fbpx
Portokal
Româncă moartă într-un spital din Paris din cauza gripei mexicane A H1N1

Româncă moartă într-un spital din Paris din cauza gripei mexicane A H1N1


O femeie de 42 de ani, din Roman, judeţul Neamţ, a murit zilele trecute la Spitalul Pitie-Salpetriere, din Paris, familia neputând să o aducă în ţară, într-o perioadă în care lumea este bulversată de efectele pandemiei de coronavirus.

Constantin L., realizator de emisiuni la un post local TV, a fost anunţat, pe 26 martie, că fiica sa, în vârstă de 42 de ani, a decedat la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris, cauza decesului nefiind afecţiunea care face ravagii în prezent, ci o gripă de tip A (H1N1), numită şi gripa mexicană, informează „Adevărul”.   

Românca era stabilită în Franţa în oraşul Chartres, pe Valea Loarei, la aproximativ 80 de kilometri de capitala ţării, locuind împreună cu prietenul francez. La unitatea medicală din Paris fusese transferată de la spitalul din oraşul de rezidenţă, starea ei fiind foarte gravă.   

„Pe 26 martie, am primit un telefon prin care am aflat o veste cumplită, aceea că fiica noastră a murit într-un spital din Paris, la Salpetriere, după ce s-a îmbolnăvit grav de o gripă. Timp de cinci săptămâni, cât a stat la ATI, a fost deconectată de la aparate doar o singură dată şi pentru câteva minute, pentru a vedea dacă poate rezista fără suportul lor. Starea ei era deosebit de gravă, aflându-se în comă indusă“, a declarat pentru cotidianul Monitorul de Neamţ, tatăl femeii, cu menţiunea că nu a dorit ca numele să-i fie făcut public.   

Acesta a mai spus că la momentul îmbolnăvirii a fost sunat de către prietenul fiicei, pentru a face o  asigurare de sănătate internaţională şi este de părere că noul coronavirus a provocat decesul, dar i s-a comunicat că a fost vorba de gripă tip A H1N1.

Tragedia familiei din Roman este amplificată şi de faptul că nu pot să-şi repatrieze fiica decedată din cauza restricţiilor internaţionale de călătorie în contextul pandemiei de coronavirus. În aceste condiţii, la începutul săptămânii viitoare urmează ca trupul neînsufleţit să fie incinerat, iar după ridicarea măsurilor care condiţionează libera circulaţie în Europa să fie adusă la Roman urna cu cenuşă.

Românca decedată la Paris era absolventă a unei facultăţi de filologie, specializându-se în limba franceză şi germană, timp de 10 ani locuind în Sicilia, de unde a revenit în România după mariajul terminat cu un divorţ.   

S-a stabilit la Piatra Neamţ şi locuia cu amicul de origine franceză. De mică suferea de astm bronşic, de care s-a îmbolnăvit în urma unei rujeole. Probabil că la Chartres nu s-a acomodat cu clima semicontinentală, influenţată de curenţii din Atlantic, de unde şi infectarea cu gripa mexicană. În Franţa, ea urma cursuri de masaj japonez, după obţinerea diplomei intenţionând să deschidă un salon.   

Gripa de tip A H1N1, numită şi porcină, mexicană sau nord-americană, a izbucnit în Mexic, în luna aprilie 2009, şi a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Până în august 2010, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sfârşitul pandemiei. În România s-au îmbolnăvit de gripă porcină 5.990 de persoane, din care au decedat 82.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top