fbpx
 
Pronunți Ioan Hatmanu în Primărie și imediat ți se răspunde: Harabagiu. E cel care, alături de Sacagiu, a primit teren gratis de la Primărie în Tg. Cucu, lângă Curtea de Apel Pronunți Ioan Hatmanu în Primărie și imediat ți se răspunde: Harabagiu. E cel care, alături de Sacagiu, a primit teren gratis de la Primărie în Tg. Cucu, lângă Curtea de Apel

ȘOC! ISC Bacău stopează autorizația unui membru de vază al Găștii „Harabagiu”. Hatmanu a făcut bloc fără parcări în „Smârdanistan”, iar Primăria nu s-a prins!


E nevoie de controale din alte județe pentru a bloca mafia imobiliară de la Iași. La o răsfoire în viteză a dosarului de autorizare, Inspectoratul în Construcții Bacău a sesizat că documentația arată 11 locuri de parcare, deși oficial erau necesare 16 locuri. Prefectul cere anularea autorizației în instanță, numărul acestor demersuri înmulțindu-se în ultimele luni. Practic, instituțiile au ajuns să se vâneze reciproc: cele ale lui Chirica, părtașe la jaful imobiliar, și cele neaflate sub controlul acestuia, trebuind chemate din alte județe sau de la București. Nimeni din Primăria Iași n-a văzut încălcarea autorizației. Samsarul Ioan Hatmanu mai făcuse un bloc în zonă, tot fără locuri de parcare. Noua clădire e pe un triunghi îngust, măsurând doar 460 mp, între două străzi late de doar 5 metri. Oamenii au protestat, primarul nu i-a ascultat.

Prefectura Iași tocmai a cerut la Tribunal anularea unei autorizații de construire emise pentru zona Smârdan. Prin autorizație 1012 din 4 octombrie 2018, Primăria permitea SC Marluc H SRL, firma lui Ioan Hatmanu, să ridice un imobil P+3+M pe o suprafață de teren de 464 mp.
Practic, este un triunghi ce are pe o latură strada Fericirii nr 2 și pe cealaltă strada Malu, în zona Smârdan. Spațiul îngust nu a permis mai multe locuri de parcare, Inspectoratul Regional în Construcții Nord Est de la Bacău a descoperit ilegalitatea, Prefectura a dus dosarul în instanță.

O fâșie îngustă

SC Marluc H SRL a obținut, anul trecut, în octombrie, autorizație să ridice un bloc cu parter, 3 etaje și mansardă pe o bucățică de 464 mp de teren din zona Smârdan. Conform documentației, procentul de ocupare a terenului (POT) urma să fie 50%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) de 2 (imobilul ar fi urmat să aibă, în total, 934 mp, pe toate nivelele). Regimul de înălțime nu ar fi trebuit să depășească 15 m.
Numărul total de apartamente pentru imobil a fost stabilit la 15, iar spațiile verzi ar fi urmat să aibă 115 mp. În conformitate cu numărul de apartamente, clădirii i-a fost impus un număr de locuri de parcare de 16.
Aceasta a fost autorizația inițială, pentru că ulterior investitorul a dorit să obțină un etaj în plus, trecând cu regimul de înălțime la 18 m, în loc de 15, cât a fost autorizat.

Cum faci 16 apartamente, plus încă 4 prin supraînălțare, într-un triunghi de 460 mp, în care colțul cel mai ascuțit nici nu poate fi folosit? Chirica-Harabagiu fac legea. Atenție: parcările vor fi direct pe trotuarul public

 

Cele 16 locuri de parcare au fost 11

După emiterea autorizației de construire, Inspectoratul Regional în Construcții Nord Est a făcut un control la Primăria Iași. Printre documentele verificate, datorită numeroaselor sesizări, a fost cercetată și autorizația pentru Fericirii nr 2.
Iar inspectorii au notat câteva abateri grave, care au condus la sesizarea instanței de către Prefectura Iași.
Astfel, în capul listei neregulilor constatate, inspectorii au așezat locurile de parcare. „Din documentația tehnică reiese că nu este asigurat numărul de locuri de parcare raportat. Astfel, în loc de 15 locuri de parcare supraterane, din documente reiese că de fapt erau 11 locuri de parcare”, au menționat inspectorii.
Practic, Primăria a aprobat în autorizație 16 locuri de parcare, în realitate din acte rezulta că ar urma să fie 15, dar nici măcar acestea nu apăreau în documentația tehnică atașată pentru autorizare. În documentele de la Primărie se vorbea despre maxim 11 locuri de parcare.
Terenul este foarte îngust, iar judecătorii trebuie să stabilească acum felul în care autorizația finală nu ținea cont de schițele și planșele tehnice atașate, care stabileau că este posibilă realizarea doar a 11 locuri.

Schița propusă de Hatmanu arată o înghesuială de nedescris pe o palmă de pământ

 Alte nereguli trecute cu vederea

Altă neregulă sesizată la control a fost faptul că numărul de apartamente declarat la Agenția de Protecția Mediului a fost de 24, inițial. Ulterior, proiectul a fost schimbat în 15 apartamente, dar modificarea nu a mai trecut prin APM, iar acest pas era obligatoriu.
Și Poliția Rutieră s-a trezit cu o surpriză. „Instituția a aprobat planul de situație pentru zona blocului, dar instituția nu și-a pus viza de neschimbare pe o schiță 1/500 a zonei“.
A patra abatere constatată s-a referit la faptul că autorizația nu avea atașată schița pentru împrejmuirea terenului. Din aceeași cauză: suprafața este foarte mică.

Acțiunea în instanță a prefectului Șerbescu este o lovitură pentru Hatmanu, care se aștepta ca afacerea să meargă uns. Se formează o coaliție anti-imobiliari

Proiect fără acordul notarial al vecinilor

În octombrie, locuitorii din zonă au protestat față de aprobarea blocului pe un teren atât de mic, aproape de proprietățile lor. Ei au precizat chiar că SC Marluc H a mai achiziționat o mică suprafață de teren în zonă și reprezentantul va cere schimbarea indicatorilor urbanistici.
Ceea ce s-a întâmplat în februarie, când firma a cerut modificarea înălțimii din 15 în 18 m și a solicitat înlocuirea P+3+M cu P+4, urmând să ceară și supraînălțare, ca toți cei care construiesc în Iași.
Reprezentantul firmei, Ioan Hatmanu, este un apropiat al viceprimarului Gabriel Harabagiu, relație de notorietate în PSD și în cercurile Puterii din administrația locală. De altfel, Harabagiu este cel care a și semnat PUZ-ul prin care Marluc H a obținut ulterior certificat de urbanism și autorizație de construire pentru Fericirii nr. 2.
Vecinii proiectului, proprietari ai caselor din jur, au sesizat și alte probleme la primele excavații care s-au făcut pentru noul bloc. Ei au spus că pânza freatică este foarte sus și apa a țâșnit efectiv din pământ.
Ei au mai reclamat că zona se va aglomera și mai mult, spațiile verzi vor fi diminuate, casele vor fi umbrite, poluarea va crește, rețelele de apă, canalizare și electrice vor fi și mai mult solicitate.

Article image
Imobilul e pe o fostă parcare. PUZ-ul a fost pe o adresă falsă, deja o rețetă verificată pe Șoseaua Nicolina. Oamenii sunt înmărmuriți: blocul plombă distruge vegetația și e la 13 m de cele mai apropiate imobile cu locuințe. Senzația va fi de sufocare.  Chirica nu răspunde întrebărilor provocatoare, deși a cerut public să nu mai fie construite blocuri pe suprafețe sub 500 mp. Investitori sunt soții Zămosteanu. Mocnește un ...
Autor Cezar Moraru Anchete 31 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: