fbpx
 
Ciubucăreala lui Giurgia: a luat scena pentru SFR de la un prieten cu firma în dizolvare. S-a activat pentru o singură lovitură

Ciubucăreala lui Giurgia: a luat scena pentru SFR de la un prieten cu firma în dizolvare. S-a activat pentru o singură lovitură


Music Stage Production era inactivă înainte de festival și s-a activat brusc pentru contractul de la Serile Filmului Românesc, ieșind din dizolvare

Pe 29 mai, cei doi asociați ai firmei hotărâseră „dizolvarea și lichidarea simultană”

Brusc, au mai prins contractul de 30.000 de lei de la Andrei Giurgia, iar acum, la interogarea site-ului ANAF, firma apare ca fiind în dizolvare

Andrei Giurgia se apără cu faptul că Ateneul face achizițiile, dar Departamentul Financiar susține că organizatorul festivalului are libertate totală în cheltuirea banilor alocați

Giurgia și Paladi, acționarul de la Music Stage Production, sunt prieteni buni și cunoscuți ca având același anturaj

O firmă inactivă a cântărețului de muzică populară Ion Paladi s-a activat brusc, în luna iunie, pentru a face o singură livrare prin SICAP, sistemul achizițiilor publice: scenă pentru Serile Filmului Românesc din august.
Surse din cadrul Ateneului Național Iași, care a derulat achiziția directă, susțin că instituția nu a avut nicio implicare: toate contractele pentru SFR sunt aprobate exclusiv de către directorul festivalului, Andrei Giurgia. Aceiași oameni spun că Paladi, administratorul firmei Music Stage Production, și Andrei Giurgia, directorul SFR, sunt amici.
Detaliu important: firma lui Paladi a înregistrat, în luna mai, o hotărâre a acționarilor prin care societatea este lichidată, iar la alte proceduri de achiziții a fost eliminată, fiind inactivă.

Pe 29 mai 2022, Ion Paladi hotărâse lichidarea firmei

Firma a apărut brusc după doi ani de inactivitate

Ateneul Național din Iași a achiziționat, direct, prin SICAP, sistemul național al achizițiilor publice, „echipamente scenotehnice” pentru Serile Filmului Românesc. Prețul a fost de 30.000 de lei, pentru 5 zile de festival plus o zi de montaj și probe.
Pachetul livrat de Music Stage Production a cuprins podiumul, suportul pentru ecran, ecranul, boxele, monitoarele și microfoanele. „Prețul este relativ corect, am văzut acea scenă și se apropie de ce este acum pe piață. Nu era foarte mare, în schimb avea un ecran suficient de mare”, a precizat o sursă din cadrul Ateneului Iași.
Firma aparține cântărețului de muzică populară Ion Paladi și a fost inactivă timp de doi ani, înainte de a lua contractul pentru SFR. Conform ANAF, societatea a devenit inactivă în iulie 2020, iar în iunie 2022 a fost reactivată. În următoarea lună de la reactivare a avut și contractul cu Ateneul, pentru SFR.

Între Paladi și Andrei Giurgia e o veche relație de prietenie, achiziția de la SFR fiind prin ofertare directă, dintr-o singură sursă

Controversa firmei în dizolvare care a putut încasa banii

În plus, conform Monitorului Oficial, acționarii Ion Paladi și Vladimir Costondoi au cerut, la finalul lunii mai, înainte de reactivare, dizolvarea și lichidarea societății.
Un specialist a precizat că de la publicarea anunțului și până la înregistrarea efectivă a deciziei în Oficiul Registrului Comerțului trece o perioadă mai mare de timp. „Una este ce au cerut ei, alta ce s-a înregistrat în documente”, a precizat acesta. Pe site-ul Ministerului Finanțelor, Music Stage Production nu figurează ca fiind lichidată, ci în proces de dizolvare.
„În cazul licitațiilor publice, entitatea care organizează solicită documente din care să reiasă că firma este activă, nu are datorii, nu este în lichidare. În cazul achizițiilor directe, desfășurate exclusiv prin SICAP, nu există aceste date la dispoziția celui care organizează. Dar când banii sunt virați în Trezorerie, ANAF verifică automat și poate opri plata. Nu a fost cazul aici”, a precizat un angajat al Ateneului Iași.

Scena din Piața Unirii a costat 6.000 de euro pentru cinci zile de festival

Refuzată la alte achiziții

Firma cântărețului Ion Paladi a fost respinsă în alte proceduri de achiziții, pentru că organizatorii au verificat starea ei, dar și pentru că a postat un preț de câteva ori mai mare decât cel estimat. Este cazul proiectului Heritage (Here arE ouR traditIons The pAst alonG futurE), parte a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, cu finanțare prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI), desfășurat de comuna Moșna (Iași) și satul Capaclia (Raionul Cantemir).
Primăria Moșna a cumpărat servicii de organizare pentru două festivaluri din cadrul proiectului, prețul estimat fiind de 122.290 de lei. Music Stage Production a fost respinsă prima dată pentru că a postat un preț mult mai mare – 490.000 de lei, iar a doua oară pentru că Primăria Moșna a verificat starea firmei la ORC și a descoperit că este înregistrată ca inactivă.
Ion Paladi a mai avut adjudecate achiziții directe pentru Ansamblul Constantin Arvinte al CJ – 60.000 de lei în 3 proceduri pentru servicii tehnice.

Firma lui Ion Paladi a avut o ofertă refuzată de Primăria Moșna pe 16 iunie 2022, tocmai pentru că firma apărea ca inactivă la ANAF

Relație de prietenie între furnizor și beneficiar

Contactat de REPORTER DE IAȘI pentru a stabili cum a fost găsită firma care a închiriat scena de la SFR, Andrei Giurgia a precizat că nu are nicio legătură cu achiziția. „Dacă este o achiziție a Ateneului, instituția s-a ocupat de toate procedurile. Nu știu nimic despre firmă”, a precizat Giurgia.
Declarația a fost contrazisă din interiorul Ateneului. Directorul Andrei Apreutesei a precizat că, dimpotrivă, tot ce ține de SFR trece pe la directorul festivalului. „Noi doar primim alocarea bugetară pentru SFR de la Primărie și distribuim banii pe achizițiile de care acesta se ocupă. Toate achizițiile pentru festivalul de film sunt aprobate de către directorul acestuia”, a precizat Andrei Apreutesei. Cu alte cuvinte, banii de festival aflați în Ateneu sunt la discreția lui Giurgia.
Surse din instituție au confirmat că între Andrei Giurgia și Ion Paladi există o relație de amiciție. Contactat de REPORTER DE IAȘI, Ion Paladi a spus întâi că nu știe despre ce firmă este vorba, apoi a cerut să fie sunat după o oră și nu a mai răspuns la telefon.
Andrei Giurgia a mai beneficiat anul acesta de o finanțare de 200.000 de lei de la Primăria Iași pentru o caravana cinematografică prin mai multe orașe din țară, campanie numită pompos „Centenarul Regalității”. Giurgia a fost întrebat de REPORTER despre situația cheltuielilor și a impactului public, dar a cerut ca toate întrebările să-i fie adresate în scris. Timp de 5 zile, Andrei Giurgia nu a răspuns solicitării REPORTER DE IAȘI.

Article image
Fost manager de la Socola, judecat pentru evaziune fiscală. Firma lui Gabriel Oprișanu a declarat la Fisc, în fals, că a cumpărat 70.000 de litri de combustibil Firma a fost mutată în alt oraș și băgată în faliment
Autor cristi tanasa Anchete 12 August 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30