fbpx
 
Primăria se joacă de un an cu parcurile de joacă

Primăria se joacă de un an cu parcurile de joacă


Proiect vechi spălat, cosmetizat puţin şi prezentat ca nou: aproape 100 de parcuri renovate, cu costuri uriaşe. Municipalitatea scoate din joben sume şi intenţii diferite în chestiunea parcurilor de joacă. Undeva, în birouri, se taie şi se adaugă ca într-un aluat, dar unul de prost gust. Anul trecut, licitaţia a fost anulată, existând indicii că era direcţionată spre „cine trebuia”.

 

15,5 milioane lei în 2016, 14 milioane lei în 2017. Plus o licitaţie anulată anul trecut. Astfel arată tevatura Primăriei în privinţa unui subiect pe care, de altfel, l-a tot rostogolit în căutare de capital electoral.

 

Minciuna lui Chirica

26 mai 2016: oficiosul Primăriei, Curierul de Iaşi, publică o declaraţie a primarului Mihai Chirica legată de 93 de parcuri de joacă – 83 modernizate şi 10 nou-înfiinţate. „Ofertele vor fi deschise pe 4 iulie. Sperăm ca totul să decurgă cât mai repede şi să alegem cât mai uşor un câştigător.” Era înainte de alegerile pentru funcţia de primar, din iunie, şi poate de aceea Chirica s-a emoţionat. Anunţul despre această selecţie de oferte a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pe 1 august, data limită de evaluare a ofertelor fiind 13 septembrie. Suma vehiculată de primar în respectivul text era de 20 de milioane de lei, când, de fapt, era de 15,5 milioane lei. Nici cu TVA nu ajungea cifra din urmă la 20 de milioane de lei.

 

Trei critici letale pentru procedură

În final, în luna septembrie 2016, procedura a fost anulată după ce două firme au contestat-o. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a criticat municipalitatea, printre altele, pentru că termenul permis pentru elaborarea ofertelor a fost prea scurt. De asemenea, solicitarea prezentării de mostre de materiale a fost percepută ca o restricţionare, fiind criticat şi faptul că procedura nu a fost împărţită pe loturi. Cu alte cuvinte, părea un caiet de sarcini făcut cu dedicaţie, aşa cum se întâmplă atunci când trebuie să câştige o anumită firmă.

 

Parcurile pentru copii, o maşinărie electorală permanentă

 

Misterul Servicii Publice

La începutul lui 2017, proiectul a fost reluat şi repostat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Nu este clar cum de în 2016 treaba se putea face cu 15,5 milioane lei, iar în documentaţia din 2017 suma estimată de autoritatea contractantă exact pentru aceleaşi lucrări şi produse a scăzut la 14 milioane lei, ambele sume fiind fără TVA.

În acest context şi mai ciudat pare că, la începutul anului 2016, Primăria Iaşi a comandat la Servicii Publice SA Iaşi repararea a 44 de parcuri de joacă din Iaşi, lucrările costând doar 144.000 de lei. Puţin peste 3.200 de lei de parc, sumă mult sub cea care ar reieşi în procedura din 2017. În cadrul acesteia, disciplinată, municipalitatea şi-a asumat criticile din 2016 şi a divizat contractul în două loturi, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 23 februarie.

 

Boz: „O incapacitate de a gestiona proiecte”

„Oamenii aceştia s-au învăţat să anunţe cu surle şi trâmbiţe proiecte vechi. Este modelul Simirad: o incapacitate de a gestiona proiecte şi de a cheltui banii alocaţi în fiecare an”, spune consilierul local Eduard Boz. Reprezentanţii Primăriei spun că anul trecut s-a lucrat mult la indicatorii tehnici ai lucrărilor. Adică s-ar fi stabilit ce trebuie pentru fiecare parc. „S-a lucrat la acele date în pregătirea licitaţiei. Licitaţiile, pentru că vor fi mai multe loturi pe SEAP, se vor face în acest an. Există deja în buget suma, lucrările vor fi executate”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Unde este problema

Consilierul local Eduard Boz spune că nu vrea să se gândească la un sabotaj din partea angajaţilor Primăriei, ci la incapacitatea lor de a gestiona proiecte. „Cred că trebuie luate măsuri împotriva angajaţilor din cauza cărora aceste proiecte anunţate de mai multe ori nu avansează. Nu prea se mişcă aşa cum ar trebui. Este simplă problema: dacă tot am aprobat la început de an un buget în Consiliul Local, aparatul Primăriei de ce nu îşi asumă, cu termene clare, implementarea lui?”, se întreabă Boz. Acesta susţine că a cerut chiar un audit pe această temă la Primărie şi Mihai Chirica ar fi fost interesat. „A spus că se va ocupa. Acum câteva luni. Undeva sunt nişte rotiţe defecte. Pe lângă sabotajul la care nu vreau să mă gândesc, ar mai fi o explicaţie: dacă la licitaţii nu câştigă cine trebuie, totul se mişcă foarte greu”, mai spune Boz.

 

 Parc din Tătăraşi cu gardul distrus

 

Cum arată parcurile

Din 6 parcuri vizitate de către redactorii REPORTER DE IAŞI, trei ar fi avut nevoie de reparaţii. Într-un parc din zona străzii Ciric, o femeie care îşi scosese nepoata la joacă a spus, când a văzut aparatul de fotografiat, că a crezut că sunt angajaţii Primăriei care au venit să facă reparaţiile: un gard spart şi un scrânciob din plastic spart. „Scrânciobul nu este periculos, dar copiii se agaţă în gard. Am sperat că-l repară, m-am înşelat. Oricum, nu ţine mult. Vin cei mai mari şi strică imediat”, ne-a spus femeia.

Într-un alt parc, din zona Alexandru cel Bun, de la o jucărie lipseşte un ornament. În rest, toate obiectele, inclusiv băncile, sunt intacte. La fel şi în cazul altui parc, din Tătăraşi, unde doar o parte a gardului este spartă. Jucăriile copiilor sunt întregi.

 

3,15 ha de parcuri

Cele 93 de parcuri ce ar putea fi renovate în acest an au în total 3,15 ha, din care 2.834 mp reprezintă suprafaţa terenurilor de sport aferente. În Iaşi sunt amenajate 220 de locuri de joacă, majoritatea fiind reparate cel puţin o dată în ultimii cinci ani.

Cele mai importante lucrări de reparaţii au avut loc în anii electorali. În 2011 au fost reparate 11 parcuri de joacă, în 2012 au fost reabilitate 72 de locuri de joacă – cele mai multe până la data alegerilor locale. În 2013 au fost reparate 43 de locuri de joacă, în 2015 au fost renovate 94 de parcuri de joacă. În 2016, în primele luni, Primăria a vopsit puţin 44 de parcuri de joacă. Reparaţiile cele mai complexe au vizat gardurile şi câte o scândură ruptă. Pe lista parcurilor ce ar urma să fie reparate sunt spaţii de joacă din Copou, Centru, Tătăraşi, Nicolina şi Alexandru cel Bun. Pe listă se mai află locurile de joacă de la grădiniţele 1, 6, 12, 13, 26, 27 şi Sfântul Sava şi de la Creşa 6 din Aleea Decebal.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: