fbpx
 
Podul din Cicoarei deschide calea blocurilor de pe Șes Bahlui Podul din Cicoarei deschide calea blocurilor de pe Șes Bahlui

Pentru ce s-a făcut podul din Cicoarei: proiect uriaș cu blocuri de 20 de etaje. „Dallasul” chiar devine Dallas


Investitorul este un mare jucător pe piața de energie din România. Vor fi 15 blocuri cu sute de apartamente. Vor fi construite în „amfiteatru” de la 4 la 20 de etaje. Actualul pod nu duce nicăieri, nefiind continuat de o bretea care să legea Păcurari-Alexandru de Nicolina-Horpaz. Pe șesul Bahluiului se pregătesc investiții mari rezidențiale, dacă nu va interveni criza economică. În zonă sunt proiectate și blocurile lui Dochițanu și Melinte, care au făcut schimb cu Primăria în Afacerea „Eternitate”, anchetată de DGA.

Podul peste Bahlui din Cicoarei nu a fost neapărat o investiție pentru decongestionarea traficului din oraș, cât mai ales să devină o cale de acces pentru un mare cartier ce urmează să apară acolo. Vechiul plan de construire a podurilor în zona de șes a Iașului prevedea două amplasamente în alte locuri decât cel în care s-a construit acesta: unul în dreptul străzii Sarmisegetuza (pe axa Păcurari-Pasaj Băncilă) și unul în capăt Dacia, în dreptul Depoului de tramvaie.

Așa cum a fost construit până la urmă, podul din Alexandru servește doar Spitalului Arcadia, neducând în schimb nicăieri, ca legătură cu Galata și apoi Nicolina. Fluxul de mașini existent este foarte mic tocmai pentru că nu există breteaua rutieră care să lege marile cartiere ale Iașului.
Dar noul complex rezidențial, cu blocuri de 20 de etaje, este proiectat de doi ani fix în dreptul acestui pod.

Vor fi sute de apartamente

Noul cartier va fi amplasat exact în capătul ieșirii de pe pod, vizavi de Arcadia. Abia terminat, este urmat, la câteva luni distanță, și de PUZ-ul la care se lucrează de doi ani. Documentația de aprobare a noului cartier va intra în dezbatere publică, cel mai probabil, în luna septembrie.
Voalat, arhitectul proiectului a recunoscut: fără pod nu vorbeam acum despre cartierul nou, cu sute de apartamente, al investitorului George Steinberg.
PUZ-ul pentru noul cartier de blocuri intră în dezbatere publică, cel mai probabil, în luna septembrie. Conform arhitectului proiectului, Dragoș Ciolacu, sunt blocuri și de 20 de ateje ce urmează să apară vizavi de Arcadia în următorii ani.
„Nu mai știu acum exact numărul de apartamente. Sunt și blocuri mai mici, sunt și blocuri cu 20 de etaje. Este un proiect mare, la care s-a lucrat 2 ani”, a precizat arhitectul Dragoș Ciolacu.
Conform schiței cartierului, urmează să fie construite 15 blocuri cu 4-20 de etaje, fiecare bloc având mai multe tronsoane. Suprafrața totală a terenului este de 3,5 ha.
Proprietarul noului proiect imobiliar este Proaktiv Communications SRL din Brașov.

Proiectul lui George Steinberg este imens, cu 15 blocuri în spatele Spitalului Arcadia

Zona se va schimba în următorii ani

Proiectul noului cartier a fost inițial pe traseul actualului drum care iese de pe podul Cicoarei, în zona din fața Arcadia.
„Acolo, pentru a respecta acest traseu drept al șoselei, s-au făcut câteva schimburi de terenuri și asta a întârziat foarte mult proiectul, din cauza birocrației. Primăria a preluat teren acolo pentru șosea și a dat suprafață echivalentă în același loc”, a mai precizat arhitectul Dragoș Ciolacu.
În absența podului realizat de Primăria Iași, proiectul nu ar fi existat, iar arhitectul recunoaște acest lucru. “Dar, oricum, acel pod urma să apară. În zonă mai există proiect și pentru un pod pietonal, este confluența a două râuri, o zonă importantă urbanistic, ce se va schimba în următorii ani”, a mai declarat el.

Cine este proprietarul cartierului

Oficial, terenul este deținut de către firma Proaktiv Communication SRL din Brașov. Administratorul  firmei este Roxana Neacșu. Dar aceasta are relații de afaceri cu George Steinberg: sunt asociați într-o altă firmă - Energyweland STE SRL, intermediar pe piața de energie din România.
George Steinberg este un important investitor imobiliar necunoscut ieșenilor, dar al cărui nume a apărut în  “Scandalul HSBC”.
Banca a fost acuzată că a ajutat clienți din toată lumea să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor. Scandalul a izbucnit în 2015, când s-a aflat că HSBC Private Bank, filiala elvețiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi.
Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.
În scandalul HSBC a apărut şi numele României, unde erau 219 clienţi cu depuneri în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari. Printre cei cu bani în banca elvețiană se numără și George Steinberg.

Licitație cu scandal: procedura a fost reluată

Podul peste Bahlui din Cicoarei s-a făcut cu scandal și licitații anulate.
Concret, pe 31 iulie 2017, s-a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul Primăriei Iași în vederea atribuirii contractului „Lucrări de supratraversare râu Bahlui în zona Cicoarei – Dacia – pod cu 4 benzi carosabile str. Sarmizegetusa – stradela Sofia Nădejde”.
Valoarea estimată a fost de 9,7 milioane de lei fără TVA, data limită de depunere a ofertelor fiind fixată pentru 6 septembrie 2017. Una dintre firmele interesate să participe la licitație, Geiger Transilvania, a solicitat Primăriei mai multe clarificări legate de documentația de atribuire. Nemulțumiți de răspunsurile obținute, cei de la Geiger s-au adresat CNSC. Iar Consiliul le-a dat dreptate constructorilor în două dintre cele trei puncte reclamate, anulând totodată licitația în cadrul căreria ofertele fuseserră deschise pe 7 septembrie 2017.
Procedura a fost ulterior reluată, cu o valoarea estimată mai mare, iar câștigătoare a fost firma Geiger Transilvania. Podul a fost finalizat în luna octombrie 2019, într-un an de lucrări, dar a fost efectiv circulat începând cu luna decembrie.

Harabagiu în momentul votului: parcă ar fi câștigat la cazino (FOTO: 7IAȘI)

Au apărut și băieții cu pedigree politic în Cicoarei
Tot în Cicoarei au primit teren la schimb dezvoltatorii Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte. Aceștia au cedat Primăriei o suprafață de teren lipită de Cimitirul Eternitatea.
Dochițanu și Melinte au fost filmați stând la masă, înaintea votului din Consiliul Local, cu ministrul Costel Alexe și cu finul acestuia, Ionel Panainte. Ulterior realizării schimbului de terenuri, în firma lui Dochițanu și Melinte a apărut brusc fiul lui Dan Niță, primarul din Miroslava, ca acționar cu 50%.
În momentul realizării schimbului de terenuri Eternitate-Cicoarei, este antologic momentul în care viceprimarul Gabriel Harabagiu își freacă palmele de fericire că s-au obținut voturile necesare, manifestându-și apoi stupefacția că, totuși, numărul acestora nu a fost suficient.

Article image
* Bogdan Ciochină e printre samsarii imobiliari cei mai dubioși care gravitează prin jurul viceprimarului Gabriel Harabagiu * Vecinii s-au împotrivit categoric, dar șefii Primăriei i-au ignorat * Singurul deziderat: Ciochină să facă bani * Va construi 6 apartamente și spații comerciale * Primăria i-a cedat până și teren pe care să construiască, numai să facă profit câteva sute de mii de euro * Parcela este complet izol...
Autor Cezar Moraru Anchete 25 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30