fbpx
 
Novaia Gazeta: Un milion de ruși pot fi luați în armată, conform articolului ascuns din decretul de mobilizare al lui Putin

Novaia Gazeta: Un milion de ruși pot fi luați în armată, conform articolului ascuns din decretul de mobilizare al lui Putin


Articolul 7 din ordinul de mobilizare semnat de Vladimir Putin permite Ministerului rus al Apărării să recruteze un milion de oameni în armată, a declarat, pentru Novaia Gazeta Europe, o sursă din cadrul administrația Kremlinului.

Miercuri, 21 septembrie, portalul oficial de informații juridice a publicat o copie scanată a decretului lui Vladimir Putin privind „mobilizarea parțială" în Rusia. Articolul 7 a fost marcat cu mențiunea „doar pentru uz intern".

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că articolul ascuns prevede numărul de cetățeni ruși care vor fi chemați în armată.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este ceea ce a spus [ministrul rus al Apărării] Serghei Șoigu în interviul său: 300.000 de oameni. Articolul menționează un număr de până la 300.000 de persoane", a explicat reprezentantul Kremlinului.

O sursă a Novaia Gazeta Europe din cadrul administrației prezidențiale ruse a precizat că, la început, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au insistat ca textul întregului ordin de mobilizare să fie marcat „doar pentru uz intern".

Ulterior, s-a decis să fie secretizat doar articolul șapte, care se referea la numărul de persoane ce vor fi mobilizate, a precizat această sursă.

„Au schimbat numărul de mai multe ori și în cele din urmă s-au oprit la un milion", a precizat sursa de la Kremlin.

Pentru a verifica aceste informații, Novaia Gazeta Europe a încercat să contacteze organismele executive care primesc de obicei textele integrale ale decretelor prezidențiale, inclusiv cele marcate „doar pentru uz intern".

Surse din mai multe ministere au spus că nu au primit textul integral al ordinului privind mobilizarea și că nu îl pot accesa prin intermediul sistemului interdepartamental de gestionare a documentelor.

„Din contul meu din sistemul de gestionare a documentelor, văd același text ca toți ceilalți: articolul șapte este ascuns", a afirmat un șef de departament din cadrul unuia dintre ministere.

Novaia Gazeta Europe subliniază că divulgarea conținutului documentelor care poartă mențiunea „doar pentru uz intern" duce la măsuri disciplinare sau la acuzații administrative.

Nu același lucru se poate spune despre documentele marcate „confidențial", „secret" sau „strict secret", a căror divulgare poate duce la acuzații penale.

De când a fost anunțată mobilizarea în Rusia, comisarii militari din cel puțin patru regiuni ale țării au semnat ordine prin care le interzic cetățenilor aflați în rezervă să-și părăsească orașele.

Miercuri, în Rusia au avut loc proteste împotriva mobilizării anunțate de Putin. Peste 1.300 de persoane din 40 de orașe au fost reținute de forțele de ordine, arată datele OVD-Info, un grup pentru apărarea drepturilor omului care monitorizează arestările efectuate din rațiuni politice.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: