fbpx
 
Fugarul pistolar a trecut prin fața lui „Dorel” de la Frontieră, deși era dat consemn. Au greșit codul: „Lasă-l” în loc de „Oprește-l”

Fugarul pistolar a trecut prin fața lui „Dorel” de la Frontieră, deși era dat consemn. Au greșit codul: „Lasă-l” în loc de „Oprește-l”


Agentul vinovat, Petru Mocanu, este considerat nesigur și are sincope profesionale

În mod normal, n-ar trebui să stea în vamă, dar superiorul său, Leonardo Melinte, îl programează în anumite ture

Sindicatul Poliției de Frontieră susține că această vulnerabilitate e cunoscută de multă vreme, dar aceste programări urmăresc „anumite interese”

Agentul-șef Mocanu susține că a confundat ordinul „Prinde-l și reține-l” (TSE) cu „Raportează și lasă-l” (TLE)

Asemenea gafe sunt greu de justificat pe o graniță Schengen

Agentului i s-au reținut 20% din salariu timp de două luni, dar superiorii lui nu sunt deloc anchetați

Alin Plop a împușcat în gât un rival din Iași, apoi a fugit pe la Sculeni în R. Moldova

A ajuns în vamă la 22.50 și fusese dat în consemn de la ora 22.20, cu numele său și cu fotografia în clar. Polițistul de frontieră l-a identificat și, în ciuda ordinului, l-a lăsat să treacă!

„Năvodul”, așa cum a fost denumită operațiunea de capturare a interlopului care și-a împușcat un rival, a fost unul spart, cu ochiuri lipsă.

Alin Alexandru Plop, pistolarul, a fugit la câteva ore de la incidentul din 1 februarie în Republica Moldova. A ieșit prin punctul de trecere a frontierei Sculeni, ca orice cetățean onorabil.

Polițistul care i-a procesat actul de identitate a făcut o eroare incredibilă: a confundat măsura operativă TSE cu cea TLE, permițându-i ieșirea. TSE = telefon staționare ieșire, TLE = telefon liber ieșire. În loc să-l rețină, agentul i-a permisă să treacă.

A doua dezvăluire: cel care l-a scăpat pe fugar din România a fost Petru Mocanu, agent-șef de poliție, cunoscut ca o persoană cu deficiențe de concentrare, cu probleme de sănătate. Acum, șefii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași vor să-l scoată drept „acarul Păun”.

În condițiile în care se știa despre problemele lui Mocanu, cum a fost acesta programat la controlul de frontieră? De neînțeles, deși există o anchetă disciplinară în curs, Mocanu continuă să fie repartizat cu serviciul în punct.

Reprezentanții sindicatului au luat foc. „Cunoscându-se starea sa de sănătate, Mocanu trebuie desemnat la munci administrative sau pe frontiera verde. Șefii acestuia, cei care l-au trimis în punct, sunt cercetați disciplinar?”, a declarat Florin Zlate, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră.

Comisia de disciplină întrunită ieri a propus sancționarea cu reținerea a 20% din salariu pe două luni în cazul lui Mocanu. Despre șefii săi, niciun sunet.

Vama Sculeni s-a dovedit extrem de nesigură în fața unui căutat general, dat în consemn

La o oră de la incident s-a declanșat Operațiunea „Năvodul”
Pe 1 februarie 2023, la ora 21:20, Alin Alexandru Plop, aflat într-un Audi, și-a împușcat în plină stradă un rival, rănindu-l grav. Incidentul s-a petrecut în cartierul Alexandru cel Bun.

Instant, Plop s-a făcut nevăzut, iar forțele polițienești au pornit în căutarea sa.

Interlopul a fost prins după două zile pe o stradă din Chișinău, unde se afla împreună cu iubita sa. Ulterior, a fost extrădat. Până acum, a fost neclar modul în care Plop a reușit să treacă granița.
Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a dispus, în aceeași zi de 1 februarie, o cercetare prealabilă pentru a afla cum a ieșit interlopul pe la Sculeni.

Astfel, verificările au arătat că la 22:22 (la o oră de la incident), polițistul din Centrul Operațional de Coordonare al ITPF Iași l-a sunat pe dispecerul de serviciu din cadrul PTF Sculeni. De la centru s-a comunicat că, în privința lui Alin Alexandru Plop (30 de ani), dar și a autoturismului Audi negru, s-a declanșat măsura „Năvodul”.

Șeful de sector Ciprian Artenie nu a vrut să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI

Consemnul era dat când fugarul a ajuns în punctul de frontieră
Pistolarul Plop s-a prezentat în punctul de trecere a frontierei Sculeni, pe sensul de ieșire din țară, la ora 22:50, deci la aproape jumătate de oră de la primirea consemnului. Plop, care aruncase pistolul sub un pod și își abandonase și mașina, a ajuns la graniță ca pasager al unui autoturism Volkswagen. În mașina condusă de un cetățean român, alături de Plop se mai afla încă o pasageră.
La controlul de frontieră, Petru Mocanu, agent-șef de poliție, era de serviciu pe sensul de ieșire din țară, cabina de lucru 1, pistele 1 și 2.

Mocanu „a confundat măsura operativă TSE, cu care figura numitul Plop Alin-Alexandru, cu măsura TLE, permițându-i ieșirea din România în jurul orelor 22:54”, s-a menționat în raport.
Descifrarea consemnelor:
- TSE: telefon staționare ieșire. Prezența respectivului se raportează, iar individul este reținut
- TLE: telefon liber ieșire. Prezența cetățeanului se transmite superiorilor, dar insul respectiv este lăsat să treacă

Agentul susține că a confundat indicativele
Încă un amănunt rezultat din ancheta preliminară. Frontieră care se vrea Schengen: operatorul de date din PTF Sculeni l-a sunat pe agentul din cabina 2 anunțându-l despre consemnul privindu-l pe Plop și pe mașina acestuia.

Operatorul i-a zis celui din cabina 2 să-l anunțe și pe Mocanu deoarece telefonul din cabina 1 nu funcționa. Ulterior, operatorul de date a întocmit un document/fișă pe care le-a distribuit la fiecare tonetă.

„Agentul-șef de poliție (Mocanu – n.r.) a precizat că a verificat în bazele de date documentele de călătorie a persoanelor prezentate la control și a constatat că numitul Plop figura în consemn cu măsura TSE (...). Însă, el a văzut ca fiind TLE, drept pentru care a cules datele despre pasagerii din auto (efectuând fotografii documentelor prezentate cu telefonul personal), urmând ca ulterior să ia legătura cu beneficiarul consemnului și să transmită datele”, se arată în raport.

Leonardo Melinte este cel care face programărilor polițiștilor de frontieră în Vama Sculeni, agentul Mocanu fiind unul din protejații săi

Au fugit după Plop în vama basarabeană. Deja trecuse

După câteva minute, Mocanu a discutat cu coordonatorul de grupă, Daniel Merticaru, iar acesta a realizat eroarea comisă. Merticaru l-a sunat pe WhatsApp pe omologul său moldovean și, cum n-a răspuns, a dat o fugă până la pichetul vecin. Era prea târziu, Plop intrase în Republica Moldova.
REPORTER DE IAȘI a discutat cu agentul-șef Mocanu. Acesta a afirmat că, în ultima vreme, a făcut ocazional de serviciu în punctul de trecere.
„Ca suplinitor. Am fost și de Revelion, de Crăciun. În rest, frontieră verde, patrulă (pe jos sau cu mașina – n.r.)”, a afirmat acesta.

Polițistul de frontieră are probleme psihologice
Surse din Poliția de Frontieră au afirmat că dificultățile lui Petru Mocanu, deficiențele de concentrare, problemele de sănătate sunt cunoscute. Un eveniment din familie, petrecut în urmă cu mult timp, l-ar fi zdruncinat.

„A intrat tata în beci ca să rezolve ceva cu vinul. Apoi mămica, după aceea Costel, fratele. Și următorul, Bogdan, fratele cel mai mic n-a mai intrat. A țipat după ajutor. Au venit pompierii. Și ultimul pe care l-au scos a fost taică-meu”. Toți în viață, mai puțin tatăl care, din cauza vaporilor de la vin, a murit intoxicat. Asta s-a întâmplat în 2003.

Atunci, admite și el, a avut un șoc. Întâmplarea l-a afectat. Totuși, în 2005 a intrat la Poliția de Frontieră. Anterior, în 2000 a terminat facultatea, Inginerie Economică la Politehnică, a lucrat trei ani la Metro, apoi Comat (șef birou) și din 2005 la Poliția de Frontieră.

Victor Mariniuc, șeful Poliției de Frontieră pe toată granița de est a României, spune că polițistul incriminat a trecut testele psihologice, deși colegii spun că e slab profesional

Datele psihologice sunt analizate superficial în Poliția de Frontieră

Fișa de cunoaștere a personalului, un instrument cu care se lucrează în structurile militarizate, ar trebui să cuprindă toate aceste informații. Iar pe baza lor, să se ia deciziile corespunzătoare.

Despre importanța acesteia se vorbea chiar pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, într-o postare din 2018: Accentul va fi pus pe cunoașterea personalului, astfel încât psihologul să știe care sunt aspectele care trebuie focusate în interviul pe care îl are cu angajații.

S-a introdus astfel, ca noutate, un formular de semnalare care va fi completat de superiorul direct al angajatului și pus la dispoziția psihologului, atunci când se identifică anumite comportamente, conduite, stări atipice (care sunt bine-definite în acest formular). În acest mod, atenția psihologului poate fi focusată pe problemele sesizate în respectivul formular, care are rolul unui instrument ajutător pentru psiholog.

De aici mai departe, psihologul poate spune că nu există probleme sau poate face anumite recomandări care au în special un caracter preventiv, fie că va trebui monitorizat sau limitat la portul de armă pentru o perioadă, fie că trebuie să meargă la o testare psihologică sau la un control psihiatric. Această nouă metodologie de cunoaștere a personalului va fi aplicată de toate armele Ministerului Afacerilor Interne”.

Sindicatul acuză această vulnerabilitate: „Apar diferite interese”

Legat de acest incident din noaptea de 1 februarie, s-au pronunțat și reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră.

„Starea de sănătate a colegului este cunoscută de întreg sectorul de foarte multă vreme, astfel cu toții cunosc faptul că acesta nu era capabil de misiuni în punctul de trecere. Colegii ne transmit că acesta era planificat intenționat în punct, în special când anumite persoane influente aveau diferite interese știind că agentul Mocanu Petru, din cauza afecțiunilor de care suferă, nu va putea constata eventualele nereguli”, a menționat Florin Zlate, președintele sindicatului, într-o adresă trimisă ministrului Lucian Bode.

Alin Alexandru Plop este proxenet în Italia. Și-a împușcat un rival în Iași, apoi a fugit pe la Sculeni, unde polițiștii l-au identificat și totuși l-au lăsat să treacă (FOTO: ZIARUL DE IAȘI)

Leonardo Melinte, omul care face programările la Sculeni
Contactat telefonic, Ciprian Artenie, șeful de sector, superiorul ierarhic al lui Mocanu, a refuzat să ofere amănunte.
„Vorbiți la inspectorat, eu nu pot da declarații presei”, a spus acesta.

Până la ora publicării acestui articol, comisarul-șef Leonardo Melinte, adjunctul șefului de sector, nu a răspuns apelurilor telefonice. Surse din sistem au susținut că Melinte este cel responsabil de programările din Sculeni.

ITPF răspunde laconic: agentul trecuse testele psihologice
REPORTER DE IAȘI i-a adresat mai multe întrebări comisarului-șef Victor Mariniuc, șeful ITPF Iași:
1) Când au avut loc ultimele verificări ale cunoștințelor profesionale în cazul lui Petru Mocanu, agent-șef de poliție?
2) Care a fost rezultatul verificării cunoștințelor profesionale în cazul lui Petru Mocanu, ultimele trei testări? Ce note a luat, care a fost grila de punctare (de ex. de la 1 la 10)?
3) Care este periodicitatea verificării cunoștințelor profesionale în cazul polițiștilor de frontieră care execută serviciul de control la frontieră, în punctele de trecere?
4) Care este cel mai recent test psihologic la care a fost supus polițistul Petru Mocanu și care a fost rezultatul acestuia?
5) Anterior incidentului din 1 februarie 2023, colegii au semnalat faptul că Petru Mocanu, agent-șef de poliție, are dificultăți de concentrare, puse chiar pe seama unor probleme de sănătate. De ce a fost însărcinat cu efectuarea serviciului de control la frontieră când i se puteau atribui sarcini mai ușoare (administrative ori de patrulă pe frontiera verde)?
6) De la momentul incidentului din 1 februarie 2023 și până astăzi, de câte ori a mai fost desemnat Petru Mocanu să efectueze control de frontieră?
7) Ce prevăd procedurile, este normal ca, în condițiile în care fusese efectuată o cercetare prealabilă, iar Petru Mocanu va intra în Comisia de Disciplină, acestuia să-i mai fie atribuite ture în punctul de trecere a frontierei?
8) Cine este persoana din cadrul ITPF responsabilă cu programarea lui Petru Mocanu atât în ziua incidentului (1 februarie 2023) cât și ulterior, în turele efectuate până astăzi?
9) În această speță, există vreo cercetare prealabilă sau disciplinară deschisă pe numele șefilor ierarhici ai agentului-șef de poliție Petru Mocanu? Dacă da, care sunt acestea?
Răspunsul ITPF, întins pe 3 pagini, nu are prea multe elemente concrete. Singurele amănunte:
- verificarea cunoștințelor profesionale se efectuează semestrial, prin testări scrise. Ultimele au fost efectuate în perioada noiembrie – decembrie 2022
- „Lucrătorul în cauză (Petru Mocanu – n.r.) a traversat evaluările psihologice periodice prevăzute de actele normative în vigoare”
La majoritatea întrebărilor s-a răspuns cu citarea de articole din legi sau cu invocarea GDPR, a protecției datelor cu caracter personal.

Article image
„La Borș era 50 de euro.” Răspunsul polițistului de frontieră: „Știu treaba asta” REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia unor stenograme din dosar: polițiști sub acoperire au fost transformați în șoferi de dube pentru transport persoane pe ruta R. Moldova-Germania Polițiști de frontieră și vameși cereau mită când ceva părea în neregulă Sunt imagini filmate și înregistrări ambientale culese de DNA din 2020 până în prezent
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 19 Ianuarie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: