fbpx
Portokal
Comentariu. Statul semnalizează: Consiliul lui Chirica e toxic

Comentariu. Statul semnalizează: Consiliul lui Chirica e toxic


În februarie au ignorat legile țării și i-au dat CUT 4 lui Gabriel Surdu (consilier local PSD). 7.000 mp construiți în loc de 1.500 mp. Adică 5 milioane de euro în loc de 1 milion. După două luni, Chirica a trebuit să dea înapoi, pentru că golănia era prea mare.

În aprilie, îi dau PUZ Violetei Găburici (consilier local PMP) sfidând legile țării și marcând o premieră în istoria Consiliului Local: dublă reglementare pe același teren pe care se mai construise un bloc. Miză: 3 milioane de euro.

REPORTER DE IAȘI a depus eforturi mari pentru a demantela acest caz revoltător și pentru a stopa această fărădelege. Instituția Prefectului a dat, după 30 de zile de analiză, aviz de nelegalitate Consiliului Local și a cerut anularea PUZ-ului obținut de Violeta Găburici.

REPORTER a fost singura sursă de informare din Iași care a luptat pentru a opri această hoție, a făcut documentări laborioase și a cerut expertiza celor mai buni juriști. Am dedicat două emisiuni on-line, pe REPORTER TV, acestui subiect.

Prefectura a confirmat ceea ce era evident.

De două săptămâni, REPORTER DE IAȘI dezvăluie, într-un demers, de asemenea, solitar, că familia Asimionesei a încălcat contractul de asociere cu Primăria Iași și că primarul Mihai Chirica și subordonații săi se fac vinovați de abuz în serviciu. Miza: 1,5 milioane de euro. Schimbarea obiectului asocierii, evaziunea fiscală, încălcarea mai multor prevederi din Codul Fiscal sunt vizibile din avion.

Nimeni din presa ieșeană nu preia și nu dezbate aceste subiecte. Nu sunt lucruri imposibil de elucidate deși aparent sunt încrengături complicate, detalii tehnice, juridice. În realitate, esența e mult mai simplă: sunt sume de milioane de euro în joc, acestea sunt cazuri de Mare Corupție. E mama tuturor relelor care se pot întâmpla într-un stat.

E imaginea autorității care își sfidează cetățenii, care împarte milioanele pe sub masă, un sistem mafiot care îl favorizează pe Mihai Chirica și creează o spirală a Răului: primarul dă la schimb PUZ-uri de milioane de euro, iar partidele îi pun pe tavă capurile contracandidaților. 

E un cartel al Marii Corupții. Deciziile evident ilegale din Consiliul Local, premeditarea, reaua-voință demonstrată prin ignorarea avertismentelor, caracterul repetitiv al tunurilor îmbălsămate în Sala Mare a Primăriei, în ședințe consecutive, lună de lună, sunt fenomene fără precedent în administrația ieșeană. Nici Simirad, nici Nichita nu s-au ridicat la un asemenea nivel de ticăloșie. 

Consiliul Local a ajuns Casa Mafiei. Protejarea lui Mihai Chirica de către competitorii politici și de către sistemul judiciar a dus la crearea unui monstru în politică ieșeană. Nu poți scoate pe bandă rulantă atâtea afaceri mizerabile. Nu poți să ignori alertă publică la Afacerea Asimionesei din Sărărie, știind că nu poți da niciun răspuns, știind că nu ai răspunsuri, dar bazându-te pe complicitatea tuturor instituțiilor statului ca să scapi și de data asta.

REPORTER DE IAȘI a prezentat, luni, un nou episod din afacerea revoltătoare a blocurilor ilegale construite de Anca Condurache și Doru Plugaru în Moara de Vânt. Și aici miza e de 2-3 milioane de euro! Prea multe milioane de euro lăsate să se scurgă printre degetele lui Mihai Chirica în ultimii ani.

REPORTER DE IAȘI scrie de 3 ani despre acest caz, dar și despre altele de aceeași gravitate. În Moara de Vânt, funcționarii Primăriei au spus că blocurile sunt legale, iar REPORTER DE IAȘI îl trăgea de mâneca pe primar să ne dea explicații. Cum poate fi negrul alb? După trei ani, Chirica continuă să tacă și se bazează a nu știu câta oară pe complicitatea tuturor instituțiilor. Pentru că efectiv altceva care să-l apere nu există. Legea îl acuză, dar cei care trebuie să o aplice îl iartă pe primar. Pur și simplu îi dau imunitate. 

După 3 ani de bătălii ale REPORTER DE IAȘI, primarul catadicsește să confirme anchetele noastre din 2017-2018 și semnează plângerea împotriva blocurilor ilegale din Moara de Vânt. Dar aceste blocuri sunt intabulate cu sprijinul Primăriei lui Mihai Chirica! Aceste blocuri au primit proces-verbal de Recepție din partea Mihaelei Tulică, șefa Control Urbanism din Primărie, și care este chiar cumătra lui Mihai Chirica. El a pus-o acolo și el a protejat-o pe post. Femeia aceasta n-a pățit nimic pentru falsurile comise pe mize de milioane de euro. Este și acum șefă, Chirica i-a botezat copilul, sunt complici ai marilor decizii luate pe sub masă. 

Prefectul e un instrument al Puterii. Semnalele sale sunt discrete și neconflictuale. Subiectele acestea de milioane de euro, nepreluate de mass-media și de liderii de opinie, îl fac pe Chirica nu doar să scape neatins, ci să-i potențeze paranoia și să creadă că este invincibil. Cu fiecare subiect din care scapă, caracterul vicios al Puterii sale se umflă și mai tare, putreziciunea corupției din sistemul pe care îl patronează se extinde și mai mult, devine endemică și tot mai greu de învins.

El transmite complicilor săi: „10.000 de oameni dacă se clatină, nu mai mult. Aceste scandaluri nu penetrează mai mult. Dar eu am 60.000 de oameni care nu mă întreabă nimic despre aceste subiecte. Și aceasta e Puterea mea neclintită". Aici intervine responsabilitatea instituțiilor de control ale statului. Ca o infracțiune să fie pedepsită, nu trebuie confirmată cu majoritatea celor 60.000 de voturi din Iași. O infracțiune este infracțiune și dacă o văd doar 10 oameni. 

Ilegalitățile din Consiliul Local au depășit nivelul unei simple teme electorale. Sunt semnele unei Puteri toxice. E ca otrava în doze mici. Te ucide încet, fără să știi.

Article image
* Contractul de asociere dintre Consiliul Local și Clanul Asimionesei prevedea construirea unei pensiuni și a unui sediu de firmă. Asimionesei nu s-a putut abține, a făcut bloc de locuințe și a vândut 13 apartamente din 29. Deja este în profit. * Recepția blocului și intabularea menționează „pensiune”. Codul civil prevede modificarea obiectului asocierii în aceeași modalitate în care a fost stabilit inițial: adică prin vot ...
Autor cristi tanasa Anchete 25 Mai 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top