fbpx
 
OPINIE. Miroase tot mai tare a USL peste România

OPINIE. Miroase tot mai tare a USL peste România


Bârnova este cea mai frumoasă suburbie a Iaşului şi cea mai bogată în proprietăţi de lux. Primarul Mihai Bălan este un admirator sincer al lui Ceauşescu. A spus-o în mod repetat: nu vede ce a făcut greşit dictatorul.

Mihai Bălan e un semi-analfabet. A făcut un pic de avere spre bătrâneţe, ajutat mai mult de socrul său, ale cărui afaceri dubioase cu CFR le ştie toată lumea dar nu mai are sens să le cerceteze nimeni acum.

Bălan a ajuns primar la Bârnova pe valul PSD din 2016. Era un început de ciclu, alternanța Dreapta-Stânga în România e cea mai sigură constantă, e ca pendulul de precisă. Ciclul s-a rupt neprogramat, odată cu arestarea lui Dragnea, iar Mihai Bălan e acum cocoţat pe valul PNL. Un ins fără carte care face apologia ceaușismului.

Asta spune mai mult, de fapt, despre primitivismul național-liberal într-o Românie mult rămasă în urmă faţă de restul Europei, tocmai la acele criterii care depind de politicile la scară mare ale autorităţilor publice: infrastructură, sistem medical, educaţie, modernizarea instituţiilor.

PNL îl transferă pe Mihai Balan dar de fapt e invers. Mihai Bălan şi PSD îi iau pe liberali la ei în partid. Partidul-stat. Partidul unic. Partidul activiştilor analfabeţi şi corupţi. PNL în accepţiune modernă nu există. E PSD. Sau PSD e doar un brand perimat care trebuie din nou camuflat. Indiferent cum priviţi, veţi fi înşelaţi de acest iluzionism politic.

E o mizerie colosală să proclami schimbarea cu nişte cripto-comuniști înrăiţi în gândirea lor sclerozată. Nici măcar nu e o cauză dreaptă la mijloc. Talibanii din PNL folosesc acest vehicul pentru a anchiloza schimbarea României. Pentru a o bloca.

Limba de lemn a lui Costel Alexe este înfiorătoare. Vorbeşte ca un activist PCR la şedinţele de analiză de la Judeţeană. Planurile pentru 2020-2030 vin după cele anunţate în decadele 2000-2010 şi 2010-2020. Nu s-a făcut nimic. Zero. România nu are nicio cale ferată care să transporte mărfuri cu rapiditate spre Vest. Nu are nicio autostrada de la un capăt la celălalt al ţării, ca să stimuleze circulaţia persoanelor şi emulaţia economică, prin comerţ şi servicii. De ce m-ar interesa agenda 2030 când nu s-a făcut nimic nici până acum? Să mă trezească cineva când se inaugurează cu adevărat ceva nou.

Costel Alexe îl adoptă pe Ceauşescu transfigurat în Mihai Bălan. Minciuni şi o ratare enormă a modernizării. Tot ce ni se întâmplă în România ultimilor 20 de ani, după marele jaf al anilor '90, este acumularea nesfârşită, extrem de lentă şi grosieră, a aluviunilor post-comuniste, care sedimentează averi şi Putere în favoarea unei caste privilegiate, care se perpetuează de la o generaţie la alta şi care se opune din răsputeri modernizării României. Sistemul circulator al acestei ţări este greoi şi bolnăvicios. Ceva se opune dinamizării, meritocraţiei, limpezirii relaţiilor stat-cetateni. Oligopolul USL şi statul profund nu ne lasă să zburdăm, să plesnim de sănătate.

Nu există nicio ştire reală pentru anul electoral 2020. Aluviunile se adună în acelaşi ritm lent, imperturbabil. O schimbare reală ar fi fost alegerile locale în două tururi pe care să le dea în 2016 Guvernul Ciolos. Dar „ceva" s-a opus. Momentul 2016 este o ratare imensă în istoria României. Totul ar fi căpătat o altă viteză.

În două tururi, PNL nu mai stătea la mâna lui Mihai Chirica. Se milogea el de alţii şi ar fi căutat disperat un plan de fugă. PNL i-a întins o mână de ajutor PSD şi în 2019, când practic nu i-a semnat sentinţa condamnării la dispariţie şi n-a intrat în logica celor două tururi, deşi o agendă cu termene bine gândite îi permitea să producă schimbarea.

Vă întrebaţi cum poate un taliban ceauşist ca Mihai Bălan să conducă o suburbie atât de emancipată, cum este Bârnova. Pentru că din 25.000 de locuitori reali, doar 10.000 au buletine pe această comună. Restul de 15.000 figurează în Iaşi. Aceştia nu se vor obosi să voteze la Iaşi pentru un candidat cu un profil potrivit pentru oraşul care, de fapt, le aparţine şi nu vor vota nici la Bârnova pentru un primar care nu-i interesează. Cele 15.000 de voturi se vor pierde pentru că Sistemul nu permite prezența la urne în alte localităţi a așa-zișilor „flotanţi". 15.000 de oameni din Bârnova, cu studii şi venituri mari, nu vor vota nici pentru Consiliul Judeţean, dacă tot nu are sens să se mai ducă la vot pentru un primar irelevant.

Atunci rămân cei 10.000 de băştinaşi ai lui Mihai Bălan, fanul declarat al lui Ceauşescu. Masa de manevră pe care Balan o direcţiona spre PSD şi acum o deturnează spre PNL. Cei care au putut vota la doi paşi de casă la europarlamentare şi prezidenţiale au acum accesul interzis la urne. Trebuie să se deplaseze zeci de kilometri şi nu o vor face.

Alegerile locale din România, fără două tururi, fără studenţi şi fără flotanţi, sunt cel mai mare rău pentru dezvoltarea regiunilor. Mafiile locale îşi menţin controlul extrem de uşor. Acestea nu sunt alegeri reale. E un vot furat ca în Belarus. Trăiască Ceauşescu, trăiască Bălan, trăiască PNL!

Article image
Dacă era vorba de voturile în județ, și Lenin ar fi fost racolat în PNL. Mihai Bălan recunoaște că „a semnat ceva”, dar nu vrea să spună că era adeziunea. Dacă ar schimba partidul oficial, el fiind membru PSD, și-ar pierde mandatul. Liberalii i-au promis fonduri pentru asfaltări. Adeziunea e un fel de pact în alb, fiind activată printr-o ședință BPJ a PNL înainte de alegeri. Primarul Bălan a devenit celebru în toată România...
Autor cristi tanasa Reportaje 21 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: