Școala infractorilor: 13 profesori și o secretară de liceu, condamnați după ce au înscris elevi fictivi în cataloage pentru a-și păstra norma

Școala infractorilor: 13 profesori și o secretară de liceu, condamnați după ce au înscris elevi fictivi în cataloage pentru a-și păstra norma


Treisprezece profesori din judeţul Neamţ şi o secretară de liceu au fost condamnaţi, în primă instanţă, pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale, fiind acuzaţi că au falsificat cataloage pentru a-şi păstra numărul de clase şi norme. Dascălii au contestat condamnările, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Bacău, informează „Adevărul”.

15 angajaţi ai Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”, din localitatea Horia, judeţul Neamţ, au fost puşi sub acuzare în acest caz fără precedent. Cu toţii au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată, însă la finalul procesului, la instanţa de fond, faţă de unul dintre inculpaţi a încetat procesul penal ca urmare a decesului acestuia. 

Scandalul la liceul din Horia a izbucnit în anul 2013, când un părinte a reclamat că o elevă declarată repetentă a fost înscrisă la începutul anului şcolar următor în aceeaşi clasă. 

Ancheta poliţiştilor de investigaţii criminale avea să scoată la iveală un întreg circuit infracţional, care era girat de însăşi directorul liceului, ce avea şi calitatea de diriginte la clasa elevei repetente înscrisă în aceeaşi clasă. 

Potrivit anchetatorilor, profesorii notau elevii fictivi în catalog, deşi nici măcar nu i-au văzut vreodată. Reprezentanţii liceului recurgeau la acest artificiu ilegal pentru a-şi păstra numărul de clase, dascălii dându-și concursul la falsificat cataloagele.

Toţi cei 14 inculpaţi au fost condamnaţi la câte un an şi trei luni înschisoare cu suspendare sub supraveghere, însă faţă de mai bine de jumătate judecătorii au decis amânarea aplicării pedepsei, ceea ce înseamnă că în cazul în care nu vor săvârşi noi fapte penale în perioada de supraveghere condamnările nu se vor regăsi în cazier.

Judecătorii instanţei de fond au dispus anularea notelor a nu mai puţin de 20 de elevi din patru ani de studii, despre care s-a stabilit că au fost înscrişi în mod fictiv în cataloage, ei necălcând vreodată la şcoală. Toţi elevii fictivi erau înscrişi în clasele de seral.

Deşi au primit pedepse sub minimum special şi nici nu li s-a interzis dreptul de a profesa, 13 din cei 14 inculpaţi au contestat sentinţa, dosarul urmând a fi judecat în calea de atac de către magistraţii Curţii de Apel Bacău.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top