fbpx
 

Țibana, un jaf de manual: 3 milioane de lei furați, conducte uscate de 14 ani, primarul e binemersi. Înmulțiți cu sute de exemple


* 3,3 milioane de lei s-au alocat de la Guvern pentru conectarea la apă a 4 sate din comuna Țibana. Era 2007
* În 2012, campania electorală, primarul anunță finalizarea lucrării
* Conductele nu erau interconectate, nu exista stație de pompe, nici cămine de vizitare
* S-a semnat recepția pe lucrări neefectuate
* În 2019 s-au alocat a doua oară bani pentru aceeași lucrare. Banii de la Guvern se fură cel mai ușor
* Oamenii și-au pierdut speranța, nimeni nu e vinovat, faptele s-au prescris. Stat eșuat

În 2007, Guvernul a aprobat investiția în rețeaua de apă pentru comuna Țibana. Cinci ani mai târziu, cu chiu cu vai, șantierul a fost terminat și toată lumea s-ar fi așteptat să curgă apă la robinet. N-a fost așa, nu este apă nici măcar acum, după 9 ani.

Ex-primarul Dănuț Șpiță avea deja un dosar penal când a făcut afacerea cu rețeaua de apă. A luat o suspendare, acum e neatins


Recepția falsificată a ascuns marele jaf
Lucrarea inițială de 3,3 milioane de lei a fost plătită integral fără să fie finalizată. Fostul primar a aprobat recepția, deși lipseau componente importante din sistemul de aducțiune a apei: cămine de vizitare, stații de repompare, întreruperi în rețea, conductele nefiind interconectate.
În 2014 a fost prima tentativă de punere în funcțiune a rețelei de apă de la Țibana, dar a fost exact ca în legenda Meșterului Manole: umpleau bazinul cu apă ziua și până a doua zi, fără pompe puse în funcțiune, acesta era gol.
Lucrarea fusese făcută atât de prost de firma executantă, ajunsă la faliment între timp, încât bazinul avea găuri de la țevile de fier-beton. Toată apa ajungea în pământ.
Este exemplul cel mai clar care arată cum se fură banii publici și cum România bate pasul pe loc: acum Primăria Țibana cere de la Guvern alți bani, 2,2 milioane de lei pentru a termina totuși lucrarea. N-au trecut decât 14 ani.

Viceprimarul Neculai Lețcanu afirmă că recepția a fost făcută în fals, pe lucrări neefectuate. Rețeaua n-a funcționat nici măcar o zi

 

Infracțional: au plătit lucrări neefectuate

În 2007, Guvernul a aprobat un proiect de 3,3 milioane de lei pentru realizarea unei aducțiuni de apă la Țibana. Comuna, amenințată mereu d secetă, ar fi avut astfel o sursă importantă din rețeaua ApaVital.
Proiectul era pentru racordarea a patru dintre cele mai mari sate din cele 10 ale comunei, acoperind peste 70% din populația de 8.000 de oameni. Pe hârtie, conducta era vitală. Ce a urmat a fost o bătaie de joc față de mii de oameni.
Licitația a fost câștigată de TMUCB, prin sucursala de la Iași, firmă aflată acum în insolvență. După ani de chin cu un proiect care ar fi trebuit să fie gata în câteva luni, lucrarea a fost declarată ca fiind terminată abia în 2012. Momentul a coincis cu finalul mandatului fostului primar, Dănuț Spiță, care voia practic să aibă cu ce să se laude în campania electorală.
Dănuț Spiță a achitat lucrarea integral.
„Nu era gata, de fapt. Lipseau elemente importante: cămine de vizitare, o stație de repompare. S-au făcut plăți fără ca lucrările să fie efectiv realizate și Primăria a semnat recepția. Știți cum se procedează, cred că faptele sunt și prescrise”, spune actualul viceprimar, Neculai Lețcanu.

Alte conducte sunt puse acum în pământ. Încă nu se știe dacă va curge și apa

 

ApaVital a refuzat să preia exploatarea

Fostul primar Dănuț Spiță susține acum că rețeaua nu era finalizată doar în proporție de 80%, când a semnat recepția și a plătit toți banii. El spune că proiectul era 100% finalizat, iar edilul care a preluat mandatul în 2012 este vinovat de întârziere.
„Lucrarea era gata. S-a făcut totul ca în proiect. Nu știu de ce nu a fost pusă în funcțiune ulterior”, spune fostul primar. El nu explică însă de ce ApaVital, operatorul de apă la nivel județean, a refuzat preluarea în exploatare a conductelor din Țibana. Logica arată că rețeaua nu era de fapt funcțională, fapt pe care conducerea ApaVital îl sugerează în dialogul cu REPORTER DE IAȘI, fără a-și asuma, oficial, o declarație tranșantă.

Actualul primar, Gheroghe Rotaru, nu voia să recunoască faptul că nu este apă în rețea. El spunea că sunt deja 100 de familii branșate. A mințit

 

Actualul primar e ca Meșterul Manole: ziua umplea bazinul, noaptea se golea

Și fostul primar și actualul sunt de la același partid, PSD, și în sat se spune că nu-și scot ochii, ci se sprijină reciproc. Primarul în funcție, Gheorghe Rotaru, a spus inițial că rețeaua e funcțională, iar apoi, confruntat cu evidența la fața locului, a recunoscut că apa n-a curs niciodată.
REPORTER a mers cu primarul pe teren, pe urmele conductelor băgate în pământ, și acesta a povestit că în 2014 a vrut să dea drumul la apă: „Am luat de bune hârtiile care certificau recepția și am zis să alimentăm cu apă clădirile care era atunci branșate: câteva școli. Am umplut într-o zi bazinul, urmând să fie făcute probe. A doua, zi, bazinul era uscat, de parcă nu pusesem deloc apă în el. Am repetat operațiunea, l-am umplut din nou. Iar a dispărut apa peste noapte. Ulterior, făcând proiect să reparăm acel bazin dat ca finalizat și în stare de funcțiuonare, am găsit problema. Când au săpat dedesubt, au găsit bucăți de fier beton ca niște mustăți înfipte în fundul bazinului și pe acolo se infiltra în pământ. Normal, a fost reparat, a fost refăcută izolația”.

Drumurile sunt desfundate de la lucrări, au trecut 14 ani de când oamenilor li s-a promis apă curentă. România reală

 

Rețea nouă intrată în reabilitare în 2019 fără o zi de funcționare

În 2019, Primăria Țibana, având deja finalizat, pe hârtie, un proiect pentru rețeaua de apă, a cerut din nou bani, pentru aceeași lucrare. Doar-doar vor termina ceea ce-au început cu 12 ani înainte.
Noul proiect a fost camuflat ca „reabilitare și extindere rețea”, pentru că altfel ar fi fost dublă finanțare pe același proiect. Dar în Țibana s-a reabilitat ceva care n-a funcționat niciodată.
Guvernul, în marea sa mărinimie, a alocat bani din nou pentru conductele din comuna ieșeană, confirmând faptul că marile delapidări se produc din surse locale sau naționale și că e mai greu să dai asemenea tunuri din fonduri europene.
S-au mai dat 2,2 milioane de lei, banii fiind folosiți pentru conectarea magistralelor existente, realizarea unei stații de pompare, încă nefinalizate, construirea de guri de canal (care nu existau deloc), chiar și pentru extinderea rețelei la încă un sat.

Locuitor din Țibana: „Au îngropat țevile în pământ ca să justifice niște bani. Conductele nici măcar nu erau conectate între ele”Oamenii sunt dezgustați: „Nu va curge apă la noi”
În Gârbești, unul dintre satele unde încă se mai lucrează, pământul este răscolit de tractoare, țevile stau aliniate și așteaptă să fie îngropate în pământ. Se văd și noi cămine de vizitare, cele care ar fi trebuit să existe încă din 2009, dar oamenii au văzut că abia acum au apărut. Sătenii însă și-au pierdut încrederea că vor avea vreodată apă.
„Este o promisiune veche la noi. S-a lucrat acum mulți ani și a rămas așa. Nu cred că va fi vreodată apă aici”, spune o femeie din sat, cu ochii la țevile ieșite din pământ.
„Asta este lucrare făcută de 9-10 ani, dacă nu mai bine. Și care cum au fost la putere, au tras pentru ei, dar apă... cred că nici nu va curge aici la noi. Uite cum a fost acum aici: au spart totul ca să dea de țevile de apă. Nu erau cămine făcute. Au băgat țevile în pământ fără să poată fi folosite. Ca la noi la nimeni”, a spus un alt locuitor din sat.

Sediul Primăriei a fost pierdut pentru că firma care deținea spațiul a dat faliment și clădirea era gajată la bancă

 

Banii au fost alocați pentru sediul Primăriei

Primarul comunei, Gheorghe Rotaru, spune că ar fi fost deja gata rețeaua de apă dacă nu ar fi avut o problemă majoră: a pierdut sediul Primăriei în instanță, ceea ce a generat alte cheltuieli cu ridicarea unei clădiri noi.
În 2008, comuna Țibana plătise 200.000 de euro firmei Grizzly SRL pentru clădirea în care și-a instalat Primăria. Primarul de-atunci a motivat că nu știa că imobilul era gajat la bancă. Firma a intrat în insolvență, iar sediul Primăriei a ajuns să fie vândut la licitație de bancă în 2014.
A urmat un proces, iar evacuarea definitivă s-a produs în 2020. „Am amenajat o clădire provizorie, apoi am primit finanțare pentru un nou sediu și n-am mai putut termina rețeaua de apă”, a explicat actualul primar, Gheorghe Rotaru.
Clădirea a costat 250.000 de euro și a fost considerată mai importantă decât apa pentru oameni.

 

Primarul Dănuț Șpiță mai avea o condamnare la activ

Fostul primar Dănuț Spiță, profesor la o școală din Țibana, a fost condamnat cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene. Spiță a fost trimis în judecată pentru fals intelectual și complicitate la obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE.
Dănuț Șpiță eliberase o adeverință prin care confirma că afaceristul Gelu Vieriu deținea 3.000 de animale și utiliza 720 ha de pășune. Animalele erau inexistente, toată schema era pentru încasarea subvențiilor.

 

ApaVital va verifica încă o dată toată instalațiile

Reprezentanții ApaVital nu au comentat situația de la Țibana, precizând că acolo compania de apă a Consiliului Județean nu are nicio implicare. Purtătorul de cuvânt Răzvan Manolache a explicat care sunt pașii legali pentru a fi preluată rețeaua din Țibana:
- trebuie să aibă loc o a doua recepție pentru reabilitare și extindere
- votul Consiliului Local pentru punerea în funcțiune a rețelei
- verificarea tuturor echipamentelor de pe traseu și rezolvarea eventualelor defecțiuni sau lipsuri
- preluarea efectivă de către ApaVital și abia apoi va curge apă la robinetele oamenilor

 

Article image
Poate nu se înțelege dimensiunea reală a Afacerii Eternitatea. Politicienii ascund subiectul, iar lipsa unei intervenții decisive a Justiției adoarme atenția publicului. În general, când actul de justiție nu este dus la capăt, un scandal de corupție cât se poate de real se pierde în subsolul agendei publice și devine o ficțiune, ca și cum n-ar fi avut loc niciodată.
Autor Gabriel Gachi Editorial 06 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30