fbpx
 
Ministrul venit la Iași ne-a mai blagoslovit cu o corecție de 19,3 milioane de lei pentru nereguli și fraude din fonduri europene

Ministrul venit la Iași ne-a mai blagoslovit cu o corecție de 19,3 milioane de lei pentru nereguli și fraude din fonduri europene


Primăria Iași a contestat la Curtea de Apel două decizii ale organismelor de control care vizează proiecte europene vechi ale Primăriei Iași. Într-unul dintre dosare, pentru refacerea liniei de tramvai de pe Elena Doamna, acuzațiile sunt foarte grave: a fost utilizată o soluție tehnică la fundație folosind șina veche de tramvai. Structura centrală a DNA a avut un dosar cu această temă, dar a dat soluție de clasare.

În celălalt caz, un proiect de refacere a infrastructurii rutiere, Ministerul Dezvoltării (MDLPA) acuză dubla finanțare – bani europeni și Dexia pe două segmente din proiect. În acest caz, anul trecut a fost aplicată o corecție de 19,3 milioane de lei. E un record la Iași.

În plus, au fost acuzații despre modul cum a fost creat caietul de sarcini: folosind denumiri de produse care au creat discriminări la licitație și au permis unei singure firme, Martin Rose, să se încadreze în condiții.

Aici se văd liniile refolosite pe Bd. Elena Doamna, traversele făcute din șina veche, dar dosarul a fost clasat de DNA

Au pus la linia nouă linie veche, refolosită

Primăria Iași a contestat la Curtea de Apel un proces verbal de contestare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare încheiat în aprilie 2021 de către MDLPA. Specialiștii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au făcut cercetări pe contractul 889/16.09.2010 – „Dezvoltarea axei de transport Est-Vest în Municipiul Iași”.
Unul din punctele raportului vizează „executarea lucrărilor la linia de tramvai de către subcontractori nedeclarați și folosind materiale neomologate”. În spatele acestei formulări se ascunde, de fapt, informația că la linia de tramvai de pe Elena Doamna a fost decisă utilizarea șinei scoase, uzate, la realizarea fundației. Linia veche a fost tăiată și folosită ca traverse, în loc de traverse noi, din beton, la costuri mult mai mari.
Specialiștii OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) au investigat informația și, în 2019, au făcut un raport final în care atingeau acest subiect. Conform inspectorilor, Primăria a acceptat utilizarea șinei vechi de tramvai la elementele de fundație ale șinei noi, ceea ce a creat suspiciunea reducerii costurilor față de estimările inițiale, nefiind detaliată însă o diferență de costuri.

În ultimii 12 ani s-au cam schimbat toate liniile de tramvaie, dar Uniunea Europeană ne ia înapoi aproape toți banii pe care ni i-a dat

Primăria: dirigintele de șantier a decis

Juriștii Primăriei Iași au precizat în dosar că decizia utilizării șinelor vechi a fost luată de către dirigintele de șantier și se încadrează în proiect. Societatea de proiectare RJR International nu a dat detaliat soluția de execuție pentru linia de tramvai Elena Doamna, motiv pentru care dirigintele de șantier a emis, pe 16.02.2012, nota de constatare prin care solicită SC Pod Proiect SRL, în calitate de asistență tehnică pentru investiție, predarea detaliilor de execuție pentru montajul căii de rulare.
„S-a luat act de faptul că lucrările sunt în concordanță cu soluția propusă de proiectantul tehnic: șina uzată servește la solidizarea celor două blocuri de beton armat și menținerea la poziție a liniilor de tramvai, până la realizarea dalei de beton armat care înglobează întregul sistem ce formează structura de rezistență a căii de rulare a tramvaiului”, spun juriștii Primăriei Iași.
Traversele au fost proiectate și executate conform unui plan, cu armatură metalică rigidă din șină de tramvai uzată „doar din punct de vedere al dimensiunilor pentru asigurarea circulației și nu a rezistenței materialului, care are rezistența mecanică mult mai mare decât armătura clasică de oțel beton”, mai spun ei.
Lucrările aferente ar fi costat 24.281 de lei și se înscriu în valoarea contractului, fără costuri suplimentare. Valoarea întregului proiect a fost de 90,7 milioane lei.

Explicația proiectantului

Pod Proiect SRL a explicat utilizarea șinelor: traversa bi-bloc folosită la calea de rulare trebuia să fie din două blocuri de beton armat, iar legătura dintre ele s-a făcut cu șină uzată.O parte a blocurilor de beton a fost executată în uzină, altă parte pe loc, în șantier. „Șina uzată reciclată este un element constructiv secundar utilizat pentru asigurarea căii de rulare a tramvaiului. Traversele realizate și folosite au fost testate în laboratorul SCCF Moldova, autorizat de Autoritatea Feroviară Română, montarea a fost făcută de SCCF Câmpulung Moldovenesc, autorizată AFER, ISC Iași a verificat și atestat soluțiile tehnice și modul de execuție”, a explicat proiectantul.

Soluția tehnică de la Martin Rose apare, ca argument forte, în materialele de propagandă ale Primăriei, deși includerea acestei cerințe în caietul de sarcini a fost discriminatorie

S-au luat la ceartă cu OLAF

În documentele de la instanță, Primăria Iași acuză OLAF că a „orientat” DNA către infracțiunea de fraudă, deși procurorii au dat soluție de clasare. „A existat o urmărire penală începută în 2013 și finalizată în 2019, prin ordonanță de clasare. După o perioadă de 6 ani de cercetări, OLAF prin DLAF a deschis, pe 4 iunie 2018, dosar exclusiv cu privire la presupuse fraude săvârșite în implementarea proiectului, cu toate că OLAF derula cercetări cu privire la proiect încă din 2016. În aceste împrejurări, OLAF efectuează o investigație într-un termen extrem de scurt în raport cu durata în care s-a efectuat cercetarea penală, peste 6 ani, având în vedere aceleași fapte, înscrisuri, cercetate de procurorii DNA”, explică juriștii Primăriei.
Aceștia mai spun că ancheta penală a fost foarte detaliată, au fost cercetate mii de înscrisuri, audiate persoane, și totul a mers la clasare, fără să fie identificată nicio suspiciune de fraudă.
În aceste condiții, pentru Primăria Iași este de neînțeles de ce OLAF s-a întors la aceeași cauză, pe care o investighează suplimentar. Ei mai acuză organismul de control că a creat aparența unei investigații relativ recente și nu a unei investigații inițiate din 2016.

Axa Păcurari-Elena Doamna, proiect din 2010
„A fost făcut un artificiu procedural reluând în 2018 investigația din 2016, sub forma unui așa zis dosar nou generat doar prin suplimentarea probatoriului. Spre deosebire de OLAF, DNA a apreciat că se impune un raport constatator de specialitate, făcut de către specialistul DNA care a arătat că nu există încălcări ale legislației care să se încadreze într-o activitate frauduloasă și care să aibă natură penală”, mai spun juriștii.
Ei mai spun că pe aceeași speță au mai fost verificări de la alte două instituții de control, nefiind găsite nereguli, iar proiectul din 2010 a parcurs deja toate etapele de verificare.
Proiectul din 2010, cu finanțare europeană, a vizat refacerea și dezvoltarea infrastructurii de pe traseul Păcurari – Piaţa Eminescu – Independenţei - Elena Doamna. A presupus construirea Pasajului Mihai Eminescu, refacerea rețelei stradale (Șoseaua Păcurari, Strada Păcurari, Piața Mihai Eminescu, Bulevardul Independenței, Strada Elena Doamna), reabilitarea liniei de tramvai, refacerea si modernizarea rețelei stradale. Valoarea totală a fost de peste 90 de milioane de lei, cea mai mare parte din fonduri nerambursabile.

Intersecția Elena Doamna-A. Panu: schimbarea liniilor de tramvai, singura investiție mai răsărită la Iași

Dublă finanțare Dexia – fonduri europene

Al doilea dosar vizează o decizie de stabilire a corecțiilor financiare din august 2021, pentru suma de 19,3 milioane de lei, în proiectele „Dezvoltare și reabilitare arteră funcțională sud Municipiul Iași” și „Dezvoltare rețea rutieră în zona culturală, istorică și tusitică Iași”.
Primăria a contestat soluția nefavorabilă de rezolvare a contestației, din octombrie anul trecut, spunând că funcționarii Serviciului Constatare Nereguli și Antifraudă din MDLPA au făcut copy/paste la soluția din stabilirea corecției și la soluția contestației.
Pe scurt, autoritatea de control a constatat dubla decontare pe proiectare și lucrări de execuție din fonduri de pe Axa 1 POR și creditul bancar rambursabil denumit Dexia, contractat de Primăria Iași în 2007, în valoare de 50 de milioane de euro. Au fost vizate două străzi care ar fi fost plătite de două ori: Gavriil Muzicescu și Anastasie Panu.
A doua acuzație pe același caz constă în utilizarea în caietele de sarcini a unor denumiri de produse și tehnici pe care o singură firmă le putea avea și folosi: cea care a și câștigat licitația, Martin Rose. Denumirile se regăsesc și acum pe site-ul firmei, unde prinderea elastică de concepție proprie are un cod care a apărut și în caietul de sarcini al licitației (A-TBB-TS-1000).

Primăria: o confuzie

Juriștii Primăriei Iași spun că nu se poate vorbi despre dublă finanțare, chiar dacă Gavriil Muzicescu și Anastasie Panu apar, cu numele, în lista de propuneri pentru lucrări realizate din creditul Dexia.
Pentru accesarea Dexia au fost pregătite două pachete de 120 de străzi care au făcut obiectul a două contracte diferite: unul dintre contracte a fost pe proiectare și execuție, celălalt doar pe proiectare. În contractul pentru proiectare au fost străzile menționate, care inițial fuseseră prinse și cu execuție, dar s-a renunțat la ele.
S-au realizat proiectele, în așteptarea unor surse de finanțare, care au fost disponibile prin prin AXA 2 POR 2006-2013. Pregătirea proiectării și a executării s-a suprapus pe câteva străzi dintre cele 120 din care apar în lista Dexia, iar la elaborarea cererilor de finanțare au fost folosite proiectele plătite din Dexia. În 2010-2011, străzile au intrat pe finanțare a execuției, doar că între timp fuseseră modificări legislative și a fost necesară reviziuirea documentației.
„Documentatia nu mai era conformă, au fost inițiate proceduri noi, corespunzătoare Ghidului Solicitantului”, este explicația juriștilor.

Ministrul Cseke Attila se uită în ochii lui Mihai Chirica, în timp ce instituțiile lor se războiesc în Justiție pe milioane de euro

Licitație pentru Martin Rose

Inspectorii au mai descoperit, pentru „Dezvoltare rețea rutieră în zona culturală, istorică și turistică Iași”, că Primăria a făcut discriminare, cerând dovada experienței specifice (două proiecte POR pregătite și aprobate cu succes), iar soluția tehnică privind execuția liniei de tramvai o avea doar Martin Rose România. În plus, una dintre fișele de produs care există la dosar era de la producătorul unic Travertec.
„A mai fost o plângere în acest sens, soluționată în 2012 de CNSC, instituție care a stabilit că nu s-a făcut nicio discriminare”, mai spun juriștii Primăriei Iași.

Corecții pe bandă rulantă

Primăria Municipiului Iași a primit o sancțiune de 2,3 milioane de lei pentru că a introdus criterii discriminatorii în caietul de sarcini a licitației pe fonduri europene pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iași”. Reprezentanții Primăriei Iași au cerut în caietul de sarcini ca materialele folosite să dețină doar anumite standarde și certificări. Potrivit legislației, orice referire la un standard sau certificare trebuie însoțită de mențiunea „sau echivalent”.
Altă corecție de 8,4 milioane de lei a fost aplicată pentru achiziționarea tramvaielor turcești Bozankaya. Modificările caietului de sarcini nu au fost anunțate în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).
Au mai fost corecții financiare penjtru modernizarea a trei tronsoane de cale de rulare a tramvaielor - 2,6 milioane lei, sancţiune anulată de AM POR la contestație. și la Baia Turcească - 35.000 lei.

 

Article image
Firma unui tânăr de 19 ani este unicul ofertant în cazul unui contract de reparații capitale la pasajul pietonal subteran Frumoasa pentru care câștigătorul a fost desemnat pe 30 decembrie 2021. Suma pusă la bătaie de Primăria Iași pentru acest contract a fost de aproape 1 milion de lei. Surpriză de proporții: cei care conduc SRL-ul respectiv, BMS Holding Enterprise, locuiesc în același imobil cu primarul Mihai Chirica. În C...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30