fbpx
 
România susține restricționarea călătoriilor cetățenilor ruși în cadrul Uniunii Europene

România susține restricționarea călătoriilor cetățenilor ruși în cadrul Uniunii Europene


La reuniunea miniștirilor de la Praga, România va susține suspendarea acordului dintre Uniunea Europeană și Rusia în ceea ce privește facilitarea acordării vizelor. Ministerul român de Externe a anunțat că ministrul Bogdan Aurescu va pleda, marți, pentru restrângerea circulației cetățenilor ruși în spațiul comunitar.

Țările baltice insistă însă ca accesul turiștilor ruși în țările Uniunii să fie interzis, nu restrâns.

Cehia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au solicitat Uniunii Europene să interzisă accesul turiștilor ruși în statele membre UE și au avertizat că dacă nu va fi luată o decizie în acest sens, vor stabili propriile interdicții.

E puțin probabil ca la reuniunea informală de la Praga să se ajungă la consens pe această temă, în condițiile în care chiar șeful diplomației europene, Josep Borrel se opune unui astfel de demers.

Nici Germania nu e de acord pe motiv că ar putea fi nedreptățiți și cetățeni ruși care condamnă invadarea Ucrainei.

România va susține suspendarea Acordului cu Rusia privind facilitarea acordării vizelor, iar ministrul Bogdan Aurescu va exprima deschidere pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulaţiei cetăţenilor ruşi, cu referire la vizele în scop turistic.

De altfel, un diplomat european citat de Reuters susține că miniștrii de externe ar putea conveni în principiu suspendarea acestui acord, ceea ce înseamnă că rușii vor plăti 80 de euro în loc de 35 de euro pentru eliberarea vizelor.

Un alt subiect discutat, la reuniunea de la Praga, de miniștrii apărării va fi pregătirea unui program al Uniunii Europene pentru antrenarea militarilor ucraineni.

Înaintea reuniunii informale a miniștrilor din Uniune, va avea loc și o reuniune informală de lucru la care vor participa miniștrii de Externe din Ucraina, Republica Moldova și Georgia, primele două având deja de statut de candidat la UE.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31