fbpx
 
Pericol public în Șoseaua Națională: „piromanul” Chirica aprobă blocuri la 10 m de geamul oamenilor, „pompierul” ISC anulează autorizațiile

Pericol public în Șoseaua Națională: „piromanul” Chirica aprobă blocuri la 10 m de geamul oamenilor, „pompierul” ISC anulează autorizațiile


* Este al doilea caz anul acesta. Aberația din Cantemir miroase de la o poștă: legea nu permite construirea la o distanță mai scurtă decât înălțimea blocului, dar lasă o portiță
* La Primărie, unii intră pe această portiță, cu niște proiecte scandaloase, iar altora li se resping autorizațiile în exact același situații
* Construirea unui turn la 10 m de blocul oamenilor este o crimă urbanistică: ieșenii nu mai văd soarele
* Beneficiarul proiectului a vândut afacerea la trei zile după ce a primit autorizația, scăpând de cartoful fierbinte. Chirica, Harabagiu și arhitectul-șef Mustiață au contribuit la o afacere de succes
* Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut anularea autorizației din Șoseaua Națională, invocând „încălcarea legii”
* Este un caz identic cu cel din Alexandru, la Restaurant Familial, unde Ciprian Hitruc, cumătrul primarului, a primit autorizație la 2 m de blocul vecin. Și în acest caz, ISC a cerut anularea autorizației

Primarul Chirica, viceprimarul Harabagiu și arhitectul-șef Mustiață au semnat o autorizație de construcție pentru un turn cu 10 etaje, 36 m înălțime, la numai 10 metri de un bloc în care locuiesc zeci de familii. Acești oameni din Șoseaua Națională, la marginea tihnitului cartierului Cantemir, nu vor mai vedea soarele. E ca și cum mâine v-ar bate primarul la ușă și v-ar băga într-un coșciug.

Bizar este că beneficiarul proiectului, Paul Avătăji, a vândut terenul la doar trei zile după ce-a obținut autorizația. Practic, a forțat un proiect scandalos apoi a scăpat de cartoful fierbinte din mână. Cumpărătorii sunt basarabenii de la Inamstro, care au blocuri pe Aleea Sadoveanu și provin din nomenclatura de stat din Republica Moldova și Transnistria.

Inspectoratul de Stat în Construcții a reacționat repede, cerând Prefecturii să înceapă procedura de anulare a autorizației. La fel ca la blocul din Alexandru, de la Familial, o altă aberație construită de cumătrul lui Mihai Chirica.
O instituție cu arhitect-șef al orașului dă niște autorizații scandaloase, iar o altă instituție, formată tot din specialiști în urbanism, le condamnă imediat, considerându-le ilegale. Nimeni nu sesisează anomalia și pericolul public pe care îl reprezintă.

Noua clădire acoperă practic blocul din spate

ISC intervine prompt

Autorizația emisă pentru blocul de 11 etaje de la Podul de Piatră este considerată ilegală de către ISC. Ieșenii care locuiesc la blocul de 4 etaje de pe Șoseaua Națională nr 180-182 au cerut un control, în urma acestuia rezultând răspunsul instituției. Noua clădire a fost autorizată de Primăria Iași în luna mai.
Proiectul a fost vândut imediat după obținerea actelor de către Paul Avătăji, de la Imperia Imobiliare, către Bauer Solutions, societate condusă de către Denis Țugulschi, cu 500.000 de euro.
Proiectul a stârnit deja revoltă în zonă, după ce proprietarul a împrejmuit locul pe care va ridica imobilul și a ras spațiul verde existent. ISC, în răspunsul sumar adresat locuitorilor, susțiune că a cerut Prefecturii sesizarea instanței de contensios administrativ pentru anularea autorizației.

5 metri sunt efectiv până la gardul șantierului. Mihai Chirica vrea să se sape aic o fundație de 10 m adâncime, lângă un bloc cu „bulină roșie”, cu risc seismic maxim

Bloc cu 11 etaje, „călare” peste altul de 4 etaje

În luna mai, Primăria Iași a emis autorizația de construire nr 361, anonimizată, care reglementează parametrii unui imobil imens din zona Podul de Piatră,de la adresa Șoseaua Națională 180-182 (vechea spălătorie auto K9). Actele inițiale au fost depuse de către Paul Avătăji (Imperia Imobiliare), soția sa și Constantin Gavrilă. Dar, autorizația, deși obținută de aceștia pe 5 mai 2020, a fost vândută câteva zile mai târziu, pe 8 mai, pentru 500.000 de euro, către SC Bauer Solutions, firma lui Denis Țugulschi.
„Am avut nevoie de bani pentru a dezvolta alte proiecte, în Moara de Vânt, așa că pe acesta l-am vândut. Am considerat că este mai rentabil așa, pentru că altfel trebuia să oferim niște discounturi”, spune acum Paul Avătăji.

 

Cum să apropii două blocuri la numai 10 m distanță?

Conform autorizației, la adresă ar trebui să apară, pe 2.179 mp de teren, în fața unui bloc de 4 etaje, cu înălțimea de 13 metri, un imobil cu amprenta la sol de 1.130 mp (POT 51.94%), cu 2S+P+M1+M2+8 E și cu înălțime de 35,5 m. De la noul imobil la cel vechi ar fi, conform schițelor, o distanță cuprinsă între 8,5 și 10 m.
„Conform planurilor, blocul nu este înalt peste tot. Pe partea cu spălătoria ar urma să aibă 2 etaje, iar pe partea cu o clădire de birouri s-ar duce la nivelul maxim. A existat un studiu de însorire care a arătat că este o clădire orientată pe nord care nu va face umbră către clădirea din spate. Dar s-a mers pe o înălțime mai mică într-o parte tocmai pentru a nu fi afectat blocul de 4 etaje”, a explicat fostul proprietar al proiectului, Paul Avătăji.
Din autorizație rezultă că imobilul, cu funcțiuni mixte birouri și spații de locuit, va avea 71 de apartamente (7 cu o cameră, 42 cu 2 camere, 14 cu 3 camere), cu 110 locuri de parcare (71 în subteran, 39 la suprafață). Coeficientul de Utilizare a Terenului ar fi de 3,78, adică imobilul de pe terenul de 2.179 mp va avea o suprafață construită de 8.242 mp, suprafața utilă fiind de aproape 7.000 mp.â

Autorizația prevede 10 etaje și o suprafață construibilă uriașă. După supraînălțare, blocul va fi și mai înalt. Locatarii din Șoseaua Națională nu vor mai vedea soarele

Profitul calculat: 6 milioane de euro

Cât de mare este interesul ca o astfel de clădire să fie realizată, chiar cu prețul disconfortului altora, a presiunii de pe traficul auto sau a creșterii poluării din oraș? Investiția în suprafața totală construită, cu tot cu valoarea terenului, ar fi de 4 milioane de euro. Avătăji a vândut terenul către Inamstro cu 500.000 de euro. Dar, la cel puțin 1.500 de euro/mp, valoarea de vânzare la 7.000 mp, ar fi de 10,5 milioane de euro. Profitul trece astfel de 6 milioane de euro.

Conform randărilor realizate chiar de proprietarii proiectului, blocul cu 4 etaje din spate este complet acoperit, practic oamenii vor rămâne să trăiască într-un fel de debara

Foarte aproape de blocul de 4 etaje

Conform documentelor, imobilul nou va fi amplasat la distanțe între 8.5 și 10 m de blocul vechi. Distanța este considerată foarte mică, mai ales că HG 525 din 1996 prevede, la articolul 23, că „autorizaţia de construire se emite numai dacă înălţimea clădirii nu depăşeşte distanta măsurată, pe orizontală, din orice punct al clădirii faţă de cel mai apropiat punct al aliniamentului opus”. În traducere realizată de un arhitect, distanța noului imobil de înalt de 35,5 m față de blocul alăturat trebuia să fie de 35,5 m. Totuși, legea spune la aliniatul următor: “Fac excepţie de la prevederile alin. (2) construcţiile care au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal aprobat conform legii”. Ceea ce înseamnă că decizia este la latitudinea șefilor Primăriei și a membrilor Comisiei de Urbanism, pentru că ei aprobă PUZ-ul: unii pot primit autorizație la 10 m distanță, alții nu.
Surse oficiale din interiorul Primăriei au confirmat pentru REPORTER că au fost proiecte respinse la 10-15 m, ceea ce creează premisele unor practici inechitabile. Cum hotărăsc Chirica, Harabagiu și Mustiață cine primește autorizație și cine nu? Care sunt criteriile?
Oficial, conducătorii Primăriei nu răspund întrebărilor REPORTER DE IAȘI de doi ani.

„Din ce am înțeles, noul bloc vine foarte aproape de noi. Oamenii sunt speriați, nu știu exact cum va arăta când se termină. Dar proprietarul clădirii care va fi construită a fost aici, a vorbit cu ei și le-a explicat că blocul va fi doar într-o parte înalt, în cealaltă va avea două etaje.”
Locatar din blocul de 4 etaje de pe Șoseaua Națională

 

 

Inspectoratul în Construcții a răspuns locatarilor: „Cerem anularea autorizației”

Blocul cu 4 etaje este cu bulină roșie

Ce spun locatarii blocului A3 în plângerea adresată tuturor instituțiilor implicate, inclusiv Primăriei Iași, care a ignorat-o? Pe scurt, se tem pentru proprietățile lor, spunând că, oricum, blocul este cu bulină roșie, fiind expertizat în 1998. Aceștia spun că, în urma lucrărilor de la numeroasele proiecte imobiliare de pe Șoseaua Națională, din zona lor, blocul A 3 a fost grav afectat.
„Lucrările de construcții din zonă, efectuate în ultimii ani la clădiile de dimensiuni mari, sedii de birouri, au necesitat un trafic intens al utilajelor de mare tonaj, autocamioane încărcate, balastiere, macarale, care au produs, în mod repetat, trepidații care au suprasolicitat structura de rezistență a blocurilor A2 și A3. S-a constatat, în timp, tasarea trotuarelor în jruul blocului A3. Au apărut crăpături ale elementelor de scară. Au apărut crăpături longitudinale la partea superioară a fațadei, ablcoane care se lasă și la care se fisurează treptat planșeul suport și ruperea podestelor de acces în casa scării”, spun, pe scurt, locatarii în plângerea care, ulterior, a fost verificată de ISC, care a cerut anularea autorizației.

Locatarii se pregătesc de proteste împotriva cavoului care se construiește deasupra lor

Proprietarul proiectului nu comentează distanța: „Ni s-a aprobat”

Unul dintre acționarii firmei Bauer Solutions, Denis Țuguluschi, spune că nu a primit încă de la ISC o comunicare oficială asupra motivului pentru care instituția solicită anularea autorizației de construire.
„A fost un control, dar am primit doar o comunicare prin care ni se spune că se va cere anularea autorizației de construire, fără explicații”, a precizat Denis Țuguluschi.
Acesta mai susține că distanța dintre imobilul pe care îl vrea în Podul de Piatră și blocul vecin de patru etaje a fost acceptată de conducerea Primăriei, prin urmare nu o comentează, dacă e mare sau mică. „Distanța acolo este de 10 metri. Este distanța la care ni se permite să construim, conform documentelor pe care le-am obținut”, conchide acesta.

2.000 mp au fost defrișați. Se știe de doi ani că acest proiect imobliar este revoltător, dar Chirica, Harabagiu și Mustiață nu s-au abținut

Caz identic

Inspectoratul de Stat în Construcții a controlat și autorizația de la blocul ridicat la Restaurantul Familial, în Alexandru cel Bun, de către de omul de afaceri Ciprian Hitruc. În raportul de control înaintat Prefecturii, ca și în cazul din Podul de Piatră, se propune anularea autorizației, pentru că este foarte aproape de un alt bloc de locuințe, distanța fiind de numai doi metri. În plus, conform ISC, locurile de parcare figurau în acte în curtea Bisericii Sf. Nectarie din apropiere. Intervențiile la structura de rezistență ar fi fost realizate fără acordul vecinilor.
Ciprian Hitruc este cumătrul primarului Mihai Chirica.

Arhitectul-șef al Iașului, Alexandru Mustiață spune că se poate construi la 10 m de un bloc în care locuiesc zeci de familii

În spatele lui Denis Țugulschi este basarabeanul de la Inamstro

Este absolvent de FEEA la Iași, originar din Orhei, Republica Moldova. Numele său apare în investigații ale presei de acolo referitoar la faptul că este folosit drept administrator al Inamstro. Compania, deținută de către Andrei Domașcan, are numeroase proiecte imobiliare peste Prut. Andrei Domașcan este fost șef al Moldovatransgaz și al Căilor Ferate Moldovenești. Inamstro construiește la Iași proiecte imobiliare în zona Copou. Adresa firmei Bauer Solutions este pe Mihail Sadoveanu 59 F, adresă comună cu Inamstro Iași.

Article image
Anunțul e pe OLX, iar fiul său, de 20 de ani, răspunde la telefon amatorilor. El spune că terenul de pe IC Brătianu are PUZ cu indicatori de uriași: amprentă la sol 80%, peste 26.000 mp construibili. În realitate, PUZ-ul e în dezbatere, prevede săli de spectacole, puțin rentabile, iar certificatul de urbanism din 2017 este extrem de restrictiv: maxim 6.000 mp construibili. Comisia de Monumente nu-l lasă nici măcar să demole...
Autor Cezar Moraru Anchete 13 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: