fbpx
Portokal
„Gașca” de la „fabrica de permise auto” din Suceava, trimisă în judecată de procurorii DNA. Printre acuzați, un ofițer anticorupție

„Gașca” de la „fabrica de permise auto” din Suceava, trimisă în judecată de procurorii DNA. Printre acuzați, un ofițer anticorupție


Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul şef al Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto Suceava, Radu Obreja, acuzat că frauda examenele auto contra cost şi pe presupusul protector al acestuia, ofiţerul DGA Mihai Martin, pentru luare de mită, scrie „Adevărul”.

Procurorii DNA au transmis, printr-un comunicat de presă, că i-au trimis în judecată pe fostul şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava, Radu Obreja şi pe ofiţerul DGA Mihai Martin.

Ofiţerul se află în arest la domiciliu. Mihai Martin este cercetat pentru comuiterea infracţiunilor de:

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale)

- favorizarea făptuitorului,

- luare de mită,

- acces ilegal la un sistem informatic,

Radu Obreja a fost trimis în judecată pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de Radu Obreja, în care, alături de poliţişti şi funcţionari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani percepute atât la examinarea teoretică, cât şi la traseu.

Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era Radu Obreja.

Protecţia juridică, asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îl favorizeze pe Radu Obreja şi pe complicii acestuia.

Potrivit procurorilor DNA, Mihail Martin  l-ar fi informat pe şeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie. Totodată, i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie şi l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Compartimentului permise şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie.

În plus, Mihail Martin i-ar fi transmis lui Radu Obreja informaţii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, apel ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi infracţionale corupţie în legătură cu obţinerea permisului de conducere.

Devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate (constând în restituirea sumei de bani pretinsă cu titlu de mită), ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

La data de 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Mihail Martin ar fi pretins de la Radu Obreja un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu.

Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permiselor de conducere.

În acelaşi context, la data de 09 octombrie 2020 Mihai Martin ar fi accesat în mod ilegal baza informatizată de date administrată de Direcţia Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (care conţinea date clasificate ca secrete de stat, iar accesul era destinat unui grup restrâns de utilizatori) pentru a efectua verificări cu privire la raporturile de muncă ale unui agent de poliţie din cadrul Compartimentului permise Suceava.

Ulterior, informaţiile respective ar fi fost transmise lui Radu Obreja care-l îl bănuia pe subordonat de formularea unor denunţuri împotriva sa.

„În cauză, s-a dispus indisponibilizarea şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoturismului de teren primit cu titlu de mită de către inculpatul Martin Mihail”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de DNA.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top