fbpx
Portokal
Vreți bani degeaba? Cumătrul Harabagiu, numit șef al unui Birou care n-are nume, n-are angajați, n-are activitate

Vreți bani degeaba? Cumătrul Harabagiu, numit șef al unui Birou care n-are nume, n-are angajați, n-are activitate


Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a ajuns pomanagiu-șef în Primărie, pe bani publici. După ce i s-a terminat mandatul, Harabagiu a fost uns șef de birou de cumătrul și șeful său, primarul Mihai Chirica. Un Birou care nu exista înainte și nu există nici acum decât pe hârtie pe care Chirica a scris dispoziție.

„Nu are angajați și nici atribuiți, dar plimbă zilnic aerul pe holuri. E Biroul despre care nu știm cum se cheamă”, a spus, sub rezerva anonimatului, o sursă din Palatul Roznovanu.

E doar un mod de a-l plăti până la adevărata sa menire: cea de administrator public (city-manager). Hârtia e scrisă, dar Mihai Chirica încă nu a semnat-o. Primarul este acum în PNL, iar cumătrul său a rămas în PSD pentru că liberalii n-au vrut să-l primească.

Un colac de salvare pentru Harabagiu
Numirea lui Gabriel Harabagiu în această funcție executivă extrem de importantă a fost pregătită încă din 2017. Atunci, Primăria Iași a aprobat, în aprilie, o nouă organigramă care a adus câteva noutăți. Printre acestea și înființarea funcției de administrator public (echivalentul pentru ceea ce americanii denumesc city manager).
Funcția fusese creată ca un colac de salvare pentru viceprimar, care putea fi o victimă colaterală în cazul excluderii lui Mihai Chirica din PSD, într-o perioadă în care acesta rupsese comunicarea cu Liviu Dragnea. Social-democrații îl puteau debarca ușor din funcție, având majoritate în Consiliul Local. Dar n-a mai fost nevoie, colaborarea la nivel local dintre Chirica-Harabagiu și PSD funcționând perfect.
Astfel, postul de city-manager a rămas vacant până astăzi, fiind în ultimii doi ani doar o soluție de rezervă pentru Gabriel Harabagiu.

Gabriel Harabagiu e un fel de „consigliere” a lui Mihai Chirica: îl slujește necondiționat și îi reprezintă interesele în toate sferele Puterii locale

A rămas orfan politic

La alegerile locale din 27 septembrie, Mihai Chirica s-a salvat politic candidând din partea PNL, după ce primul mandat (2016-2020) și-l adjudecase ca membru PSD. Însă viceprimarul Harabagiu nu a mai găsit un vehicul electoral care să-l propulseze în Consiliul Local și, eventual, în scaunul de viceprimar: șefii de la PSD nu l-au mai vrut, cei din PNL l-au respins, iar partidul nou înființat, Pro Iași, a capotat lamentabil în alegeri.

Altă cheltuială: i s-a amenajat un nou birou

Așa că primarul Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu au întocmit un plan de salvare în doi pași. Acum, Harabagiu e șef de birou, dar se pregătește pentru funcția de administrator public. I-a fost amenajat chiar și un nou birou. Încăperea în care deja s-a mutat Harabagiu este situată la etajul 1 al Palatului Roznovanu, vizavi de cabinetul lui Mihai Chirica, mai exact față în față cu Sala Ovală, extensie a biroului primarului, folosită pentru întâlnirile mai intime.
Biroul în care stă acum Harabagiu a fost reabilitat recent. Ocupanții dinainte, 3-4 angajați care realizează ziarul Curierul de Iași, oficiosul Primăriei, au fost mutați într-un spațiu din sediul de pe Șoseaua Națională, cunoscut drept Piramida lui Dubeț, acolo unde funcționează mai multe direcții și societăți ale administrației locale. 

Administrator public este o muncă de tehnocrat
Potrivit Codului Administrativ, numirea în funcția de administrator public se face prin dispoziție a primarului care are ca anexă un contract de management. „Contractul de management se încheie între primar (...) și administratorul public pe durată determinată. Durata contractului de management al administratorului public nu poate depăși durata mandatului primarului (...) în timpul căruia a fost numit”, se precizează în Codul Administrativ.
Aceeași sursă face referire și la atribuțiile administratorului public: „Poate îndeplini atribuții de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local”.
Mai mult, primarul îi poate delega calitatea de ordonator principal de credite. Cu alte cuvinte, primarul decide cât de multă putere îi conferă administratorului public pe care îl poate face chiar al doilea om din Primărie ca importanță a atribuțiilor.
Gabriel Harabagiu a refuzat să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Trecut, prezent și viitor la PSD

Gabriel Harabagiu a fost exclus din PSD în februarie 2018, împreună cu Mihai Chirica şi Sorin Iacoban. Dintre toți, doar Harabagiu a atacat în instanţă decizia de excludere, spunând că nu este în concordanță cu statutul partidului. Dar, dintre toți trei, el era singurul care rămânea, conform legii, fără mandatul de consilier local și implicit fără funcția de viceprimar. Câteva zile, în 2018, nici nu a mai ocupat această funcţie, după ce Prefectura a emis un ordin prin care a constatat încetarea mandatului său.
Ulterior, a atacat în instanţă ordinul prefectului şi decizia de excludere. În 2019, Harabagiu a avut câştig de cauză, obţinând anularea deciziei de excludere, astfel că a rămas membru PSD.
În paralel, Harabagiu a fost și unul dintre fondatorii mascați ai partidului Pro Iași, formațiune politică pregătită pentru candidatura lui Mihai Chirica dacă negocierile cu PNL și PSD eșuau. Cum primarul a fost primit în PNL, Pro Iași a fost trecut în hibernare. Prin numirea în funcția executivă de administrator public, Harbagiu revine la butoanele Primăriei Iași cu puteri mai mari.

Gabriel Harabagiu a luat un apartament la jumătate de preț de la imobiliarul Cristin Zămosteanu și a fost audiat de DIICOT

Harabagiu, stăpânul comerțului stradal

De la intrarea în CL și de când a devenit viceprimar, Gabriel Harabagiu a fost implicat în numeroase scandaluri. Ultima dată a fost audiat câteva ore la DIICOT, în dosarul lui Cristin Zămosteanu.
Până atunci, însă, de numele lui s-a legat eliberarea fiecărei autorizații de comerț pe spațiul public din Iași, fiind președintele comisiei de avizare și fiind de notorietate faptul că nimeni nu poate face o tonetă fără semnătura lui.
Un control al Consiliul Concurenței la Iași a avut următoarea concluzie: „Municipalitatea nu respectă principiile concurenţei la închirierea de terenuri aflate în proprietatea publică, fără organizarea de licitaţii, prin încredinţare directă, cu titlu temporar. Neorganizarea de licitaţii (...), precum şi prelungirea duratei acestora pe bază de acte adiţionale constituie ingerinţe ale autorităţii publice prin care se distorsionează mediul concurenţial“. Până astăzi, subiectul a rămas ignorat de autorități și opinia publică.

Și-a retrocedat o avere în timpul mandatului

Maria Țămboi, soacra viceprimarului, a devenit proprietara unui teren de 1,5 ha în  Moara de Vând, în coasta Spitalului Regional de Urgențe. Fișa de punere în posesie pentru neamurile viceprimarului Harabagiu a fost întocmită de Primărie la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul Spitalului.
Traseul de retrocedare a fost dubios - rudele soacrei au avut 2 hectare la granița dintre Iași și Miroslava. Inițial, în șesul Bahluiului au primit doar 0,5 hectare, iar pentru restul au solicitat să fie înscrise pe lista de despăgubiri. Au renunțat la despăgubiri, cerând din nou teren. Și din sutele din revendicări pentru retrocedări în natură s-au găsit 1,5 hectare fix în inima Podgoriei Copou și fix pentru familia viceprimarului Harabagiu.

Apartament cu preț la jumătate de la Cristin Zămosteanu

O altă dezvăluire importantă care l-a vizat este că, tot soacra, a cumpărat un apartament de 33.000 de euro cu doar 19.760 de euro, de la Cristin Zămopsteanu. Ulterior, Harabagiu a fost implicat într-un lobby puternic făcut pe un schimb scandalos de terenuri în favoarea lui Zămosteanu, de pe urma căruia Primăria pierde terenuri de 8 milioane de euro, iar imobiliarul face profit de 25 milioane de euro.

Article image
De 14 ani, familia Verusi are sentința definitivă și irevocabilă. În ultimii ani a ajuns în faza intabulării: 4,8 ha în pădurea de la Veneția. O intabulare durează 5 zile, la Primăria Iași nu o poți face nici în doi ani! Încă 7.200 mp sunt primiți pe CA Rosetti, dar familia nu poate intra în posesie, fără nicio explicație. Experiența e cruntă, proprietarii au pierdut un client pentru teren, administrația îl tratează ca pe u...
Autor Cezar Moraru Anchete 26 Iunie 2020

Article image
Fix când pe OLX terenul a ajuns la 35 euro/mp în zona SRU, Harabagiu își cere lui însuși aprobarea PUZ pentru cei 15.000 mp pe care și i-a retrocedat tot cu concursul Primăriei. Bineînțeles, cererea pe site-ul Primăriei este anonimizată. Retrocedarea, realizată exact după fixarea amplasamentului viitorului spital regional. Alături vor mai sta noul stadion și o sală polivalentă. Pe strada lui Harabagiu va fi un fel de Manhat...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 August 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top