fbpx
Portokal
Botoșănean aflat pe lista celor mai căutați infractori români, prins în Irlanda

Botoșănean aflat pe lista celor mai căutați infractori români, prins în Irlanda


Un botoşănean condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane, a fost capturat în Irlanda. Mai mult, Liviu Biliuţă, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat şi în străinătate pentru fapte calificate ca infracțiuni conform legislației penale a statului respectiv. Astfel, el a fost condamnat la amendă penală pentru încălcarea normelor de trafic.

 Potrivit autorităţilor din țară, Liviu Biliuţă a intrat în atenţia justiției după ce în perioada 2004 – 2005, împreună cu o botoşăneancă şi cu fiul acesteia, ar fi racolat mai multe tinere, printre care şi minore, pe care le-au transportat ulterior în Olanda în scopul exploatării sexuale, prin obligarea la practicarea prostituției. A fost unul dintre primele cazuri al procurorilor de la Biroul Botoşani al DIICOT, anchetatorii reuşind să identifice atunci şase dintre victimele celor trei, vârstele lor variind la acel moment între 14 şi 16 ani. Liviu Biliuţă şi complicea lui au fost arestaţi în iunie 2005, după cinci luni fiind plasaţi în libertate, dar cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. După ce au fost trimişi în judecată, rând pe rând, instanţele au început să pronunţe condamnări. Sentinţa finală a fost pronunţată în ianuarie 2008, dar Liviu Biliuţă nu a mai fost de găsit de atunci, el reuşind să fugă din ţară, scrie „Monitorul de Botoșani”.

Dat în urmărire internaţională, botoşăneanul a ajuns să figureze pe lista „Most Wanted”. Interesant este că în momentul în care s-au împlinit 10 ani de la condamnare, Liviu Biliuţă a formulat prin intermediul unui avocat o contestaţie la executare, solitând instanţei să se ia act de prescrierea executării pedepsei. Cererea lui a fost analizată atât de Tribunalul Botoşani cât şi de Curtea de Apel Suceava, care i-au respins solicitarea pe motiv că a intervenit o cauză de întrerupere a cursului termenului prescripției. Astfel, mandatul emis pe numele lui a fost comunicat autorităţilor irlandeze înainte de a interveni prescripţia, ceea pe prelungeşte termenul de prescriere cu încă 10 ani. Mai mult, potrivit Codului penal, cursul termenului de prescripție a executării pedepsei se întrerupe și prin comite rea din nou a unei infracțiuni, neexistând vreo distincție între infracțiunile săvârșite pe teritoriul României sau în străinătate. Prin urmare, Liviu Biliuţă figurează şi în prezent pe lista „Most Wanted” de pe site-ul Poliţiei Române, întrucât nu se ştie dacă mandatul emis de autorităţile române pe numele lui a fost pus în aplicare sau nu de irlandezi.

 

Sursa: monitorulbr.ro


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top