Școala Comarna nu are acoperiș, un fel de a vorbi despre proiecte fără acoperire. Se lucrează, dar în toată comuna nu s-a decontat încă nimic! Școala Comarna nu are acoperiș, un fel de a vorbi despre proiecte fără acoperire. Se lucrează, dar în toată comuna nu s-a decontat încă nimic!

Marele PNDL: una spunem, alta fumăm. Execuție cu viteza melcului, șantiere abandonate, datorii trecute „la caiet”


Din 6 miliarde de euro anunțate pentru patru ani, abia s-au alocat 1,3 miliarde în 3 ani. Supriză: PNDL 1, început de USL dar continuat de Cioloș, stătea mai bine la decontări după trei ani decât stă acum PNDL 2. Distanța între propagandă și realitatea din teren e uriașă. La Comarna, dispensarul e o movilă de cărămidă abandonată, iar la Tomești s-au decontat 800.000 de lei din 10 milioane. Primarii dau semnale optimiste, ca să nu sperie constructorii, dar șocul abia urmează: lucrările sunt avansate, acum trebuie dați grosul banilor, dar la buget nu există. Proiectul revoluționar, efectuat la prețuri greu de controlat, se va întinde încă 4 ani după 2020, dacă între timp lucrările nu vor fi abandonate.

 „Succesul programului PNDL 1, introdus de ministrul Dezvoltării din acea vreme, domnul preşedinte Liviu Dragnea, mi-a dat certitudinea ca acesta trebuie continuat. Astăzi avem PNDL 2, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Cu ajutorul acestor programe am scos ţara din noroaie, ca să mă exprim mai plastic.”
Viorica Dăncilă, în luna februarie.

„Programul Naţional de Dezvoltare Locală trebuie să crească de la un an la altul. Noi trebuie să îl promovăm mai mult pe plan local.”
Liviu Dragnea, în decembrie 2018.

PNDL 2, un succes din vorbe

În mai, Liviu Dragnea intra la pușcărie. Două luni și jumătate mai târziu, se vede succesul real al PNDL 2: maxim 6,5 miliarde decontări până la finalul lui 2019, cu 3,5 miliarde de lei asigurate în 2019, celelalte 3 miliarde din 2017 și 2018. Pentru acești bani, Guvernul a tăiat banii din alte părți, inclusiv de la Educație. În condițiile în care valoarea totală a proiectelor anunțate – peste 7.000 - este de 30 de miliarde de lei.
Pe PNDL 2 sunt 532 obiective finalizate până în prezent, din 7.183. Adică în 3 ani au finalizat 7-8% din proiectele aprobate. Pe PNDL 1 (început în 2013 și care continuă și acum, fiind cu 4 ani în întârziere), obiectivele finalizate sunt la 70%.
Pentru PNDL 1, cifrele arătau așa: la finalul lui 2019, vor fi 14 miliarde decontate din 17,5 miliarde cât au fost toate proiectele depuse. În realitate, spun oamenii din teren, PNDL 1 este finalizat, diferența de două miliarde de lei o reprezintă ecartul dintre sumele aprobate inițial și cele rezultate ăn urma licitațiilor. Adică n-a mai rămas nimic de decontat, a rezultat o economisire din prețurile de licitație.
La PNDL 1, au fost finalizate 3.342 obiective din totalul de 5.502 (aproximativ 70%). Proiectul este derulat oficial până în 2020.

Acesta este noul dispensar din Comarna: paleții de cărămidă abandonați pe marginea drumului de către constructorul care și-a luat lumea-n cap

Costuleni: constructorii încă au încredere

La Costuleni, Primăria a depus cinci proiecte în valoare totală de 12 milioane de lei. O sumă foarte mare, pe care autoritatea locală nu și-ar fi permis-o niciodată.
„Autofinanțarea la noi este de 15-20% din valoarea totală. Dacă nu ne-ar fi decontate lucrările, am sista tot, nu ne-am permite să plătim din fonduri proprii”, declară contabila Primăriei Costuleni. Mai mult, comuna nu și-ar permite nici măcar să facă un credit la bancă și să achite rate pentru a termina lucrările. Acestea ar fi pur și simplu abandonate, chiar dacă sunt destul de avansate.
În comună, situația se prezintă astfel: există o școală modernizată în întregime, în satul Cozia, unde decontarea lucrărilor de 800.000 de lei este integrală. În rest, s-a lucrat cu mult mai mult decât s-a decontat până acum.
„Avem facturi trimise la decontare, la MDRAP, dar încă suntem în grafic, constructorii lucrează în continuare”, spune viceprimarul Sorin Petrila.

Canalizarea din Tomești: au trecut 3 ani din proiectul anunțat a fi încheiat în 2020, s-a decontat 8% din valoarea totală de 10 milioane de lei

„Ne-am grăbit de frică să nu se termine banii”

Concret, la dispensarul Costuleni (2,7 milioane de lei), s-a lucrat 85%, s-a decontat 28%. La Școala Costuleni (2,5 milioane de lei), s-a lucrat 65%, s-a decontat 5%. La Școala Covasna (2,4 milioane de lei), s-a lucrat 80%, s-a decontat 50%. Mai există și o reparație de drum, în satul Costuleni: 70% nivelul lucrării, 38% nivelul decontării (lucrare de 3,4 milioane de lei).
„Eu și primarul suntem la primul mandat și ne-am dorit foarte mult să terminăm ceva, pentru că vom candida anul viitor. De asta am stat pe capul constructorilor în permanneță, s-a lucrat și se lucrează în avans, termenele de finalizare sunt peste două-trei luni, deși erau pentru primăvara anului viitor. Și mai este un motiv. Ne-am grăbit, crezând că poate nu va mai fi finanțare pentru PNDL 2”, mai spune viceprimarul Petrila.

Dispensarul din Costuleni arată bine la exterior, dar înăuntru mai este mult de muncit. Se lucrează pe datorie

Comarna: două proiecte neîncepute

La Comarna, situația este dramatică. Nu s-a decontat niciun leu până acum, iar singura lucrare începută a avut prima mișcare acum două săptămâni, deși este aprobată din februarie 2018.
Renovarea școlii este începută, acoperișul lipsește, muncitorii lucrează pe datorie. Și firma promite că ar urma să fie gata în octombrie. De altfel, reprezentanții societății SC Barbati LTD SRL spun că sunt siguri că munca le va fi decontată, nu vor rămâne în pierdere. Valoarea reabilitării școlii este de 1,7 milioane de lei.
„Proiectele au fost depuse în 2017, în februarie 2018 au fost aprobate pentru finanțare, singurul la care se lucrează este reabilitarea Școlii Comarna, sat Comarna. La alte două proiecte nu se lucrează deloc”, explică primarul Constantin Grădinaru.

Viceprimarul din Costuleni în fața școlii aflată în reconstrucție. Doar 15% din lucrări au fost decontate

Dispensarul: movile de cărămidă. Constructorul a fugit

La Comarna mai există proiect pentru un corp nou de grădiniță (1 milion de lei) și un nou corp pentru dispensarul din satul Osoi (900.000 de lei). Ambele lucrări au ajuns pe mâna unui patron basarabean care, după o țeapă luată în Botoșani, pe lucrări de 200.000 de euro executate și neplătite, a dat bir cu fugiții. A lăsat în urmă două grămezi de cărămizi, una lângă școala Comarna, cea de-a doua lângă al doilea sediu al Primăriei, cel de la Osoi. Prima grămadă ar trebuie să fie grădinița, a doua -dispensarul.
Povestea a început să fie tragicomică. Întrebați despre clădirea nouă ce ar fi trebuit să ia locul actualului sediu, un vechi conac crăpat, farmacista și medicul de familie au râs cu lacrimi câteva minute. Când s-au liniștit, au spus că discuția este veche din 2015 și chiar mai demult. După care au repetat povestea basarabeanului fugit în Republica Moldova după țeapa de 200.000 de euro.
„Noi mai reparăm odată la 6 luni conacul, să nu cadă peste noi. Dar nici pomeneală de clădire nouă”, spun cei doi beneficiari ai grămezii de cărămizi ce ar trebui să fie dispensarul.

PNDL 2 e dublu ca sumă alocată față de PNDL 1, dar valoarea alocată efectiv este la un sfert față de prima ediție a Programului de Dezvoltare Locală

Tomești: 50% din lucrări, datorie pe caiet

La Tomești există un singur proiect de 10 milioane de lei pe PNDL 2. Extinderea canalizării în comună.
„Au fost niște capete de făcut, urmează canalizarea din Chicerea”, explică primarul Ștefan Timofte. Doar că echipele de la Conest lucrează pe datorie, undeva aproape de intrarea în satul Chicerea.
„Au fost plătite până acum facturi de 800.000 de lei către Conest, au mai fost emise și așteaptă să fie plătite două facturi de aproximativ 700.000 de lei”, mai spune Timofte.
Primarul Tomeștiului confirmă: firma lucrează în continuare, cu promisiunea că va încasa banii.

Belcești: zero decontări

O altă comună unde executantul lucrează pe datorie este Belcești. Primarul Constantin Ciobăniță confirmă informația, precizând că firmele care au lucrările își vor primi banii.
„Nu s-au făcut decontări deloc până acum, dar de lucrat s-a lucrat la toate proiectele. Se face recepția, se fac documentațiile, lucrările se vor deconta. Avem muncitori la toate cele cinci obiective de investiții, am discutat cu ei și au încredere”, mai spune Ciobăniță.

Șeful CJ Iași, Maricel Popa, se laudă cu suma de 830 milioane de lei adusă la Iași prin PNDL, printre cele mai mari din țară. Problema este că suma nu se va cheltui efectiv în ciclul de 4 ani anunțat inițial, ci investițiile se vor întinde pe două mandate electorale

Maricel Popa: PNDL-ul lui Dragnea va fi salvat tot cu bani europeni

Președintele CJ Iași, Maricel Popa, a anunțat o veste-bombă după o vizită la MDRAP, luni: proiectele de apă-canalizare depuse pe PNDL 2 vor fi transformate în proiecte europene, iar banii astfel salvați merg la PNDL 3. În condițiile în care decontările la PNDL 2 nu sunt nici măcar la un sfert.

„Asigurăm finanțare prin rectificarea bugetară pe tot PNDL 2. Se estima să fie vreo 7 miliarde până la finalul anului, dar s-au mai pus încă 4. Toate proiectele continuă, nu sunt întârzieri. S-a decontat lunar. Doar luna iulie nu s-a decontat, august se va deconta normal. Facturile se plătesc, se va continua programul, s-a demonstrart că este cel mai bun program pentru mediul rural. Și vă spun o noutate: tot ce este proiect de apă-canalizare va fi decontat de UE. Este vorba despre un miliard de euro care va merge pe proiecte în PNDL 3”, a precizat Maricel Popa.

Lista totală a proiectelor PNDL la nivel național. Suma totală: 6 miliarde de euro. Suma alocată în trei ani: 1,3 miliarde de euro

Nivelul maxim la nivel național: maxim 20% lucrări decontate

La nivelul județului Iași există 232 de proiecte aprobate pentru finanțare pe PNDL 2, valoarea estimată fiind de 830 milioane de lei. Oficial, trebuiau terminate până în 2020, dar nivelul decontărilor arată că șantierele se vor lungi până în 2023-2024. Riscul de a fi abandonate rămâne foarte mare, pentru că fluxul financiar este extrem de lent.
REPORTER DE IAȘI a solicitat, ieri, de la două instituții, totalul decontărilor realizate până acum pe toate lucrările din județul Iași. Răspunsul CJ a fost că centralizarea nu se face la instituție, ci la MDRAP.
De la MDRAP, Magdalena Ungureanu, responsabilul PNDL 2 pentru județul Iași, a vrut neapărat cerere scrisă depusă pentru a comunica suma decontărilor, la zi.
Solicitarea a fost depusă în următoarele minute, dar, până la publicarea articolului, peste 48 de ore, ministerul nu a comunicat valoarea totală a decontărilor pentru PNDL 2 în județul Iași. Se știe doar că, la nivel național, procentul mediu pe toate domeniile este de 10%.

Article image
La Primărie, toamna trecută, numărasem 51 de familii care ocupă funcții-cheie în administrație. Acum, i-am găsit pe cei de la Consiliul Județean și Prefectură. Salariile declarate sunt de minim 1.000 de euro net/lună. Cum se nimerește, cum se potrivește, toate angajările se fac în cerc închis: ești soția cuiva important sau soțul unei femei cu funcție mare. Aparatul de stat rămâne o lume paralelă în România, intangibilă oam...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Ianuarie 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top