fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cioloș îi răspunde lui Ciucă: Este posibil ca USR să facă parte din guvern. Haideți să ne așezăm la masă!

Cioloș îi răspunde lui Ciucă: Este posibil ca USR să facă parte din guvern. Haideți să ne așezăm la masă!


Dacian Cioloș i-a transmis marți seara premierului desemnat Nicolae Ciucă, după ce acesta a cerut un „armistițiu politic”, că USR este gata să facă parte dintr-un nou guvern. Președintele USR face apel către PNL să renunțe la tergiversări și să se așeze la masa discuțiilor pentru a găsi și construi împreună o soluție stabilă și solidă, care să guverneze România.

„România are nevoie acum de o majoritate care să permită guvernarea României și nu de un armistițiu. Din punctul nostru de vedere, o astfel de majoritate este posibilă, de data aceasta. Pentru că USR, PNL și UDMR nu sunt adversari ca să vorbim de un armistițiu. Considerăm că sunt parteneri cu care putem construi împreună. Astăzi am propus din nou premierului desemnat și colegilor de la PNL soluții care să ne permită să reconstruim majoritatea. Acest lucru e posibil: ca USR să facă parte dintr-un guvern de coaliție condus de premierul Ciucă, dar pentru asta e important să renunțăm la tergiversări, care prelungesc aceste discuții inutil”, a declarat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a subliniat faptul că un guvern minoritar are un grad ridicat de instabilitate și că USR nu susține un astfel de executiv câtă vreme se poate construi o majoritate în Parlament.

„Armistițiu și înțelegere între partide există deja în Parlament, vedeți că de un an și jumătate, de când avem criza pandemică, atunci când au fost propuneri de proiecte legislative care au vizat măsuri de criză, în afară de AUR, toate celelalte partide au colaborat și au putut fi trecute proiecte de lege. Dar e nevoie de mai mult în perioada următoare: de un guvern stabil cu o majoritate clară în Parlament, care să poată să gestioneze și măsurile de criză, dar să vină și cu propuneri de reformă de care România are la fel de mare nevoie. Asta e soluția pe care noi o propunem, nu e nevoie să ajungem la alegeri anticipate”, a afirmat Dacian Cioloș.

Refacerea coaliției ar avea în centru, în primul rând, o înțelegere pe proiecte prioritare de măsuri pe care USR să le ia împreună cu PNL și UDMR, potrivit lui Cioloș.

„Restul lucrurilor pot fi discutate, dar punctul de plecare trebuie să fie un program de guvernare, care să includă și măsuri de criză, pentru criza pandemică și criza energiei, și reforme care sunt prevăzute în PNRR, și ar fi, la fel, foarte util să discutăm acum și liniile generale ale bugetului pentru anul viitor. De acolo încolo sunt lucruri pe care le putem rezolva împreună”, a mai precizat președintele USR.

Dacian Cioloș a subliniat că USR nu ar fi de acord să facă parte dintr-un guvern în care se află și PSD: „Nici nu s-a pus problema niciodată de un astfel de guvern. Nu l-am auzit niciodată pe domnul Ciucă să vorbească de un guvern din care să facă parte la grămadă toate partidele”.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis marți o scrisoare liderilor partidelor parlamentare în care le propune un „armistițiu politic” pentru următoarele luni. Ciucă speră să găsească astfel susținere parlamentară la USR și PSD pentru învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR. Premierul desemnat recunoaște în document că se află într-un „blocaj sever”.

 

Sursa: Digi24


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac