fbpx
 
9-3, scorul în 16 ani: Bucureștiul face dosarele de mare corupție pe care DNA Iași nu le vede. Salariu de procuror local: 14.000 de lei

9-3, scorul în 16 ani: Bucureștiul face dosarele de mare corupție pe care DNA Iași nu le vede. Salariu de procuror local: 14.000 de lei


Radu Prisăcaru, Relu Fenechiu, Gheorghe Nichita, Costel Alexe și Mihai Chirica nu aveau probleme cu DNA Iași. I-au prins în menghină doar structura centrală, iar pe Chirica doar DIICOT Iași respectiv Parchetul de pe lângă Judecătorie. Cristian Adomniței e singurul caz important instrumentat de structura locală. DNA Iași rezolvă, în general, cam un dosar pe an, de mică rezonanță.

În ultimii 16 ani, parchetele din Iași au instrumentat sau au pe rol doar șase dintre cele 16 dosare care au dus la anchetarea unor șefi din vârful administrației locale, județene și a mediului de afaceri. Temutul DNA este la Iași un biet mielușel, cu un singur dosar finalizat și două în lucru. În acest moment, salariul mediu net al unui procuror DNA de la Iași este de 14.000 de lei.

Prisăcaru: dus și arestat în Capitală

Prima mare anchetă de la Iași, după punerea în funcțiune a sistemului de justiție – anterior sub papucul politicienilor –, a fost anunțată în toamna lui 2006, atunci când prefectul în funcție, Radu Prisăcaru, a fost reținut și acuzat de luare de mită şi complicitate la luare de mită, în dosar mai fiind implicate alte trei persoane.

Procurorii au susținut că „în calitate de prefect al judeţului Iaşi şi preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Aplicarea Legii nr.247/2005, inculpatul Prisăcaru Vasile Radu şi, indirect, Ioniţă Flavius, şeful Agenţiei Domeniilor Statului au condiţionat emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 16 hectare, precum şi a unei hotărâri de schimbare a amplasamentului, de primirea din partea viitorului proprietar – persoană denunţătoare – a unei suprafeţe de trei hectare din cele 16.”

Prisăcaru a fost anchetat de DNA București și tot de la o instanță din Capitală a primit mandat de arestare de 30 de zile. Doar procesul a început la Iași, sentința finală fiind pronunțată de Înalta Curte. Prisăcaru a primit 4 ani de închisoare cu executare.

Relu Fenechiu, prea mare pentru DNA Iași

Fenechiu: șpăgile de milioane nu se vedeau în Copou

Cele două dosare care au dus la condamnarea fostului lider PNL Iași, Relu Fenechiu, au fost întocmite de DNA București, respectiv DNA Ploiești. În primul, denumit de presă ”Transformatorul”, a primit 5 ani cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, iar în al doilea, 3 ani și 10 luni pentru trafic de influență, în formă continuată și spălare a banilor deoarece a mijlocit obținerea unui contract din bani publici, în mod ilegal.

Într-un al treilea dosar, care încă nu a fost trimis judecătorilor, tot DNA București a început urmărirea penală împotriva lui Fenechiu, în 2016, pentru trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor: în perioada 2008-2014, el ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții.

Nichita, nicio problemă pe plan local. Dimpotrivă

Și cele două dosare ale fostului primar Gheorghe Nichita au fost întocmite tot de DNA București, deși, în cel legat de supravegherea amantei sale din Primărie, totul a început după o plângere a acesteia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

În acest dosar, Nichita a primit, în primă instanță, la 5 ani și 2 luni de închisoare, loc unde se află deja din cauza unei condamnări de 5 ani de închisoare pentru luare de mită în schimbul atribuirii, către o societate din București, a unui contract pentru instalarea unui sistem modern de semaforizare în municipiu.

DNA București a mai avut un dosar în care a fost cercetat Nichita, dar și consilieri locali, acesta referindu-se la modul în care a fost aprobată asocierea municipalității cu omul de afaceri Iulian Dascălu în vederea edificării Ansamblului Palas. Ancheta a fost clasată în 2010.

De precizat că în mandatele lui Nichita au existat mai multe plângeri la DNA Iași legate de modul de atribuire al unor contracte, dar toate au fost clasate.

Daniel Horodniceanu a dinamizat anticorupția la Iași, cu trei dosare răsunătoare în ultimele 9 luni: Zămosteanu, Beatrice Rancea și Asimionesei-Sărărie. DNA Iași a fost absent

Chirica, „patriotul” din justiție

Actualul primar Mihai Chirica pare mai ”autohton”: dosarul de abuz în serviciu în care este inculpat și judecat din luna februarie 2021 a fost început de DNA Iași, care l-a declinat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, instituție care a întocmit rechizitoriul. Chirica ar fi avizat achiziția, în mod ilegal, a patru mașini de către Poliția Locală pe vremea când era viceprimar.

DNA Iași a ținut însă dosarul timp de 3 ani, fără a opera nicio lucrare penală.  

Tot la Iași, dar prin DIICOT, Chirica este inculpat de câteva zile pentru omisiunea sesizării în cazul unei asocieri dintre Consiliul Local și o firmă a patronului Bună Ziua Iași, firmă care nu a respectat clauzele contractului. Acuzat este aici și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. DIICOT mai are pe rol o anchetă de mari proporții, cu acuze de evaziune fiscală, în prim plan fiind unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Iași, Cristin Zămosteanu.

În 2019, după o dezvăluire REPORTER DE IAȘI, presa națională a dezvăluit că DNA București s-a autosesizat și investighează modul în care fiul de 11 luni al edilului ieșean a cumpărat o proprietate cu 250.000 de euro în centrul municipiului.

Adomniței, „peștele cel mare” al DNA Iași

„Capul cel mai mare” pe care l-au prins până acum cei de la DNA Iași este cel al fostului președinte al Consiliului Județean, Cristian Adomniței. În 2015, acesta a fost trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în cazul unui contract al instituției pe care o conducea. În primă instanță, Adomniței a primit în acest dosar 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare, dar a depus apel.    

Costel Alexe a dat cu oiștea-n gard în doar 6 luni de mandat la Consiliul Județean

Alexe, doar în vizorul DNA București. Deocamdată

Urmașul lui Adomniței, peste ani, de la șefia aceleiași instituții, Costel Alexe, a revenit și el în atenția DNA București, care îl acuză de luare de mită și instigare la delapidare: ar fi primit 22 de tone de tablă „în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”.

O posibilă implicare a lui Alexe într-o anchetă a DNA Iași ar putea avea loc în dosarul în care un procuror din această instituție analizează modul în care mai mulți angajați de la Apele Române au muncit ilegal pe domeniul familiei sale de la Sculeni. Deocamdată, stadiul dosarului este in rem, adică se verifică faptele.

Tot legat de Apele Române, la DNA Iași se mai află în lucru, dar într-un stadiu mai avansat, o anchetă în care este cercetat modul în care au avut loc detașările în cadrul instituției a celebrei „chelnerițe” și a tatălui unuia dintre șefii de la nivel național. În acest al doilea dosar, este inculpat și Petru Avram, cumătrul lui Alexe. Până recent, Avram a condus Apele Române Iași.

Nu în ultimul rând, DNA București verifică legalitatea unui schimb de terenuri aprobat în 2019 de Consiliul Local, potențiala țintă fiind mai mulți consilieri locali din mandatul 2016-2020, dar este posibil ca din cauza acestei anchete să cadă și capete mai mari de la vârful politicii locale.

Bilanț mari dosare penale 2005-2021 

DNA București – 9

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași – 1

DNA Iași – 3

DIICOT Iași – 2

DNA Ploiești – 1  

Article image
* Seria de ilegalități descoperită de DIICOT la Afacerea Primăriei cu familia Asimionesei este uluitoare: - au falsificat cesiunea terenului de pe o firmă pe alta, după ce Delta Press dăduse faliment - au făcut apartamente în loc de spații de cazare și le-au vândut - au falsificat recepția clădirii și atestatul de edificare - au subevaluat terenul oferit de Primărie în cadrul asocierii - au dat domeniul public în folosința...
Autor cristi tanasa Anchete 29 Aprilie 2021

Article image
* Președintele Consiliului Județean deține, din 2020, 50% din firma Gervic, care are în patrimoniu 7.700 m de livadă, pe care se poate construi, și 5.000 mp de pădure * Administrator la Gervic a devenit Alexandru Dura, cumnatul lui Costel Alexe, dezvoltator imobiliar * Anul în care a fost ministru a fost excepțional pentru Alexe: investiții uriașe la ranch-ul de la Sculeni, construirea unei pensiuni la Bârnova, plus achiz...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30