fbpx
 
Curtea de Conturi la Schitu Duca: cum se stoarce o comună ca o lămâie. Rețeta clasică PSD-PNL

Curtea de Conturi la Schitu Duca: cum se stoarce o comună ca o lămâie. Rețeta clasică PSD-PNL


Lucrări fictive, sporuri nejustificate, contracte păguboase, studii de sertar plătite degeaba – arsenalul tuturor primarilor din țară surprins la 25 km de Iași

Vraiște în actele financiar-contabile și în bugetul comunei Schitu Duca. Aceasta este concluzia raportului de audit financiar în urma controlului efectuat de inspectorii Camerei de Conturi Iași. Achiziții fără respectarea procedurilor, plăți salariale către funcționari, un spor de 15% pentru condiții vătămătoare acordat ilegal, neurmărirea derulării contractelor sau decontarea de refuz de ciur, fără a se ști cantitatea efectiv livrată sunt doar câteva dintre neregulile depistate. Primarul are termen până la toamnă să remedieze deficiențele.

REPORTER scrisese despre contractele fictive de pietruire a drumurilor. Curtea de Conturi întărește suspiciunile

Datorii uriașe către Conest

Decizia Camerei de Conturi prevede abaterile săvârșite la Primăria Schitu Duca și măsurile necesare pentru corecție, totul explicat pe puncte.
* Trei contracte de lucrări încheiate în 2018 cu Conest având ca obiect execuția modernizărilor la trei drumuri, în valoare totală de 6,9 milioane de lei, cu o durată de execuție de 48 luni.
„În bugetul de venituri și cheltuieli al comunei Schitu Duca aprobat pentru anul 2018 pentru obiectivele de investiții în cauză nu au fost prevăzute și aprobate surse de finanțare, respectiv credite de angajament și credite bugetare”, au notat inspectorii.
În plus, ordonatorul de credite, primarul în speță, a făcut noi angajamente, deși nu fuseseră stinse plățile restante și nici arieratele.
Astfel, la finalul anului 2020, Primăria datora constructorului celor trei drumuri peste 2,2 milioane de lei. În august 2021, Consiliul Local a aprobat contractarea unui împrumut pentru stingerea acestor datorii.

Neglijență în instanță: nu s-au apărat față de creditor

Pentru penalitățile de întârziere facturate de constructorul Conest, de peste 1,4 milioane de lei, acum este pe rol un proces deschis la Tribunalul Iași împotriva Primăriei Schitu Duca.
„Din analiza situației la zi a stadiului dosarului (...) s-a constatat nedepunerea din partea UAT Schitu Duca a întâmpinării solicitată de instanța de judecată, însoțită de răspunsurile la pretențiile, motivele de fapt și de drept ale cererii Conest precum și dovezile cu care unitatea s-a apărat”, au prezentat inspectorii.
Cu alte cuvinte, modernizarea drumurilor nu a avut bugetul asigurat, lucrările s-au făcut mai repede decât era prevăzut, la fel au venit și facturile de la constructor. Primăria nu a mai putut plăti, a contractat un credit, însă a ajuns în instanță cu neplata penalităților de întârziere pentru care nici nu a depus un efort minim de a se apăra.
Ca grad de comparație, cele 1,4 milioane de lei pe care Conest le cere ca penalități de întârziere reprezintă 28% din bugetul anual al comunei (5 milioane de lei).  

Noul primar, „Garantat Alexe”

Sporuri ilegale timp de trei ani
* Bani acordați în plus angajaților din Primărie, cu încălcarea legii. Sumele au fost estimate la peste 366.000 lei, aferente perioadei martie 2019 – martie 2022.
„Acordarea sporului de condiții de muncă de 15% (spor de condiții vătămătoare) fără existența documentelor justificative (...), acordarea persoanei care ocupă funcția de secretar în cadrul unității de venituri salariale peste nivelul indemnizației lunare stabilite pentru funcția de viceprimar al comunei (...) acordarea unui spor de 12,5% din salariul de bază neprevăzut de cadrul legal aplicabil”, au menționat inspectorii.

Fraudă la piatra pentru drumuri
* Un punct aparte dezvoltat de controlori a fost contractul din aprilie 2021 încheiat pentru achiziția produselor de balastieră (refuz de ciur) cu scopul efectuării lucrărilor de întreținere la drumurile comunale.

„Caracterul incomplet al datelor și informațiilor înscrise pe documentele de livrare a produselor de balastieră și cel sustenabil al informațiilor cu privire la cantitatea de material furnizată și respectiv decontată de unitate”, au spus reprezentanții Camerei de Conturi.

Mai clar, inspectorii nu sunt convinși că produsele de balastieră, decontate integral de Primăria Schitu Duca, au ajuns „cantitativ și valoric” ca cele specificate în contract.

Consiliera locală USR Vasilica Cârlescu se zbate ca peștele pe uscat în Schitu Duca: nimic nu schimbă starea lucrurilor

Studii plătite de două ori unor firme clientelare
* Un alt subiect îl reprezintă contractarea de studii pentru două obiective de investiții, înființare sistem de alimentare cu apă și respectiv rețea de canalizare și stație de epurare.

„Abaterile privesc atribuirea contractelor pentru servicii de realizare studii geotehnice (atribuite Geosond Iași) și studii topografice (atribuite Myrunacad) în condițiile în care acestea făceau parte din oferta Pro Activ Consulting pentru servicii de realizare studii de fezabilitate, studiile respective fiind piese componente ale studiului de fezabilitate”, au afirmat inspectorii.

Astfel, contractele cu Pro Activ au fost realizate cu modificarea ofertei prestatorului, prin introducerea unei clauze de punere la dispoziția acestuia a studiilor de teren care stau la baza elaborării celor de fezabilitate, fără a modifica valoarea serviciilor. „(Primăria Schitu Duca – n.r.) a angajat și decontat cheltuieli în valoare de 157.000 lei pentru servicii realizare studii de teren, deși serviciile respective făceau parte din ofertele asumate ale Pro Activ Consulting”, se arată în raport.

Inspectorii au mai consemnat probleme și în procedura de selecție a firmei care să efectueze studiile de fezabilitate: „Derularea formală a unei proceduri de achiziție prin consultarea catalogului SEAP, în condițiile în care ofertele selectate în catalogul electronic erau primite și înregistrate de către unitate anterior”.

Trebuie recuperate prejudicii de 600.000 de lei
* Alte nereguli identificate de inspectori:
- neluarea măsurilor de constituire a garanției de bună execuție la investițiile derulate, abatere estimată la 153.000 lei
- neconducerea evidenței conform principiului contabilității
- completarea eronată a registrelor contabile
- neînregistrarea rezultatelor operațiunii de reevaluare a activelor fixe ale unității        
- nefuncționarea sistemului de control intern
- nu au fost instituite toate măsurile asiguratorii pentru stingerea creanțelor bugetare în vederea evitării prescripției. Modul         deficitar de urmărire în vederea încasării veniturilor cuvenite bugetului local
Luna trecută, conducerea Camerei de Conturi Iași a dispus mai multe măsuri pentru înlăturarea deficiențelor, majoritatea având ca termen limită 30 septembrie 2022.

Suplimentar, Primăria a primit două amenzi a câte 5.000 de lei și s-au dispus acțiuni de recuperare a prejudiciilor, estimate în primă fază la aproape 600.000 lei.

Frapează concluziile Curții de Conturi la Schitu Duca: actualul primar PNL a continuat practicile fostului primar PSD ca și cum n-ar fi existat o alternare la Putere

Opoziția: „Actualul primar este părtaș la neregulile fostului edil”

Reprezentanții Opoziției au afirmat că primarul Grigore Corciovă (PNL) continuă să le prezinte locuitorilor comunei o situație deformată. „Actuala conducere s-a justificat că neregulile provin de la fostul primar. Provin și de la fostul, dar actualul primar nu a schimbat nimic. Este părtaș. În al doilea rând, inspectorii au descoperit probleme care s-au petrecut în actualul mandat. Nu mai merge cu minciuna și cu manipularea”, a declarat Vasilica Cârlescu, consilier local USR.

Primarul Corciovă: „Am contestat totul în instanță”
Una dintre neregulile actualului mandat, despre care REPORTER DE IAȘI a scris anul trecut și care este cuprinsă și în raportul organelor de control, se referă la achiziția de piatră pentru drumurile comunale.

Inspectorii și-au exprimat dubiile cu privire la faptul că a fost adusă piatră la cantitatea și valoarea stipulate prin contract. Cei de la Camera de Conturi au cerut: „stabilirea întinderii și mărimii eventualului prejudiciu adus bugetului local (...) de efectuarea de plăți aferente procurării și consumului de produse de balastieră în condițiile în care acestea nu pot fi justificate din punct de vedere cantitativ și valoric cu documentele legale”.
Primarul liberal Grigore Corciovă a spus că a contestat toate lucrurile care i-au fost imputate în acest raport. „Cele două amenzi a câte 5.000 de lei le-am atacat în instanță, iar celelalte concluzii la Curtea de Conturi. Dacă vor fi menținute, o să merg în instanță și cu acelea”, a afirmat Corciovă.

Article image
* În procesele verbale de ședință scrie că „lipsesc următorii...” care totuși „au votat” fără să fie prezenți! * În multe comune din România democrația e o maimuțăreală: nu se respectă niciun fel de reguli * Odată cu pandemia, consilierii locali au voie să participe online, dar votul trebuie să fie vizibil, clar exprimat, în timpul ședinței * La Schitu Duca nu se mai încurcă în proceduri, votul se ia unanim, specificându-se...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: