Momente tensionate la Valea Uzului. Kelemen Hunor cere demiterea lui Carmen Dan, Teodor Meleșcanu îi cere omologului din Ungaria să transmită un mesaj comunității maghiare

Momente tensionate la Valea Uzului. Kelemen Hunor cere demiterea lui Carmen Dan, Teodor Meleșcanu îi cere omologului din Ungaria să transmită un mesaj comunității maghiare


Tensiunile au reizbucnit la Valea Uzului iar liderul UDMR cere demiterea ministrului Carmen Dan pentru incapacitatea de a asigura liniştea în zonă.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îi cere premierului Dăncilă demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului de Harghita după ce joi, la Cimitirul Valea Uzului, au izbucnit noi tensiuni.

Mai exact, peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, susţinând că în acest fel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Ulterior, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi, au rupt şi poarta cimitirului şi au făcut slujbă peste morminte.

Jandarmeria a transmis ulterior că nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine, precizând însă că jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci, relatează Digi24.ro.

În acest context, UDMR susţine că maghiarii nu au instigat la violenţă şi nici n-au provocat tensiune, şi cer demiterea lui Carmen Dan şi a prefectului.

„Maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune, au protestat doar faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor. În acelaşi timp, facem apel posturilor de televiziune TV să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului”, a transmis UDMR.

„Cerem doamnei premier să îi demită din funcţie pe ministrul de interne, Carmen Dan, şi pe prefectul judeţului Harghita, deoarece autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului. Din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică. Facem apel autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care s-au comportat într-un mod barbar şi au pătruns cu forţa în Cimitirul Eroilor, au distrus poarta, au rupt crucile, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare”, scrie, la rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, într-o postare pe Facebook.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit joi la telefon cu omologul din Ungaria, Péter Szijjártó, și i-a cerut, în contextul incidentelor de la cimitirul militar internațional de la Valea Uzului, să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”, informează un comunicat al Ministerului de Externe de la București.

Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, „fără a fi necesare intervenții externe neconstructive” în acest sens, se arată în comunicat.

 

În același timp, șeful diplomației române a subliniat „dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir”.

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. Ulterior, mai mulți cetățeni români s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt cordonul acestora și au pătruns în cimitir.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top