fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: Daily News Hungary Foto: Daily News Hungary

Ungaria va trimite trupe militare în apropierea frontierei cu Ucraina: Viktor Orban asigură Kievul de sprijinul său


Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei ucrainene, parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare, a anunţat marţi ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Anunțul vine după ce premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Anunţul desfăşurării unor trupe aproape de graniţa ucraineană a fost făcut de ministrul apărării la o conferinţă de presă după o reuniune a comitetului naţional de securitate, la care premierul Viktor Orban a cerut ca armata să ia măsuri de prevenire a oricărei posibile incursiuni armate dinspre Ucraina, relatează agenţia MTI.

„Dacă situaţia escaladează în Ucraina nu doar că vor fi activităţi militare în estul ţării, dar acestea s-ar putea extinde şi către Kiev” şi zonele frontaliere cu Ucraina, a spus ministrul Tibor Benko.

El a precizat că primele unităţi vor fi desfăşurate în zona de graniţă încă din după-amiaza zilei de marţi, dar nu a dat detalii despre numărul militarilor şi al echipamentelor.

Tot marţi, premierul Viktor Orban a avut o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, după ce Rusia a recunoscut luni cele două republici separatiste din estul acestei ţări, a declarat Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar.

Conform acestuia, Orban i-a spus lui Zelenski că Ungaria, ca ţară vecină, priveşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina, iar în cadrul unui răspuns european coordonat Ungaria va susţine eforturile Uniunii Europene pentru soluţionarea conflictului ucrainean şi guvernul de la Budapesta are constant consultări cu aliaţii occidentali.

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta au fost tensionate în ultimii ani, guvernul ungar acuzând Ucraina de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, în timp ce guvernul ucrainean acuză Ungaria că sprijină politicile Rusiei.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată în ianuarie, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a considerat „inacceptabil” faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

 

Sursa: HotNews


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac