fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
PressHUB / Politica bulgară: ce schimbare vine după guvernul „schimbării”?

PressHUB / Politica bulgară: ce schimbare vine după guvernul „schimbării”?


Guvernul premierului bulgar Kiril Petkov a căzut, prin moțiune de cenzură, iar Bulgaria se vede din nou în instabilitate politică. Ce urmează a explicat, pentru PressHUB, jurnalistul bulgar Vladimir Mitev. Acesta este fondatorului blogului Podul Prieteniei (https://movafaq.wordpress.com), în care scrie despre Bulgaria și România.

Criza politică care a dus la căderea, la Sofia, a guvernului lui Kiril Petkov a provocat o mulțime de proteste și contraproteste. Partenerii Bulgariei încep să se îngrijoreze că instabilitatea politică a revenit în societatea bulgară. Există temeri legate de o posibilă creștere a tendințelor pro-rusești. Iar partenerii occidentali sunt îngrijorați de faptul că măsurile întreprinse de guvernul Petkov pentru a promova „schimbarea” – de exemplu, reducerea accesului oligarhiei la banii statului – ar putea fi anulate.

Aceste temeri ar putea fi în continuare justificate, dar evoluția politică bulgară nu trebuie să fie văzută ca un joc cu sumă nulă, în care pendulul se deplasează fie spre SUA, fie spre Rusia. Mai degrabă, se observă suprastructura unei societăți care trece printr-o transformare de la regimul de lungă durată al „stabilocrației”, sub conducerea premierului Boyko Borissov, care s-a încheiat anul trecut cu decapitarea acestuia.

Bulgarii sunt interesanți și merită implicare nu doar atunci când sunt conduși de un prim-ministru cu aspect de John Travolta, adică carismatic. Bătălia pentru modernizarea și „schimbarea” țării va continua indiferent de formula de guvernare. Și poate că o înțelegere corectă a societății bulgare, a contradicțiilor și a esenței acesteia, ar putea ajuta chiar procesul de schimbare.

Citește mai mult pe PressHUB


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac