile” lui Gafița în devalizarea SPI și Salubris
* Faptele se petreceau între 2014 și 2016, când Chirica și Gafița făceau concediile împreună la Mamaia sau în Grecia
* 1 milion de euro au sifonat de la Primărie intermediarii lui Gafița
* 2 milioane de euro, suma „spălată” de Dragoș Gafița prin firme-fantomă, dosar deschis de Antifraudă
* Mihai Chirica n-a scos un cuvințel despre aceste dezvăluiri, nici n-a avut curaj să le nege
* Soția lui și-a făcut firmă cu Gafița, iar vara aceasta prietenul familiei conducea Mercedesul primarului

Cea mai durabilă relație a lui Mihai Chirica, de când a început ascensiunea în Primărie, a fost cea cu Dragoș Gafița, deținătorul unei rețele complexe de firme-căpușă abonate la contractele cu administrația ieșeană.

Prima dezvăluire: pe plajă cu Chirica și Gafița

În 2016, echipa REPORTER DE IAȘI dezvăluia că Mihai Chirica petrecuse concediul de vară din anul precedent împreună cu Dragoș Gafița la Hotelul Iaki din Mamaia. Gafița era deja de câțiva ani furnizorul de casă al SC Servicii Publice Iași (SPI), subordonată Primăriei. Chirica, extrem de ezitant, a spus că nu îl cunoaște pe Dragoș Gafița și că au fost cazați întâmplător în același hotel.
Gafița livra la SPI absolute orice marfă, exclusive prin achiziții directe: flori, mobilier urban, echipamente, consumabile, șampon stradal, jardinière, corpuri de iluminat. Soacra sa, era chiar directoarea economică de la SPI, adică persoana care aproba achizițiile și făcea plățile. Ulterior, chiar nașul său, Laurențiu Ivan, a fost numit director general la SPI.
Prețurile practicate de firmele lui Dragoș Gafița (opera pe numele său sau pe cel al secretarei sale) erau de la trei până la zece ori mai mari decât cele ale pieței. Anual, câteva milioane de lei intrau în conturile lui Dragoș Gafița, partenerul de vacanțe al primarului Mihai Chirica.

Giani Gherman, hoț în Belgia, ajunsese mare furnizor la Primărie. Aici, alături de unul din frații Gafița

Soția primarului și-a făcut firmă cu Gafița

După dezvăluirile din REPORTER DE IAȘI, deținătorul firmelor-căpușă a dispărut de pe radarul achizițiilor de la Servicii Publice. Dar prietenia cu Mihai Chirica a rămas statornică. REPORTER a dezvăluit că soția primarului, Cristina Chirica a înființat o firmă, fiind asociată cu Dragoș Gafița, furnizorul de casă al Primăriei. Firma se numea Lactate Han Prod, cu sediul în Tomești, unde Gafița are mai multe firme înregistrate. Societatea n-a depus bilanțul pe 2016, iar primarul n-a trecut firma în declarația sa de interese, conform legii.
Imediat după ce-a devenit asociat cu soția primarului, Dragoș Gafița a reluat livrările către serviciile Primăriei, obținând 30 de contracte prin achiziții directe, valoarea acestora fiind de câteva sute de mii de lei.
Gafița este inclusive cel care a livrat teii care au fost replantați pe Bd. Ștefan cel Mare, la presiunea societății civile.
Primarul Mihai Chirica nu a explicat niciodată de ce soția sa apare asociată într-o firmă cu Dragoș Gafița, beneficiarul a sute de contracte publice.

Chirica supraveghează personal afacerea florilor la Iași, una dintre cele mai mari cu bani publici

Stâlpii de iluminat, o afacere penală

O altă afacere în care Dragoș Gafița a tras un tun colosal este cel al stâlpilor de iluminat de pe Splaiul Drept al Bahluiului. Firma lui Gafița a livrat 138 de stâlpi ornamentali cu alte caracteristici decât cele din caietul de sarcini. Primăria solicita stâlpi de fontă, cu repere care duceau prețul la circa 7.000 de lei/bucată.
Concurența a fost indusă în eroare. S-au acceptat stâlpi cu preț de fabricație mult mai mic, 2.700 de lei/bucată, încălcându-se astfel caietul de sarcini. Infra Data, firma lui Dragoș Gafița, a livrat stâlpii la 6.200 de lei/bucată, punându-și un adaos de peste 100%.
Practic, Primăria a cerut Mercedes în licitație, iar în final a acceptat Loganuri la preț de Mercedes.
La scurt timp după această afacere, Mihai Chirica a fost surprins la Muntele Athos, stand în strană lângă fratele lui Dragoș Gafița, Vasile, acționar, la rândul său, în firmele familiei. De asemenea, primarul a susținut că nu-l cunoaște pe acesta, totul fiind o coincidență. Imaginile filmate au fost prezentate de REPORTER DE IAȘI.

Mihai Chirica și Vasile Gafița, în strană la Muntele Athos, deși, oficial, nu se cunosc

Hoț în Belgia, băgat în afaceri la Primărie

Odată intrat în vizorul presei, Dragoș Gafița a schimbat tactica în relațiile comerciale cu Primăria condusă de partenerul său de vacanțe. Gafița s-a folosit de „săgeți”, indivizi necunoscuți, dar cu infracțiuni și condamnări la activ, pentru a continua afacerile pe bani publici la SPI.
REPORTER DE IAȘI a descoperit întreaga rețea. Auribusiness Consult a făcut livrări la Primărie de 1 milion de lei, administrator fiind un oarecare Giani Gherman. Imediat ce Auribusiness a fost activată, au început să curgă comenzile de la Servicii Publice, prin achiziții directe. Gherman făcea parte din anturajul fraților Gafița, apărând în mai multe fotografii alături de aceștia, la evenimente mondene. Giani Gherman avea o condamnare după ce participase la comiterea unui jaf la un depozit de telefoane în Belgia.
Mai mult, înoctombrie 2018, Gherman este prins de Poliție în trafic în timp ce transporta ghivece cu plante de marijuana, iar duba pe care o conducea aparținea lui Marius Gafița, fratele mai mare al lui Dragoș. I s-a deschis un nou dosar penal.

Duba din dreapta este a fraților Gafița, dar cu ea transporta marijuana Giani Gherman

Amplă operațiune de spălare de bani

Ciudat, deși făcea afaceri de 1 milion de lei cu Primăria Iași, Giani Gherman n-avea o locuință propriu-zisă, fiind cazat într-un spațiu  improvizat într-una din halele lui Dragoș Gafița, de la Tomești.
Giani Gherman era necunoscut la Servicii Publice, fiind doar un paravan în acte. Surse din societatea Primăriei au recunoscut, pentru REPORTER DE IAȘI, că de toate negocierile și încasarea banilor se ocupa Dragoș Gafița.
Banii din Auribusiness au fost mutați, printr-o amplă acțiune de „spălare”, într-o altă societate, PFA Florea, care a fost activă doar trei luni. 1,4 milioane de lei au fost „parcați” în această societate-fantomă.
Alți bani au fost spălați prin firma Interden Met, firmă înființată în 2015, pe numele lui Constantin Niță, locuitor din Prisăcani. Comuna ieșeană este locul natal al tatălui lui Dragoș Gafița și locul în care acesta a copilărit. Constantin Niță a primit de la Auribusiness 1,1 milioane de lei, apoi banii au dispărut și firma a fost declarată în faliment.

Constantin Niță a băgat un om în hârdăul cu rahat din fundul curții și a urinat pe el. Acest individ a rulat milioane de lei provenite de la Servicii Publice Iași, fiind o „săgeată” a lui Dragoș Gafița, sub protecția lui Mihai Chirica

Gafița a adus toți mafioții în curtea Primăriei

Constantin Niță este un individ extrem de periculos, un infractor cu apucături violente. A fost condamnat la 2 ani și 5 luni de închisoare pentru lipsire de libertate și contrabandă.
Rechizitoriul dezvăluie fapte abominabile ale lui Niță, cel prin care se derulau achiziții la Primăria Iași! Împreună cu alți doi acoliți, Constantin Niță a sechestrat un sătean din Prisăcani, l-a băgat în groapa cu materii fecale de la WC-ul din fundul curții, după care au urinat pe acesta.
Un alt interlop folosit de Dragoș Gafița în afacerile cu Servicii Publice Iași a fost Ioan Crudu, tot din Prisăcani, fieful celui care a devenit celebru datorită prieteniei cu Mihai Chirica. Ioan Crudu a fost de asemenea condamnat la 2 ani de închisoare, dar era totuși furnizor al Primăriei, prin metoda achizițiilor directe.

80.000 de lei virați către soacra lui Chirica!

Alți 1,4 milioane de lei au fost spălați prin intermediul lui Franț Stănescu, un rrom din județulNeamț, care deținea o firmă-fantomă folosită de evazioniștii din zona Moldovei. Franț Stănescu era un furnizor de facturi fictive.
Serviciul Antifraudă din cadrul ANAF a întreprins o anchetă la firmele-fantomă folosite de Gafița, constatând o evaziune fiscală de peste 1 milion de euro. Dosarul trenează și în prezent în Justiție.
O altă dezvăluire-bombă făcută de REPORTER DE IAȘI constă în virarea sumei de 80.000 de lei din contul Auribusiness, a fostului hoț din Belgia, către firma deținută de soacra primarului, Lacta Han Prod. Mihai Chirica n-a explicat niciodată cum au aterizat acești bani la familia sa.

Article image
Soţia lui Mihai Chirica a intrat în  afaceri cu „căpuşele” Primăriei: este asociată în Lactate Han Prod cu Dragoș Gafița, partenerul de vacanțe al primarului. După anchetele echipei REPORTER DE IAȘI, din martie-aprilie 2016, Dragoș Gafița a oprit livrările către Servicii Publice, unde directorul general și directoarea economică îi sunt naș și soacră. În iunie-iulie 2016, Gafița se asociază cu Cristina Popa (Chirica) în altă...
Autor Nelu PĂUNESCU Anchete 09 August 2017

Article image
Regele mobilierului urban din Iași, imposibil de învins de concurență: una scrie în caietul de sarcini, alta se livrează. Modificarea proiectului poate ascunde un adaos comercial uriaș. Tactica a fost să se ceară stâlpi foarte scumpi în caietul de sarcini, iar oferta câștigătoare să fie cu produse de trei ori mai ieftine. Astfel, scapi de concurență. Pasul 2: montezi stâlpii ieftini, de proastă calitate, și crești prețul cu...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Septembrie 2017

Article image
Am aflat prețul de achiziție plătit de Primărie: adaos de 250% după eliminarea concurenței. În caietul de sarcini scria stâlpi turnați în fontă, valoare estimată: 7.500 lei. Prietenul lui Chirica a adus stâlpi metalici cu elemente de fontă, preț real: 2.700 de lei. Gafița i-a vândut apoi cu 6.100 de lei bucata. S-a licitat ceva și s-a montat altceva, prosteală pe față. Producătorul a dat ofertă de 7.200 de lei pentru stâlpi...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 04 Octombrie 2017

Article image
Dragoș și Vasile Gafița merg cel puțin o dată pe an la Muntele Athos, fiind foarte evlavioși. Acum, a mers și prietenul lor, primarul Mihai Chirica. Familia Gafița căpușează de ani de zile Primăria Iași, furnizând produse de milioane de lei, exclusiv prin încredințare directă. În același timp, cei doi sunt în primul cerc de prieteni ai primarului, relația pe care acesta însă o neagă în fața presei. Soția primarului devenise...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Aprilie 2019

Article image
2014-2016, perioada în care Mihai Chirica făcea concediile cu Dragoș Gafița, furnizorul de casă pentru spațiile verzi cu care primarul se laudă în tot orașul. S-au luat milioane de lei pe firme-fantomă, cu o marfă imposibil de evaluat acum. Banii au intrat în circuite fictive, Fiscul înregistrând o pagubă de 1 milion de euro. Acoliții lui Gafița: unul care cultiva droguri acasă și a dat două spargeri în Belgia. Altul care ș...
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Septembrie 2019

Article image
Primarul tace în fața unei întrebări capitale: familia sa a primit, în luna septembrie 2015, 80.000 de lei de la Auribusiness SRL. Aceasta era o firmă-fantomă manevrată de Dragoș Gafița, prietenul la cataramă al lui Chirica. În același an, cei doi petrecuseră concediul împreună, la Mamaia. Mama-soacră a primit banii prin transfer bancar. Lacta Han a vândut brânză de 80.000 de lei câtre o firmă paravan, folosită pentru achiz...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 22 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30