fbpx
 
PNL și PSD s-au înțeles. Cîțu: Mergem la Iohannis cu mai multe variante de premier

PNL și PSD s-au înțeles. Cîțu: Mergem la Iohannis cu mai multe variante de premier


Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, duminică la amiază, că PNL și PSD s-au înteles pe programul de guvernare, evitând să ofere prea multe detalii, dar punctând că în fața președintelui vor ajunge cu mai multe variante de premier.

„Vă vom spune exact detaliile după ce calculăm impactul. S-ar putea să revenim asupra acestor măsuri. De principiu, sunt agreate aceste măsuri (privind pensiile și alocațiile – n.red.) (…) Ca principii am agreat, este forma finală. Sunt măsuri și pentru antreprenori sunt și de partea cealaltă, dar trebuie să fie într-un text. Când vor fi concrete le vom discuta. Nu are rost să le discutăm. Noi în continuare avem măsurile pentru un sistem public eficient și performant. Toate acestea sunt acolo. Acum votăm forma care va fi în programul de guvernare”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă vor fi creșteri mai mari prevede oricum legislația în vigoare, premierul interimar a spus că: „La unele da, la unele nu. De aceea, trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creștere mai mare de 7%, la alocații rămâne legea în vigoare cu câteva modificări”.

Cîțu a refuzat să spună despre ce creștere este vorba la pensii sau ce modificări s-ar face în privința alocațiilor. Conform unor surse, se vor face simulări dacă să crească fie cu rata inflației (cât e in lege), fie cu 20%, cât vrea PNL, fie cu 40% cât vrea PSD.

Și în timp ce Cîțu zice că nu vor fi taxe noi, Marcel Ciolacu spune că s-au înteles pe taxa de lux dacă “ai venituri peste un milion de euro, să zicem”. Dar se pare că nu au stabilit și un cuantum sau un prag, cel mai mic prag discutat ca simulare e de la active de 200.000 euro, conform unor surse.

În privința salariului minim s-a convenit să fie pentru un angajat maximum 24 luni, să nu mai fie diferențiat pe studii și după acești doi ani, fie i se mărește salariul, fie angajatorul trebuie să îl concedieze. Scopul lor ar fi mărirea salariului, nu concedierea. 

Cât despre premier, Florin Cîțu a spus că urmează să meargă la președintele Klaus Iohannis cu mai multe variante.

Întrebat dacă el este una dintre variante, el a refuzat să răspundă.

„Vom merge la președintele Iohannis cu mai multe variante de premier”, a spus el, fără să spună și când vor merge.

Se pare că vor merge mai întâi la o discuție informală cu Klaus iohannis cu două variante pentru premier. Prima ar fi cu premier prin rotație - șefii de partid, iar a doua ar fi că fiecare se duce cu propria propunere. Probabil PNL l-ar propune pe Cîțu, PSD pe Ciolacu, iar Iohannis ar urma să desemneze pe cine vrea, adică Nicolae Ciucă.

Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat că speră ca săptămâna viitoare să fie dat un vot în Parlament pentru învestirea noului Executiv.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD şi PNL vor merge la preşedintele României, Klaus Iohannis, cu propunerile de premier şi că una din variante este ca liderii celor două partide să ocupe această funcţie, prin rotaţie.

„Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit prin Constituţie să desemneze primul ministru”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul rundei de negocieri de duminică cu PNL, pe programul de guvernare, scre news.ro.

Întrebat care sunt propunerile, Ciolacu a explicat că una din variante este ca liderii PSD şi PNL să ocupe, prin rotaţie, funcţia de premier.

„Este varianta, prima, prin rotaţie, preşedinţii celor două partide, vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte”, a declarat Ciolacu.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: