fbpx
Portokal
Costel Alexe patronează o afacere de 200 milioane de euro, făcând un rău imens chiar orașului care l-a făcut ministru Costel Alexe patronează o afacere de 200 milioane de euro, făcând un rău imens chiar orașului care l-a făcut ministru

Costel Alexe pune cruce la 50.000 de stejari seculari, într-o afacere de 200 milioane de euro. Lovitura deceniului, acum, la Iași


* ANANP vorbește în avizul de tăiere a pădurii de planul de management aprobat, iar ulterior, într-un document oficial, admite că acest plan de protejare a florei și faunei nu există
* Tăierile de Bârnova-Repedea devin astfel ilegale, iar ministrul Costel Alexe nu reacționează. Singura sa reacție: fake-news
* Stejarii cu vârste între 100 și 160 de ani sunt o minunăție a naturii, culcată la pământ pentru că prețul european al acestei esențe a explodat în ultimii ani
* Agent Green numește această arie „ultima pădure de stejari seculari de la marginea unui oraș mare din România”. Doar 1% din această pădure este protejată. 12.900 ha cu stejari vor fi defrișate

Costel Alexe asistă impasibil la tăierea a mii de stejari seculari de la marginea Iașului și spune că totul este legal și că nu poate interveni. ONG-ul Agent Green, care acționează la nivel național, numește arealurile Bârnova-Repedea ultima pădure cu stejari seculari de la marginea unui mare oraș din România.

Iar acel oraș este Iași. Iar ministrul Mediului, care acceptă aceste tăieri masive, este ieșean. Nimic mai absurd. În următorii zece ani este programată tăierea a 750.000 mc de lemn în județul Iași, din care 520.000 mc este doar pădure seculară de la Bârnova, exact marginea nordică, lipită de oraș.

8 camioane pe zi, 10 ani de-acum înainte

Afacerea este uriașă. Stejarul secular de la Bârnova este de o calitate foarte bună. Prețul unui mc cub de cherestea din acest lemn ajunge la prețuri cuprinse între 300 și 500 euro, pe piața europeană. Valoarea acestei păduri va aduce venituri de peste 200 milioane de euro în 10 ani, afirmă Agent Green.
520.000 mc de lemn de stejar înseamnă 25.000 de camioane de transport, adică 7-8 camioane zilnic, neîntrerupt timp de 10 ani.
Stejarii de la Bârnova, cu vârste între 100 și 160 de ani, sunt considerați o minunăție de către specialiști și iubitorii de natură. Niciun oraș mare din Românie nu mai are o asemenea pădure în imediata apropiere. Costel Alexe, ministrul Mediului, refuză să comenteze subiectul din această perspectivă. În discuțiile anterioare pe marginea defrișărilor de la Bârnova și Dobrovăț, el a spus că tăierile sunt legale, fiind un subiect senzațional inventat.

Acești stejari de peste 100 de ani sunt marcați și vor fi tăiați. Valoarea fiecărui copac este imensă, peste 5.000 de euro

Planul de management nu există. Infracțiune
Agent Green arată însă, negru pe alb, că arealul Bârnova, sit Natura 2000, nu are un plan de management aprobat pentru protejarea și conservarea tuturor speciilor din zonă, cerință obligatorie a legii. ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) a aprobat tăierile de la Bârnova și Repedea, în baza unor planuri de management despre care, ulterior, în documente oficiale, a confirmat că nu există.
Argumentul ministrului Alexe în privința defrișărilor de la Bârnova era că toate aprobările legale aparțin instituțiilor abilitate: ANANP și Agenția pentru Protecția Mediului, iar el nu se poate opune unor demersuri obținute legal.
Iată însă la ANANP s-a dat un aviz fără să existe planul de protejare a florei și faunei. Mai mult, în al doilea areal (Bârnova-Repedea), planul de management nu este respectat: nu se respectă protejarea cuiburilor de păsări, ale copacilor seculari care reprezintă ecosisteme pentru diverse specii de insecte, nu se respectă nici măcar perioada de tăiere, care trebuia inchisă în martie, dar continuă și în septembrie.
Cum se taie legal o pădure seculară
La Bârnova și Bârnova-Repedea sunt 13.000 de ha de pădure cu stejar secular, copaci maiestuoși, o raritate între pădurile României. Din această suprafață, doar 1%, adică 102 ha sunt protejate în fața tăierilor. Restul de 12.900 ha pot fi exploatate și vor fi tăiate progresiv în următorii 10 ani. Tăierile au început deja și se desfășoară cu toată forța.
Romsilva susține că această pădure nu mai este eficientă din punct de vedere ecologic și că trebuie „urgent înlocuită”. Este și punctul de vedere al ministrului PNL Costel Alexe. Regenerarea pe ariile deja defrișate arată că planurile bine intenționate ale Romsilva sunt doar pe hârtie: pe teren, vlăstarele tinere nu acoperă întreg teritoriul și zonele vor rămâne sterpe, conform studiilor derulate de Agent Green de-a lungul a șase luni. Ministrul Costel Alexe a refuzat să răspundă apelurilor REPORTER DE IAȘI pe acest subiect.

Zonă defrișată la Bârnova-Repedea, sit Natura 2000: contrar versiunii oficiale a Romsilva, reîmpădurirea nu a avut loc, terenul rămâne sterp

Rata defrișărilor a crescut în ultimul an

În condițiile în care municipiul Iași se află, în prezent, într-o procedură de Infrigement la Comisia Europeană, din cauza poluării aerului, iar ariile protejate Bârnova-Repedea, Uricani și Floreanu Frumușica-Ciurea reprezintă principala sursă de aer curat pentru oraș, decizia ministrului Costel Alexe de a susține decimarea a peste 12.000 de hectare de pădure din proximitatea orașului poate fi catalogată una criminală.
Aceste situri incluse în circuitul european de protecție NATURA 2000 reprezintă principalul plămân verde pentru peste 500.000 de locuitori din municipiul Iași și peste 25 de comune situate în proximitatea acestor păduri.
În ultimii 10 ani peste 180 de hectare cu păduri seculare au fost rase de pe fața pământului din ariile protejate de la Bârnova-Repedea. Însă, sub conducerea lui Costel Alexe, în doar câteva luni, de la sfârșitul anului 2019 și până la începutul anului 2020, conform datelor oficiale publicate de Asociația Agent Green, au fost defrișate complet peste 40 de hectare de pădure seculară din acest sit protejat.

Sub mandatul ministrului ieșean de la Mediu, Costel Alexe, doar 1% din arealurile Bârnova și Bârnova-Repedea sunt protejate. Restul de 99% poate fi tăiat în regim intensificat

Raport devastator al Agent Green

Asociația Agent Green a dat publicității un raport devastator în privința tăierilor din Pădurea Bârnova. Asociația demonstrează cu documente și fotografii încălcarea legislației de către Direcția Silvică și arată cum este distrusă una dintre cele mai importante arii protejate din România.
Raportul demontează minciunile ministrului Costel Alexe și ale instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului. Pădurea Bârnova este cel mai important habitat pentru Buhă (Bubo bubo, cea mai mare bufniță din Europa), fiind o arie protejată unde există cel puțin alte 115 specii de păsări, unele rare, vulnerabile sau pe cale de dispariție.
În ciuda importanței sale, situl nu are niciun plan de management și nici un set de măsuri minime de conservare. Pădurea Bârnova – Repedea trebuia să fie desemnat, conform Directivei Habitatelor, drept Arie Specială de Conservare, însă oficialii Ministerului Mediului nu au făcut acest lucru.
Din acest motiv, Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infingement în luna iunie 2020.
Agenția pentru Mediu: nu există niciun pericol
Din cele peste 12.000 ha de pădure, doar 102 sunt arii strict protejate, adică mai puțin de 1%. Restul de 99% sunt în regim de exploatare forestieră intensivă ceea ce permite tăierea masivă a arborilor sseculari din acest sit. Potrivit raportului, Direcția Silvică propune recoltarea a peste 750.000 de metri cubi de lemn din această pădure. Echivalentul a 20.000-25.000 de camioane pline cu copaci tăiați.
În ciuda acestui volum imens programat pentru a fi tăiat și a metodelor de extracție agresivă utilizate, APM Iași, instituție aflată în subordinea aceluiași ministru Costel Alexe, concluzionează că „planul de gestionare a pădurilor nu are efecte semnificative asupra mediului, nu necesită o evaluare de mediu și nu necesită o evaluare adecvată, cu propunerea de a fi adoptată fără permis de mediu”.

Panourile cu autorizațiile de tăiere de la Bârnova încalcă avizul de Mediu, care prevedere oprirea defrișărilor în perioada de cuibărit: primăvară-toamnă. Se taie intens chiar și vara

Studiu de caz: 688 ha rase complet
Raportul Agent Green contrazice concluziile Agenției de Mediu și demonstrează punct cu punct impactul negativ al defrișărilor din Pădurea Bârnova.
Asociația Agent Green a dat exemplu și un studiu de caz în privința planului de masacrare a Pădurii Bârnova. ”Am analizat în mod special zona nord-centrală, care cuprinde aproximativ 688 ha de păduri seculare. Vârsta medie dată de planul de management este între 105 și 160 de ani. Am constatat că 431 ha au fost deja exploatate și aproape toți arborii seculari au fost îndepărtați. Arborii seculari care încă mai sunt pe picior, vor fi și ei recoltați, în tăieri progresive de racordare. Alte 257 ha sunt planificate să fie exploatate, din nou, prin exploatări progresive în următorii ani. Conform amenajamentului, niciun hectar nu va rămâne intact în zona analizată (688 ha). Acesta este un exemplu șocant de distrugere sistematică a pădurilor seculare și, din păcate, este un exemplu care se repetă peste tot în aceste arii protejate, cu excepția celor aproximativ 100 ha incluse în rezervații naturale”, se arată în raportul dat publicității.

Perioada de cuibărire este 15 martie-15 august, interval în care tăierile trebuiau sistate, conform avizului de Mediu. Dar tăierile au continuat

Niciun picior de copac secular n-a rămas în picioare

Ministrul Costel Alexe susținea, într-o conferință de presă, chiar la locul faptei, că decimarea Pădurii Bârnova este în folosul ieșenilor și pentru viitorul nostru. Alexe spunea că aceste tăieri masive sunt făcute pentru a ajuta la reîntinerirea și regenerarea pădurii.
Raportul Agent Green demască minciunile ministrului și arată că tăierile sunt făcute doar în scop comercial, călcând în picoare legea și directivele europene.
„Fotografia aeriană cu parcela 8b UPIII Lunca Cetățuii, realizată în luna iunie 2020, arată o îndepărtare completă a tuturor arborilor seculari prin tăieri de racordare, cu o regenerare naturală foarte mică. Codul Silvic prevede ca înainte de aplicarea tăierii progresive finale, semințișul natural trebuia să fie instalat pe o suprafață de cel puțin 70%. Eșecul regenerării naturale este o consecința directă a aplicării tratamentelor tăierilor progresive într-un interval foarte scurt de timp.
Înainte de tăierile finale, majoritatea arborilor din această parcelă aveau 160 de ani. În ciuda vârstei impresionante a arborilor, o adevărată raritate la marginea unui oraș mare, toți copacii seculari au fost tăiați, nefiind lăsat pe picior nici măcar unul singur, încălcând astel cerințele Agenției Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).
Dacă nici măcar în această parcelă unicat, care avea la momentul tăierii cea mai înaintată vârstă din acest sit, nu s-a găsit un singur arbore demn de protecție, e greu de imaginat că se vor proteja arborii din alte parcele care urmează a fi tăiate.
Este extrem de rar ca arbori atât de mari să fi supraviețuit în număr mare în vecinătatea unui oraș mare. În loc să fie apreciați și promovați de către autorități, aceștia au fost și vor fi tăiați pentru motive pur comerciale”, precizează reprezentanții Agent Green.

FOTO-DOCUMENT. Actul prin care ANANP admite oficial că Pădurea Bârnova „nu are plan de management de sine stătător aprobat printr-un act normativ”. Actul normativ prin care au fost aprobate măsurile de conservare: „NU ESTE CAZUL

Măsurile oficiale nu au fost respectate în practică

În fotografiile publicate de Agent Green se văd cioturile arborilor seculari care au fost tăiați în ariile protejate. Arborii trebuiau identificați și marcați pentru protecție ca arbori de biodiversitate, conform condițiilor specifice impuse de ANANP Direcției Silvică.
Agent Green a găsit dovezi ale premeditării distrugerii Pădurii Bârnova. Potrivit documentului emis de ANANP, Direcția Silvică Iași avea obligația să păstreze neatinși arborii care au cuiburi sau loc de adăpostire pentru speciile de păsări și, în același timp, să realizeze o zonă tampon, de protecție, în jurul acestora, în vederea menținerii unui statut favorabil de conservare.
Pentru speciile de lilieci protejate, Direcției Silvice i s-a pus în vedere obligativitatea păstrării arborilor morți rămași în picioare, a celor bătrâni și mari, cât și a celor ce prezintă scorburi. Iar în privința speciilor de insecte protejate, era obligatorie identificarea și menținerea a 3-5 exemplare de arbori scorburoși și uscați (căzuți sau pe picior) la hectar, ce vor fi materializați ca arbori de biodiversitate. Niciuna dintre aceste obligații nu a fost respectată.
„Faptul că în 257 de schițe repezentând mii de hectare de pădure tăiată, nu s-a marcat pentru conservare nici măcar un singur arbore cu elemente de biodiversitate, reprezintă o dovadă clară că azivele date de ANANP și APM Iași nu sunt respectate”, se menționează în raportul făcut public de asociație.

Cioturi de la copaci seculari care trebuiau să rămână în picioare pentru biodiversitate, astfel încât păsările și insectele să nu plece complet de pe teritoriul lor. S-a tăiat tot

Se defrișează în plină „prohibiție”

Autorizația de mediu emisă de APM Iași în 2019 prevede clar că exploatarea forestieră este permisă numai în afara perioadei de cuibărit (adică în afara perioadei 15 martie – 15 septembrie). Cu toate acestea, Agent Green a identificat numeroase locuri unde se exploatează pădure în timpul primăverii și verii anului curent. Panourile de exploatare indică clar că exploatarea a fost permisă pe tot parcursul lunii aprilie, iar în unele cazuri este permisă toată vara.
Tupeul este atât de mare încât Direcția Silvică nici nu vrea să ascundă ilegalitățile comise. Zeci de indicatoare sunt puse la vedere și confirmă încălcarea dispozițiilor legale.
Ba mai mult, deși pădurea este fragmentată de o rețea densă de drumuri forestiere, au mai rămas totuși câteva zone care nu au fost accesate până acum. Pentru a exploata copacii din aceste zone, sunt planificate realizarea a cel puțin 4 drumuri forestiere noi, care totalizează peste 22 km. Cu toate acestea, în documentația de la APM este menționat că amenajamentul nu propune proiecte viitoare de infrastructură. Agent Green susține că aceste drumuri forestiere noi nu au o evaluare adecvată de mediu.

Avizul de mediu care prevedea că anumiți copaci nu vor fi marcați (tăiați) și că se va avea grijă de cuiburi și insecte. Pe mii de hectare, acești arbori de biodiversitate au dispărut

Alexe se bazează pe documente false

Ministrul Costel Alexe a sărit ca ars de fiecare dată când s-a adus în discuție stoparea tăierii Pădurii Bârnova. Alexe a fluturat, în susținerea demersului său de exploatare a celor 750.000 de metri cubi din acest sit protejat, două avize emise de Agenția de Mediu și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, ambele instituții din subodinea sa. Alexe a susținut că cele două agenții au verificat documentația și că planul de tăieri aprobat este legal.
ANANP a emis un aviz favorabil (nr. 6/ST IS/29.08.2019) pentru exploatările forestiere din Pădurea Bârnova pe de rost. Potrivit documentului, avizul favorabil a fost emis, „în urma corelării cu prevederile planurilor de management, regulamentele și măsurile de conservare ale ariilor naturale protejate ROSPA0092 Pădurea Bârnova, ROSCI0135 Pădurea Bârnova – Repedea”.
Numai că, la solicitarea Agent Green, ANANP spune că pentru Pădurea Bârnova nu există în prezent niciun plan de management, niciun regulament și nici un set de măsuri de conservare! Două documente oficiale, emise de acceași instituție, se bat cap în cap.
Când au mințit oficialii ANANP: atunci când au eliberat avizul fără o bază legală sau atunci când au răspuns la întrebările ONG-ului?
„Lipsa unui plan de gestionare sau a unor măsuri de conservare indică faptul că autorizația de mediu nu a fost dată pe baza unei analize faptice, ci a fost dată fie din greșeală (fapt puțin probabil), fie în mod ilegal”, conchide Agent Green. Cert este că, potrivit raportului, documentele pe care ministrul Alexe le flutură în susținerea defrișărilor din Pădurea Bârnova sunt ilegale.

Platforma de astă iarnă cu bușteni pregătiți pentru încărcare și transport de la situl NATURA 2000 de la Bârnova

Miza afacerii: stejarul secular este o esență foarte scumpă

De ce s-a încăpățânat ministrul Alexe să apere acest demers catatrofal deși știa că documentele nu sunt în regulă? Răspunsul este miza de 200 milioane de euro.
Mulți se întreabă ce se ascunde în spatele îndârjirii cu care ministrul Costel Alexe vrea să ducă la îndeplinire planul de exploatare a celor 750.000 mc de lemn din Pădurea Bârnova. Potul cel mare îl reprezintă recoltarea stejarilor seculari, cu vârsta de peste 100 de ani, Pădurea Bârnova fiind printre singurile din țară în care se mai găsește acest tip de lemn. Stejarul se vinde cu prețuri cuprinse între 350 și 500 euro pe metru cub. Prin prelucrare, stejarul își dublează sau triplează valoarea, astfel că miza menținerii planului de exploatare depășește fabuloasa sumă de 200 de milioane de euro. Mare parte din acești bani se duc în buzunarele firmelor de profil și nu ale statului român.

Soluția propusă: 50% din Bârnova să aibă protecție strictă împotriva tăierilor

Asociația ecologică Agent Green a solicitat Ministerului Mediului adoptarea a patru măsuri pentru stoparea acestui genocid ecologic. ONG-ul propune ca o suprafață de minimum 50% din ariile protejate Natura 2000 Bârnova-Repedea să beneficieze de strictă protecție în baza unui plan de management care trebuie realizat cel mai târziu în anul 2021.
De asemenea, se propune înființarea ariei protejate de interes național „Parcul Natural Bârnova – Repedea” care va fi suprapus cu ariile protejate de interes european Bârnova – Repedea.
Prin același document se solicită un moratoriu pe toate exploatările principale și suspendarea amenajamentelor silvice.

Article image
* Costel Alexe a anunțat protejarea doar a copacilor de 140 de ani, ca și cum ar fi o măsură extrem de benefică  * Doar 1% din arborii din arealul Lunca Cetățuii-Dobrovăț au peste 140 de ani * 86% din copacii seculari sunt între 100-130 de ani și cu aceștia se fac cei mai mulți bani * În jurul Iașului sunt prevăzute tăieri de 35 milioane de euro în următorii 8 ani. Și aceasta doar dacă se taie legal * Dacă se mai și fur...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Iunie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top