fbpx
Portokal
Grădina zoologică din Piatra Neamț va fi desființată, după ce a funcționat timp de 117 ani

Grădina zoologică din Piatra Neamț va fi desființată, după ce a funcționat timp de 117 ani


După ce a funcționat 117 ani, grădina zoologică din Piatra Neamț va fi desființată. Decizia a fost luată de Consiliul Local, la propunerea primarului, care a consultat mai întâi cetățenii. Oamenii au fost impresionați de trauma ursoaicei Ina, una dintre locatarele grădinii zoologice din oraș. Așa că au decis să elibereze din cuști, prin votul lor, toate vietățile.

Cei aproape 200 de locatari ai grădinii zoologice vor fi preluați de ONG-uri pentru protecția animalelor si vor începe o viată mai bună, din august.

Imaginile sfâşietoare cu ursoaica Ina, care continua să se învârtă și în libertate, ca într-o închisoare imaginară, după 20 de ani petrecuți în cușca de la zoo din Piatra Neamţ, l-au determinat pe Andrei Carabelea, primarul oraşului, să propună desfiinţarea grădinii zoologice.

În februarie, edilul a organizat un sondaj de opinie pe reţelele sociale. Aproape 70% dintre respondenți au cerut închiderea grădinii unde sunt găzduiţi acum ratoni, o maimuţă, lame, păuni, râși, dar și iepuri şi capre. Săptămâna trecută, consiliul local şi-a dat acordul.

Andrei Carabelea, primarul din Piatra Neamţ: „La desfiinţarea acestei grădini zoologice a dus doar conştiinţa, nu doar a mea, ci a întregii comunităţi şi a majorităţii consiliului local. Ne aducem aminte acele imagini care ne-au cutremurat, alertându-ne ca această grădină zoo a lăsat o amprentă negativă asupra animalelor care au vieţuit în ea. Ne aducem aminte imaginile cu ursoaica Ina care se învârtea în doi metri pătraţi”.

Iniţiativa a fost susţinută şi de activiştii de mediu.

Gabriel Păun, președintele Agent Green România: „Sunt animale sălbatice din multiple specii care au nevoi conform necesitaţilor fiziologice ale speciilor lor şi comportamentului lor. Și aceste condiţii nu puteau fi respectate. De exemplu, râsul care se găseşte acolo, două exemplare, are nevoie de sute de hectare pentru habitat, ori acolo vorbim de câţiva metri pătrați într-o cuşcă. Sunt animale care suferă teribil. Au început să manifeste sterotipuri în care se învârt în cerc în căutarea de mai mult spaţiu”.

Din luna august, cele 174 de animale vor fi relocate.

Andrei Carabelea, primarul din Piatra Neamţ: „Imediat ce am lansat acel sondaj de opinie, m-au contactat mai multe organizaţii din ţară şi din străinătate, care ne-au asigurat că dacă noi vom reuşi să închidem grădina zoo, ei ne vor asigura asistenţa tehnică şi profesională în sensul transferării optime a animalelor. Nu am nicio îndoială că fiecare animal îşi va găsi o soartă mai bună”.

Numeroşi localnici aprobă decizia primăriei, dar alţii văd desfiinţarea grădinii zoologice ca pe-o pierdere.

Spaţiul în care funcţionează acum grădina zoologică din Piatra Neamţ va fi reamenajat şi va deveni parc public.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top