fbpx
 
7 ani fără nicio cărămidă la Spitalul Regional: de la „terminăm în 2023” la „vă mai luăm voturi și în 2024”

7 ani fără nicio cărămidă la Spitalul Regional: de la „terminăm în 2023” la „vă mai luăm voturi și în 2024”


Primăria trebuia să facă utilități și să tragă străzi pe Moara de Vânt de zeci de milioane de euro, dar nu s-a mișcat nimic

Șantierul la spital ar urma să înceapă în 2023, dar acesta nu poate fi construit în câmp, printre bălării, fără drumuri, fără energie, fără alimentare cu apă

Așa-zisul responsabil de proiect plătit de minister este somnambulul Bogdan Abalași, care de 10 ani sare dintr-o funcție publică în alta fără să aibă o ocupație concretă

Abalași e plătit cu 1.500 de euro/lună pentru un proiect-fantomă

SRU a fost mutat din 2023 în 2027, dar se va mai vorbi despre construirea acestuia la toate alegerile de până în 2030

La randări stăm bine: vom tot avea la ce să ne uităm până în 2030

În funcție de cum s-au rotit la Putere, la nivel central și local, PNL, PSD și USR, ba chiar și PMP, s-au poziționat laudativ sau critic la adresa noului proiect al Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. Din 2016 se vorbește mai serios despre acesta. Însă, au trecut 7 ani și nici măcar nu s-a ajuns la faza licitației pentru execuție.

Actorii politici au rămas tot la sloganuri, declarativ toți îl susțin, însă se acuză reciproc pentru întârzieri. Singurul lucru palpabil: a apărut un site special dedicat investiției.

Principalii doi responsabili, „tehnocrații” ieșeni Bogdan Abalași (profesor de istorie) și Cristina Gafton (farmacistă), care au rezistat în funcție tuturor miniștrilor din 2018 încoace, nu discută direct cu ziariștii, ci doar prin intermediul biroului de presă. Peste 500 milioane de euro, termen de finalizare 2027, ar fi noile repere ale SRU.

Cristina Gafton nu declară nimic despre SRU
Acum câteva zile, a fost lansată o pagină web dedicată Spitalului Regional de Urgență Iași. Potrivit acesteia, între iunie 2017 și martie 2019 a fost făcut studiul de fezabilitate, iar între iunie și decembrie 2018 evaluarea impactului asupra mediului. Pentru perioada martie 2022 – martie 2023 a fost prevăzută realizarea proiectului tehnic. Gradul său de progres ar fi acum de 70%.

Prima licitație, pentru execuția fazei I, este programată în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. A doua licitație, pentru faza II de execuție, este anunțată pentru aprilie 2023 – februarie 2024. Deci, adunând informațiile de pe acest calendar, în cel mai bun scenariu primele lucrări ar începe în primăvara – vara viitoare, iar întreg proiectul ar trebui finalizat până în aprilie 2027.

Nu se știe ce lucrări presupun fiecare din cele două faze de construire. „Nu am voie să vorbesc, vă adresați la relațiile cu presa ale Ministerului Sănătății”, a spus Cristina Gafton, directorul Departamentului Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale. Plătită cu aproape 3.000 euro net/lunar, Gafton a precizat că nu are dreptul să dea informații presei, nici măcar să explice verbal ce înseamnă etapele de construire „faza I” și „faza II”, așa cum sunt specificate ele pe site.

Bogdan Abalași, un profesor de istorie la o școală de țară, devenit un sinecurist de cursă lungă în diverse funcții publice. Acum e plătit pentru un proiect care nu există decât în ședințe sterile

Abalași – nimeni nu știe cu ce se ocupă
Ministerul are și un reprezentant în teritoriu, la Iași, care se ocupă din 2018 de implementarea acestui proiect. Respectivul consilier este Bogdan Abalași (Pro România, fost subprefect). De 4 ani, Abalași refuză cu obstinație să explice cu ce anume se ocupă la acest proiect, care este fișa postului său.

Plătit cu aproape 1.400 de euro net lunar din bani publici, Abalași are un răspuns standard, pe care-l repetă ca o placă de magnetofon stricată. „Vă rog foarte mult să luați legătura cu cei de la departamentul de presă din Ministerul Sănătății. Nu am calitatea de a da declarații publice”, a zis Abalași.

Așa cum au solicitat atât Cristina Gafton cât și Bogdan Abalași, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au trimis întrebările pe adresa de email a Ministerului Sănătății. Însă, până la momentul publicării acestui articol, reprezentanții biroului de presă nu au furnizat niciun răspuns.

Spitalul Regional este amplasat la 2 km de Aeroport

Aproximativ 500 milioane de euro
Pe site-ul spitalului, despre care Gafton a admis că este o sursă de încredere, fiind asumat de minister, costurile acestui proiect sunt estimate la aproximativ 2,3 miliarde de lei (485 milioane euro). Se știe că Guvernul a împrumutat 250 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții și că alți 45 de milioane de euro (223 milioane de lei) sunt contribuția nerambursabilă a UE (POR 2014 – 2020). Diferența, aproximativ 190 milioane de euro, ar fi contribuția UE în exercițiul financiar 2021 – 2027. Acesta pare a fi montajul financiar al SRU Iași.
În ultimii șase ani, la Primăria, Consiliul Județean și Prefectura Iași au fost organizate mai multe întâlniri pe subiectul SRU. Au participat miniștri ai Sănătății, directori de la București, toată floarea politică locală, șefi ai direcțiilor deconcentrate. S-au trasat sarcini, s-au asumat obiective, s-au făcut promisiuni multe. Elementele concrete lipsesc cu desăvârșire. Au trecut 7 ani și nicio cărămidă la noul spital.

Afiș electoral – 2020. Suma încă nu există decât în slogane

Periodic se dau comunicate mobilizatoare

Anul trecut, în noiembrie, după anunțul conform căruia Senatul a aprobat împrumutul în valoare de 250 de milioane de euro semnat cu Banca Europeană de Investiții pentru SRU, Petru Movilă, city managerul Primăriei Iași, a făcut o postare pe Faceook în care a detaliat investițiile ce cad în sarcina administrației locale.

Primăria municipiului Iași are responsabilitatea de a asigura căile de acces spre Spitalul Regional, utilitățile necesare funcționării și ne referim la apă, canal, energie electrică și gaz și, de asemenea, toate avizele și autorizațiile necesare construirii și funcționării acestui spital”, a menționat pe 10 noiembrie 2021 Petru Movilă, citat de www.g4media.ro.

Nu s-a început nimic la rețeaua de utilități

Până acum, nimic din toate acestea nu a fost realizat. Astă-vară, primarul Mihai Chirica a vestit efectuarea unor studii. „Pregătim deja realizarea rețelelor de utilități (apă, canalizare, electricitate, gaz, internet) pentru viitorul Spital Regional de Urgență din Moara de Vânt. În acest scop am semnat un contract pentru realizarea unui studiu privind aceste utilități. Documentația va fi realizată în cel mult patru luni de SC Design Project Solution SRL pentru o sumă de 149.940 lei”, a postat Mihai Chirica pe pagina sa de Facebook pe 22 iulie 2022.

Primarul a adăugat: „Pe lângă multe alte documentații necesare proiectului, inclusiv cea aferentă rețelelor de utilități, lucrăm la o serie de studii privind construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, pe care o gândim dezvoltată unitar și coerent, după un concept Smart City District”.

Calendarul realizării SRU a fost mutat din 2023 în 2027, dar perspectiva se mută lejer spre 2030

Opoziția: zeci de milioane de euro din care nu s-a cheltuit nimic
Amplasamentul a fost fixat în Moara de Vânt, la 2,5 kilometri de Centru, suprafața disponibilă pentru acest obiectiv fiind de 12 hectare. „Încă nu avem o estimare a costurilor pentru utilități și drumuri. În câteva săptămâni ar trebui să le avem. Până acum, împreună cu furnizorii de utilități am stabilit traseele și capacitățile”, a declarat Petru Movilă, marți 12 octombrie 2022.
Reprezentanții Opoziției consideră că spitalul se află în întârziere. În 2016, Chirica de la PSD împreună cu Popa de la PSD au câștigat alegerile cu povestea realizării de îndată a SRU. În 2020, Chirica de la PNL, alături de Alexe, au câștigat alegerile locale din nou cu povestea realizării de îndată a aceluiași proiect vânturat în 2016. Au trecut deja 2 ani și ceea ce am văzut a fost doar o mare înghesuială la semnarea unui contract de proiectare, după care s-a așternut liniștea de mormânt. Nu am văzut absolut nicio mișcare în zona CA Rosetti sau Moara de Vânt pentru pregătirea terenului, a accesului spre viitorul spital, nu am văzut nicio mișcare privind aducerea utilităților în zonă. Iar aceste sarcini sunt, de această dată, în răspunderea primarului și CL. Este vorba de câteva zeci de milioane de euro, care nu sunt suportate de Guvern, ci de Iași. Păi, la ce să se grăbească MS cu proiectul dacă local noi nu am făcut ceea ce trebuia să facem? Că nu îl pot construi în câmp, printre bălării. Și ce forță mai au cei doi șefi ai administrației ieșene, când nimeni nu mai vrea să se asocieze cu ei la București? Pentru că în România, forța politică a persoanei precede până și utilitatea unui proiect”, a declarat Marius Bodea, senator USR.

Maricel Popa: „Sper să se facă infrastructura”

Lipsa utilităților și a drumurilor de acces a fost reclamată și de oficialii locali ai PSD. „La Ministerul Sănătății, există un calendar clar de implementare a acestei investiții și, așa cum ați observat, se fac periodic comunicări publice pe această temă. Sper că și la Primăria Iași să fie aceeași preocupare, iar infrastructura de drumuri și rețelele de utilități necesare să fie realizate în timp util pentru a nu bloca acest proiect vital pentru Iași și pentru întreaga Moldovă”, a afirmat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.
Deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, spune că spitalul trebuie făcut în termenul promis, dar că Ministerul Sănătății și Agenția pentru Infrastructură în Sănătate sunt în curtea PSD și e responsabilitatea lor gestionarea proiectului: „Spitalul Regional de Urgențe Iași trebuie să fie gata până cel târziu în 2026. Proiectanții Spitalului Regional Iași (SRU) au început deja treaba și cel târziu în primele 3 luni din 2023 ar trebui să avem proiectarea gata. După acel moment, se poate organiza licitaţia pentru construcţia efectivă a SRU Iași. Finanțarea este asigurată: 250 de milioane de euro, printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI). Este vorba despre jumătate din costul net aferent investiției, diferenţa urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat. Este un angajament pe care ni l-am asumat și pe care vrem să îl ducem la bun-sfârșit.
Dar atrag atenția că parlamentarii PSD Iași au o responsabilitate la fel de mare pentru că ministrul Sănătății este reprezentant PSD, iar Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), înființată de Guvern pentru gestionarea construirii și operaționalizării viitoarelor spitale regionale de urgență, este în subordinea directă a ministrului Sănătății.”
Costel Alexe (PNL), președintele Consiliului Județean Iași, nu a răspuns nici apelurilor telefonice ale REPORTER DE IAȘI, nici întrebărilor adresate pe WhatsApp. Iar primarul Mihai Chirica ignoră de mulți ani întrebările legitime ale REPORTER DE IAȘI.

Cristina Gafton, responsabila de proiect în Ministerul Sănătății, este colega de partid și o veche cunoștință a lui Bogdan Abalași

Lista miniștrilor Sănătății din 2016 încoace, de când a fost pornit oficial proiectul:
Vlad Voiculescu (2016 - 2017)
Florian Bodog (2017 - 2018)
Sorina Pintea (2018 – 2019)
Victor Costache (2019 – 2020)
Nelu Tătaru (2020)
Vlad Voiculescu (2020 - 2021)
Ioana Mihăilă (2021)
Alexandru Rafila (2021 – prezent)
În medie, un ministru la fiecare 10 luni

Ansamblul medical ar urma să aibă:
- complex de 7 niveluri, inclusiv subsolul, parterul și cinci etaje superioare

- 1.536 locuri de parcare: 810 în subteran, 726 la suprafață
- partea extinsă orizontală a clădirii se va întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se va extinde pe 3 etaje suplimentare
- trei turnuri cu secțiuni pătrate, cuprinzând unitățile cu secţii, se vor ridica de la etajul 2 până la etajul 5
- pe acoperişul clădirii va fi construit un helipad
- cheltuieli operaţionale estimate: 75 milioane de euro/an
- forța de muncă estimată: 3.000 angajați
- peste 900 de paturi

Cărțile de vizită ale principalilor doi responsabili de proiect, ambii ieșeni:
Farmacista Cristina Gafton, director la Departamentul Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale (DMIPSR) din cadrul Ministerului Sănătății:
2012 – 2016: director general Laboratorul central pentru calitatea semințelor și a materialului săditor din Ministerul Agriculturii
2016 – 2018: consilier Consiliul Județean Iași
2018 – prezent director DMIPSR
Veniturile salariale totale declarate în 2021 aferente anului 2020 au fost de 160.916 lei. Ar reieși o medie lunară 13.409 lei (2.700 euro) net. Între timp, e foarte posibil ca salariul acesteia să fi fost majorat. Declarația de avere din 2022 a Cristinei Gafton nu este disponibilă nici pe site-ul Ministerului Sănătății, nici pe cel al Agenției Naționale de Integritate
Profesorul de istorie Bogdan Abalași, consilier DMIPSR:
- 2011: profesor la şcoala cu clasele I – VIII Borşa din comuna Vlădeni
- 2012: inspector la Primăria Valea Lupului, profesor la şcoala generală din Popricani, membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică
- 2012 – 2017: subprefect
- 2018: consilier IA la Departamentul Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale din Ministerul Sănătății, funcție pe care o ocupă și acum
- 2019: pentru câteva luni, din primăvară până în toamnă, a fost consilierul personal al lui Ștefan Timofte, primarul din Tomești
În 2021, Bogdan Abalași a câștigat de la Ministerul Sănătății, pentru această funcție, 78.823 lei în total. Rezultă o medie lunară netă de 6.568 lei. Din 2022, Abalași deține o vilă cu o suprafață de 174 mp, pe malul lacului Aroneanu. Casa a fost construită pe un teren concesionat la un preț infim (1 euro/mp/an pentru 800 mp) de la Primăria din localitate, în așa numitul cartier al VIP-urilor. La câțiva metri depărtare se află o parcelă concesionată de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, dar și 4 vile, trei ale fraților lui Alexe, una a mamei liberalului.

Article image
Simona Cuciureanu i-a fost om de încredere președintelui CJ: a fost administrator la firma pe care s-a construit Domeniul de la Sculeni și conducea „în acte” site-ul Pulsul Ieșean, finanțat în secret de Costel Alexe Paravanul perfect a fost acum recompensat cu un post pe viață: funcționar public la Consiliul Județean, Direcția Patrimoniu Altă pilă e o tânără din Vama, fiica unor prieteni de familie ai baronului Gheorghe F...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30