fbpx
 
Practici de gherilă: patronul Mamma Mia și-a mutat terasa pe firma unei angajate ca să scape de demolare

Practici de gherilă: patronul Mamma Mia și-a mutat terasa pe firma unei angajate ca să scape de demolare


Patronul firmei care administrează afacerea Mamma Mia ține cu dinții de terasa din Parcul Gulliver despre care presa locală a scris, în mai multe rânduri, că a fost amenajată ilegal pe spațiul verde. Unul dintre proprietarii terenului a cerut instanței să oblige firma să demoleze terasa, dar, în timpul procesului, a avut o mare surpriză: aceasta a fost mutată pe altă firmă, așa că judecătorul i-a respins acțiunea pe motiv că pârâta nu are calitate procesuală. De fapt, noul și vechiul administrator al terasei fac parte din afacerea Mamma Mia.

FEG: „Fără acordul coproprietarilor”

În luna decembrie, după notificări fără rezultat, Fundația Ecologică Green (FEG) a omului de afaceri Cristian Stanciu a dat în judecată societatea Maf Force SRL (societatea care are brandul Mamma Mia), cerând judecătorilor ca, în regim de urgență, să oblige pârâtul la demolarea unei terase pe care o are în administrare în Parcul Gulliver. În paralel, Stanciu a introdus o acțiune pe fond, cu același obiect, proces care va dura o perioadă mai lungă de timp. 

În dosarul care a fost judecat cu celeritate, FEG a explicat că deține mai multe spații din imobilul Casa Modei, situat în apropierea terasei, și prin contractul prin care a cumpărat aceste spații, are în proprietate și o cotă dintr-un teren de 1.548 de metri pătrați din jur, pe o parte fiind ”mese și umbrele cu înălțimea de aproximativ 2,5 metri, având destinația de terasă pentru bar și restaurant, fără a avea acord coproprietarilor, obstrucționând accesul și fiind necesar a ocoli pentru a avea acces. (...) imobilul este un spațiu comercial, iar obturarea vederii către firma comercială este de natură a afecta vadul comercial, fiind în imposibilitate de a onora față de chiriași obligația de a asigura liniștita și utila folosință a imobilului atunci când chiriașului îi este obturată vizibilitatea”.

Maf Force: „Nu mai este a noastră”

În replică, Maf Force a declarat că, din luna octombrie 2020, nu mai este proprietarul terasei, deoarece a închiriat-o societății Caya Delivery Food SRL Tomești – „acesta este firma care administrează și desfășoară activități specifice obiectului de activitate în interiorul și exteriorul spațiului închiriat”- , așa că a cerut judecătorilor să respingă acțiunea pe motivul lipsei calității procesuale. 

Judecătorul și-a însușit apărarea Maf Force și a decis că „instanța apreciază că nu există o identitate între persoana chemată în judecată și subiectul pasiv al raportului juridic dedus judecății, motiv pentru care va admite excepția lipsei calității procesual pasive a pârâtei MAF FORCE S.R.L. și va respinge cererea de emiterea a unei ordonanțe președințiale formulată de reclamanta Fundația F.E.G. Iași, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesual pasivă.” FEG a depus apel.

Aceeași Mamma Mie, cu altă pălărie

Cercetarea în detaliu a chiriașului Caya Delivery Food indică faptul că între acesta și Maf Force există, în realitate, o identitate clară, contractul din 1 octombrie 2020 fiind un subterfugiu pentru a întârzia demersurile FEG. Astfel, unicul asociat al Caya Delivery Food este Adnana Ionel, angajată cu state vechi la Mamma Mia, contul societății având, de exemplu, poze de la aniversarea zilei de naștere a acesteia, în mijlocul colegilor.

Conform Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași, din noiembrie 2020, Caya Delivery Food împarte cu Maf Force dreptul a a administra restaurantul Mamma Mia de la parterul Casa Modei. În plus, în mai multe anunțuri de pe Internet, societatea Adnanei Ionel a publicat oferte de angajare pentru Mamma Mia.

De asemenea, Caya Delivery Food nu există ca entitate/marcă de sine stătătoare pe piață, nedeținând nici măcar un cont de Facebook. În schimb, contul de Facebook al Adnanei Ionel este o înșiruire de distribuiri ale ofertelor Mamma Mia.

Partenerul de afaceri al fratelui primarului

Atât terasa din parc, cât și afacerea Mamma Mia au fost în centrul unor investigații de presă și ale procurorilor. Anul trecut, anchetatorii au pus sub acuzare mai mulți polițiști, dar și angajați ai firmei. DNA menționa că „În perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant (Mamma Mia n.r.), ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde.”     

În ceea ce privește terasa, Maf Force a primit de la Primărie dreptul de a folosi 80 de metri pătrați, dar, ulterior, aceasta s-a întins pe o suprafață mai mare, fără să existe o reacție a autorităților.

Patronul Maf Force/Mamma Mia, Florin Marcu, are o legătură controversată cu familia primarului Mihai Chirica. În 2014, Marcu a cumpărat de la o familie din București o casă în construcție și alți 1.527 mp de teren în Frasin - Suceava. După o lună și jumătate, cele două imobile au fost vândute firmei Eurodesign Consulting, societatea fratelui lui Chirica. Acesta este muncitor la Antibiotice. În total, proprietatea de la Frasin are 4.200 de mp, o vilă și biserică privată în curte, fiind evaluată de REPORTER DE IAȘI la circa 200.000 de euro. 

Article image
Fiscul nu-l întreabă pe primar cum poate o firmă cu veniturile și profitul unei tonete să construiască o proprietate pe 4.200 mp, cu o casă de 160 mp utili, patru foișoare, din care unul de 80 mp, cramă, heleșteu și chiar și cu o biserică personală în curte. Firma-paravan pe care fratele primarului nu și-o asumă, a avut profit de 2.000 de euro în 2018. Am scris povestea reală a unei familii care are un chioșc cu exact acele...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: