fbpx
 
Curtea de Apel a consfințit: hotelul Violetei Găburici era de trei ori ilegal. REPORTER a avut dreptate

Curtea de Apel a consfințit: hotelul Violetei Găburici era de trei ori ilegal. REPORTER a avut dreptate


  • Sentință definitivă: cele trei motive pentru care judecătorii au desființat PUZ-ul Violetei Găburici, consilier local PMP, parte a mașinii de vot pro-Chirica între 2016 și 2020

Justiția a dat de pământ cu Planul Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul Local Iași, în aprilie 2020, în beneficiul unei firme care o avea drept asociat chiar pe o consilieră locală – Violeta Găburici (PMP).

Cazul reprezintă modelul-tip de abuz de putere: Găburici, care era membru al unui partid ce vota pe bandă rulantă proiectele primarului Mihai Chirica, și-a introdus pe ordinea de zi aprobarea unui proiect despre care presa a relatat că nu respecta legile. În ciuda acestui lucru, majoritatea din care făcea parte Găburici a votat proiectul.

Prefectura a contestat, însă, legalitatea adoptării proiectului la instanță și, în septembrie 2021, prin sentință definitivă, Curtea de Apel l-a anulat, găsind că acesta încălca legile nu o dată sau de două ori, ci de trei ori.

REPORTER a prezentat ilegalitățile din acest caz încă din mai 2020

Unanimitate în ilegalitate

În aprilie 2020, Consiliul Local Iași a aprobat, prin Hotărârea nr. 162/2020, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un teren de 1.570 mp situat în spatele Mitropoliei, pe strada Uzinei. Pe această suprafață, se intenționa construirea unui centru hotelier cu servicii complementare, beneficiarul fiind firma Concept MSG Trade SRL. Aceasta aparținea unuia dintre cei 27 de consilieri locali de la acel moment – Violeta Găburici de la PMP, partid care, în mandatul trecut, a fost trup și suflet alături de PSD și ALDE în susținerea proiectelor primarului Mihai Chirica.
Consilier local cu proiect imobiliar aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local Iași, în perioada 2016-2020, nu reprezenta nici măcar o noutate: mulți dintre colegii lui Găburici au procedat la fel în acea perioadă, beneficiind de aprobarea, peste rând, a unor proiecte imobiliare, uneori – ca în acest caz – cu încălcarea legilor. Pentru a evita conflictul de interese, Găburici nu a participat la vot. Restul de 21 de consilieri prezenți la ședință au votat „pentru”. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit la acel moment carențele legale ale acestui proiect, fără nici un efect.

Violeta Găburici (PMP) făcea parte din mașinăria de vot a primarului în toate proiectele imobiliare. Viceprimarul Gabriel Harabagiu îi numea „agarici” pe cei care nu făceau parte din Cooperativă

Răsturnare de situație la Curtea de Apel

Ulterior, Prefectura Iași, instituție care verifică legalitatea hotărârilor de Consiliu Local, a descoperit mai multe ilegalități în traseul avizelor acestui PUZ și a depus la Tribunal o acțiune în care a solicitat magistraților să îl anuleze. Această instanță a respins acțiunea Prefecturii, iar procesul a ajuns în apel.

Aici totul s-a răsturnat: prin sentință definitivă, judecătorii au decis, în septembrie 2021, că susținerile Prefecturii sunt justificate și au anulat Planul Urbanistic Zonal al firmei Concept MSG Trade SRL.  

În motivarea deciziei, făcută publică ulterior, magistrații au enumerat cauzele pentru care firma lui Găburici a beneficiat de o hotărâre de Consiliu Local ilegală.

Găburici a revoluționat regulile de urbanism, suprapunând indicatorii unui PUZ mai vechi peste alt proiect nou-nouț. Practic, același teren a fost folosit de două ori ca și cum ar fi două suprafețe diferite
  1. Lipsa avizului Consiliului Județean

Primul se leagă de lipsa unui aviz-cheie, necesar a fi fost obținut înainte de votul de Consiliu Local: cel de la Consiliul Județean Iași. Magistrații de la Curtea de Apel Iași au arătat că, pentru adoptarea planului urbanistic zonal ce vizează Părți din zone protejate (așa cum era terenul Concept MSG Trade, situat în Centrul Istoric și Curtea Domnească) ori asupra cărora s-a instituit un tip de restricție, prin acte normative sau documentații de urbanism, este obligatorie obținerea următoarelor avize:

- Ministerul Culturii prin serviciile județene;

- Consiliul județean;

- Organisme centrale și teritoriale abilitate conform legii.

În condițiile în care acest aviz era obligatoriu, iar din documentația votată de Consiliul Local lipsea, a fost înregistrat primul motiv de nelegalitate al PUZ-ului de pe strada Uzinei.
Grav este că judecătorii au descoperit că, anterior votului, „Concept MSG Trade S.R.L. a solicitat de mai multe ori Consiliului Județean Iași emiterea avizului privind Plan Urbanistic Zonal pentru Zona Construita Protejată (PUZ CP Iași). Consiliul Județean Iași a refuzat însă emiterea avizului invocând mai multe nereguli” în documentația proiectului:

- nerespectarea prevederilor din Legea nr. 350/2001, dar și a mențiunilor Certificatului de urbanism cu privire la indicatorii urbanistici propuși prin documentația de urbanism pentru zonă construită protejată;

- necorelarea documentației de urbanism cu prevederile Planului urbanistic zonal pentru zonă construită protejată, aprobat anterior cu HCL;

- nerespectarea prevederilor legale referitoare la zonele de servicii și la zonele funcționale, în general.

Acest lucru arată că firma cunoștea că are nevoie de acest aviz, iar Primăria Iași cu atât mai mult ar fi trebuit să știe acest lucru, având departamente care se ocupă numai cu verificarea unor astfel de documentații. Cu toate acestea, PUZ-ul a ajuns pe ordinea de zi și a fost aprobat.

 

„Rezultă din această dispoziție legală că avizul Consiliului Județean Iași are natura unui aviz conform, obligatoriu pentru autoritatea publică locală, lipsa acestuia atrăgând nulitatea hotărârii Consiliului Local nr. 162/2020.”
Fragment sentință Curtea de Apel Iași
  1. Lipsa avizului Ministerului Culturii

Alt aviz care nu se afla în actele Concept MSG Trade, iar Primăria Iași s-a făcut că nu observă acest lucru: un aviz de la Ministerul Culturii, despre care instanța a stabilit că era obligatoriu.
„Ministerul Culturii, prin serviciile județene” a fost enumerat în lista de la primul punct, de mai sus. Firma beneficiară a prezentat un astfel de aviz, care, însă, nu mai era valabil, deoarece fusese eliberat pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal Zonă Construită Protejată, în timp ce pe masa consilierilor a ajuns aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal simplu, dintr-o zonă fără interes istoric.
„Fiind vorba de două tipuri de documentații de urbanism, un aviz obținut în considerarea unui Plan de urbanism zonal pentru zone construite protejate nu poate fi avut în vedere la aprobarea unui plan urbanistic zonal”, au conchis judecătorii.

„Față de aceste considerente, Curtea constată că Hotărârea Consiliului Local nr. 162/2020 a fost emisă în lipsa avizului Direcției Județene pentru Cultură, aviz impus prin Certificatul de urbanism nr. 407/17.02.2020, aspect de natură a atrage nulitatea hotărârii Consiliului Local.”
Fragment sentință Curtea de Apel Iași
  1. Procedura de informare și consultare a publicului

Concept MSG Trade a prezentat un Raport de informare și consultare a publicului din 28.03.2018, reafișat la data de 24.04.2018 valabil pentru aprobarea Planului Urbanistic pentru zonă construită protejata.

Violeta Găburici s-a dus în Consiliul Local, din care făcea parte, cu un PUZ care nu avea avizul unic de la Consiliul Județean, o eludare a legii de un tupeu nemaiîntâlnit. Iar „coledzii” i-au dat votul și fără aviz unic. REPORTER DE IAȘI a avertizat atunci că aceasta este o încălcare flagrantă a legii, iar ulterior Curtea de Apel a confirmat: aprobarea a fost ilegală

Ulterior, proiectul a fost reafișat pe 15.04.2020, dar, între timp, mențiunea ”pentru zonă construită protejată” a dispărut, susținându-se de către societatea beneficiară că este vorba de un PUZ care nu era pentru un teren dintr-o zonă de interes istoric.

Acest lucru era total fals și avea ca scop eludarea avizelor de la Consiliul Județean și Ministerul Culturii - avizele acestor instituții erau necesare doar pentru terenuri în care se prezumă că există vestigii istorice. Această înlocuire bruscă a unui PUZ CP cu PUZ simplu, în condițiile în care anterior firma încercase să obțină, fără succes, avize pentru PUZ CP, arată că în acest proiect a existat o determinare și o grabă pentru aprobare – mai erau câteva luni până la noile alegeri locale, iar componența noului Consiliu Local și a unei noi Comisii de Urbanism nu mai oferea siguranța unei aprobări pentru o documentație cu lipsuri. 

„Modalitatea formală în care a fost derulată procedura de informare și consultare a publicului cu privire la Planul urbanistic zonal ce face obiectul HCL nr. 162/2020 este de natură să vicieze procedura de adoptare a actului administrativ contestat în cauză, întrucât informarea și consultarea publicului a avut în vedere adoptarea unui Plan Urbanistic pentru zonă construită protejată Iași,în timp ce prin Hotărârea Consiliului Local nr. 162/2020 a fost aprobat un Plan Urbanistic Zonal. (...) Având în vedere aceste dispoziții legale, Curtea constată că Hotărârea nr. 162/30.04.2020 a Consiliului Local al Municipiului Iași este nelegală și din această perspectivă.”
Fragment sentință Curtea de Apel Iași

De-a lungul proceselor din acest dosar, pe fond și în apel, juriștii Primăriei Iași s-au luptat cu ardoare, cot la cot cu avocatul Concept MSG Trade, pentru a arăta că proiectul a fost adoptat cu respectarea prevederilor legale. În zadar.  

 

Article image
* Consiliera locală PMP și-a tăiat singură partea leului în Consiliul Local: un aparthotel în Centru votat de „coledzii” ei, așa cum și ea le-a votat lor proiectele imobiliare din care s-au îmbogățit * În 2014, a avut un PUZ pe un teren de 2.170 mp pe Sf. Andrei, pe care a ridicat un bloc * În 2020, a scos blocul din schemă, iar pe terenul rămas, de 1.500 mp a făcut un nou PUZ, ca și cum ar fi o suprafață cu totul nouă * L...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: