fbpx
Portokal
Dezastru ecologic pe râul Bicaz: un șofer bulgar a deversat amoniac în canalizarea fabricii de ciment. Păstrăvăriile au pierdut zeci de tone de pește (VIDEO)

Dezastru ecologic pe râul Bicaz: un șofer bulgar a deversat amoniac în canalizarea fabricii de ciment. Păstrăvăriile au pierdut zeci de tone de pește (VIDEO)


Un dezastru ecologic s-a produs pe 4 mai 2021, în comuna Taşca, din judeţul Neamţ, după ce tone de amoniac au fost deversate de un şofer de naţionalitate bulgară în canalizarea fabricii de ciment din localitate, substanţa extrem de toxică, ajungând apoi în apele pârâului Bicaz.   

Analizele efectuate de către comisarii Gărzii de Mediu aveau să arate că în apă concentraţia lichidului de amoniac era de aproape 2.000 de ori mai mare decât valoarea normală. Aşa se face că au murit peştii din pârâul Bicaz, dar şi zeci de tone din două păstrăvării aflate în aval de fabrica de ciment, în apropiere de oraşul de la poalele barajului. Unda de apă poluată va afecta şi fauna piscicolă din apa Tarcăului şi Bistriţei, populaţia fiind avertizată să nu consume peşte găsit mort şi să nu-şi adape animalele de acolo, transmite „Adevărul”.  

Din primele cercetări efectuate de autorităţi, a rezultat faptul că un şofer bulgar a efectuat un transport de amoniac la combinatul de la Taşca, a descărcat o parte din apa amoniacală la fabrică, dar nu toată cantitatea din cisternă a încăput în bazinul firmei, rămânând aproximativ cinci tone. Aşa că, de la sine putere, a deversat restul într-un canal din curtea fabricii, de unde amoniacul a ajuns în apa pârâului Bicaz, iar de aici în păstrăvării.   

Cele mai mari pierderi le-au suferit cei doi administratori ai foarte cunoscutelor păstrăvării de la Cheiţa, care sunt situate pe drumul naţional ce duce spre Cheile Bicazului - Lacul Roşu - Gheorgheni, toţi peştii din cele cinci bazine murind. Şi e vorba de zeci de tone de păstrăv, care trebuie incinerat la Protan Bacău. De acest lucru trebuie să se ocupe Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi firmele care deţin păstrăvăriile.

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a afirmat că au fost declanşate mai multe anchete în urma acestui incident, fiind posibile aplicarea unor sancţiuni contravenţionale consistente şi depunerea unir plângeri penale.  

Acestea din urmă din partea patronilor păstrăvăriilor, poluarea însemnând pentru ei falimentul. Reprezentanta Combinatului de Ciment Taşca, Marta Ciubotariu, a transmis un comunicat, în care se arată că firma nu are vreo culpă în acest caz, şoferul bulgar deversând amoniacul în gura de canalizare fără a anunţa pe cineva.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top