fbpx
 
Ana Sandu, proprietarea din acte a apartamentelor, este iubita lui Eduard Duca, asociat cu Mircea Rotariu – locotenentul lui Zămosteanu Ana Sandu, proprietarea din acte a apartamentelor, este iubita lui Eduard Duca, asociat cu Mircea Rotariu – locotenentul lui Zămosteanu

SUVEICA ZĂMOSTEANU-IL PRIMO: de la 13 apartamente în Canta la un PUZ de hotel în Smârdan


* Zămosteanu a vândut un etaj întreg de bloc pe persoană fizică, patronii hotelului Il Primo nici nu-și amintesc de plată
* Dezvoltatorul a vândut tot demisolul unui bloc către locotenenții săi. Cumpărătoarea, Ana Sandu, partenera de viață a lui Eduard Duca, asociatul lui Mircea Rotariu în OMR Instalații și Berlin Doner Kebab
* Sandu a luat 13 apartamente fără să aibă un ban. 8 apartamente din cele 13 se cedează apoi în contul unei datorii către stomatologul Ciprian Panainte
* La scurt timp, patronul Hotelului Il Primo achită datoria, salvând apartamentele Anei Sandu și fără să primească, aparent, nimic la schimb
* Frații Mihai de la Il Primo au un PUZ depus la Primărie, pentru un aparthotel în Smârdan
* Ionuț Mihai nu-și amintește că a vărsat 125.000 de euro în contul Anei Sandu: „Numele acesta nu-mi spune nimic, o să mă interesez”

Un ghem de interese, de afaceri imobiliare de ordinul sutelor de mii de euro. La unul din capete este Cristin Zămosteanu, cel mai mare dezvoltator de locuințe, aflat acum în arest, iar la celălalt sunt persoane din anturajul viceprimarului Gabriel Harabagiu. O firmă prin acționariatul căreia au trecut personaje apropiate de Harabagiu a cumpărat, acum trei ani, 13 apartamente de la Zămosteanu. Sub prețul pieței, sub prețul de vânzare practicat în același imobil. Un subsol de bloc transformat acum în aparthotel.

CONCEPT HT a luat 13 apartamente de la Zămosteanu. Firma aparținea inițial Anei Sandu (partenera lui Eduard Duca – foto 1) și lui Lucian Răchiteanu (foto 2, cumnatul lui Mircea Rotariu, mâna dreaptă a lui Cristin Zămosteanu). Niciunu nu avea bani să cumpere 13 apartamente. Răchiteanu s-a retras din firmă, după ce presa a pus reflectoarele pe el, și a apărut stomatologul Ciprian Panainte (foto 3). Acesta cere plata unei datorii și se retrage. Urmează Cezar Chiper (foto 4), mic patron de taxiuri. În final, cel care a plătit datoriile a fost Ionuț Mihai, unul din patronii Hotelului Il Primo (foto 5)

Preț mai mic, dar acoperitor

Pe 7 decembrie 2017, Cristin Zămosteanu a vândut 13 apartamente din blocul 1, situat pe șoseaua Moara de Foc 33. Cumpărător a fost firma Conceptht SRL. Toate cele 13 locuințe sunt amplasate la subsolul imobilului și au între 16 mp și 49 mp. În total, cele 13 au o suprafață utilă de 300 mp. Valoarea tranzacției a fost de 275.000 de euro. Ceea ce înseamnă un preț mediu de 916 euro/mp. În același bloc, celelalte apartamente au fost vândute la prețuri mai mari ca medie pe metrul pătrat. Spre exemplu, apartamentul 39 s-a dat cu 1.117 euro/mp, apartamentele 52-53 cu 942 euro/mp, apartamentul 11 cu 1.102 euro/mp, iar apartamentul 48 cu 1.165 euro/mp.

Ana Sandu spune că a făcut rost de bani
Unul dintre asociații care a rămas constant în firma Conceptht în ultimii ani este Ana Diana Sandu (35 de ani). Aceasta are două explicații pentru prețul scăzut pe metru pătrat cu care a cumpărat de la Zămosteanu. „Am contractat încă din faza de construcție și, în al doilea rând, am cumpărat tot, la pachet”, a declarat Sandu. Aceasta a adăugat că sursele de finanțare a acestei achiziții au fost bani personali, economii din familie, dar și credite bancare.

Cele 13 apartamente din Canta sunt închiriate în regim hotelier, în general o cameră costând 130 de lei pe noapte

Primul asociat, cumnatul lui Rotariu, omul de încredere al lui Harabagiu
La această firmă, Conceptht SRL, surprinde fluctuația asociaților și legăturile acestora cu persoane din anturajul viceprimarul Gabriel Harabagiu.
Firma a fost înființată în iulie 2017 de Ana Diana Sandu și Lucian Răchiteanu. După numai cinci luni, Conceptht, cu obiect de activitate hoteluri și alte facilități de cazare, a luat de la Zămosteanu cele 13 apartamente în schimbul a 275.000 euro.
Răchiteanu, care deținea jumătate din firmă, a fost implicat în ultimii ani în afaceri controversate.

Acesta a avut firma BDK Corporation, un fast food din Tudor Vladimirescu pe care, în 2017, i-a vândut-o lui Victor Lefter (personaj misterios, milionar în euro, după ce a înstrăinase o bucată de teren pe Sf. Andrei, parcelă ajunsă în final la Iulius, parte a dezvoltării Palas 2).

În plus, Răchiteanu este cumnatul lui Mircea Rotariu, om de casă al viceprimarului Gabriel Harabagiu. Cu alte cuvinte, Răchiteanu (50% din părțile sociale ale Conceptht) se află pe orbita perechii Rotariu – Harabagiu.

Toate apartamentele sunt la demisol

Eduard Duca, tovarăș vechi al lui Rotariu

Un alt element important pe filiera Rotariu – Harabagiu o are în prim plan pe cealaltă asociată de la Conceptht. Astfel, Ana Diana Sandu este partenera de viață a lui Eduard Valentin Duca. Acesta din urmă, Duca, a fost asociat cu Mircea Rotariu în firma OMR Instalații SRL. Tot Duca a fost, într-o perioadă, și asociat la BDK Corporation.
Ca o primă concluzie: Sandu și Răchiteanu, ambii asociați de la Conceptht, firma care a cumpărat de la Zămosteanu, sunt conexați cu Mircea Rotariu. „L-am cunoscut pe Rotariu prin intermediul partenerului meu de viață. Contactele au fost sporadice, nu suntem prieteni, ci doar cunoștințe”, a spus Ana Diana Sandu.

Intră în scenă medicul Ciprian Panainte

În martie 2019, Lucian Răchiteanu s-a retras din calitatea de asociat a Conceptht, capitalul social fiind atribuit asociatului unic, Ana Diana Sandu. „Nu vă pot declara nimic despre terțe persoane, în ce calitate mă întrebați?”, a parat Sandu la întrebarea REPORTER DE IAȘI legată de motivele ieșirii lui Răchiteanu din firmă.
La nici un an distanță, în februarie 2020, în Conceptht este cooptat Ciprian Eduard Panainte, medic stomatolog. Sandu – 60%, Panainte – 40%. Iar lucrurile se precipită.

Cele patru blocuri din Canta au fost construite cu probleme: la al doilea bloc s-a dat „intrare în legalitate” de la Primărie, pentru că dezvoltatorul nu mai așteptase autorizația, apoi s-a acceptat și supraetajare. La un alt bloc a fost blocaj din cauza unui zid al vechii fabrici de textile, trecut pe lista monumentelor istorice. Până la urmă a ars într-un incendiu subit și s-a „autodemolat”

Panainte a cerut banii pe 8 apartamente
Pe 2 aprilie 2020, la notar, este încheiată o „convenție de dare în plată”. Prin acest act, Conceptht SRL a recunoscut un debit de 125.000 de euro către Ciprian Eduard Panainte. Adică, firma la care Panainte era asociat ar fi avut o datorie către el, ca persoană fizică.

Prin acest document, societatea a transmit către Panainte, în contul datoriei, dreptul de proprietate asupra a 8 din cele 13 apartamente din blocul ridicat de Zămosteanu în Moara de Foc. La finalul convenției este menționat debitorul, firma Conceptht prin reprezentant Ciprian Eduard Panainte, iar în dreptul creditorului dobânditor este trecut același nume, Panainte.

Salvatorul de la Il Primo achită datoria
O răsturnare de situație s-a produs după câteva zile. Pe 30 aprilie s-a semnat un act adițional la contractul de dare în plată de la începutul lunii. De data aceasta, înțelegerea a fost între trei părți: Conceptht SRL, Panainte și CNC Industry SRL – reprezentată de Ionuț Cătălin Mihai.
În esență, contractul a statuat că datoria de 125.000 de euro a Conceptht către Panainte să fie plătită de CNC Industry, contractul de dare în plată să fie desființat amiabil, respectiv „«reîntoarcerea» în patrimoniul societății Conceptht a dreptului de proprietate asupra imobilelor apartamente (...)”.
Actul nu a precizat dacă firma CNC Industry beneficiază de ceva în contul plății datoriei Conceptht către Panainte.

Mircea Rotariu este cumnatul primului asociat din Concept HT, Lucian Răchiteanu. A trecut prin mai multe falimente până a ajuns să lucreze pentru Zămosteanu. Rotariu apare asociat cu viceprimarul Gabriel Harabagiu în mai multe afaceri. Răchiteanu și Rotariu nu aveau bani când s-au luat cele 13 apartamente. În aceeași perioadă, Răchiteanu plătea alți 150.000 de euro, contribuția lui la un teren din Centru, lângă Palas. Răchiteanu e un simplu agent de vânzări la o firmă de mâncare pentru câini și pisici.

Patronul Il Primo are un PUZ la Primărie

Pe 6 mai, Panainte a părăsit firma Conceptht. În locul său, în firmă a intrat Cezar Marian Chiper (41 de ani) care acum deține 70% din părțile sociale ale firmei, Ana Diana Sandu rămânând cu doar 30%. Chiper a mai avut, în trecut, mici firme de taxi.
Cât despre CNC Industry a lui Ionuț Cătălin Mihai (43 de ani), aceasta deține hotelul Il Primo din campusul universitar politehnic. Iar pe 13 iulie, pe numele CNC a fost pus în dezbatere publică, la Primărie, un Plan Urbanistic Zonal în vederea construirii unui aparthotel.

„Nu știu despre ce este vorba, eu am un administrator la firmă, o să verific. Numele (Sandu și Panainte) nu-mi zic nimic. Eu în perioada aia am cumpărat un teren, dar numele firmei Conceptht nu-mi spune nimic. În ce calitate vă răspund? N-am nimic de ascuns, o să mă interesez.”
Ionuț Cătălin Mihai, CNC Industry, nu-și amintește de o plată de 125.000 de euro

Mircea Rotariu și Gabriel Harabagiu, o prietenie pe foarte mulți bani
Mircea Rotariu este un individ strâns conexat cu viceprimarul Gabriel Harabagiu.
1) Publicația 7Iași a scris că Rotariu a fost angajat la firma New Bauen Build, societate al cărei mandatar financiar era Mădălina Harabagiu, soția viceprimarului. Totodată, la aceeași firmă a lucrat și Maria Țămboi, soacra lui Gabriel Harabagiu
2) În prima jumătate a mandatului de viceprimar, până ce presa a început să scrie despre amiciția lor, Mircea Rotariu putea fi văzut, deseori, bându-și cafeaua în biroul lui Harabagiu. Relația lor s-a dezvoltat cu ani în urmă, când Rotariu deținea Doner Kebab, iar Harabagiu era „băiat de Tudor”
3) Una dintre rulotele prin care se făcea comerț stradal în Parcul Expoziției aparținea, în acte, lui Puiu Nedelcu, patron la New Bauen Build SRL. În fapt, Puiu Nedelcu (verișorul lui Ion Nedelcu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Zămosteanu) este un fost angajat al lui Mircea Rotariu. Acest Puiu Nedelcu a fost în trecut angajatul lui Rotariu la Condex SRL.

După ce această firmă a fost vândută, Rotariu l-a angajat pe Nedelcu la OMR Instalații SRL și, pe urmă, la OMR Grup Development SRL. După ce aceste firme au intrat în insolvență, Nedelcu a fost angajat la SC Birov SRL, o firmă a lui Lucian Răchiteanu, cumnatul lui Rotariu.

Din 2015, Puiu Nedelcu a devenit asociat unic la SC New Bauen Build SRL, firmă înființată în 2011 de Anemarie Răchiteanu, concubina lui Mircea Rotariu, sub denumirea de Baby Shower SRL. Ulterior, numele a fost schimbat în New Bauen Build SRL.

4) În 2014, vicele Gabriel Harabagiu și Maria Țămboi, soacra sa, au achiziționat un teren de 600 mp pe care se afla o construcție de 224 mp. Tranzacția s-a făcut în schimbul a 24.000 de euro. Imobilele de pe strada Sergent Grigore Ioan nr. 7E au fost cumpărate de la Comat. Tot acolo, a avut loc o altă tranzacție în noiembrie 2016. Un teren de 813 metri pătrați a trecut de la Comat la SC Pantelimon Wash Car. Din 2014, asociat unic la Pantelimon Wash Car este Ion Nedelcu. Inclusiv la parafarea acestui contract de vânzare-cumpărare, Nedelcu l-a mandatat să semneze pe Mircea Rotariu. Iar o a treia parcelă a fost cumpărată de Răzvan Gheorghiu, un fost coleg din studenție de-a lui Harabagiu.
Aceste loturi, totalizând 1.800 mp, au fost vândute ulterior lui Cristin Zămosteanu care demarase procedurile urbanistice pentru a construi acolo blocuri.

Cristin Zămosteanu, arestat pentru o evaziune de 12 milioane de euro
La sfârșitul lunii iulie, milionarul Cristin Zămosteanu a fost arestat, fiind acuzat de infracțiuni economice cu un prejudiciu de 12 milioane de euro. Reținut și el inițial, Ovidiu Crețu a fost plasat în arest la domiciliu. Crețu e cel care a semnat, ca reprezentant convențional al lui Zămosteanu, contractul de vânzare a celor 13 apartamente către firma Conceptht.

Article image
Una dintre piesele grele din dosarul întocmit de DIICOT, dosar în care, zilele trecute, în Iași, au fost operate trei arestări, se referă la o tranzacție de milioane de euro din centrul Iașului. Procurorii susțin că, printr-o inginerie financiară și o supraevaluare a unui imobil, dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu a băgat în buzunar 3,5 milioane de euro, evitând plata impozitelor către Fisc.  
Autor cristi tanasa Anchete 31 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: